PC USB-RS232-adapteri
Kuva on linkki isompaan kuvaan. Adapteria tarvitaan silloin, kun tietokoneeseen liitettävä GPS tukee vain sarjaliitäntää, mutta tietokoneessa ei ole käytettävissä sarja- eli COM-porttia. COM-portti on tietokoneen puolella aina 9-napainen D-urosliitin eli vastaava kuin tämän adapterin urosliitin. Urosliittimeen liitetään vastaavalla naarasliittimellä varustettu GPS-PC-datakaapeli.

Adapteri kytketään tietokoneen USB-porttiin ja ensimmäisellä käyttökerralla asennetaan laiteajuri mukana tulevalta CD-levyltä. Ajuri luo ns. virtuaalisen COM-portin, johon USB:n kautta tuleva data ohjautuu. Virtuaalinen COM-portti toimii samalla tavalla kuin aito COM-porttikin eli (kartta)ohjelmat voivat lukea GPS:n NMEA-formaatissa lähettämää paikannusdataa normaaliin tapaan. Myös tiedonsiirto PC:ltä GPS:ään on käytettävissä, jos GPS-laite ja ohjelmat tukevat sitä.

Adapterin mukana tulee ajurin sisältävän CD-levyn lisäksi lyhyt välikaapeli, jota voi käyttää mm. silloin, kun adapteri ei tilanahtauden vuoksi mahdu suoraan USB-porttiin.

Adapterin ja GPS:n välille tarvitaan lisäksi GPS-mallikohtainen datakaapeli, jolloin adapteri sopii käytettäväksi kaikkien niiden GPS:n kanssa, joissa on sarjaliitäntä. (mm. Garmin eTrex (pl. eTrexC), eTrexH, eMap, Geko 201/301, GPS II, II+, III, III+, III Pilot, V, 12, 12CX, 12XL, 12MAP, 38, 40, 45, 45XL, 48, 72, 76, 89, 90, 92, 195, 120, 120XL, 126, 128, 152, ColorMap, StreetPilot, GPSmap 60, 60C, 60CS, 60Cx, 6oCSx, 76, 76C, 76S, 96C, 175, 196, 295, 130, 162, 180, 182, 205, 210, 215, 220, 230, 232).

Saatavana on myös datakaapeleita, joissa on sisäänrakennettu USB-muunnin kts. G-00910 (Garmin-mallit, joissa pyöreä nelinapainen GPS-liitin) ja G-30910 (eTrex-sarjan laitteet, joissa suorakaiteen muotoinen nelinapainen liitin).
G - 90090 10,00 € (muun tilauksen yhteydessä) / 12,00 € (erikseen tilattaessa)

Kuva on linkki isompaan kuvaan. Adapterin käyttö on helppoa. Ensimmäisellä kerralla kun kytket adapterin tietokoneen USB-porttiin
Windows tunnistaa uuden laitteen ja käynnistää ajureiden asennusohjelman.

Asenna laitteen USB-ajurit. Tarkat ohjeet eri ympäristöihin löytyvät pdf-muodossa täältä:
Windows XP (FI) PDF icon  Tulostusystävällinen muoto PDF icon
Windows XP (EN) PDF icon  Tulostusystävällinen muoto PDF icon
Windows 2000 (FI) PDF icon  Tulostusystävällinen muoto PDF icon
Windows 7 asennusohje PDF icon  Windows 7 laiteohjaimen asennuspaketti
Kuva on linkki isompaan kuvaan. Huom. Windows 7:n ajantasaiset versiot tunnistavat adapterin automaattisesti ja jos koneessa on aktiivinen verkkoyhteys, laiteajuri asentuu suoraan verkosta. Em. asennuspakettia tarvitset vain, jos koneessa ei ole adapteria käyttöönotettaessa Internet-yhteyttä.

Asennuksen jälkeen tarkista virtuaalisen sarjaportin numero Windowsin laitehallinnan kautta.
Kytke adapteriin GPS:n datakaapeli ja varmista, että GPS on asetettu lähettämään NMEA-dataa.

Lue tarkemmat ohjeet eo. pdf-dokumenteista.
Kuva on linkki isompaan kuvaan. Käynnistä karttaohjelma ja aseta ohjelman käyttämän sarjaportin numero ohjelman asetuksissa vastaamaan adapterin virtuaalista COM-porttia.
Tarkista samalla myös muut karttaohjelman GPS-asetukset.

Lue tarkemmat ohjeet eo. pdf-dokumenteista.
Kuva on linkki isompaan kuvaan. Käynnistä karttaohjelmasta GPS-seuranta ja varmista, että sijaintitieto välittyy karttaohjelmalle oikein.
Adapteri on nyt käyttövalmis eikä seuraavalla käyttökerralla tarvita erityistoimia.
Adapteri voidaan kytkeä ja poistaa suoraan ilman Windowsin USB-laitteen poistotoimia.

Takaisin luettelosivulle