Kaapelitehdas Valid HTML 4.0!
 

Etusivu

Garmin eTrex/eMap/Geko
Garmin GPS 12/38/40
Garmin muut kannettavat
Garmin kiinteät mallit
Magellan
PDA (HP, iPAQ, Palm)

Tilaukset ja tiedustelut
Toimitusehdot
PDF icon  Hinnasto
Kuvagalleria

Yleistä kaapeleista
Palautteet
Usein kysytyt kysymykset
Linkit

FAQ - Kysytyimmät kysymykset

 1. Kaapelin kytkemisen jälkeen Windows XP/2000:ssa hiiren kursori alkaa hyppimään
 2. Kaapeli ei toimi
 3. Garmin kiinteiden mallien kaapelit
 4. Koneessa ei sarjaporttia, voiko GPS:n liittää USB-porttiin?
 5. Koneessa 25-napainen sarjaportti
 6. Kannettavan virta tupakansytyttimestä
 7. PDA:n virrasyöttö
 8. Kaapelin valinta
 9. GPS:n käyttöjännite datakaapelilla
 10. GPS:n käyttöjännite PC:stä
 11. G-20060 ja ulkoinen hiiri
 12. G-20060 ja paristot
 13. Käyttöjännite kannettavalle yhdistelmäkaapelilla
 14. Yhdistelmäkaapelin virransyöttö kotikäytössä
 15. G-xx011 ja G-xx010 erot
 16. Väärän napaisuuden aiheuttamat seuraukset
 17. Yhdistelmä- ja virtakaapelin syöttöjännitealue
 18. Spiraalikaapelin korvaaminen suoralla
 19. Datakaapelin maksimipituus
 20. Garmin GPS:n liittimien saatavuus
 21. Magellan GPS:n ja PDA-laitteiden liittimien saatavuus
 22. Antennikaapelit
 23. GPS:n ja PDA:n yhdistäminen
K: Miksi hiiren kursori alkaa hyppimään kaapelin kytkemisen jälkeen?
    
V: Tämä ei ole varsinainen vika, vaan Windows XP:n tai Windows 2000:n ominaisuus. Windows tunnistaa automaattisesti sarjaporttiin liitetyn laitteen ja tulkitsee usein GPS:n virheellisesti hiireksi. Ongelman voi välttää asettamalla sekä GPS:ssä että karttaohjelmassa NMEA-datan siirtonopeudeksi 9600 baudia tai käynnistämällä GPS vasta sitten, kun Windows on käynnissä. Usein joudutaan kuitenkin muuttamaan käyttöjärjestelmän asetuksia joko manuaalisesti editoimalla Windowsin rekisteriasetuksia tai helpommin lataamalla Microsoftin sivuilta asetusohjelma, jolla voi poistaa automaattisen COM-portin laitteiden tunnistuksen.

Aiheesta löytyy englanninkielinen artikkeli ja itse ohjelma Microsoftin sivuilta, kts.
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;819036

Esim. COM1-portin automaattinen hiiritunnistus poistetaan seuraavasti (ohjelma ei siis poista käytöstä sarjaporttia, ainoastaan laitetunnistuksen):
 • Asenna ohjelma em. sivulta tai suoraan linkistä http://download.microsoft.com/download/b/2/6/b2624690-0fdc-4842-b850-8d21ca893962/COMDisable.msi

 • Käynnistä ohjelma Windowsin komentokehotteessa
  (oletushakemistona on C:\Program Files\Microsoft COMDisable):
  • C:\>cd "\program files"
  • C:\Program Files>cd "Microsoft COMDisable"

  • Tilan kysely:
   C:\Program Files\Microsoft COMDisable>comdisable /list
   COM1 - Communications Port (COM1) - Currently enabled

  • COM1:n tunnistus pois:
   C:\Program Files\Microsoft COMDisable>comdisable /disable com1
   Port com1 disabled, you need to reboot before the changes takes effect

  • Tilan tarkistus:
   C:\Program Files\Microsoft COMDisable>comdisable /list
   COM1 - Communications Port (COM1) - Currently disabled


K: Kaapeli ei toimi, mitä teen?
    Alkuun  
V: PC-koneissa testaus kannattaa yleensä tehdä käyttämällä sopivaa pääte-emulaattoria, tälläinen on mm. pöytäkoneissa Windowsin mukana tuleva Hyper Terminal. PDA-laitteisiinkin (Windows CE, Pocket PC jne.) pitäisi vastaavia löytyä.

