Kauppaniityn Hunaja

Pekka Leppänen

Pienimuotoista mehiläistarhausta vuodesta 1990
 
Satokasveina apila,
voikukka, horsma, vadelma, mansikka, hedelmäpuut, rypsi

Nurmimäentie 14
Puh. (09) 876 5426, 050 5766436
Sähköposti
Bussi 742 Helsingistä, 69 Tikkurilasta
Karttahaku


Satonäkymät

Linkousaikataulu

Hinnasto


Tarhat | Menetelmät | Mehiläiset | Hunaja | Hunaja ravintoaineena | Lääkinnässä |
Muita mehiläistuotteita | Linkit

Tarhat

Tarhamme sijaitsevat Itä-Vantaalla Sotungin laaksossa, vanhassa kulttuurimaisemassa: kotitarha pihapiirissä, ulkotarha Nybyggetintien varressa peltojen keskellä. Maisemaa halkovat purot, ympärillä kalliomuodostelmat, joista korkein on Högberget. Sipoonkorpi alkaa täältä.
Etätarhamme on Sipoon Talmassa mansikkatilan kupeessa.

Menetelmät

Työt pesillä ja hunajan keruun suoritamme yksinkertaisin, luonnonmukaisin menetelmin. Hunaja lingotaan huoneenlämmössä, eikä sitä missään vaiheessa lämmitetä. Siivilöinnin ja puhdistuksen jälkeen juoksevan hunajan ystävät pääsevät maistamaan uutta satoa. Purkitettavan hunajan vaivaamme, jotta se ei kovettuisi.

î - Takaisin

Mehiläiset

Mehiläisemme ovat italialaisia, kanta Tapio Virralta Äetsästä. Nuuteron Mesimestari-emot Vesilahdelta ovat täydentäneet kantaa. Suurimmaksi osaksi olemme tuottaneet tarvitsemamme emot itse.

Apis mellifera


Työmehiläinen
Kuningatar Kuhnuri

Mehiläinen, hyötyhyönteisistä tärkein, on antanut meille ravintoa ja lääkettä esihistoriallisista ajoista lähtien, kun ihminen oppi keräämään ja käyttämään hunajaa. Olemme tässä puuhassamme kulttuurihistorian yksi lenkki.

Î - Takaisin

Hunaja

NIMITYKSET, TUOTEKUVAUKSET JA MÄÄRITELMÄT

1. Hunajalla tarkoitetaan luontoperäistä makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen ( Apis mellifera ) on tuottanut kukkien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai tiettyjen kasveja imevien hyönteislajien/kasvien elävillä osilla olevista eritteistä, ja jota mehiläiset keräävät, muuntavat yhdistellen tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, saostavat, kuivaavat, varastoivat sekä jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakennoihin.

2. Hunajan päälajit ovat seuraavat:
a) alkuperän mukaan:

i) kukkaishunaja tai mesihunaja
Hunaja, joka on saatu kasvien medestä;

ii) mesikastehunaja
Hunaja, joka on saatu pääasiassa kasveja imevien hyönteislajien ( Hemiptera ) kasvien elävillä osilla olevista eritteistä, tai kasvien elävien osien eritteistä.

b) tuotantotavan ja/tai olomuodon mukaan:

iii) kennohunaja
Hunaja, jota mehiläiset varastoivat vastarakennetuissa sikiöttömissä hunajakakuissa tai ainoastaan mehiläisvahaa sisältäviin pohjakakkulevyihin, ja jota myydään kuorimattomana kokonaisina kakkuina tai kakun palasina;

iv) palahunaja tai leikattu kennohunaja
Hunaja, joka sisältää yhden tai useamman palan kennohunajaa;

v) valutettu hunaja
Hunaja, joka on saatu valuttamalla kuorittuja, sikiöttömiä hunajakakkuja;

vi) lingottu hunaja
Hunaja, joka on saatu linkoamalla kuorittuja, sikiöttömiä hunajakakkuja;

vii) puristettu hunaja
Hunaja, joka on saatu puristamalla sikiöttömiä hunajakakkuja käyttämällä tai käyttämättä kohtuullista, enintään 45 asteen lämpöä;

viii) suodatettu hunaja
Hunaja, joka on saatu poistamalla vierasta epäorgaanista tai orgaanista ainetta siten, että merkittävä osa siitepölystä on poistettu.

