Freunds Kennel - Arja ja Klaus Lidman

Etusivu

Esittely

Uutiset

Koirat

Pentuja

Jalostukseen

Kuvia

Yhteystiedot

 

Metsällä

Muistoissa

Rotuhistoria

Turkin hoito

Linkit

Trimmaus

 

 

Karkeakarvainen mäyräkoira on trimmattava rotu. Turkkia hoidetaan kampaamalla, ja se nypitään yleensä suunnilleen kaksi kertaa vuodessa. Tällöin poistetaan kuollut karva ja koiran kulmakarvat ja parta muotoillaan rodunomaiseen muotoon. Tämä taito kannattaa opetella.

Karkeakarvaisilla mäyräkoirilla tavataan erilaisia karvanlaatuja; erittäin karkeasta ja niukasta turkista runsaaseen tai pehmeään turkkiin. Ensimmäinen trimmaus tehdään n. puolivuotiaana. Jotkut kasvattajat trimmaavat itse kasvattinsa tai opastavat trimmaajalle. Karva on kypsää trimmattavaksi kun se alkaa näyttää kuolleelta. Sitä alkaa irrota ympäristöön, ja kun sormilla otetaan pieni tupsu karvaa ja vedetään, se irtoaa helposti.

Koiraa ei saa pestä, kastella tai uittaa noin viikkoa ennen trimmaamista, koska karva pehmenee ja irtoaa huonommin. Koiraa on helpointa käsitellä pöydällä, katso myös itsellesi hyvä työasento. Turkki kammataan ja selvitetään takut. Koiralle jutellaan ja sitä käsitellään rauhallisesti, mutta määrätietoisesti. Toiset jopa nukahtavat pöydälle käsittelyn ajaksi, toiset vaativat enemmän totuttelua. Jos koira yrittää purra (varsinkin tassuja nypittäessä), on viisainta laittaa kuonokoppa, joka monesti rauhoittaa koiran toimenpiteen ajaksi.

 

Ennen Jälkeen

Kuollut peitinkarva nypitään sormin juurineen. 

Tue toisella kädellä nypittävän alueen yläpuolelta ja tartu toisen käden peukalolla ja etusormella pieneen karvamäärään, vedä nopealla nykäisyllä karvan kasvusuuntaan. 

Aloita peitinkarvan nyppiminen päästä, voit aloittaa myös nyppimisen niskasta lapojen välistä.

 

Nypitään karvat kulmakarvojen välistä kuononselästä, päälaelta, silmien alta ja poskista. 

Ota kuonosta kädellä kiinni, niin että suupielet ja parta jäävät peukalon ja etusormen taakse. 

Poista kaikki muut karvat silmien ja leuan alta. 

Kulmakarvat jätetään ja harvennetaan, jos ne ovat liian tuuheat ja pitkät samoin liian tuuheaa ja pitkää partaa voi ohentaa ja lyhentää

Nypi korvat ulkopuolelta ja korvien sisäpuolelta sekä korvakäytävästä.

 

 

Sen jälkeen edetään niskaan, selkään, Käännä koira kyljelleen ja nypi kyljet lavat ja reidet

Nyppimistä jatketaan etuosasta kaulan alapuolelta ja eturinnasta. Eturintaan korkeimmalle kohdalle jätetään pieni tupsu.

Nypitään jalat ja siistitään käpälien reunat ja poistetaan varpaiden välistä karvat saksilla.

 

 

Nypitään hännänalus ja arimmista paikoista esim. peräaukon ympäriltä voidaan leikata karvat saksilla

Nypitään häntä (hännän keskellä on kohta, josta joskus lähtee kaikki karvat pois). 

Varo hännänpäätä, sitä ei kannata nyppiä ihan paljaaksi, koska joillakin hännänpää alkaa vuotaa verta. Häntä muotoillaan kauniisti suipponevaksi

Koira käännetään selälleen ja nypitään rinta ja vatsanalus. Joillekin tämä alue on arka paikka varsinkin erittäin pehmeäkarvaisten kohdalla. Uroskoiran esinahan ympäriltä lyhennetään karvat saksilla.

Lopuksi leikataan kynnet.

 

 

Runsas- ja pehmeäkarvaisen koiran omistajan ei pidä pelästyä, jos koirassa nyppimisen jälkeen on paikka paikoin karvattomia laikkuja. 
Ei hätää, uusi entistä parempi ja monesti karkeampi karva kasvaa tilalle jo muutamassa viikossa. 
Nyppimisen jälkeen voi vielä tulla esiin kuollutta karvaa, joka on poistettava. Terve uusi karva alkaa nousta ja tämän jälkeen koira näyttää siistiltä pitkän aikaa.

Karkea karva on aina nypittävä. Jos sitä ei tee, karva vaihtuu omaan tahtiin, ja koiralla on eri-ikäistä karvaa, jota irtoaa kaiken aikaa. 
Koirakin nauttii siitä, kun irtoava ja kutiseva karva otetaan pois. Vie koira trimmattavaksi, jos tämä ei sinulta itseltäsi onnistu
.

Joillakin yksilöillä voi olla pehmeä epätyypillinen karvanlaatu, ettei sitä voi nyppiä aiheuttamatta koiralle tarpeetonta kipua. 
Sellainen turkki voidaan ajella. Ajamisen seurauksena karva pehmenee entisestään eikä koira ole näyttelykuntoinen. 
Vanhan koiran iho voi tulla herkemmäksi ja nyppiminen saattaa olla sille kivuliasta, tällöin turkin voi leikata tai ajella koneella herkimmistä paikoista

 

Näyttelytrimmaus

Karvan kasvunopeus vaihtelee eri yksilöillä karvan laadusta riippuen. Näyttelyyn menoa kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, koska, vähemmässä kuin 7 – 8 viikossa karva harvemmin ehtii kasvaa näyttelykuntoon. Siistimättömällä ylikasvaneella turkilla ei kannata mennä näyttelyyn.

Näyttelyä varten turkki viimeistellään. Rungosta poistetaan mahdollinen kuollut epäsiisti karva, pää, kulmakarvat ja parta siistitään. Kaulan reunasta, rinnasta ja hännän ja vatsan alta poistetaan ylimääräiset karvat, tassut siistitään ja leikataan kynnet. Taitava trimmaaja osaa korostaa koiran hyviä ja peittää huonoja puolia. Tämä vaatii tekijältään taitoa ja koiran rakenteen tuntemusta.

teksti Arja Lidman
kuvat Arja ja Klaus Lidman

Nyppimisen avuksi esim nyppimispulveri, etenkin pehmeämmälle ja liukkaalle karvalle 

Trimmaajia:
Mervi Raisaari
  Perttula, Nurmijärvi  p. 0400-617 255  sähköposti mervi.raisaari (at)kolumbus.fi

 

Web desing Pia Lappalainen / Copyrighted: Arja Lidman / s-posti: a.k.lidman(at)kolumbus.fi
Emme anna kuvamateriaalia virtuaalikenneleiden käyttöön.
© All Rights Reserved