Helpoin tapa testata kaapelin perustoiminta (tiedonsiirto GPS -> PC) on tehdä seuraavat toimet:
 • Kaapeli kiinni molempiin laitteisiin
 • Gepsissä Menu -> Asetus -> Interface I/O muoto: NMEA (gepsi lähettää sijaintietoa NMEA-formaatissa nopeudella 4800 baudia). Lisäksi kannattaa laittaa GPS simulaatiotilaan, tosin monissa malleissa NMEA-lähtetys kännistyy, vaikka yhteyttä satelliitteihin ei vielä olisikaan (mm. Garmin eTrex-sarjan laitteet).
 • PC:ssä käyntiin HyperTerminal-pääteohjelma, luodaan uusi yhteys vaikka nimellä SARJA1. 'Yhdistä käyttäen' kohtaan valitaan sitten listalta _oikea_ sarjaportti (yleensä COM1) ja ominaisuuksiksi
  • Bittiä sekunnissa: 4800
  • Databittejä: 8
  • Pariteetti: None
  • Stopbittejä: 1
  • Vuonohjaus: Ei mitään
 • Sitten valitaan 'Soita' ja näytölle pitäisi tulla selväkielisisä NMEA-datarivejä, jokainen rivi alkaa $-merkillä ja rivillä on useita kenttiä pilkuilla eroteltuina.
Genimapin ohjelmien kanssa toimittaessa kannattaa ihan ensimmäisenä varmistaa, että asennettuna on korjauspaketti, joka löytyy Genimapin saitilta. Joissakin versioissa on esiintynyt ongelmia GPS-yhteyksissä. Kts. korjauspaketit Genimap Navigator LT PocketPC laitteille ja Genimap reitti- ja merikartat.

HUOM. Genimapin suorat linkit eivät näytä enää toimivan, valitse Karttakeskuksen kuluttajatuotteet ja valikosta CD Rom kartat -> Demot ja päivitykset.

K: Saako sinulta kaapeleita Garminin kiinteästi asennettaviin laitteisiin (GPS 120/126/128 jne)?
    Alkuun  
V: Voin toimittaa tarvittaessa Garminin 7-napaisella pyöreällä liittimellä varustettuihin kiinteisiin laitteisiin asennuspaikan ulkopuolella käytettäväksi joko yhdistelmäkaapelin
G-60020, jossa on PC-dataliitännän lisäksi GPS:n käyttöjännitteen syötölle tupakansytytinpistoke tai jos tarvitset kaapelia kiinteään asennukseen, Garminin mallia
010-10083-00 vastaavan kaapelin G-60040, jossa ei siis ole PC- eikä virtaliitintä.

Huomaa, että laitteen mukana tulevassa kaapelissa (siis siinä, jolla GPS tällä hetkellä ottaa käyttöjännitteensä) on valmiina myös datajohtimet, kts. Garmin FAQ.

PC-liitäntään tarvittava kaapeli on varsin yksinkertainen ja tähän tarkoitukseen voit käyttää myös valikoimistani valmista kaapelia G-40080. Kaapelin pituus tulee mitata nykyisen GPS:stä tulevan kaapelin päästä, koska PC:lle menevä datakaapeli liitetään GPS:ltä tulevan kaapelin jatkoksi. Liitäntä pitää tehdä paikan päällä, toteutustapoja on useita (juottaminen, riviliitin tms.), yleensä kuitenkaan irroitettavaa liitinparia ei kannata kaapeleihin asentaa.K: Kannettavassa tietokoneessani ei ole sarja- eli COM-porttia. Saako sinulta datakaapelia USB-porttiin?
    Alkuun  
V: Useimpien karttaohjelmien tukemaa standardia NMEA-datan siirtoa varten GPS:n voi liittää vain PC:n sarja- eli COM-porttiin, USB ei ole tuettu sen enempää ohjelmissa kuin GPS:ssä sähköisesti. Jos koneessasi ei COM-porttia ole, niin USB-porttiin on saatavana sovitinadapteri, jonka toisella puolella on standardi sarjaporttilähtö, johon puolestaan voidaan liittää D9-naarasliittimellä varustettu GPS:n PC-sarjakaapeli. Malleja on tarjolla lukuisia, joista useimmat toimivat ajuriasennuksen ja asetusten säätämisen jälkeen.

