ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura     Tähtikuvia       Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot

 

 Toimintakertomus

 

Etelä Suomen Kosmologisen Seuran (ESKS) toimintakertomus kaikilta näiltä vuosilta.

ESKS ei järjestä jäsenilleen ohjattua toimintaa, vaan toimii yhdyssiteenä kahdelletoistaEtelä Suomesta kotoisin olevalle kosmologian harrastajalle. Kosmologisten ajatusten  varmistamiseksi havainnoin, seura ylläpitää Halkiassa tähtitornia sekä kaukoputkea.

 ESKS:n toimintakertomus on yhdistelmä tarinoista joissa kosmologit eri tavoilla selvittävät maailmankaikkeuden syntyä, rakennetta ja toimintaa.Koska maailmankaikkeus sisältää kaiken ja aina, ei mitään erityisaluetta ole rajattupois eikä kertomus rajoitu vain tähän aikaan.

 ESKS:n jäsenet ovat osoittaneet että gammapurkauksen jälkihehku on mahdollista havaita visuaalisesti. Maailman ensi-ilta oli Halkiassa 29.3.2003. Pornaisten kunnan kulttuuritoimi palkitsi seuran tästä merkittävästä havainnosta lahjoittamalla seuralle viivottimen.

7.6.2004 ESKS lähetti kolme retkikuntaa havaitsemaan Venuksen ylikulkua. Retkikunnat onnistuivat selvittämään ihmiskuntaa 105 vuotta vaivanneen ”tippailmiön”mekanismin. Vertailukelpoisten havaitojen saamiseksi 1.retkikunta pyrki seuraamaan Anders Planmanin 243 vuotta aikaisemmin käyttämää reittiä.

ESKS:n jäsenet ovat viime vuosina autelleet paikallista Tähtitieteellistäyhdistystä URSAa hallintorutiinien hoitamisessa sekä Tähtikallion havaintokeskuksenpystytyksessä. Kosmologeja on toiminut Ursan hallituksen varajäseninä, jäseninä sekä puheenjohtajana. Havaintokeskukseen on Kosmologien avustuksella pystytetty kaksi tähtitornia kaukoputkineen.

ESKS:n jäsenet ovat pääosin vastanneet samaisen mäen huipulla olevan Lomo ATZ-27 kaukoputken sekä siirrosta Metsähovista Viestikalliolle että sen toimintakuntoon saattamisesta. Siinä ohessa samaiset Kosmologit ovat rakentaneet putken ympärille havaintosuojan. Kummatkin em. toimista ovat alkaneet v.2002 ja jatkuvat osin edelleen.                      

ESKS:n nimen alla toimii myös Kosmologinen kaupunkiobservatorio. Se on keskittynyt havaitsemaan valosaastealueelta 7-12mrd valovuoden etäisyyksillä sijaitsevia kvasaareja. ESKS:n omat observatoriot sekä myös ESKS:n avustamat observatoriot ovat mainittuna Bill Arnettin maailmanlaajuisella observatoriolistalla.

ESKS valvoo jatkuvasti Etelä Suomen ilmatilaa siltä varalta että taivaalta alkaa sataatulta ja tulikiveä. Joitakin havaintoja on saatu ja joitakin tarkastusmatkoja on tehty. Toistaiseksi ei tulikiviä ole saatu talteen. ESKS toimii yhteistyössä URSAntulipallotyöryhmän kanssa. Toiminta alkoi v.2005 ja jatkuu edelleen.

ESKS:n gravitaatiotutkija keskittynyt Pegasos teemaan ja tutkinut Pegasoksen vaikutusta gravitaatioon sekä päinvastoin. Tutkimuksen tukimateriaalina ovat olleet  I.Newtonin "Philosophiae naturalis principia mathematica" sekä G. Galilein ”Sidereus Nuncius”. Valitettavasti alkuperäisipainoksia ei ollut enää saatavilla joten tutkija joutuu tyytymään toisen käden tietoon. Vuosien 2008 ja 2009 vaihteessa tutkimus eteni vaiheeseen jossa tutkija toimii gravitaatiomittarin kalibrointipunnuksena.

Laiteasiantuntija on testannut tähtiharrastajille suunnattua tekniikkaa ja T&A-lehti on julkaissut tulokset kaikkien tähtiharrastajien yhteiseksi hyväksi.

ESKS:n astrobiologi on kääntänyt katseensa alas taivaista ja tutkii elämää ja sen esiintymistä pienessä mittakaavassa. Kohteena ovat mm. hämähäkit. Ensi syksynä voi observatorion hirvikärpäsille koittaa kovat ajat ja jos nyt kukkapurkin kokoisen hämähäkin kehitys jatkuu tasaisena, voi kovat ajat koittaa myös hirville.                     

Etelä Suomen Kosmologisen Seuran puolesta

presidentti Kai Forssén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Kosmologit - Ari Jokinen