Anne


"Oikea" koiraharrastukseni sai alkunsa gn Pigen (8/95 - 4/09) kanssa vaikka muksuna koetin jo koulutella perheemme sekarotuista Ransua. Ransu oli risteytys saksanpaimenta ja jotain pystykorvaa (todennäköisesti ;) ja se oli elänyt ensimmäiset 9kk elämästään tontin laidalla ketjussa. Ransu joutui ratsastuksesta höynähtäneen tyttölapsen opastuksella hyppimään haravoista ja kepeistä kyhäilemiä esteitä häkissään sillä irti päästessään se otti kyllästyttyään, niin sanotut ritolat. Ransu oli vilkas eikä niin miellyttämisen haluinen pystykorvauros. Hauska ja elämäniloinen uros joka opetti että seuraava oma koirani tulisi olemaan puhdasrotuinen, miellyttämisenhaluinen ja koira jonka kanssa pääsisi harrastamaan lajia kuin lajia.

Lukuisiin, pääasiassa pk-rotuihin, tutustuttuani päädyin belgianpaimenkoiraan ja yhteensattumien jälkeen groenendaelnarttu Pigge muutti 10 viikkoisena naskalihampaana kanssani opiskelija-asuntoon. Aluksi tokoiltiin, koetettiin opetella metsäjälkeä mutta silloisella opiskelijapaikkakunnalla pk-harrastus oli varsin rottis ja dopperipainoitteista eikä paimenen sielun saloihin oikein ollut toimivia neuvoja. Lisäksi Pigge oli paukkuarka eli pk-harrastus oli sen kanssa pelkkää haavetta. Koska olin nuorempana ratsastanut ja pitänyt nimenomaan esteratsastuksesta agility tuntui  heti omalta lajilta. Koira tykkäsi, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti ja kun Harjun Jari opetti vielä ohjaajan liikkumaan niin intohimo agilityyn oli sytytetty.

Ennen kuin aloimme seurustella Harrin kanssa olin ehtinyt hankkia toisen gronskunartun eli Papsun (sittemmin luonteensa mukaisesti sai lisänimen Hassu-Papsu) ja jonka kanssa oli tarkoitus päästä kisaamaan myös pk-jäljellä agilityn lisäksi. Vähän ennen kuin Papsu oli jäljellä kisavalmis ehdin korkata pk-urani suoraan voittaja luokassa vuonna 2004 Harrin tervu-uroksen Dillen kanssa ohjaten tottiksen ja Harri maaston. Dille oli upea kisakoira joka kesti aloittelevan ohjaajan möhläykset ja mm Papsun tärppipäivät kyseisenä ekana koepäivänä ja pk-kärpänen oli istutettu 96/271 pisteen suorituksella, sillä irtosi I-tulos joka oli Dillen toinen kiinnitys käyttövalion arvoon. Kiitos kuuluu edelleenkin koiralle ja Harrille joka uskoi ohjaajan kykyihini Hilppasen kanssa!! Dillen kanssa sittemmin tuli kisattua muutamia kertoja myös maamme palveluskoirien mestaruuskisoissa sekä 2007 NOM:ssa tällä hyväksi havaitulla työnjaolla.

Papsun kanssa pääsimme kahdella kisalla voittajaan vuonna 2005. Saman vuoden lopulla voittajassa kuitenkin alkoivat yllättäen reagointi ampumiseen. Loppuvuodesta koira alkoi omituisesti yskiä kerta viikkoon ja kun seuraavan vuoden tammikuun lopussa käytimme sen lääkärissä niin diagnoosi oli krooninen keuhkotulehdus ja mahdollisesti kasvain keuhkoissa. Alkoi kuukauden lääkitys ja uudelleen rtg kun tulehdus oli saatu hoidettua pois. Tällä kertaa diagnoosi olikin: suositellaan eutanasiaa koska kasvain oli erittäin agressiivinen ja hankalassa paikassa leikattavaksi. Koska koira ei näyttänyt kipeältä muuta kuin tuon yskimisen osalta se siirtyi eläkkeelle ja päätimme että se saa olla kotikoirana siihen asti kunnes katsomme että meidän on tehtävä sille se viimeinen palvelus. Tämä tulikin sitten todella nopeasti, vain 2 vkoa tuosta viimeisestä diagnoosista kun pelkkä postilaatikolle ja asioille meneminen oli sille raskasta.

Kesällä 2005 laumamme oli kuitenkin kasvanut taas yhdellä gronskulla ja seuraavana keväänä vielä malinartulla vaikka tervua kovasti etsimmekin eli talo ei jäänyt tyhjäksi eikä tekemisen puutetta ollut. Harri koulutteli Pörjelle ja Popsylle jälkeä tällä kertaa pellolla ja minä tottiksen ja myöhemmin agilityn. Ja koska Pörjen vanhempien IPO3 koularit ja kasvattajan lievä painostus edesauttoivat asiaa niin Pörje on saalistellut myös purukentällä hihaa. Tällä hetkellä samoissa puuhissa touhuilevat myös malinoisnarttu Popsy sekä Popsyn poika Pätkä. Katsotaan pääsemmekö ja koska lajissa kilpailemaan sillä laji tuntuu todella haastavalta ja mielenkiintoiselta niin koiran kuin ohjaajan kannalta.

Huhtikuussa 2009,
Anne

Arvosteltuja ratoja...  
  2012
 
2011 2010
2009 2008