Minun valikoimistani löytyy edullinen ja GPS-käytössä testattu malli G-90090, kts. tarkemmat tiedot täältä.

Moni nykyisistä kannettavista GPS-laitteista (esim. Garmin GPSmap 60C) on varustettu myös USB-liitännällä, joka yleensä tukee tietojen siirtoa vain valmistajan omalla siirtoprotokolla. Tätä liitäntää käytetään tyypillisesti valmistajan omien karttaohjelmien (esim. Garmin Map Source) kanssa, mutta USB-liitännän kautta ei voida siirtää NMEA-paikannustietoa normaaleille vain sarjaliitäntää tukeville karttaohjelmille. Jos laitteessa on vain USB-liitäntä (esim. Garmin eTrex Legend C), niin yleensä näissä ei ole tarjolla NMEA-datan siirtomahdollisuutta (tämä ei koske USB-liitännäisiä ns. hiirimalleja, niiden mukana tulee yleensä edellä mainittu virtuaalisarjaporttiajuri).

USB-liitännällä varustetun GPS:n voi kytkeä USB-kaapelilla USB-porttiin ja saada NMEA-dataa virtuaaliseen sarjaporttiin käyttämällä tietokoneessa muunnokseen kykenevää väliohjelmaa kuten GpsGate. Katso lisätietoja valmistajan sivuilta.

Uusimmissa Garminin USB-liitännäisissä laitteissa on valittavissa tiedonsiirtomuodoksi Spanner-moodi, jolloin PC:ssä tarvitaan valmistajan sivuilta ilmaiseksi saatava Spanner-ohjelma. Spanner vastaanottaa USB:n kautta GPS:n lähettämää dataa ja ohjaa sen NMEA-muodossa luomaansa virtuaaliseen COM-porttiin. Spanner toimii myös useiden sellaisten USB-liitännällä varustettujen GPS:ien kanssa, joissa ei ole valittavissa erikseen Spanner-tiedonsiirtotilaa valitsemalla protokollaksi GARMIN. Käytännössä Spanner on kuitenkin osoittautunut varsin epäluotettavaksi eli sitä voi joutua kesken GPS-seurannan käynnistämään uudestaan. Spanneria kannattaa kuitenkin kokeilla käytännössä, koska sen saa ladattua ilmaiseksi Garminin sivuilta. Spannerin uusimman version voit ladata käyttöösi Garminin sivuilta.

K: Kannettavassa tietokoneessani sarjaportti on 25-napainen naarasliitin. Saako sinulta datakaapelia 25-napaisella urosliittimellä?
    Alkuun  
V: Ei saa. PC-koneissa sarjaportin liitin on koneen puolella aina urospuoleinen, yleensä alle 10 v vanhoissa koneissa se 9-napainen, aiemmin käytössä oli yleisesti 25-napainen liitin. Tietokoneen 25-napainen naarasliitin on LPT- eli rinnakkais- eli kirjoitinportti, tämän portin kautta GPS:n liittäminen ei onnistu. Katso kuva PC:n tavallisimmista liittimistä.

K: Miten saan kannettavalle tietokoneelleni virransyötön tupakansytyttimestä autossa/veneessä? Saako sinulta virtakaapelia kannettavaan?
    Alkuun  
V: Kannettaviin tietokoneisiin en valitettavasti pysty toimittamaan virtakaapeleita.

