ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura       Tähtikuvia     Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot
 

Kameran viritystä

Muutama päivä takaperin matkustin junalla Helsinkiin. Olin menossa pelaamaan

Teknisten Pikashakki turnaukseen Ruoholahteen. Maalaispoika ihmetteli silmät ja

suu ymmyrkäisinä kaupungin vilinää ja kesti tovin ymmärtää että metroasema on

maan alla. Suunnan arvonta meni nappiin ja Ruoholahdesta ei voinut ajaa edes ohi

kun komensivat, vastaväitteistä huolimatta, kaikki matkustajat ulos. Aikoivat

kuulemma kääntää junan. Ei auttanut vaikka lipussani oli vielä melkein tunti aikaa

jäljellä. Metroasemalta poistuessani osui silmiini houkuttelevan näköinen ostoskeskus. Menin sisään ja kiinnostukseni johdatti minut Verkkokauppaan. Eihän siellä mitään verkkoja ollut, pelkkiä tietokoneita ja kameroita. Pois pääsi vain kassan kautta. Pitää varmaan ostaa jotain, ajattelin, voivat muuten vaikka luulla köyhäksi. Tietokoneet olivat kovin isoja joten niitä ei voinut ajatella, olin edelleenkin matkalla shakkia pelaamaan. Kamera tuntui sopivan kokoiselta eikä näyttänyt niin omituiselta pelipaikallakaan joten pyysin myyjältä vitriinissä ylimpänä olleen kameran. Näin minusta tuli Canon Eos 300D järjestelmäkameran onnellinen omistaja.

 

Kameran mukana tuli vain yksi kevyen oloinen objektiivi. Minulla on vanhan Praktican käyttökuntoinen arsenaali. Siispä sorvi pyörimään ja tein alla olevan kuvan mukaisen sovitteen jolla saan M42 kierteelliset objektiivit kiinni Canoniin. Tarkennuskin osui puolivahingossa kohdalleen.

 

 

 

Olin ajatellut kokeilla tähtien kuvaamista ja aloin etsiä kamerasta reiää lankalaukaisijalle. Sellaista ei löytynyt. Löytyi vain kuulokeliitäntä, tai ainakin samannäköinen. Romulaatikossa sattui olemaan kirpputorilta ostettu Motorolan puhelimen "hands free" johto, jossa oli saman kokoinen plugi. Nipsaisin johdon poikki katkaisijamokkulan juuresta ja kaivoin johdon päät esiin. Laitoin plugin kiinni kameraan, virrat päälle ja aloin kokeilla mitä tapahtumia johtojen yhteen kytkeminen saa aikaan. Välillä surisi, välillä räpsyi ja välillä vallitsi pahaenteinen hiljaisuus. Lopulta päädyin oheisen kuvan mukaiseen kytkentään.

Katkaisijan "AF" asento on itsekseen palautuva ja vastaa oman laukaisunapin painamista puoliväliin. Tällöin autofocus toiminta tarkentaa kameran ja valotusautomatiikka hakee oikeat valotusarvot. "Exp" asento laukaisee kameran ja jos B valotus on valittu niin valotus jatkuu kunnes katkaisija palautuu keskiasentoon.

 

Kumpikin viritys toimii ja nyt minulla on lähes Praktican veroinen digijärjestelmäkamera. Seuraava ylläri tuli kun laitoin kameran kiinni MTO:n peilitelen perään. Väliin piti tunkea yksi loittorengas että Canonin salama ei mene lyttyyn. Onneksi MTO:ssa riittää tarkennusvaraa.

 

Kaizu