HELSINGIN SHAKKIKLUBI
Maanantaiblixtit vuonna 2010
Rangilistan kuusi parasta sekä keisari ja kansantribuunit vuoden viimeisen turnauksen jälkeen
01

Loponen Pekka
2255
Mestari+ / Ex-keisari
2320,5/3421/67,83%> +29
02


Seppänen Asko
2192
M-ehdokas / KEISARI
4816,5/6104/78,91%
-31
03


Mäkinen Ilkka
2141
M-ehdokas
3191,0/4956/64,39%
-65
04


Aaltio Erkki
2115
M-ehdokas
6007,0/9739/61,68%
+17
Voitettuaan yllättäen joulusankaruuden Erkki Aaltio pudotti Riho Grünthalin kuuden parhaan joukosta, jossa tämä oli tammipronssinsa turvin sinnitellyt melkein koko vuoden.
05


Kauranen Matti
2143
M-ehdokas
3048,5/4664/65,36%
---
06


Kiviaho Allan
2121
M-ehdokas / ex-keisari
7211,5/10199/70,71%
+23
Rangilista: KLIKKAA!

KEISARI = pelkkä kunniatitteli, joka tuo tosin kosolti kunniaa. Varsinaisen arvojärjestyksen määrää asema rangilistalla.


KEISARI
Asko Seppänen riisti keisarinarvon Allan Kiviaholta jo lokakuun 3. turnauksessa 2010-11-18. Seppänen on ainoa pelaaja, joka voi vielä saavuttaa syys- ja vuosisankaruuden, mutta se edellyttää sekä marras- että joulusankaruutta. Muuten syys- ja vuosisankaruuden vie Pekka Loponen, joka on jo kevätsankari. Itse asiassa Asko Seppänen nousi keisariksi jo marraskuun 4. turnauksessa, mutta marraskuun 5. turnauksessa Pekka Loponen ratkaisi sankaruuskisan niin että hän on jo nyt vuoden 2010 kokonaissankari, kevät- ja syyssankari - todellinen HAT TRICK!

EX-KEISARI
"N'oon pikaasia lähtöjä!" sanoi töpinäkeisari Mäkilä Tuntematon sotilas - kirjassa. Sama pätee nykyisin maanantaiblixtiemme keisarintitteliin. Asko Seppänen ehti olla keisarina vain viikon kun Pekka Loponen tönäisi hänet alas valtaistuimelta kahden FIDE-mestarin vahvuisen tuloksen voimalla. Nähtäväksi jää, istuuko Loponen pitempään vai tuleeko kahden keisariehdokkaamme välille heiluriliike. Pienenä häiriönä on keisarin arvon puuttuminen, mutta se on saavutettavissa vielä joulukuun turnauksissa.

EX-KEISARI
Totisesti totisesti ihmeiden aika ei ole ohi. 2010 lokakuun 1. turnauksessa metusaalemi (57 vuotta Helsingin Shakkiklubin aktiivipelaajana) Allan Kiviaho kohosi - parempien pelaajien puutteessa - uudeksi KEISARIKSI. Hänen kohdallaan ahkeruus on korvannut lahjakkuuden - hän killuu vielä kauan ainoana 10 000 pelin ylittäjänä. Kuka mahtanee olla seuraava usurpaattori?.
   Vastaus tuli pian, keisarin titteli kihahti Allan Kiviahon päähän ja niinpä keisarius jäi lyhyeksi. Jo viikon kuluttua, (2010-10-18), Asko Seppänen palautti hänet tylysti tavallisten kuolevaisten joukkoon.
   Huomattakoon muuten että Allan Kiviaho on Helsingin Shakkiklubin maanantaiblixtien ensimmäinen klubilainen keisarina vuonna 2010. Tähän saakka vieraat maahantunkeutujat ovat saaneet vapaasti riehua turnauksissamme. Klubin kunnia on siis Landsturmin/Nostoväen III luokan varassa ... - 2010-10-18 keisarinkruunun usurpoi jälleen ulkoklubilainen - tosin ikiaikainen sellainen - Asko Seppänen.

EX-KEISARI
Huhtikuussa 2010 Klubille asteli ranskalainen kuuluisuus Tarek Toubale, kansainvälisilläkin shakkiareenoilla mainetta niittänyt shakinpelaaja ja lisäksi mm. entinen korkea johtaja yhdysvaltalaisessa Stanley Morgan - pankissa, joka on eräs maailman suurimmista investointipankeista, sekä huomattava kansainvälisen koulutuksen organisaattori. Kun Klubilla ovat viime aikoinen keisareina rehvastelleet Helsingin Shakkiklubiin kuulumattomat shakkiurhot, uusi keisarimme ei ole edes suomalainen. Mutta se tuo vain piristystä toimintaamme. Klubilla on sentään joukkovoimaa jos kohta niin sanotut kärkipelaajamme ovat sammuneet - "SANKARIT OVAT VÄSYNEET" (Les Héros sont fatigués) - oli Yves Montand'in kuuluisan filmin nimi ...
http://www.cinema-francais.fr/les_films/films_c/films_ciampi_yves/les_heros_sont_fatigues.htm
2010 lokakuun 1. turnauksen jälkeen Toubale putosi ex-keisarien kasvavaan joukkoon, koska hän on osallistunut aikana toukokuu-lokakuu vain yhteen turnaukseen ja tarvitsisi kaksi osallistumista lisää aikana syys-lokakuu.
   Tarek Toubale on nyttemmin poistunut Suomesta.

