HELSINGIN SHAKKIKLUBI
Maanantaiblixtit vuonna 2011
Rangilistan kuusi parasta sekä keisari ja kansantribuunit 2011 toukokuun 2. turnauksen jälkeen.
01


Loponen Pekka
2166
M-ehdokas
2486,5/3670/67,75%
-47
02


Seppänen Asko
2143
M-ehdokas
4993,5/6381/78,26%
+3
03


Mäkinen Ilkka
2055
M-ehdokas/Ex-keisari
3339,5/5177/64,51%
-53
04


Aaltio Erkki
2164
M-ehdokas/Ex-keisari
6192,5/10022/61,79%
+13
05


Suominen Antti
2094
M-ehdokas/Keisari
1201/2169/55,37%
+11
05


Kiviaho Allan
2137
M-ehdokas / Ex-keisari
7359,5/10423/70,61%
150 VUOTTA HYVIN RIIPPUNUTTA JA KYPSYNYTTÄ SHAKKILIHAA!

Tämä tilanne vallitsi muutama viikko sitten ...

Methuselah arveli että kyseessä on niin harvinainen luonnonoikku, että tämä on ikuistettava oikein kuvan kanssa, varsinkin kun Erkki Aaltio totesi että "näillä aamuilla" ei tällainen olotila välttämättä kestä kovin kauan. 150 vuotta vie meidät vuoteen 1861, jolloin ei oltu vielä käyty yhtään suurvaltasotaa takaaladattavin kiväärein, suustaladattavat tussarit olivat sentään jo rihlattuja). Ei ollut autoja eikä lentokoneita - eikä nakkikioskiakaan.
Ja ensimmäinen virallinen shakin maailmanmestarikin (Wilhelm Steinitz) leivottiin vasta 25 vuotta myöhemmin.

Rangilista: KLIKKAA!

KEISARI = pelkkä kunniatitteli, joka tuo tosin kosolti kunniaa. Varsinaisen arvojärjestyksen määrää asema rangilistalla.

10

SUUR-
MESTARI

42,5/46/92,39 %

Huomatkaa suurmestarin arvomerkki, "kolmen tähden kenraali".

(---S)
S---
-S-

2011 helmikuun 4. ja viimeiseen viimeiseen turnaukseen ilmestyi sellainen harvinaisuus kuin oikea pikapelin SUURMESTARI, Tapani Carlos Sammalvuo. Ei ole sattuma, että hänen kuvaansakin asettui paholainen. Tapsa on Suomen Shakkiliiton pikapelirangilistan ykkönen, jopa edellä sellaista suuruutta kuin Tom Nybäck'iä.
Seuraavassa Suomen rangilistan pikapelin suurmestarit
                Elo  Pelejä
1 Sammalvuo Tapani Velhot   2607  1499
2 Nybäck Tomi   Aatos   2563  1233
3 Karttunen Mika  TammerSh  2558  1767
4 Kallio Heikki  G     2552   853

Tapani Sammalvuo on alunperin Helsingin Shakkiklubin kasvatteja. Hänelle on ominaista myös omaperäinen huumori. Hänen liityttyään Klubiin hänelle annettiin täytettäväksi jäsentietolomake, jossa kysyttiin mm. siihen asti parasta shakillista saavutusta. Tapsa kirjoitti: "Pohjoismainen koululaismestaruus". Sittemmin hän kertoi virnistellen että hän oli ollut mukana varapelaajana eikä ollut pelannut yhtään peliä ... Joitakin aikoja sitten hän totesi pelissään methuselah Kivikahjua vastaan että "haa, englantilainen hyökkäys, se on sitten menoa ...!" Kahju kun oli tullut valinneeksi sisilialaisen puolustuksen terävän muunnoksen. Eilen selvisi, että Sammalvuo on kirjoittanut jopa kirjan "The English Attack", jota myy maailman suurin verkkokirjakauppa "Amazon".
    Ja viime maanantain blixtissä hän kommentoi pelissä methuselahia vastaan: "Kyllä minä tiedän että mitään sinä et ole
laskenut - mutta voi se silti toimia!"
. Methuselahilla olikin sangen lupaava asema, joka kuitenkin lopuksi romahti.
Ja maalis-1:n Sammalvuo voitti 5 pisteen etumatkoin tuloksella 16/16. Siinä on klubilaisille haastetta kerrakseen.
    Kun huhtikuun lopussa tammikuun ansiot putosivat pois, Tapani Sammalvuo suisti Antti Suomisen keisarininstuimelta.