Suora liittäminen akkusähköön on hankalaa siksi, että yleensä kannettavan liitäntäjännite on yli 12V, tyypillisesti 16...20V. Virrantarve on suurehko (2,5..5A), joten sopivan tasajännitettä nostavan muuntimen tekeminen on teknisesti hankalaa. Käytännössä on kolme tapaa järjestää kannettavan virransyöttö ajoneuvokäytössä:

1) Kannettavan oma merkkikohtainen tupakansytytinvirtajohto. Näitä on saatavana laitteiden myyjiltä, ratkaisu on käytettävyydeltään, luotettavuudeltaan ja hyötysuhteeltaan ehdottomasti paras. Huonona puolena on usein kohtuuttoman korkea hinta (100-150 e) ja se, että johto sopii vain tietyn tyyppiseen kannettavaan. Eli kun edessä on koneen vaihto, niin uuteen koneeseen pitää hankkia sopiva virtajohto.

2) Invertteri. Markkinoilla on paljon edullisia tupakansytytinliitännällä varustettuja inverttereitä, joissa on lähtöpuolella normaali verkkopistorasia, josta saa kannettavan verkkovirtalaitteelle 230VAC jännitteen. Invertteriä voi käyttää myös muiden pienitehoisten laitteiden kanssa, esim. akkuporakoneen akkujen lataus onnistuu veneessä kesälomallakin, kahvinkeittimen tai hiustenkuivaajan sen sijaan ei.

Huonona puolena inverttereissä on suurempi kaapelihässäkkä (sytkäri - invertteri - kannettavan verkkolaite - kannettava) ja hyötysuhde. Vaikka invertterin hyötysuhteeksi voidaankin ilmoittaa jopa yli 90%, niin pitää muistaa, että tämä on voimassa vain nimellisteholla, pienemmällä virralla (teholla) toimittaessa hyötysuhde saattaa pudota jopa niinkin alas kuin 50-60%. Invertteri ottaa joka tapauksessa ainakin käynnistyessään paljon virtaa, joten kaapelointi akulta on syytä tehdä riittävän järeästä tavarasta.

Invertterin käytöstä pitää ehdottomasti muistaa se, että startatessa laite tai vähintään kuorma (PC) pitää kytkeä pois päältä, nopea jännitteen heilahtelu käynnistäessä rikkoo helposti varsinkin heikommilla suojauksilla varustettuja laitteita. Lue ja noudata käyttöohjeita!

Inverttereitä on saatava nykyään jopa autotarvikeliikkeistä, kannettavalle yleensä 100-150W on riittävä. Ellei laitteelle ole muuta käyttöä, ei kannata ostaa ylisuurta, koska hinta ja koko kasvavat tehon mukaan.

3) Yleiskäyttöinen tupakansytytinvirtajohto. Kannettaviin, joissa on standardi virtaliitäntä (yleensä pyöreä plugi) ja joiden tehontarve on maksimissaan luokkaa 120W, voi hankkia yleiskäyttöisen, vaihdettavalla liitäntäpistokkeella ja säädettävällä jännitteellä varustetun tupakansytytinadapterin.
Adaptereita on saatavissa esimerkiksi Webvisio.fi:stä, Digitarvike.fi:stä tai HalvatHinnat.fi:stä, hintaluokka tyypillisesti on n. 20-40 e.

Adaptereiden kanssa on syytä noudattaa samoja varotoimenpiteitä kuin inverttereidenkin eli kytkeä laite käyttöön vasta kun moottori on käynnistetty. Lue myös käyttöohjeet tarkkaan!

K: Saako sinulta yhdistelmäkaapelia iPAQille, jossa olisi myös käyttöjännitteen syöttö kämmykälle?
    Alkuun  
V: Ei saa. Valitettavasti en toistaiseksi pysty valmistamaan tupakansytytinadaptereita PDA-laitteille.

