ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura      Tähtikuvia      Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot

 

Tähdet ja avaruus lehti tilulilusta

Jäsen Jorma kirjoitti lehden numerossa 1/2004 LIDL-puodista hankkimastaan 99 euron tavaratalokaukoputkesta Skylux 379 Optus eli Bresser Mars Explorer.
 

Pakkauksesta paljastui saksalaisella huolellisuudella neljä laatikkoa, joista jokaisen sisältä on merkitty niiden päälle. Laatikoista löytyvät sitten osat kukin muovipussiinsa kuminauhalla suljettuna tai pakkauspaperiin käärittynä. Lisäksi löytyy kaukoputken monikielinen käyttöopas, myös suomeksi ja kohtuullisen hyvin käännettynäkin. Lisäyllätyksenä Meaden CD-ROM ohjelmapaketti, josta voikin päätellä itse kaukoputken olevan sukua tytäryhtiönsä Bresserin Mars Explorer nimiselle laitteelle, joka maksaa kaksi kertaa sen mitä tämä nyt.

Etsinputken linssit ovat muovia, joten niitä sopii varoa tökkimästä; Lyyran tähtikuvio kuitenkin löytyi helposti ja sitten osoitin kohtaan, jossa on M57 rengassumu. Okulaarissa ei näy syrjäsilmälläkään tuttua harmaata donitsia, kasvatetaanpas suurennosta. Nyt on taas jo seurantavaikeuksia: kuvakulma on tosi pieni eivätkä muoviset okulaarit paljasta himmeää syvän taivaan herkkua. Pieni käännös itään ja Joutsenen Albireo-kaksoistähti näkyville, punaisen ja sinisen tähden etäisyys toisistaan on 34 kaarisekuntia ja hyvinpä ne näkyivätkin pistemäisinä, värit ja kaikki 385 valovuoden etäisyydestä huolimatta; arvelen kunnon okulaarilla päästävän jopa kolmen kaarisekunnin erottelukykyyn. Fraunhofer-tyyppinen kaksilinssinen akromaatti ei ole aivan huonoimmasta päästä. Okulaarit, kääntöpeili ja mukana seuraava 1,5X suurentava kääntölinssiputkilo ovat onnettomia muoviviritelmiä, jotka kannattaa panna syvälle laatikon perälle jos aikoo harrastaa enemmän. Kirkkonummen laitepäivillä okulaaritestissä olivat nämä "K" okulaarit häntäpään tavaraa.

© Kosmologit - Jorma Koski