62142
M-ehdokas/Ex-keisari
1164/2108/55,22%
-8

Ilkka Mäkinen suisti hirmutuloksellaan helmikuun 2. turnauksessa Erkki Aaltion keisarinistuimelta. Ilkka on siitä epätavallinen keisari, että hän ei ole rangilistan kuuden parhaan joukossa, mutta noussee sinne helmikuun viimeisen turnauksen jälkeen. Ja nousikin, peräti toiselle sijalle. Prosenttituloskin parani yhdellä sadasosalla.
Katso

Maalis-1:n jälkeen tilanne on sellainen että Sammalvuo riistää keisarinmanttelin, mikäli hän saapuu pelaamaan maalis-2:een - ja ellei hän häviä siellä Mäkiselle ...

Ei tullut Sammalvuo. Mutta 2011 maaliskuun lopussa keisarin arvon otti itselleen Mikko Niemi. Tapaus on sikäli erikoinen että Mikko on rangilistalla vasta 12. viimeisenä sankarisijallisena, mikä johtuu siitä, että hän kuuluu "viuhahtajiin", joka käy vain harvakseen kurittamassa Klubin vakiopelaajia.

Huhtikuun 1. turnauksesta oli eräitä aktiiviblixtareitakin pelaamassa 15+15 min. Helsingin joukkuemestaruuskilpailussa, jossa HSK I tuli kolmanneksi ja HSK II säilytti nipin napin paikkansa. Klubilla Antti Suominen riisti keisarintittelin, jonka pystyisi anastamaan yhdellä maanantaivoitolla Niemi, Ilkka Mäkinen, Kauranen ja Sammalvuo.

Huomatkaa että KEISARILLE on annettu arvoisensa mukainen REGALIA, Euroopan ensimmäisen keisarin KAARLE SUUREN REICHSAPFEL - VALTAKUNNANOMENA.
Keisarinomenan alla olevat merkit edustavat riveittäin kuukausia 2011 tammi-, helmi- ja maaliskuu. S=viikkosankaruus, + osallistuminen ja - jänistäminen.

Ja tässä komeilee alkuperäinen Kaarle Suuri, keisarien keisari.
Euroopan ensimmäisessä pääkaupungissa Aachenissa 
(Aken - Aix-la-Chapelle - Aquae) jaetaan vuosittain Kaarle Suuri - 
palkinto, joka arvokkuudessaan ulottuu melkein Helsingin Shakkiklubin 
maanantaiblixtien sankaruuspalkintojen tasolle. Klikatkaa
http://www.interlingua.fi ja edelleen
- Pan-Euroopan aurinkoristi (Ideal Europee. PANEUROPA)
-- Premio de Carolo Magne
jota voitte ihailla tai siirtyä 
Kaarle Suuri-palkinnon pääsivulle: http://www.karlspreis.de


EX-KEISARI

(++)
+++++ ++++
+S
Asko Seppänen riisti keisarinarvon Allan Kiviaholta jo lokakuun 3. turnauksessa 2010-11-18. Seppänen on ainoa pelaaja, joka voi vielä saavuttaa syys- ja vuosisankaruuden, mutta se edellyttää sekä marras- että joulusankaruutta. Muuten syys- ja vuosisankaruuden vie Pekka Loponen, joka on jo kevätsankari. Itse asiassa Asko Seppänen nousi keisariksi jo marraskuun 4. turnauksessa, mutta marraskuun 5. turnauksessa Pekka Loponen ratkaisi sankaruuskisan niin että hän on jo nyt vuoden 2010 kokonaissankari, kevät- ja syyssankari - todellinen HAT TRICK!
2011-01-31, ennen tammikuun viimeistä sankariturnausta, vallitsee sellainen outo tilanne, että keisari ei ole rangilistan kuuden parhaan joukossa. Tässä viimeisessä turnauksessa voitto toisi keisarinarvon Aaltiolle, Suomiselle, Ilkka Mäkiselle, Seppäselle tai Loposelle. Jos kukaan mainituista ei voita, vaappuvalle keisarin istuimelle astuu Erkki Aaltio.