PDA-laitteen kanssa voit käyttää PDA-sovittimia, joiden toiseen päähän voit kytkeä GPS:n PC-yhdistelmäkaapelin. Tällöin PDA toimii akuillaan, mutta GPS saa käyttöjännitteen tupakansytyttimestä. Jos haluat rakentaa yhdistelmäkaapelin itse, voin toimittaa myös kaapeleita, joissa on valmiina kytkettynä PDA:n liitin (myös jännitteen syöttö), kaapelin toinen pää on avoin. Pyydä tarjous!

K: Tilaisinko data- virta- vai yhdistelmäkaapelin?
    Alkuun  
V: Valinta riippuu käyttötarpeesta. Katso ominaisuudet taulukosta.

K: Saako datakaapelilla samalla käyttöjännitteen syötön tietokoneesta GPS:lle?
    Alkuun  
V: Ei saa. Datakaapeli liitetään tietokoneen sarjaporttiin (COM1:, COM2: tms.) eikä portista saa riittävästi virtaa GPS:lle (tarve on >>100mA).

K: Saako tietokoneesta mistään käyttöjännitettä GPS:lle?
    Alkuun  
V: PC:n PS/2-portti (hiiri- tai näppäimistöportti) tarjoaa +5V/n.250mA, sama jännite saadaan myös USB-portista. Tämä jännite sopii periaatteessa sellaisenaan vain Garminin malleille GPS-12, 38 ja 40, mutta tällä valmistajan määrittelemällä käyttöjännitteen alarajalla GPS ei toimi luotettavasti. Aiemmin tarjolla oli kaapeli G-20060, mutta tämä tuote on poistettu valikoimista.

Garmin eTrex/eMap/Geko-sarjan laitteet toimivat +3,15V jännitteellä. Näihin malleihin on saatavana kaapeli, jonka liittimen kotelon sisälle on toteutettu jännitteensäädin. Tässä mallissa GPS:stä lähtevä kaapeli menee ensin tietokoneen sarjaporttiin, tämän liittimen sisällä on jännitejohdin kytketty jännitteenmuuntimelle ja edelleen PS/2- tai USB-porttiin menevään kaapeliin. PS/2-portista jännitteen ottava malli on G-30060 ja USB-portista G-30063.

Magellanin laitteille on tarjolla vastaava kaapeli G-50063.

K: Hankin kannettavaan tietokoneeseeni kaapelin G-20060. PS/2-porttiin on kytketty ulkopuolinen hiiri, miten saan GPS:n käyttöjännitesyötön kytkettyä?
    Alkuun  
V: Tarvitset PS/2-haaroittimen (Y-kaapeli). Kaapeleita saat lähes kaikista PC-tarvikkeita myyvistä liikkeistä, ne kuuluvat myös Anttilan valikoimiin.

K: Käytän tietokoneessani ja GPS-12:ssa kaapelia G-20060. Miksi GPS toimii kuitenkin paristoilla?
    Alkuun  
V: Garminin spesifikaatioiden mukaan mallien 12, 38 ja 40 ulkoinen käyttöjännite on +5...8V. Kaapelilla G-20060 tietokoneen PS/2-portista GPS:lle menevä jännite on tasan +5V ja tilanteessa, jossa paristojen jännite (max n. 4x1,5V = 6,0V) ylittää tuon ulkoisen jännitteen, GPS toimii käytännössä paristoilla, kunnes ulkoinen jännite ylittää paristojännitteen. Paristojen kulumisen voit välttää poistamalla paristot kokonaan tai laittamalla vaikkapa paperin palasen sopivaan kohtaan paristojen napojen väliin.

K: Saanko yhdistelmäkaapelilla käyttöjännitteen syötön myös kannettavalle tietokoneelleni?
    Alkuun  
V: Ei.Yhdistelmäkaapelin virtajohdin menee tietokoneeseen kytkettävään D-liittimeen, mutta se on kytketty vain liittimen kuoren sisällä GPS:lle menevään jännitejohtimeen. Kannettavan tietokoneen virransyöttö on järjestettävä auto- tai venekäytössä invertterillä tai merkkikohtaisella adapterilla. Katso myös lisää aiheesta.