3. Taloushunaja
Hunaja, joka a) soveltuu teollisuuskäyttöön tai muiden myöhemmin jalostettavien elintarvikkeiden ainesosaksi ja b) joka mahdollisesti:
— sisältää vieraita makuja tai hajuja, tai
— on alkanut käydä tai on jo käynyt, tai
— jota on ylikuumennettu.

- Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 12.1.2002 Hunjadirektiivin liite I, L10/50

HUNAJAN KOOSTUMUSTA KOSKEVAT VAATIMUKSET

Hunaja koostuu olennaiselta osaltaan erilaisista sokereista, ennen kaikkea hedelmäsokerista ja rypälesokerista sekä muista aineista, kuten orgaanisista hapoista, entsyymeistä ja kiinteistä hiukkasista, jotka on saatu kerätystä hunajasta. Hunajan väri voi vaihdella lähes värittömästä sävystä tummanruskeaan. Se voi olla koostumukseltaan juokseva, tahmea taikka osittain tai kokonaan kiteytynyt. Maku ja aromi vaihtelevat, mutta ne ovat alkuperältään kasviperäisiä. Kun hunajaa pidetään kaupan sellaisenaan tai mihin tahansa elintarvikkeena käytettävään tuotteeseen sisältyvänä, siihen ei saa olla lisättynä mitään elintarvikkeiden ainesosia, mukaan lukien elintarvikelisäaineet, eikä siihen saa lisätä muuta kuin hunajaa. Hunajassa on oltava mahdollisimman vähän sen koostumukselle vieraita orgaanisia tai epäorgaanisia aineita. Hunaja ei liitteessä I olevassa 3 kohdassa olevaa poikkeusta lukuun ottamatta saa sisältää mitään vieraita makuja tai hajuja, eikä se saa olla käynyttä tai alkavassa käymistilassa, eikä sen happamuus saa olla keinotekoisesti muutettu, eikä se saa olla kuumennettu siten, että sen luonnolliset entsyymit ovat joko tuhoutuneet tai merkittävästi heikentyneet. Siitepölyä tai mitään hunajalle ominaisia ainesosia ei saa poistaa, paitsi ellei tätä voida välttää vierasta epäorgaanista tai orgaanista ainetta poistettaessa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta liitteessä I olevan 2 kohdan b alakohdan viii alakohdan soveltamista.
- Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 12.1.2002 Hunjadirektiivin liite II, L10/51

Hunajan kiteytyminen

Eri hunajat kiteytyvät eri nopeudella ja eri tavalla. Kiteytymisnopeus riippuu hunajan koostumuksesta, lämpötilasta ja ilmastollisista seikoista. Mitä suurempi hunajan hedelmäsokeripitoisuus on, sitä hitaammin se kiteytyy. Kiteytyminen saattaa olla hieno- tai karkearakeista. Hienorakeisesti kiteytyvät esim. apila- ja voikukkahunajat. Kiteytyneen hunajan voi notkistaa varovasti lämmittämällä. Lämpötila ei saa koskaan nousta yli 39 °C, muuten hunajan arvokkaat entsyymit tuhoutuvat.

Hunajan säilytys

Hygroskooppisena aineena hunaja reagoi ilman kosteuteen. Jos vesipitoisuus nousee, hunaja on vaarassa käydä siinä olevien hiivasienten vuoksi. Hunaja säilyy hyvin huoneenlämmössä. Suuria eriä säilytettäessä ihanteellinen lämpötila on alle +10 °C ja ilman suhteellinen kosteus alle 60%. Hunajan voi myös pakastaa.

Î - Takaisin

Hunaja ravintoaineena

Hunaja edistää kehon toimintoja: tehostaa lihastyötä, edistää sydämen ja maksan toimintoja, auttaa verenmuodostusta ja helpottaa ruuansulatusta.

Hunaja pikkulasten ruokinnassa

Hunajaa on suositeltu lisättäväksi maitoon 5-7% siirryttäessä rintaruokinnasta lehmänmaitoruokintaan, jotta pikkulapsen suolistobakteeriston muutos bifidus- ja acidofidus-tyyppisestä, reaktioltaan lievästi happamesta alkaliseksi, coli-tyyppiseksi, ei aiheuttaisi ripulisairauksia. Hunajaa käytettäessä reaktio pysyy happamena ja bakteerikanta samanlaisena kuin äidinmaitoa saavalla lapsella.
Lähde.: Hämäläinen, Esko, Mehiläishoitajan käsikirja. Helsinki, Otava, 1986.

