Intialaisen Rabindranath Tagoren rakkausrunojaIntialainen kirjailija ja monipuolinen kulttuuripersoona Rabindranath Tagore (1861–1941) oli ennen muuta lyyrinen runoilija. Runoistaan hän sai myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1913.

Rakkauden lahja on Tagoren rakkausrunojen valikoima vuosilta 1886–1916. Runot ilmestyivät Tagoren itsensä bengalin kielestä englanniksi kääntäminä vuonna 1918. Muodoltaan valtaosa niistä on proosarunoja.

Tagore kuvaa runoissaan kauniisti rakkauden kaipuuta ja unelmien täyttymystä. Hänen romanttisissa runoissaan hengittää ja tuoksuu Bengalin maaseutu talonpoikaisnaisineen ja vuodenaikoineen. Osana runojen kudelmaa ovat myös viisaat ja lämminhenkiset mietteet ihmisen asemasta osana kukoistavaa luontoa ja suurta kosmosta.

Runojen suomentaja Hannele Pohjanmies on kirjoittanut teokseen laajahkon johdannon Tagoren elämään ja rakkausrunoihin. Kirjan lopussa on myös selityksiä joihinkin runoissa esiintyviin bengalinkielisiin termeihin ja ylipäätään intialaiseen kulttuuriin. (Kirjan kannessa vanha rakkaus-aiheinen miniatyyrimaalaus Intiasta.)


*

Lyhyt näyte kirjasta:Pyytäisin aina vain lisää, vaikka omistaisin taivaan kaikkine tähtineen ja maan loputtomine rikkauksineen, mutta tyytyisin maailman pienimpään soppeen, jos hän vain olisi minun.Tiedot kirjasta:

Tekijä: Rabindranath Tagore
Kirjan nimi: Rakkauden lahja
Suomennos: Hannele Pohjanmies
Kustantaja: Memfis Books, Helsinki
Laajuus:  101 s.
Ulkoasu: sidottu, kovakantinen
Hinta: Kustantajan suositushinta kirjakaupoille 19 €
ISBN: 951-98833-6-3 ja uusi ISBN: 978-951-98833-6-6
Toimitus: Kustannustaito tai suoraan kustantajalta
Ilmestymisajankohta: lokakuu 2006


Yhteystiedot:
Memfis Books
Fredrikinkatu 55
00100 Helsinki
puh. & fax: 09-693 3939
e-mail: antikvariaatti.syva.uni@kolumbus.fi  (Kustantajan kirjakauppa)Runoja kauneudesta ja rakkaudesta kyynisen aikamme vastapainoksi.