K: Kuinka saan kotikäytössä järjestettyä GPS:lle ulkoisen käyttöjännitteen yhdistelmäkaapelilla?
    Alkuun  
V: Helpoin tapa on hankkia 12V DC-muuntaja,joka on varustettu tupakansytytinlähdöllä. Näitä muuntajia myyvät useat matkapuhelinmyyjät, Biltema sekä mm. Suomen Huoltopalvelu. Muuntaja löytyy SHP:n 2003 tuoteluettelosta sivulta 177 (tilauskoodi NPS121A, verkkolaite 12V/1000mA). Tuotetietojen selailu netissä vaatii käyttäjätunnuksen, jonka saa tilattua SHP:n sivuilta.

K: Mitä eroja (muita kuin hinta) on normaalilla datakaapelilla ja mallilla G-00011/G-30011?
    Alkuun  
V: Harmaat datakaapelit (G-x0011) ovat paksumpia (5,0 mm vs. 3,8 mm), sarjaporttiin tuleva D-liitin on valettu kaapeliin (kaapeliin ei voi kytkeä käyttöjännitteen syöttöä GPS:lle), D-liitin saatavana vain 9-napaisena ja kaapelin pituus on 1,5 m (muissa malleissa 0,5 - 8,0 m). Kaapeli lähtee suoraan D-liittimen päästä, normaalissa datakaapelissa vakiona kaapeli lähtee sivusta 45 asteen kulmassa, tosin se on vaihdettavissa kotelo avaamalla ja siirtämällä peitelevy myös lähtemään suoraan päästä. Harmaan kaapelin D-liitin soveltuu mainiosti normaaliin sisäkäyttöön, vaativimpiin olosuhteisiin suosittelen laadukkaimmilla komponenteilla toteutettua mustaa datakaapelia (G-x0010).

K: Mitä tapahtuu, jos kytken virta- tai yhdistelmäkaapelin tupakansytyttimeen, jossa plus ja miinus on kytketty ristiin? Entä jos kaapeli vioittuu ja GPS:lle menevä jännitejohdin oikosulkeutuu?
    Alkuun  
V: Sulake palaa, Kaikki tupakansytyttimeen liitettävät adapterit ovat varustetut nopealla 500mA 20 mm (tai 32 mm) lasiputkisulakkeella. Sulake on vaihdettavissa malleissa G-300xx ja G-200xx kiertämällä keskinastan ympärillä oleva muoviosa auki, malleissa G-100xx on ensin poistettava kärkiosasta kiertämällä nuolen suuntaan punainen rengas ja avaamalla sen jälkeen ristipääruuvimeisselillä kotelon ruuvi.

Lähtöpuolen oikosulku aiheuttaa joko sulakkeen palamisen (G-10020, G-10030), hakkuripohjaisissa adaptereissa (G-20020, G-20030, G-30020, G-30030) on sisäänrakennettu virranrajoitus.

K: Minkälaiseen jännitteeseen voin kytkeä virta-/yhdistelmäkaapelin tupakansytytinadapterin?
    Alkuun  
V: Adaptereita on kolmea perustyyppiä:
(1) Pyöreä, punaisella kärkiosalla varustettu (G-10020, G-10030). Tämä malli kytkee tupakansytyttimestä tulevan jännitteen suoraan GPS:lle, minimi- ja maksimijännitteen määrää GPS:n jännitealue, joka on tyypillisesti 10...35VDC.

(2) Musta, kolmiomaisella kotelolla varustettua adapteri, jonka lähtöjännite on 7,5VDC (+- 0,4V) (G-20020, G-20030). Tämä adapteri reguloi tulojännitteen 10...35VDC GPS:lle sopivaksi.

(3) Musta, kolmiomaisella kotelolla varustettua adapteri, jonka lähtöjännite on 3,15VDC (+- 0,05V) (G-30020, G-30030). Tämä adapteri reguloi tulojännitteen 9...35VDC GPS:lle sopivaksi.