VAROITUS
Imeväisikäisen lapsen ruokavaliossa hunaja on riski nykytietämyksen mukaan, koska hunaja saattaa sisältää Closteridium botulinum -bakteerin itiöitä.

Elintarvikeviraston päätöksen mukaan hunajapakkaukset tulee varustaa imeväisbotulismia koskevalla varoitusmerkinnällä 31.12.2001 lähtien.

Elintarvikeviraston sivu Closteridium botulinum -bakteerista (Polku: Hygieniaosaaminen >> Tietopankki >> Ruokamyrkytykset >> Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja)


Hunaja terveysriski alle yksivuotiaille

Noin kymmenesosa Suomessa myytävästä hunajasta sisältää vaarallisen ruokamyrkytysbakteerin itiöitä, osoittaa elintarvikeviraston teettämä tutkimus. Tutkimuksen perusteella elintarvikevirasto katsoo, että kotimaisen ja ulkomaisen hunajan syöttäminen alle yksivuotiaalle lapselle sisältää riskin sairastua imeväisbotulismiin, jota aiheuttaa Clostridium botulinum -bakteeri. Hunajan tiedetään olleen ainoa tartunnan lähde vauvojen imeväisbotulismi-tapauksissa. Aikuisille hunaja on kuitenkin täysin vaaratonta.

Elintarvikevirasto tutkitutti 190 Suomessa kaupan olevaa hunajaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksella. Näytteistä 114 oli kotimaista ja 76 ulkomaista hunajaa. Botulinum-bakteerin itiöitä löytyi 8 prosentissa suomalaishunajia ja 14 prosentissa tuontihunajia. Elintarvikevirasto harkitsee parhaillaan esimerkiksi varoitusmerkintöjen vaatimista hunajapakkauksiin. Asiasta tiedotetaan jo äitiys- ja lastenneuvoloissa. Hunajaan liittyvää botulismiriskiä käsitellään myös EU:n tieteellisessä komiteassa. Aikuiset eivät sairastu C. botulinumin itiöistä. Imeväisikäisillä bakteerista voi sen sijaan kehittyä suolistoon botulinum-myrkkyä, koska vauvan suoliston mikrobifloora on vasta kehittymässä. Pohjoismaissa on todettu viisi imeväisbotulismi-tapausta vuosina 1997 - 1999, kerran Tanskassa ja neljä kertaa Norjassa. Kaikissa näissä tapauksissa tartunta oli peräisin C. botulinumin itiöillä saastuneesta hunajasta.

Lähteet: Finfood / Elintarvikeviraston tutkimuksia

Î - Takaisin


Hunaja lääkinnässä

Kansanparannustaito tuntee hunajan tehon vilustumissairauksissa ja haavojen lääkinnässä. Hunajan sisältämällä inhibiinillä on bakteereita tappava vaikutus. Sitä erittyy mehiläisten päässä olevista rauhasista mettä hunajaksi muokattaessa. Vaikutus perustuu siihen, että pieniä määriä hedelmäsokeria muuttuu bakteereita tappavaksi glukonihapoksi, samalla kun muodostuu vetyperoksidia. Glukonihappo antaa hunajalle sen alhaisen pH-arvon 3,5 - 5,4. Tämä happamuusaste estää useimpien bakteereiden lisääntymisen.
Lähde.: Hämäläinen, Esko, Mehiläishoitajan käsikirja. Helsinki, Otava, 1986.

Kennohunajan pureskelusta on todettu olevan hyötyä keuhkoputken, kurkun ja nenän vaivoissa samoin kuin siitepölyallergiaoireiden ehkäisyssä.

Hunajan vaikutus ihoon: kuorii, puhdistaa, pehmentää, kosteuttaa. Tehoaa kuivaan, rasvaiseen ja akneihoon. Hiero ihoon saunassa. Vaikutus on rentouttava ja virkistävä.

Î - Takaisin

Muut mehiläistuotteet

Mehiläiset jalostavat luonnon raaka-aineista ja omista entsyymeistään tuotteita moneen tarkoitukseen

Perga - mehiläisten leipä

Mehiläisten syljellään kostuttamaa hunajalla peitettyä siitepölyä, joka maitohappokäymisen ansiosta säilyy hyvin.