EX-KEISARI
(++)
-+++- ++++
++
"N'oon pikaasia lähtöjä!" sanoi töpinäkeisari Mäkilä Tuntematon sotilas - kirjassa. Sama pätee nykyisin maanantaiblixtiemme keisarintitteliin. Asko Seppänen ehti olla keisarina vain viikon kun Pekka Loponen tönäisi hänet alas valtaistuimelta kahden FIDE-mestarin vahvuisen tuloksen voimalla. Nähtäväksi jää, istuuko Loponen pitempään vai tuleeko kahden keisariehdokkaamme välille heiluriliike. Pienenä häiriönä on keisarin arvon puuttuminen, mutta se on saavutettavissa vielä joulukuun turnauksissa.

EX-KEISARI
Totisesti totisesti ihmeiden aika ei ole ohi. 2010 lokakuun 1. turnauksessa metusaalemi (57 vuotta Helsingin Shakkiklubin aktiivipelaajana) Allan Kiviaho kohosi - parempien pelaajien puutteessa - uudeksi KEISARIKSI. Hänen kohdallaan ahkeruus on korvannut lahjakkuuden - hän killuu vielä kauan ainoana 10 000 pelin ylittäjänä. Kuka mahtanee olla seuraava usurpaattori?.
   Vastaus tuli pian, keisarin titteli kihahti Allan Kiviahon päähän ja niinpä keisarius jäi lyhyeksi. Jo viikon kuluttua, (2010-10-18), Asko Seppänen palautti hänet tylysti tavallisten kuolevaisten joukkoon.
   Huomattakoon muuten että Allan Kiviaho on Helsingin Shakkiklubin maanantaiblixtien ensimmäinen klubilainen keisarina vuonna 2010. Tähän saakka vieraat maahantunkeutujat ovat saaneet vapaasti riehua turnauksissamme. Klubin kunnia on siis Landsturmin/Nostoväen III luokan varassa ... - 2010-10-18 keisarinkruunun usurpoi jälleen ulkoklubilainen - tosin ikiaikainen sellainen - Asko Seppänen.

EX-KEISARI
Huhtikuussa 2010 Klubille asteli ranskalainen kuuluisuus Tarek Toubale, kansainvälisilläkin shakkiareenoilla mainetta niittänyt shakinpelaaja ja lisäksi mm. entinen korkea johtaja yhdysvaltalaisessa Stanley Morgan - pankissa, joka on eräs maailman suurimmista investointipankeista, sekä huomattava kansainvälisen koulutuksen organisaattori. Kun Klubilla ovat viime aikoinen keisareina rehvastelleet Helsingin Shakkiklubiin kuulumattomat shakkiurhot, uusi keisarimme ei ole edes suomalainen. Mutta se tuo vain piristystä toimintaamme. Klubilla on sentään joukkovoimaa jos kohta niin sanotut kärkipelaajamme ovat sammuneet - "SANKARIT OVAT VÄSYNEET" (Les Héros sont fatigués) - oli Yves Montand'in kuuluisan filmin nimi ...
http://www.cinema-francais.fr/les_films/films_c/films_ciampi_yves/les_heros_sont_fatigues.htm
2010 lokakuun 1. turnauksen jälkeen Toubale putosi ex-keisarien kasvavaan joukkoon, koska hän on osallistunut aikana toukokuu-lokakuu vain yhteen turnaukseen ja tarvitsisi kaksi osallistumista lisää aikana syys-lokakuu.
   Tarek Toubale on nyttemmin poistunut Suomesta.

