101 zen-tarinaa


Teos: 101 zen-tarinaa
Tekijä: Paul Reps ja Nyogen Senzaki (toim.)
Suomentaja: Kim Katami
Kustantaja: Memfis Books
Ilmestymisajankohta: lokakuu 2007
Sivumäärä: 128 sivua
ISBN: 978-951-98833-7-3
Sidottu
Hinta: 22 euroa 
101 zen-tarinaa on valloittava valikoima vanhoja japanilaisia ja kiinalaisia tarinoita zen-mestareiden ja heidän oppilaidensa oivalluksista ja toilauksista. Tarinat on koottu japanilaisista ja kiinalaisista lähteistä yli viidensadan vuoden ajalta.

Zen-oivalluksen tai valaistumisen ytimenä on havahtuminen totunnaisista ajattelutottumuksista elävän nykyhetken kokemiseen. 101 zen-tarinaa käsittelevät napakasti ja humoristisesti tuota havahtumista, unesta heräämistä. Valaistumista.

Teokseen sisältyy myös valaistumis-oivallusta kuvaavat Kymmenen häränpaimennuskuvaa. Kuviin liittyvät tekstit periytyvät 1100-luvun Kiinasta. Tämän kirjan kuvat ovat tunnetun nykyjapanilaisen puupiirrostaiteilija Tomikichiro Tokurikin käsialaa.

Paul Repsin ja Nyogen Senzakin toimittama teos on zen-kirjallisuuden elävä klassikko, jota on maailmalla myyty jo yli miljoona kappaletta.

*

   

Kupillinen teetä

Meiji-kaudella (1868–1912) elänyt japanilainen zen-mestari Nan-in sai vieraakseen yliopistoprofessorin, joka tuli kyselemään häneltä zenistä.
   Nan-in tarjoili teetä. Hän kaatoi vieraansa kupin täyteen ja jatkoi sitten vain kaatamista.
   Professori katseli kupin reunan ylitse valuvaa teetä, kunnes ei enää voinut hillitä itseään:
   – Kuppi on jo täynnä. Ei siihen mahdu enempää!
   – Aivan kuten tämä kuppi, mestari sanoi, sinäkin olet täynnä omia mielipiteitäsi ja aivoituksiasi. Kuinka voisin osoittaa sinulle zenin, ellet ensin tyhjennä kuppiasi?

*

Kuuta ei voi varastaa

Zen-mestari Ryokan vietti yksinkertaista elämää pienessä majassaan vuoren juurella. Yhtenä iltana majaan tunkeutui varas vain huomatakseen, ettei siellä ollut mitään varastettavaa.
     Juuri silloin Ryokan palasi majalleen ja yllätti varkaan itse teosta.
   – Olet varmaankin tullut kaukaa vieraakseni, mestari sanoi hiiviskelijälle, eikä sinun pitäisi palata takaisin tyhjin käsin. Ota lahjaksi vaatteeni.
   Varas oli täysin ymmällään. Hän otti mestarin vaatteet ja livahti tiehensä.
   Ryokan istui majassaan alasti katsellen ikkunasta loistavaa kuuta.
   – Mies rukka, hän tuumi, kunpa olisin voinut antaa hänelle lahjaksi tämän kauniin kuun.

*