Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja                   

Kiinalainen teekirja

Kirja kiinalaisesta teekulttuurista

Memfis Books julkaisi syyskuussa 2004 Pekka Nihtisen kirjoittaman perusteellisen ja
ihastuttavan teoksen kiinalaisesta teekulttuurista: Kiinalainen teekirja. Se oli ensimmäinen lajissaan suomen kielellä.


Kiinalaisessa teekirjassa teen vaiheet kerrotaan alan uusimpaan tutkimukseen tukeutuen varhaisimmista ajoista nykypäiviin. Tee on kirjassa sijoitettu osaksi Kiinan rikasta kulttuurihistoriaa: teen suhde Kiinan perinteisiin filosofioihin, uskontoihin, myytteihin, taiteisiin, tapakulttuuriin, posliininvalmistukseen ja talouteen. Kiinalaisista teehuoneista on oma lukunsa. Myös teen leviäminen Kiinasta maailmalle esitellään kiinnostavalla tavalla.

Kiinalaisen teekirjan oleellista antia ovat lisäksi: Kiinan monien teealueiden ja teelaatujen esittely, johdatus teen valmistamisen eri tapoihin, teen monipuolisten terveysvaikutusten käsittely ja Suomesta saatavien tärkeimpien teelaatujen esittely.

Kirja on kuvitettu vanhoin keisariajan Kiinasta periytyvin puupainokuvin sekä musta-valkoisin valokuvin. Lisäksi teoksessa on 8-sivuinen värikuvaliite, 4 karttaa, somisteena kiinalaista kalligrafiaa ja teeaiheisia runoja.Kirjan nimi: Kiinalainen teekirja
Kirjoittaja: Pekka Nihtinen
Kustantaja: Memfis Books
Kirja laajuus & muuta: runsaasti kuvitettu, 320 s. + 8-sivuinen värikuvaliite, 4 karttaa, sidottu, koko 210x176 mm
Hinta: 29 EUR
ISBN-numero: 951-98833-3-9
Ilmestymisajankohta: Syyskuu 2004 , 4. painos 2015
Kirjastoluokitus: 90.2 & 68.27
Kirjan toimitus: Kirjakaupoista kautta maan, suoraan kustantajalta tai Porvoon kirjakeskuksesta


LAINAUKSIA ARVOSTELUISTA:

Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus valikoi parhaat tämän vuoden aikana kotimaassa julkaisuista kirjoista. Kiinalainen teekirja oli yksi tietokirjoista.
"Ensimmäinen suomeksi kirjoitettu kiinalaisesta teestä kertova opus on tuhti tietopaketti, lukuteos. Sivuilla vilisee teehen liittyviä tarinoita, mutta tekstin  perusilme on silti asiallinen ja opastava."  Helsingin Sanomat 19.12.2004

"Pekka Nihtisen syyskuussa julkaistu opus on kuitenkin yllättävän mukaansatempaavaa luettavaa. Se on teen taipaleen kulttuurihistoriallinen kuvaus, joka sivistää hävettävän huonosti Kiinaa tuntevaa lukijaansa. -- Kauniisti kuvitettua ja taitettua teosta on mukava nautiskella pieninä annoksina teemukin ääressä." Miia Kaarlela, Aamulehti 17.12.2004

"Teetä, olkaa hyvä
Suomalaiset teen ystävät valittelevat, ettei kahviloistamme tahdo saada kunnon teetä. Sellainen ihminen, joka tietää teestä niin paljon että osaa vaatia laatua, ilahtuu Pekka Nihtisen opuksesta Kiinalainen teekirja.
Nyt ei niinkään keitellä teetä, mutta puhutaan siitä. Kirja esittelee perusteellisesti kiinalaista teekulttuuria. Se kertoo muun muassa teen ja kiinalaisten filosofien suhteista, teehen liittyvistä myyteistä ja sen nauttimiseen liittyvistä tapakulttuureista.
Todella syvälle menevä erikoisteos merkittävältä alalta. Tätä kirjaa lukiessa ei ehkä kehtaa nauttia pussiteetä, mutta teen nauttimiseen vihkiytynyt varmasti saa lukuelämyksestä paljon irti.
Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja. Memfis books 2004."

Mervi Weckman, Etelä-Suomen Sanomat 23.12.2004"Ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu perusteellinen teekulttuuriteos, Pekka Nihtisen viehättävä Kiinalainen teekirja, on omassa lajissaan kulttuuriteko." Suvi Ruotsi, Suomen kuvalehti 38/2004 17.9.2004.


"Nyt tee on saanut myös oman tietoteoksensa, Kiinalaisen teekirjan..."
Markus Kokko, Kehittyvä elintarvike 5/2004.


"Käsikirja teen ystävälle
Kiinalaisia on kiittäminen monen merkittävän keksinnön ohella myös teestä. Teekulttuurin juurille vie Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja, joka kertoo oikeastaan kaiken, mitä ihmisen tulee tietää kiinalaisesta teestä. Kirja seuraa teen vaiheita historian hämärästä nykyaikaan asti ja tarjoaa samalla johdatuksen Kiinan kulttuurihistoriaan, filosofiaan ja uskontoihin. Teoksessa esitellään myös erilaisia teelaatuja ja -välineitä sekä teen oikeaa valmistustapaa.
--
Erityiskiitoksen ansaitsevat runsas kuvitus ja kaunis taitto. Myös sitaatit kiinalaisista klassikoista maustavat tekstiä."

Katja Matikainen, Vihreä lanka 22.10.2004"Harva kirja herättää yhtä suuren innostuksen kuin Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja. Upeasti kuvitettua ja kauniisti taitettua kirjaa lukiessa tekee mieli kaivaa eri teelaatuja ja lämmittää vettä" Tuukka Perhoniemi, Tiede-lehti 2/2005


"- - tämä hurmaava kirja, joka teen historiaa ja merkitystä pohtiessaan laajenee katsaukseksi koko Kiinan kulttuurihistoriaan."
Pirkko Puoskari, Matkaopas-lehti 2/2005


Kustantajan yhteystiedot:

Memfis Books
Knutersintie 262
04130 Sipoo
puh. 09-693 3939
e-mail: antikvariaatti.syva.uni@kolumbus.fi