ETELÄ-SUOMEN KOSMOLOGINENSEURA

  Pääsivu    Seura     Tähtikuvia       Torni     Kuvagalleria     Muuta    Yhteistiedot


Venuksen ylikulun havainnointia 8.6.2004

(Retkikunta II)

Eteläsuomen Kosmologinen Seura lähetti 7.6 kaksi arktista retkikuntaa havaitsemaan tulevaa Venuksen ylikulkua.

Toinen (vähemmän hätäisempi) retkikunta nosti kytkintä 8.6. klo 00.05 tutkittuaan ensin internetin avustuksella missä päin suomea voisi olla havainto kelpoinen keli. Retkikunta johon kuului Kosmologit Jussi Vehkajärvi ja Ari Jokinen sekä vierailevana tähtenä rosteriin uskova Jorma Olin, päätti suunnata jonnekkin Raahen alapuolelle. Mukaan pakattiin kaikki mahdollinen mitä tarvia voi; kaukoputkia, kameroita, akkuja, jalustoja, työkaluja, okulaareja, eväitä, karttoja jne...

Yötä vasten lähdettiin ajelemaan. Muutaman yöllisen pysähdyksen jälkeen päätettiin asettua Oulaisiin, ilma kun näytti siellä olevan parempi kuin hyvä. Paikalliselta huoltoasemalta kyseltiin aamu kuudelta missä olisi hyvä paikka havainnoida tulevaa ylikulkua, kriteerinä esteetön näköala taivaalle auringon suuntaan. Innokkaita neuvoja sateli. Tomerana noudatimme neuvoja mutta olimme ehkä esittäneet ajatuksemme epäselvästi, kun esteetön näköala oli joka paikassa juuri vastakkaiseen suuntaan kuin missä aurinko oleili. Niinpä päätimme asettua Pyhäjoen rannalle jonkun muuntajan viereen. Vehkis aloitti vehkeiden kanssa vehtaamisen Jokisen ihmetellessä vieressä. Olimme kuitenkin hyvissä ajoin valmiina ylikulun alettua.Jännitys oli ylimmillään kun Venus alkoi pikku hiljaa syömään halukkaasti aurinkoa. Ei muuta kuin Canonin eos 300D laukomaan kuvia Orionin Astro view 120 refraktoria hyväksi käyttäen tosin Baaderin aurinkokalvon ja UV/IR-cut filtterin läpi. Kuvia tulikin sitten otettua oikein reipaasti joitakin satoja kappaleita joista alla pari esimerkkiä.Klikkaamalla kuvia saat ne tosi isoiksi.

Kello kymmenen maissa alkoi pilvet imestyä taivaalle. Tuli muutama sade pisarakin ja kiireesti peitimme tekniset instrumentimme sateelta suojaan. Mitäs nyt tehdään ? Tarkoitus oli kuvata Venuksen ylikulkua ja vettä sataa !!?? Ei muuta kuin kännykkä käteen ja soitto Kantolan Timpalle Keravalle. Timppa tsekkasi sääsatellittikuvista mihin päin kanattaisi mennä pilviä karkuun. Tuloksena oli että aivan länsirannikko Raahe - Vaasa akselilla näyttäisi olevan vapaa pilvistä. Äkkiä kartta käteen. Kalajoki on juuri sillä akselilla ja matkaa sinne ei ollut kuin jotain 50 km. Kauaa ei mietitty kun oltiin jo huristelemassa kohti aurinkoista Kalajokea.

Aika kului ja äkkiä piti löytää aakee laakee paikka kuvauksille. Emme tunteneet entuudestaan Kalajokea mutta aikamme mentyämme siksakkia äkkäsimme sopivan aakeen laakeen paikan; paikallinen tori (oli muuten punainen). Ja taas Vehkis alkoi vehkeiden kanssa vehtaamisen. Kokemusta kun oli jo kertynyt olimme pian kuvaus valmiina. Jokinen aloitti istuttamalla Orionin perään Canonin sijasta Philips Toucamista modifioimansa web kameran. Ja kyllähän silläkin jotakin aikaiseksi sai. Pari esimerkkiä alla.Vehkis odotteli malttamattomana vuoroaan. Paikalliset immeiset kävivät ihmettelemässä mitä me oikein teemme. Ihmekkös tuo kun katsotte Kosmologien kuvaustyyliä.Paikallinen kahvila yrittäjä saapui paikalle ihmettelemään touhujamme ja omalaatuista kuvaustekniikkaamme. Jonkun aikaan turistuamme hänelle selvisi keitä olemme, mistä ja miksi tulemme. Hänen mielestään tapaus oli niin harvinainen ja erikoinen että hän päätti kutsua paikalle paikallislehden toimittajan joka saapuikin paikalle tuossa tuokiossa. Hänen otettua pari kuvaa meistä ja välineistämme kerroimme tapauksen ainutlaatuisuudesta ja tietenkin Etelä-suomen kosmologisesta seurasta. Juttu ilmestynee paikallisessa lehdessä.
 


Kun Jussi vihdoin pääsi asiaan alkoi Venuksen loppuvaiheet lähestymään. Planeetan lähestyessä reunaa alkoi Canon rouskuttamaan bittejä kiihtyvällä tahdilla.

Venuksen ylikulun viimeiset hetket ohitettuamme olimme tyytyväisiä suoritukseemme ja samalla haikeina jätimme jäähyväiset Venukselle. Purkaessamme havaintovälineitämme päätimme palata asiaan kahdeksan vuoden päästä.

Tippailmiö ? Ai missä ?

Kuvia tutkiesamme löysimme todisteen tippailmiön paikkansa pitämättömyydestä.
 

 

 

© Kosmologit - Ari Jokinen & Jussi Vehkajärvi


 
 
           Venusylikulku retkikunta I

           Venusylikulku retkikunta III