EX-KEISARI
Kimmo Välkesalmi nimitettiin 2010-05-31 HSK:n maanantaiblixtien keisariksi, koska edellinen keisari Mika Ebeling ei osallistunut v. 2010 toisella neljänneksellä (2010-03-16--05-31) kertaakaan. Kimmon MABELO on alempi kuin Mikan mutta toisaalta hän on rangilistalla ylempänä. On kenties hieman kiusallista että Klubin isot kanuunat - jos sellaisia enää on - eivät osallistu niin että keisarin valtaistuimella pöyhistelee jatkuvasti ei-klubilainen (Kimmo Välkesalmi on tosin joskus ollut Helsingin Shakkiklubin jäsen joten jotakin aateluutta hänessä on ehkä vielä jäljellä). Välkesalmen keisarius jäi todella lyhyeksi, koska kesän aikana astui voimaan sääntö, jonka mukaan keisarilla pitää olla (1) rangilistan korkein MABELO, (2) hänen on oltava pelannut vähintään kerran viimeisen täyden kuukauden aikana [viimeisin täysi kuukausi = käynnissä oleva vajaa kuukausi + edellinen täysi kuukausi] sekä vähintään 3 kertaa viimeisten kolmen täyden kuukauden aikana.
EX-KEISARI Koska Mika Ebeling ei osallistunut toukokuun loppuun mennessä, hän menetti keisarin kruununsa, mutta jää rangilistalle fossiilina 2010 lokakuun puoliväliin, jonka jälkeen hänet passitetaan historian roskakoriin, ellei osallistu siihenkään mennessä Helsingin Shakkiklubin maanantaiblixteihin - maailman tärkeimpään pikapeliturnaussarjaan). Lisäksi Mika Ebelingin rasitteeksi tuli ylempänä esitetty LEX VÄLKESALMI

 
KANSANTRIBUUNIN VIRKA PERUSTETTU

HELSINGIN SHAKKIKLUBIN MAANANTAIBLIXTIEN SENAATTI (SENATUS BLIXTI DE DIEBUS LUNAE DE CLUBUS SCACILUDII HELSINKIENSIS) on perustanut AD MMX kansantribuunin viran aatelittoman rahvaan (sankarititteleitä vailla olevien) oikeuksien puolustamiseksi korskean aateliston mielivaltaa vastaan.
   Kansantribuuniksi nimitetään se pelaaja, jolla on sankaritittelittömistä eniten vuonna 2010 tehtyjä pisteitä. Ensimmäiseksi kansantribuuniksi nimitettiin Karl Lagerbohm, joka on kuitenkin toukokuussa hypännyt kahdella sankaripisteellään sankaripisteliäitten joukkoon ja rangilistan 29. sijalle.

42


KANSAN-
TRIBUUNI

IV luokka
1520
797,5/3310/24,09%
Pekka Toivonen

sieppasi vuoden viimeisessä turnauksessa kansantribuunin arvon itselleen. Huomattakoon että hän on koko vuoden aikana osallistunut vain alkukilpailuihin.

Klikkaa Pekan kuvaa ja näppäile sitten CTRL+F toivonen.

43


Ex - kansan-
tribuuni

IV luokka
1588
223,0/808/27,60%
Sten Ståhle - urheilumestari entisenä kansantribuunina

Ralf Marquardtin osallistuttua viime aikoina harvahkosti hän menetti kansantribuunin arvonsa. Nähtäväksi jää, aikooko hän vielä palata tuohon arvoon vai onko tähtäimessä jo keisarin purppuraistuin.
Uudeksi kansantribuuniksi kohosi Sten Ståhle, entinen suuri tennistähti (mm. Davis Cup - osanottaja).

Vaan 2010 joulukuun ja koko vuoden viimeisessä turnauksessa, johon Sten ei osallistunut, kansantribuuniksi kohosi Pekka Toivonen.

Stenin kuva ei ole maailman edustavimpia, mutta Metusalemius Vulneratus yrittää löytää paremman.

44


Ex - kansan-
tribuuni

III luokka
Ralf Marquardt - entinen kansantribuuni

Uudeksi kansantribuuniksi kohosi huhtikuun toisessa turnauksessa Ralf Marquardt, joka on systemaattisesti kehittänyt shakkitaitojaan ja kiipeää määrätietoisesti kohti shakin olymposta eli HSK:n maanantaiblixtien rangilistan ykkössijaa. Marraskuun 2. turnauksessa Ralf nousi II luokkaan.

