Hagakure Tiedot kirjasta:

Tekijä: Yamamoto, Tsunetomo

Kirjan nimi: Hagakure – Samurain tie

Kustantaja: Memfis Books, Helsinki

Suomennos englannista: Jaakko Anhava

Laajuus: 222 s.

Ulkoasu: sidottu, kansikuva Kunisadan japanilaisesta puupiirroksesta 1830-luvulta, takakannessa kirjan nimi japanilaisilla kirjoitusmerkeillä (kanji)

Hinta: kustantajan suositushinta kirjakaupoille 27 €

ISBN: 951-98833-4-7

Toimitus: Kirjakaupat ja Memfis Books

Ilmestymisajankohta: maaliskuussa, viikko 13, 2006

   Samurai-kulttuurin klassikko suomeksi

Elämänviisautta

Yamamoto Tsunetomon teos Hagakure – Samurain tie on tärkein japanilainen samuraiden elämänmuotoa kuvaava teos kaikkina aikoina. Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran Japanissa 1700-luvun alkupuolella.

Hagakure (sananmukaisesti Lehtien kätkössä) koostuu elävästi ja humoristisestikin kirjoitetuista lyhyistä tarinoista, jutuista, anekdooteista ja huomioista, joiden avulla esitellään samurai-filosofiaa, heidän arvojaan ja toimintatapojaan. Jutut sisältävät helppolukuisuudestaan huolimatta syvällistä elämänviisautta.

Kirjassa opetetaan myös elämän ja kuoleman kohtaamista zeniläisessä hengessä.

Teosta voidaan siis lukea  yleisempänäkin elämänviisautena. Sitä ovat Japanissa ja muualla länsimailla lukeneet ahkerasti mm. liikemiehet ja budo-lajien harrastajat. Kirja sopii hyvin kaikille lukijoille, jotka ovat kiinnostuneet japanilaisesta kulttuurista.

Japaninkielisessä Hagakuressa on kaikkiaan noin 1300 tarinaa, joista tähän valikoimaan on otettu mukaan tärkeimmät 300 juttua.

Teokseen sisältyy myös esipuhe ja lyhyehkö selitysosasto sekä suomalaisen samurai-asiantuntijan Ronny Rönnqvistin aiheeseen johdattelevat jälkisanat.

Arvioita kirjasta:
"Alun perin Hagakure oli suunnattu nuorille samuraille perinteen välittämiseksi ja oikeaoppisen bushidon ylläpitämiseksi. Lähestymistapa on hyvin ehdoton mutta sisältää ajattomia viisauksia, joita voi soveltaa nykyaikanakin."

"Ajankuva välittyy Hagakuresta ikään kuin tussipiirroksina. Henkilöt vaikuttavat karikatyyreiltä ja vaaditaan omanlaista lukutaitoa koodien purkamiseen. Siinä auttavat teoksen lisäykset.

Taustoittavat luvut, selitykset ja viitteet opastavat tekstiin pintaa syvemmälle. Tsunetomon usein jyrkät näkemykset selittyvät ajan mentaliteetilla ja bushidon vaatimuksilla. Kokonaisuutena Hagakuresta välittyykin kiehtova ja selkeä yleiskuva myyttiseksi patinoituneesta elämänmuodosta." (Matti Komulainen, Turun sanomat 27.12.2006)


”Vaikutusvaltaisin samuraista koskaan kirjoitettu teos.” (Ivan Morris)

”Hagakure muodostui minulle eräänlaiseksi maagiseksi löydöksi, jonka ’lehtien kätköistä’ löysin eräitä tärkeitä aarteita.” (Jim Jarmusch)

”Japanilaisen ajattelun klassikko...Runollinen ja vakuuttava ... aforismien ja samuraitarinoiden juhlaa.” (New York Review of Books)
Yhteystiedot ja tilaukset:

Memfis Books
Fredrikinkatu 55
00100 Helsinki
puh. & fax: 09-693 3939
e-mail: antikvariaatti.syva.uni@kolumbus.fi