EX-KEISARI
Kimmo Välkesalmi nimitettiin 2010-05-31 HSK:n maanantaiblixtien keisariksi, koska edellinen keisari Mika Ebeling ei osallistunut v. 2010 toisella neljänneksellä (2010-03-16--05-31) kertaakaan. Kimmon MABELO on alempi kuin Mikan mutta toisaalta hän on rangilistalla ylempänä. On kenties hieman kiusallista että Klubin isot kanuunat - jos sellaisia enää on - eivät osallistu niin että keisarin valtaistuimella pöyhistelee jatkuvasti ei-klubilainen (Kimmo Välkesalmi on tosin joskus ollut Helsingin Shakkiklubin jäsen joten jotakin aateluutta hänessä on ehkä vielä jäljellä). Välkesalmen keisarius jäi todella lyhyeksi, koska kesän aikana astui voimaan sääntö, jonka mukaan keisarilla pitää olla (1) rangilistan korkein MABELO, (2) hänen on oltava pelannut vähintään kerran viimeisen täyden kuukauden aikana [viimeisin täysi kuukausi = käynnissä oleva vajaa kuukausi + edellinen täysi kuukausi] sekä vähintään 3 kertaa viimeisten kolmen täyden kuukauden aikana.
EX-KEISARI Koska Mika Ebeling ei osallistunut toukokuun loppuun mennessä, hän menetti keisarin kruununsa, mutta jää rangilistalle fossiilina 2010 lokakuun puoliväliin, jonka jälkeen hänet passitetaan historian roskakoriin, ellei osallistu siihenkään mennessä Helsingin Shakkiklubin maanantaiblixteihin - maailman tärkeimpään pikapeliturnaussarjaan). Lisäksi Mika Ebelingin rasitteeksi tuli ylempänä esitetty LEX VÄLKESALMI

 
KANSANTRIBUUNIN VIRKA PERUSTETTU

HELSINGIN SHAKKIKLUBIN MAANANTAIBLIXTIEN SENAATTI (SENATUS BLIXTI DE DIEBUS LUNAE DE CLUBUS SCACILUDII HELSINKIENSIS) on perustanut AD MMX kansantribuunin viran aatelittoman rahvaan (sankarititteleitä vailla olevien) oikeuksien puolustamiseksi korskean aateliston mielivaltaa vastaan.
   Kansantribuuniksi nimitetään se pelaaja, jolla on sankaritittelittömistä eniten vuonna 2010 tehtyjä pisteitä. Ensimmäiseksi kansantribuuniksi nimitettiin Karl Lagerbohm, joka on kuitenkin toukokuussa hypännyt kahdella sankaripisteellään sankaripisteliäitten joukkoon ja rangilistan 29. sijalle.

29


Kansan-
tribuuni

III luokka (oli jo välillä II luokassakin)
1669
409/1067/38,33%, 74½ p.
Karl Lagerbohm, kansantribuunien kantaisä, palasi virkaan 2011 maaliskuun 4. turnauksen jälkeen.
2011 huhtikuun 1. turnauksen jälkeen: Huomatkaa että Kalle on noussut tonnariksi!
(Lähimpänä uhkaa II-luokkalainen Risto Peltola 69 pisteellä).

27


Ex-kansan-
tribuuni

II luokka
1842
735,5/1801
40,84%, 49,0 p.
Risto Peltola kansantribuunina 2011 helmikuun 2. turnauksen jälkeen, mutta helmikuun 3. turnauksessa Sten Ståhle meni jälleen hänen ohitseen.
Mutta maaliskuun 2. turnauksessa Peltola otti jälleen kansantribuunin laakeriseppeleen päälakensa peitoksi. Se onnistui sitäkin helpommin, kun Sten Ståhle ei osallistunut maalis-2 - turnaukseen. Mutta maaliskuun lopussa Karl Lagerbohm kiskaisi kansantribuunin laakeriseppeleen Risto Peltolan päästä.

28


Ex-kansan-
tribuuni

IV luokka
1468
271/961
28,20%, 48 p.
Entinen tennistähti Sten Ståhle on 2011 maaliskuun lopussa kansantribuuniehdokkaiden joukossa kolmantena, vain 3½ pistettä jäljessä Lagerbohmista.

