ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura     Tähtikuvia       Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot


Venuksen ylikulun havainnointia 8.6.2004

(Retkikunta I)

Eteläsuomen Kosmologinen Seura lähetti 7.6 kaksi arktista retkikuntaa havaitsemaan tulevaa Venuksen ylikulkua.

Ensimmäinen (hätäisempi) retkikunta lähti klo 21.30 seuraamaan Anders Planmannin jalanjälkiä kohti Kajaania. Retkikunta varustettiin yhteistyössä Artjärven viestiteknisen yhdistyksen kanssa. Retkikunta oli määräpaikallaan Eteläsuomen pohjoisrajalla Tavastkengässä jo hyvissä ajoin 8.6 2004 klo 3. Jäsenille jäi muutama tunti aikaa levätä ennen välineistön pystytystä. Välineistönä oli neljä kaukoputkea ja kaksi kiikaria aurinkosuotimineen. Putket: Meade LX200, Celestron ETX5, Orion ja venäläinen 65/500 tykin tähtäin. Kaikki putket olivat motorisoiduilla jalustoilla. Havaintojen tallentamiseen oli neljä ccd kameraa; 2xPhilips Toucam, Sony DSC52 ja Canon Eos D300. Retkikuntaan kuuluivat Ari Mäkelä, Jorma Ryske ja Kai Forssen.

Havainnointi alkoi aamusella (8.18) loistavissa olosuhteissa. Venuksen tuloa Auringon reunan yli seurattiin tarkkaan. Isosuurennuksisissa putkissa oli vaikeuksia löytää etukäteen se kohta Auringosta jossa Venus ensimmäisenä näkyisi. Jorma hihkaisi ensimmäisenä "löytyi" ja hetken peräst kaikilla putkilla seurattiin tiiviisti reunan ylitystä. Sain kuviini "Tippailmiön", eli Venuksen venähtämisen pisaramaiseksi. Osoittautui että ilmiö ei niinkään johdu Auringosta tai Venuksesta vaan havaintovälineen heikosta laadusta tai havaitsijan tunaroinnista. Tässä tapauksessa jälkimmäisestä. Kameran tarkennus ei ollut aivan kohdallaan.

 

 Kai Forssenin tippa Venusta.

Ilmiö oli helppo osoittaa johtuvaksi maanpäällisistä syistä. Samanaikaisesti paremmat havaitsijat paremmilla välineillä saivat aivan teräviä ja oikean muotoisia Venuksia. Kuvassa Ari Mäkelän Venus ilman vääristymiä
.Ryskeen Jorman Venus ilman vääristymiä

Reunan ylityksen jälkeen alkoi rauhallisempi vaihe; aamukahvi ja sämpylä. Välillä käytiin kurkistamassa ylikulun etenemistä ja räpsäistiin kuva tai kaksi.   Kuvissa näkyy häivähdys Venuksen ilmakehää.

Session puolivälissä alkoi uusi kiihkeä vaihe. Sen aiheutti omaa ylikulkuaan suorittava sadepilvi. Saimme laitteet joko peitettyä tai suojattua. Loppuosa ylikulkua seurattiin erilaisten peitteiden alta. Havainnointia jatkettiin sitkeästi loppuun asti aina kun pilvipeitteestä löytyi sopiva reikä. Noin kello 15 retkikunta poistui paikalta tehtyään ensin ruumiinavauksen erään alkuasukkaan televisiolle. Television henki oli jotenkin joutunut laitteen ulkopuolelle eikä löytänyt tietä takaisin laitteen sisään.

Palasimme takaisin Eteläsuomeen Iisalmen ja Kuopion kautta.

Kai ForssenKuva: Jorma Ryske

 

 

 

© Kosmologit - Ari Jokinen


 

 

         Venusylikulku retkikunta II

         Venusylikulku retkikunta III