Kay Redfield Jamison:
Levoton mieli -
Maanis-depressiivisen psykologin muistelmat

levotonmieli
Tekijä: Kay Redfield Jamison
Kirjan nimi: Levoton mieli. Maanis-depressiivisen psykologin muistelmat
Kustantaja: Memfis Books

Suomentaja: Mirja Rutanen
Sidosasu: lankasidottu
Sivumäärä: 215 s.
Hinta: 26 EUR
Ilmestymisajankohta: lokakuu 2002

UUSI PAINOS ILMESTYNYT!
Amerikkalainen Kay Redfield Jamison on koulutukseltaan kliinisen psykologian tohtori, hän toimii nykyisin psykiatrian professorina Johns Hopkins-yliopistossa Yhdysvalloissa. Nyt suomennettujen muistelmiensa lisäksi hän on kirjoittanut maineikkaan teoksen luovuuden ja maanis-depressiivisyyden yhteyksistä, Touched With Fire: Manic-Depressive Illness and the Artistic Temperament, sekä tärkeän itsemurhatutkimuksen Night Falls Fast: Understanding Suicide.  Jamison on kirjoittanut myös yhdessä F. Goodwinin kanssa maanis-depressiivistä sairautta käsittelevän akateemisen perusteoksen Manic-Depressive Illness.

Kay Jamison on naimisissa skitsofreniaan erikoistuneen tohtori Richard Wyattin kanssa, eikä hänellä ole lapsia. Pariskunta asuu Washington, DC:ssä.

                                                        *

Rehellisessä ja koskettavassa muistelmateoksessaan Kay Jamison kertoo tarinansa maanis-depressiivisyyttä sairastavana ihmisenä. Hän on myös oman sairautensa tutkimukseen erikoistunut psykologi. Syntyy kiehtova kaksoisnäkökulma vakavaan sairauteen, jota sairastaa 1-2  prosenttia väestöstä. Jamisonin kirja auttaa ymmärtämään häpeälliseksi koettua sairautta, ja se antaa toivoa ja lohtua sairaudesta kärsiville, heidän sukulaisilleen, ystävilleen ja kaikille kanssakulkijoille. Elävästi ja valloittavasti kirjoitetusta kirjasta ei puutu huumoriakaan. Teoksella on myös kaunokirjallisia ansioita.


                                                              *

Maanis-depressiivinen mielisairaus on Jamisonin mukaan paljolti geneettinen, perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen ympäristötekijät voivat monin tavoin vaikuttaa. Jamisonin omassa suvussa hänen isänsä ja sisarensa kärsivät tästä mielialasairaudesta, jonka tyypillisiä piirteitä ovat mielialojen rajut vaihtelut lievempien hypomanioiden tai hengästyttävien ”täysmanioiden” kautta depression mustiin syövereihin. Sairaus voi aika ajoin olla myös lähes oireeton. Myös manian ja depression sekatilat ovat yleisiä, ja ne voivat traagisimmillaan johtaa itsemurhaan.

Jamison itse on täysin riippuvainen oikein annostellusta lääkityksestä: hänen kohdallaan litiumista, joka tehoaa vain noin 70-80 prosenttiin maanis-depressiivisistä potilaista. Oikein räätälöity lääkitys yhdessä psykoterapian kanssa ovat avainasemassa sairauden hoidossa. Jamison korostaa läpi teoksensa myös rakkaiden ja läheisten ihmisten myötätunnon ja ymmärtävän asennoitumisen tärkeyttä potilaan hyvinvoinnille. Rakkaus on A & O, toteaa Jamison. Mutta sairaan on myös hyvä tietää mahdollisimman paljon oman sairautensa luonteesta. Sekin auttaa.

                                                            *
 
 

”Mielestäni tämä kirja on korvaamaton, koska se tarjoaa tietoa sairaudesta, joka sitä sairastamattomille ihmisille on niin arvoituksellinen ja salaperäinen. Maailmassa elää luultavimmin ihmisiä, joilla on tämä sairaus, mutta jotka eivät oikein ymmärrä mikä heitä vaivaa: heille tämä kirja voisi toimia pelastusrenkaana.”

                                              Doris Lessing

                                                               *

”Kay Jamisonin kirja otti minut lumoihinsa heti ensimmäiseltä sivultaan. Maanis-depressiivisyyttä käsittelevän kirjallisuuden maisemassa Levoton mieli kohoaa pelottomuudessaan, loistokkuudessaan ja kauneudessaan kuin yksinäinen vuorenhuippu.”

                                                    Oliver Sacks
 
 

"Jamisonin kirja sivistää lukijaansa aivan kuin huomaamatta. Tällaisia toivoisi tulevan vastaan enemmänkin."

Jari Peltoranta, Opettaja-lehti 7/2003
 
 

"Jamison ei piiloudu sotkuiseen ammattislangiin vaan välittää kokemuksen suoraan ja kansantajuisesti. - - kirjan suomentaminen ansaitsee suuren kiitoksen."

Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat 31.1.2003

TILAUKSET:

MEMFIS BOOKS
Fredrikinkatu 55
00100 Helsinki
Puh./Fax. 09-693 39 39
Sähköposti: antikvariaatti.syva.uni@kolumbus.fi