Tilanne kansantribuunikilpailussa: Klikkaa Ralfin kuvaa ja suorita sitten haku näppäilemällä Ctrl+F ja kirjoittamalla esim. marq

Säästeliään pelaamisen takia Ralf Marquardt on menettänyt kansantribuunin virkansa ja pudonnut III luokkaan ja hänen ohitseen kilvoittelussa kansantribuunin virasta on kiilannut Pekka Toivonen, IV luokka.

SELITYKSET:
Pist. = Pelipisteet koko HSK:n maanantaiblixtien nykymuodon aikana
Pelejä = Edellistä vastaavien pelien lukumäärä
% = Edellisten prosenttitulos
P2009 = Pisteitä vuonna 2009
P2010 = Pisteitä vuonna 2010
mabe 1014 = Maanantaiblixtielot 2010 tammikuun 4. viikon lopussa EE = Suomen Keskusshakkiliiton ja
                    FIDE:n (Maailman Shakkiliiton) skaalan mukainen ELO ("Elon Elo"). EE = HSK:n MABELO + 1240
Viimkk = Viimeisin pelikuukausi (1001 = 2010 tammikuu)
Sankp = Sankaripisteet (joita annetaan jokaisena peli-iltana 10-8-6-5-4-3-2-1)
Sankt = Sankaritittelit viimeisimmän pelikuukauden lopussa (S=sankaruus [kulta), H=hopea, P=pronssi, 4-5-6-7-8
            (sijat 4-8)
+- Mabelon nousut ja putoamiset viimeisessä turnauksessa.

VERTAILUT: Turnauksissa voittaa tasatilanteissa rangilistalla ylempänä oleva.
Sankaruusvertailuissa voittaa tasatilanteissa viimeksi paremmin menestynyt silloin kun kumpikin (tai useat) ovat saaneet sankaripisteitä ja nousseet tasalukuihin.

"MABELO"-systeemi (MAanantaiBlixtien ELO - systeemi vastaa muuten täysin Maailman Shakkiliiton käyttämää Arpad Elon kehittämää systeemiä paitsi että karkeasti ottaen esim. ELO-lukua 2240 vastaa MABELO 1000. Vuoden 2010 syyskaudella esitetään myös Suomen Keskusshakkiliiton ja FIDE:n (Maailman Shakkiliiton) skaalojen mukaiset ELO-luvut nimikkeellä "EE" - "Elon Elo"). Ainakin toistaiseksi MABELO:n annetaan "kellua", so. keskiarvotarkistuksia ei suoriteta. Luvut lasketaan yleensä nerokkaan Yilong Li:n kehittämillä Excel-ohjelman makroilla (ja Visual Basic - ohjelmilla ...?). Allan Kiviaholla on "hätävarana" hänen vuonna 1989 laatimansa QuickBasic'illa (jonka hän haki omajalkaisesti New Yorkista Rockefeller-keskuksen kellarikerroksessa sijaitsevasta myymälästä) tehty laskentaohjelma, joka perustuu vanhaan kunnon MS DOS - käyttöjärjestelmään. Siihen uskoi edesmennyt Kaarle Ojanenkin. "Vanhassa vara parempi!", vai mitä?

Parien määräämiset suorittaa ansiokkaasti Ilkka Mäkinen kannettavalla tietokoneellaan FIDE:n ohjelman avulla. Varalle on Allan Kiviaho - lyhyiden ja helppotajuisten ohjeiden mestari - suunnitellut manuaalisen kilpailusysteemin.

Huomattakoon että marraskuussa 2010 Ilkka Mäkinen on kehittänyt systeemiämme lisäten siihen erinäisiä hienouksia.

Kuriositeettina lienee hauska todeta että Loponen ja Seppänen eivät ole Maailman Shakkiliitto FIDE:n listalla, mutta rangilistamme kolmonen, Ilkka Mäkinen on ( http://ratings.fide.com/card.phtml?event=502260 )
Siitä havaitaan että Ilkka on
- ihmiskunnan (ellei koko universumin) 24151. paras shakinpelaaja
- aktiivipelaajista 12797.
- Suomen 164.
- Suomen aktiiveista 112.
- Euroopan pelaajista 18695. ja
- Euroopan aktiiveista 10472.

HAKEMISTOONTILASTOTTURPAKIRJA (6 parasta jne.)

Actualisate le 2010-12-25

Administrator de iste sito:
--------------------------
Allan Kiviaho
SILY - Suomen Interlinguayhdistys ry.
FILF - Föreningen för Interlingua i Finland
AFIL - Association Finlandese pro Interlingua
Kivimäentie 16 E. FIN-01620 VANTAA. Finlandia
Telephone: 09 - 898 720
GSM 050 3616 759