Sotungin villit ja vapaat


  Mitä tehdä, kun huomaa vieraan kissan valinneen pesäpaikakseen talon alustan ja pyöräyttäneen sinne kolme pentua? Kysymys tuli ajankohtaiseksi keväällä -99. Pennut olivat jo melko isoja, kun huomasimme ne. Oletin, että emo oli tullut poikimaan rauhassa ja veisi pentunsa mennessään, kun olisivat tarpeeksi vanhoja. Emo häipyikin sitten pentuineen. Ikäväkseni, sillä olisin halunnut pitää sen mustavalkoisen, joka muistutti kovasti Ville-kissaani, jonka kanssa olin elänyt miltei 20 vuotta.

Yllätys, yllätys! Pennut palasivat takaisin, mutta ilman emoaan. Syksyn tultua onnistuin houkuttelemaan niistä kaksi sisälle. Alkoi pitkällinen kesyttämisprosessi. Pikku-Musta alkoi rauhoittua vasta sitten, kun veljensäkin oli saatu sisälle. Harmuli, ihana harmaaraidallinen kolli kesyyntyi oikeaksi sylikissaksi. Muistelemme sitä vieläkin usein -- kadonnutta. Pikku-Musta, mammakissa, monen pentueen äiti on viehkeä ja leikkisä, mutta säilyttänyt villikissamaisen valppautensa.

Kissat kulkivat vapaasti sisään ja ulos talon alla olevaa reittiä. Sen oli havainnut myös onneton villikissa, jonka ristimme Nokineäksi. Se kävi öisin syömässä ruokakupilla salaa ja säikkyi pienintäkin liikettä. Kesytysyrityksistä huolimatta se on pysynyt villinä, vaikka ottaakin ruokapalan kädestä ja asustaa vaatekomerossani. Nöpö ja Pallojalka ovat sen viime keväänä syntyneet pennut, joita emme ole onnistuneet vielä täysin kesyttämään. Nöpön suhteen olen toiveikas, koska se puskee ja antautuu silitettäväksi, vaikka säikkyykin vielä liikettä. Pallojalan luottamus tuntuu vaikeasti saavutettavalta.

Piki, Pikku-Mustan pentu, jota en raatsinut antaa pois, on leikattu kolli -- koko perheen, mutta erityisesti poikain lemmikki.


Kuulumisia

19.12.2004
Nokinenä ja Pallojalka ovat kesän aikana muuttaneet majaa. Pallojalka käväisi syksyllä pari kertaa syömässä ja näyttäytymässä, mutta Nokinenä on pysynyt poissa. Sen keväällä syntyneet pennut  jäivät taloksi. Harmaavalkoinen, Pantteri, kesyyntyi sylikissaksi.  Kaksi muuta, Nätti-Knokkari ja Pöhkö, eivät ole helposti kesyyntyviä, varsinkaan toinen. Sen osalle mietimme lopullista ratkaisua.

Piki, armas silkkiturkki, koki kohtalonsa  tiistai-iltana 17.10.06. Se oli jäänyt auton alle ja makasi keskellä tietä kuolleena, kun Pekka kävi noutamassa sen kotiin. Ohikulkijat, naiset Bisajärventieltä tulivat kertomaan surullisen uutisen. Hautasimme Pikin puron taakse, sinne missä Villekin on haudattuna, päiväsaikaan keskiviikkona, kun Laurikin oli ehtinyt mukaan. Eero kuuli asiasta lomille tullessaan. Tekstiviestini ei ollut tavoittanut häntä.

25.2.2007 Nöpö on ollut tietymättömissä jo kuukauden päivät. Ehkä se majailee muissa suojissa helmikuun kovilla pakkasilla. Pikku-Mustakin on ollut pakkasista huolimatta useampia päiviä poissa, mutta on aina kuitenkin ilmestynyt lepäämään ja syömään.

8.12.2007 Veimme Pikku-Mustan leikattavaksi Tassuun eilen. Lääkäriaika oli klo 14.45. Haimme sen kotiin klo 19 aikoihin. Kaulus, jota se joutuu pitämään on sille kauhun paikka.


PENTUEITA

Pikku-Musta

Pikku-Mustan 5. pentue syntyi 23.3.03 ja pennut tulivat esille 24.4.: kaksi mustaa ja yksi harmaavalkoinen. Tarkastelen lähemmin, kun ovat ensi järkytyksestä selvinneet.

Mauri, Murjaani ja Harmuli - tyttö ja kaksi poikaa kehittyivät leikkisiksi, luottavaisiksi yksilöiksi ja taitaviksi kiipeilijöiksi. Ne kulkivat sisään 2. kerroksen ikkunasta; ensin verannan katolle vieressä kasvavan koivun runkoa pitkin ja sitten parvekkeen kaiteelle ja keittiön ikkunasta sisään.

20.7. Vantaan Sanomissa oli ilmoitukseni kissanpennuista, jotka etsivät kotia. Kyselyitä tuli monia. Mauri lähti Tapulikaupunkiin, Murjaanin veimme Pähkinärinteeseen ja Harmuli haetaan uuteen kotiin huomenna. - 20.7.03

Pikku-Mustan 6. pentue on syntynyt 30.7. ilmeisesti talon alle. Taiteiden yönä oli aika tulla ihmisten ilmoille. Kaksi täysmustaa poikaa ja musta tyttö, jolla valkoiset tassut, rinta ja vatsanalus.