Siitepöly

Siitepöly on kasvikunnan vitamiinirikkaimpia ja valkuaisainepitoisuutensa ansiosta arvokkaimpia aineita. Se sisältää mm. proteiinia, aminohappoja, hiilihydraatteja, vitamiineja, flavonoideja, kivennäis- ja hivenaineita, ruoansulatusentsyymejä, antibiootteja sekä hormonin tavoin vaikuttavia aineita.

Gelée royale - kuningatartoukan ruokamehu

Koostumukseltaan hyvin monipuolista, maidonväristä hyytelöä, jolla emoksi kasvatettavaa toukkaa ruokitaan. "Siinä on erilaisia valkuaisaineita, melkein kaikkia aminohappoja, vitamiineja, hormoneja, fermenttejä, nukliinihappoja, fyntosideja, bakteereita tappavia aineita ja biologisesti aktiivisia aineita. Emo eli kuningatar kasvaa nopeammin kuin muut ja painaakin kaksi kertaa enemmän. Tavallinen työmehiläinen elää 35-40 päivää, mutta kuningatar 5-6 vuotta. Se on erittäin sikiävä ja tuottaa 300-400 munaa päivässä. Ja kaikkeen tähän tarvitaan vain maitoa, jonka biologinen aktiivisuus on erittäin korkea". ( Rumjantseva, Ludmila, Hunajaa ruoaksi ja lääkkeeksi. - Terve elämä 2/93, s. 13.)

Mehiläismyrkky

"Mehiläismyrkyn käytöllä on pitkä historia, siitä valmistetaan paljon erilaisia lääkkeitä. Jo pieni annos lisää vastustuskykyä ja vahvistaa. Mehiläismyrkkyä voidaan käyttää erilaisissa reumataudeissa, tietyissä hermosairauksissa, migreenissä ja selkä-, liikunta- ja tukielinsairauksissa. Mehiläismyrkyllä on tulehduksia poistava vaikutus." ( Rumjantseva, Ludmila, Hunajaa ruoaksi ja lääkkeeksi. - Terve elämä 2/93, s. 13.)

Mehiläismyrkky saattaa aiheuttaa allergisen reaktion, joka voimakkuus vaatii lääkärissäkäyntiä. Apteekissa myytävät kyypakkaukset antavat ensiavun myös mehiläisenpistoksiin.

Propolis - kittivaha

Kittimäistä ja punaruskeaa ainetta, jota mehiläiset valmistavat torjuakseen pesistä tauteja ja bakteereita. Mehiläiset valmistavat sitä puiden silmujen pihkamaisista aineista, omista rauhaseritteistään ja vahasta. Propolis liuotetaan spriihin. Kokeile yskänlääkkeeksi hunajaveden kera.

Mehiläisvaha

Mehiläisvahaa muodostuu työmehiläisten vaharauhasissa. Ne erittävät sitä pieninä, läpikuultavina hiutaleina ja rakentavat siitä mehiläispesän kennostot. Vahaa käytetään kynttilöiden valmistuksessa, konservoinnissa ja kosmetiikka- ja lääkketeollisuudessa, sekä erilaisissa huonekaluvahoissa ja voiteissa.

Kennohunajassa on hunajan lisäksi alkuperäispakkaus eli vahakennosto. Kokeile sen tehoa tukkoiseen nenään ja kurkkukipuun!

Î - Takaisin

Pääsivulle

 

 

Linkkejä

Viranomaiset, virastot

Yhdistykset

Tarvikkeet, hunaja


Î- Takaisin
PääsivulleTutkimus

Tarhaajien kotisivuja


Mehiläisparvien kiinniottoa
SML Ajankohtaista: lista kiinnitottajista eri puolilla Suomea
  • Arto Koljonen, Hki
    0500 208613
  • Mire Farrah, Hki
    040 9642549
  • Heimo Varonen, Vantaa, Tuusula, Nurmijärvi, 050 5214978
Paikallisyhdistysten yhteystiedot - Hunaja.net
Julkaisut, sivustot

Hyvinvointia hunajasta
Ruokareseptejä
Paikallisyhdistyksemme

Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry

Puheenjohtaja
Heimo Varonen

Notkorinne 11
01390 Vantaa

 050 5214978

Sihteeri
Markku Tykkyläinen

Koetilankuja 2 f 47

00790 Helsinki

040 7061939