SELITYKSET:
Pist. = Pelipisteet koko HSK:n maanantaiblixtien nykymuodon aikana
Pelejä = Edellistä vastaavien pelien lukumäärä
% = Edellisten prosenttitulos
P2009 = Pisteitä vuonna 2009
P2010 = Pisteitä vuonna 2010
mabe 1014 = Maanantaiblixtielot 2010 tammikuun 4. viikon lopussa EE = Suomen Keskusshakkiliiton ja
                    FIDE:n (Maailman Shakkiliiton) skaalan mukainen ELO ("Elon Elo"). EE = HSK:n MABELO + 1240
Viimkk = Viimeisin pelikuukausi (1001 = 2010 tammikuu)
Sankp = Sankaripisteet (joita annetaan jokaisena peli-iltana 10-8-6-5-4-3-2-1)
Sankt = Sankaritittelit viimeisimmän pelikuukauden lopussa (S=sankaruus [kulta), H=hopea, P=pronssi, 4-5-6-7-8
            (sijat 4-8)
+- Mabelon nousut ja putoamiset viimeisessä turnauksessa.

VERTAILUT: Turnauksissa voittaa tasatilanteissa rangilistalla ylempänä oleva.
Sankaruusvertailuissa voittaa tasatilanteissa viimeksi paremmin menestynyt silloin kun kumpikin (tai useat) ovat saaneet sankaripisteitä ja nousseet tasalukuihin.

"MABELO"-systeemi (MAanantaiBlixtien ELO - systeemi vastaa muuten täysin Maailman Shakkiliiton käyttämää Arpad Elon kehittämää systeemiä paitsi että karkeasti ottaen esim. ELO-lukua 2240 vastaa MABELO 1000. Vuoden 2010 syyskaudella esitetään myös Suomen Keskusshakkiliiton ja FIDE:n (Maailman Shakkiliiton) skaalojen mukaiset ELO-luvut nimikkeellä "EE" - "Elon Elo"). Ainakin toistaiseksi MABELO:n annetaan "kellua", so. keskiarvotarkistuksia ei suoriteta. Luvut lasketaan yleensä nerokkaan Yilong Li:n kehittämillä Excel-ohjelman makroilla (ja Visual Basic - ohjelmilla ...?). Allan Kiviaholla on "hätävarana" hänen vuonna 1989 laatimansa QuickBasic'illa (jonka hän haki omajalkaisesti New Yorkista Rockefeller-keskuksen kellarikerroksessa sijaitsevasta myymälästä) tehty laskentaohjelma, joka perustuu vanhaan kunnon MS DOS - käyttöjärjestelmään. Siihen uskoi edesmennyt Kaarle Ojanenkin. "Vanhassa vara parempi!", vai mitä?

Parien määräämiset suorittaa ansiokkaasti Ilkka Mäkinen kannettavalla tietokoneellaan FIDE:n ohjelman avulla. Varalle on Allan Kiviaho - lyhyiden ja helppotajuisten ohjeiden mestari - suunnitellut manuaalisen kilpailusysteemin.

Huomattakoon että marraskuussa 2010 Ilkka Mäkinen on kehittänyt systeemiämme lisäten siihen erinäisiä hienouksia.

Kuriositeettina lienee hauska todeta että Loponen ja Seppänen eivät ole Maailman Shakkiliitto FIDE:n listalla, mutta rangilistamme kolmonen, Ilkka Mäkinen on ( http://ratings.fide.com/card.phtml?event=502260 )
Siitä havaitaan että Ilkka on
- ihmiskunnan (ellei koko universumin) 24151. paras shakinpelaaja
- aktiivipelaajista 12797.
- Suomen 164.
- Suomen aktiiveista 112.
- Euroopan pelaajista 18695. ja
- Euroopan aktiiveista 10472.

HAKEMISTOONTILASTOTTURPAKIRJA (6 parasta jne.)


Actualisate le 2011-05-15

Administrator de iste sito:
--------------------------
Allan Kiviaho
SILY - Suomen Interlinguayhdistys ry.
FILF - Föreningen för Interlingua i Finland
AFIL - Association Finlandese pro Interlingua
Kivimäentie 16 E. FIN-01620 VANTAA. Finlandia
Telephone: 09 - 898 720
GSM 050 3616 759