K: Saako virta- tai yhdistelmäkaapelin suoralla kaapelilla?
    Alkuun  
V: Kyllä saa. Hinta on sama, mainitse asia ja virtakaapelin mitta tilausta tehdessäsi. Virtakaapeli toteutettuna spiraalikaapelilla saattaa pikäksi venytettynä ja tilanteessa, jossa GPS ei ole telineessä, aiheuttaa 'vetoilmiön', jolloin GPS saattaa liukua pois paikaltaan. Tällöin suora kaapeli on parempi.

K: Kuinka pitkä datakaapeli voi olla?
    Alkuun  
V: RS-232 spesifikaatio takaa kaapelin maksimimitaksi 3 m. Käytännössä myös pitempi toimii, mutta se voi olla herkempi kaapeliin indusoituville häiriöille. Pisin tekemäni kaapeli on pituudeltaan 8 m, pitkät (>3 m) kaapelit teen suojavaipallisesta kaapelista ja varustan ferriittirenkaalla häiriöiden vähentämiseksi.

K: Saako sinulta pelkkiä Garminin liittimiä?
    Alkuun  
V: Ei saa. Pelkkiä liittimiä voit tilata Pfrancin suomalaiselta jakelijalta, kts. pfranc.com ja tilausohjeet.

Minun valikoimissani löytyy kaapeleita, joissa on kytketty Garminin liitin, kaapelin toinen pää on avoin, tähän voit kytkeä sopivat liittimet dataa ja/tai virransyöttöä varten GPS:lle. Kts. G-00040 ja G-30040.

K: Saako sinulta liittimiä PDA-laitteisiin tai Magellanin gepseihin?
    Alkuun  
V: Voin toimittaa liittimiä seuraaviin laitteisiin: HP Jornada 520/540/560, iPAQ 31/36/3700, iPAQ 38/3900, Palm III/Handera, Palm M125/M130/M500/M505/M515/i705, Palm V/Vx sekä Magellan GPS 310, 315, 320, 330, Meridian ja SporTrak. Liittimiä on hyvin rajoitetusti, yleensä vain 1-2 kpl toimitus onnistuu. Voin toimittaa myös kaapelin, jossa on valmiiksi asennettuna joku em. liitin, toinen pää on avoin. Pyydä tarjous!

K: Minulla on Garmin GPS-48, joka on varustettu irroitettavalla antennilla. Saako sinulta antennin jatkokaapelia?
    Alkuun  
V: Kyllä saa. Antennikaapeleiden kysyntä on varsin vähäistä, joten en ole laittanut esitettä näistä sivuilleni. Valmistan myös antennikaapeleita tilauksesta, pyydä tarjous!

Sivullani on esitelty erään aktiiviantennin kaapelin korjaustoimepide, sivun alareunassa on kuvaus myös BNC-liittimellä ja irroitettavalla antennilla varustettuihin Garmin GPS:iin sopivasta antennijatkokaapelista.

K: Miten yhdistän Garminin GPS:n ja PDA:n toisiinsa? Saako sinulta kaapelia esim. Compaqin iPAQiin?
    Alkuun  
V: Kyllä saa. Vaihtoehtoja on kolme:
 • voit käyttää kytkentään PDA-laitteen omaa sarjakaapelia, joka normaalisti kytketään tietokoneen sarjaporttiin eli kaapelissa on siis naaraspuolinen D-liitin. Tämä kaapelin perään kytketään GPS:ään tuleva sovitinkaapeli, jossa on siis on toisessa päässä urospuoleinen D-liitin. Kts. G-00070 ja G-30070
 • voit käyttää GPS:n omaa PC-data- tai yhdistelmäkaapelia ja kytkeä sen perään PDA-laitteeseen sovittimen, jonka toisessa päässä on urospuoleinen D-liitin. Kts. PDA-kaapelit.
 • jos sinulla on valmiina sekä PDA:n että GPS:n PC-sarjakaapelit, voit yhdistää nämä kaapelit käytttämällä erityisellä tavalla kytkettyä sukupuolenvaihdinta G-90990. Sovittimessa on kaksi 9-napaista urosliitintä ja se kytketään kaapeleiden väliin.

Sivuja on päivitetty viimeksi