ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura       Tähtikuvia     Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot
 Tähtitornin luominen tyhjästä

Tornista olimme kukin päissämme haaveilleet kutakuinkin syntymästä asti. Ilman riittävää ärsykettä haaveilisimme vieläkin. Kiitos Järvenpään kaupungille pallolampuista. Alkuvälähdyksen jälkeen syntyi päätös havaintopaikan hankkimisesta. Aluksi pienemmällä porukalla (2) ja suurella uholla.

Ensiksi piti löytää sopiva paikka. Etsintä ei sinänsä vienyt pitkään. Ensimmäinen paikka löytyi 20 minuutissa. Sysimustassa metsässä rämpiessä tuli mieleen muitakin kriteerejä kuin pimeys.

Toinen paikka kertoi meille sitten ne oikeat kriteeritkin. Paikan pitää olla huomattavasti sumun yläpuolelle kohoava matalapuustoinen kalliopohjainen mäki. Ympäristön tulee olla lukittavissa kilometrin säteellä eikä sähkövaloja saa olla viitä kilometriä lähempänä. Paikalle pitää olla täysperävaunu-kalustolle kelvollinen tie joka kuuluu talvikunnossapidon piiriin. Villi eläimet ovat lisäbonus. Karhut pitävät havaintoja häiritsevät yösuunnistajat loitolla. Kaupunkilaispojan peläyttämiseen tosin riittää hirvikin tai ainakin hirvikärpänen. Hirvimiesten kanssa olemme sopineet että jos hirvellä on kaukoputki niin sitä ei saa heti ampua. Ainoa vaarallinen olento kesäisessä metsässä on tyttöpartiolainen.
Häneltä puuttuu luonnollinen keino nuotion sammuttamiseen.

Tällaiselle paikalle tornin pystyttäminen onnistuu jo suhteellisen helposti, isommaltakin porukalta. Meillä oli vielä lisäetuna joukon pieni koko, vaikka joukko olikin jo kasvanut ja uho vastaavasti laimennut. Ei tarvinnut isommin palaveroida. Vähätkin erimielisyydet selvitettiin lähietäisyydellä "nyrkit savessa" menetelmällä.

Tarvikkeiden hankintaan tarvitaan joko paljon rahaa ja vähän onnea tai sitten päinvastoin. Hankintoja helpottaa jos on silmät ja korvat auki ja kädet pois omista taskuista. Kupolin voi joko tehdä tai ostaa tai ottaa. Jälkimmäisin tapa on selvästi edullisin. Tornin seinien rakentamisessa on suurena apuna naapurustossa purettava jääkiekkokaukalo tai muu vastaava rakennelma. Hyvä rakennustapa edellyttää että asiat ensin suunnitellaan ja sitten toteutetaan suunitelmien mukaan. Me emme toimineet näin. Kupoli tilattiin paikalle jo hyvissä ajoin eli puoli vuotta liian aikaisin. Se herätti kummastusta Järvenpääläisen omakotitalon pihalla. Talo tuli lähiseudulla tunnetuksi ja maine senkuin kasvoi. Tässä vaiheessa katsottiin sopivaksi kupolin halkaisijaksi 4 m.

Torni suunniteltiin ja siinä yhteydessä tuli mieleen että mitäköhän sinne tulee sisälle. Mietittiin ekvatoriaalisesti pystytettävää nojatuolia kiikarihavaintoja varten. Osa joukosta halusi torniin tähtikaukoputkia. Asiasta neuvoteltiin hetki ja tulin siihen tulokseen että sinne ei tule kuin kosmoksen suhteen paikallaan pysyvä, maapallon päiväntasaajan suuntainen adapterilaippa. Muut eivät tähän tietenkään tyytyneet mutta sellaine siellä nyt on.

Rakentamisessa käytettiin sekä mieli kuvitusta että huipputekniikkaa ja paria
yleistyökalua (puukko ja m...kku). Torni on laservaaitettu ja lattia on GPS-paikannettu. GPS-paikannuksen suuntatarkkuus (15 astetta) ei tosin tyydyttänyt paria kosmologia. He tunkivat lattian alle niin paljon ärräpäitä että lattia pelkällä sanan voimalla asettui oikeaan asentoonsa. Tornin kupolin laakerointi tehtiin Rajamäen Autopalvelun lahjoittamilla jakohihnan kiristysrullilla. Niilä päästään kupolin osalta 500 rpm pyörimisnopeuteen joka riittää vaativaankin sateliittiseurantaan.

Kun kupolin keskellä ajattelee "tänne sopii puolimetrinen kaukoputki" niin kaiku vastaa "tänne sopii puolimetrinen kaukoputki". Edellä kuvatun kaltainen prosessi on polkaistu uudelleen käyntiin, avainsanaksi on vain vaihdettu "puolimetrinen kaukoputki".

KOF                  


 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Kosmologit - Ari Jokinen


Suunnitelmat
 
 
Kuva: Hannu Määttänen

Tornilla 500 mm F5 peiliteleskooppi.

21.10.2004 putkesta valmiina seuraavat osat:


- pääpeili
- apupeili
- haarukka
- fokusointi
- apupeilinpitimet
- luurankorakenteen perusosat
- tuntiakseli
- itse perus jalusta
- seuranta
- pääpeilinripustus/tuenta
- haarukka
- deklinaatio kehä
- lukitus

PÄÄINSTRUMENTIN KUVAGALLERIA