ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura     Tähtikuvia       Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot

 

Iisoon jalustan ohjaus

Viime keväänä päätti eräs valtakunnallinen tähtiharrastusyhdistys hankkia uuden jalustan tähtitorniinsa. Hankkeelle oli vain yksi este.Vanha, raskastekoinen jalusta kökötti sinnikkäästi sen tolpan nokassa jonne uusi piti saada.Toisella tähtitorninmäellä Halkiassa havaittiin naapuriyhdistyksen ahdinko ja tunnettiin syvää myötätuntoa. Päätettiin lähettää apuun erikoiskoulutettu kaukoputkenpurkuryhmä joka poisti niskoittelevan jalustan tolpan nokasta ja asensi uuden tilalle. Kosmologit havaitsivat olevansa tukevan jalustan onnellisia omistajia. Kesän aikana jalusta ruuvattiin kiinni kallioon. Vanha jalustan ohjauselektroniikka oli osin lapioitu ulos tornista ja osin jäänyt komistamaan uuden jalustan pylvästä (tähtiaikakello). Siispä jalustalle piti luoda ohjauselektroniikka. Luominen on Kosmologien ominta alaa joten seitsemäntenäpäivänä työpöydällä nytkähteli oheisen kaavion mukainen kytkentä.

Jalustassa oli seuranta toteutettu verkkojännitteellä käyvällä synkronimoottorilla ja korjaukset dc-moottoreilla. Moottoreiden vuorottelu oli järjestetty magneettikytkimillä. Lähtökohtana oli että koko komeus toimii auton akulla (12V). Vekotin tarvitsee useita jännitteitä joiksi virtalähdeosassa 12 V pitää muuttaa. Logiikkapiirien vaatima 5V saadaan aikaan 7805 regulaattorilla. Loput jännitteet olivatkin sitten korkeampia kuin 12V joten Bebekiltä piti käydä noutamassa jännitteenkorotuspalikka. Se nostaa 12V tarvittaessa aina 30V:iin asti. Se säädettiin 24V:iin ja sillä käytetään sellaisenaan tuntiakselin ruuvivaihteen magneettikytkimiä sekä fokusointimoottoria. Vaativin osa oli synkronimoottorin tarvitsema 220V AC noin 50 Hz:n taajuudella. Taajuutta on pystyttävä jonkin verran säätämään. Liiterin romulaatikosta löytyi vanha piirikortti, taisi olla joku näytönohjain, jossa kiilteli 4,9152MHz:n oskillaattori.

Siitä sitten kalkulaattori kalkuloi että kun taajuuden jakaa ensin pari kertaa kuudellatoista ja sitten kahdellatoista  ja taas kuudellatoista ja vielä kahdella niin lopputaajuudeksi tulee 50Hz.74191 piirin jakajaa pystyy muuttamaan dippikytkimillä. Yksi heksanumero annetaan piirille binääri koodina. Logiikkaketjun jälkeen pulssit tungetaan vuorovaihepääteasteen kautta 12/220V muuntajaan. Muuntajan kanssa sarjaan on kytketty seurannan korjauskytkin. Tarkoitus on asettaa seuranta edistämään pikkuisen niin että korjaukseksi riittää seurannan pysäyttäminen pieneksi hetkeksi silloin tällöin.

Alustavissa testeissä on voitu todeta että "se pyörii sittenkin". Virtamittaus näyttää että virtaa kuluu n.1A koko ajan. Kytkentää saa vapaasti kopioida ja käyttää, osina tai kokonaan. Kaikki tämä tietysti omalla vastuulla.

 Kaizu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Kosmologit - Ari Jokinen