Pennut luovutettiin vasta 8 kk:n ikäisinä, Körsti Jakomäkeen ja Viiksu Vuosaareen ja Valkotassu Juliaksi samanikäiselle Romeolle.

Pikku-Mustan 7. pentue syntyi 22.3.04 sisätiloihin, komeron pesäpaikkaan: kaksi mustavalkeaa tyttöä ja harmaa poika.
Poika ja toinen tytöistä saivat uudet kodit 11.7. Toinen tyttö, joka karttelee vieraita ihmisiä, jäi vielä sosiaalistumaan.

Pikku-Mustan 8. pentue syntyi 25.7.04: kolme mustavalkoista ja yksi harmaavalkoinen, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Kolme  pentua löysivät helposti kodin. Neljäs, arkajalka,  jäi Nöpön pentujen seuraksi.

Pikku-Mustan 9. pentue syntyi 24.11.04: kolme mustavalkoista ja kaksi raidallista pentua. Pennuista oli etukäteen varattu kaksi ja sitova varaus on jo kahdesta muustakin.

Pikku-Mustan 10. pentue syntyi 29.3.05: viisi mustavalkoista pentua, kaksi tyttöä ja kolme poikaa. Kolme pentua luovutettiin 9. ja 10.7., neljännen veimme Tarjalle ja Pentille tupaantuliaislahjaksi,  viimeinen söpöläinen odottaa vielä noutajaa.

Pikku-Mustan 11. pentue syntyi 14.9.05: kolme mustavalkoista ja yksi raidallinen. Emo oli ollut yli kaksi kuukautta kateissa. Niin vaan löysi tiensä kotiin, turvalliseen paikkaan synnyttämään. Olimme jo ehtinet  menettää toivomme. Edellisen pentueen poika jätettiin luovuttamatta, koska en raatsinut antaa sitä pois, kun luulin, etten emoa enää näkisi. Äidin pikku-musta -kissa!  Nimenä hankala, mutta niin pojat sitä kutsuvat.

Pikku-Mustan 12. pentueen neljä pentua syntyivät  24.1.06, mutta kuolivat ennenaikaisina. Viides pentu syntyi 31.1.06 ja kehittyi täydellisen valloittavaksi persoonaksi.

Pikku-Mustan 13. pentue  syntyi 17.5.06: neljä terhakkaa pentua, kolme raidallista ja yksi mustavalkoinen, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa.  Vielä jonkin aikaa telmivät ilonamme ennen luovutusta.

Pikku-Mustan 14. pentue syntyi 17.4.07: yksi musta-valkoinen, yksi täysharmaa ja yksi musta.

Pikku-Mustan 15. pentue syntyi 13.8.07: viisi musta-valkoista pentua, joista kaksi täplikkäitä.


Nöpö

Nöpön 1. pentue syntyi 28.3.04: kaksi raidallista tyttöä ja valkea, ruskeamustalaikukas poikapentu.
Poika ja ruskeampi raidallinen tyttöpentu pääsivät yhdessä uuteen kotiin Tikkurilaan 18.7. Harmaaraidallinen tyttö jäi vielä Pikku-Mustan pennun kaveriksi. Tekisi mieli pitää se, koska sen luonne on erityisen viehättävä.

Nöpön 2. pentue syntyi 6.9.04: kaksi mustavalkoista ja yksi ruskeaharmaaraidallinen. Yksi pennuista varattiin jo ennen luovutusikää, toinen pojista sai kodin 18.12. ja kolmas haetaan tiistaina.

Nöpön 3. pentue syntyi 15.5.05: kaksi mustavalkoista, yksi musta valkovarvas ja yksi harmaaraidallinen,  tyttö ja kolme poikaa. Kaksi poikaa, Kaunis kissa ja musta valkovarvas pääsivät samaan kotiin.  Tytön vei Inka Nätti-Nokkarin kirjavan pennun kanssa, raidallinen jäi vielä Pikku-Turrin seuraksi.

Nöpön 4. pentue syntyi 2006 todennäköisesti huhtikuun alkupuolella tuntemattomaan paikkaan. Neljä pentua, joista kaksi raidallista ja kaksi täplikästä. Emo, joka oli aikaisemmin synnyttänyt pentunsa sisälle, oli jostakin syystä nyt valinnut toisin. Pennut tulivat emon perässä taloon, mutta ovat enemmän tai vähemmän säikkyjä. Ruskearaidallisen  ja toisen täplikkäistä sain sijoitettua, mutta harmaaraidallinen, Raita, ja mustavalkoinen, täplikäs poika, Zorro odottavat vielä uutta kotia.


Nätti-Knokkari

Nätti-Knokkarin 1. pennut syntyivät jonkin aikaa Nöpön pentujen jälkeen. Toukokuun lopulla 2005. En tiedä tarkalleen milloin. Niiden ääntely paljasti pesäpaikan kadunpuoleisessa eteisessä, jota emme käytä kulkureittinä. Pentuja oli vain kaksi, molemmat tyttöjä. Toinen oli miltei musta, vain vähän valkoista tassuissa, rinnassa ja vatsan alla. Se muistutti niin paljon Turria, Nokinenän taannoista pentua, että ryhdyimme kutsumaan sitä Pikku-Turriksi. Toinen oli enemmänkin tätinsä näköinen, ristikkäiset ja pitkitäiset tummanruskeat raidat selässään. Pikku-Turri sai kodin 1.10.

Nätti-Knokkarin 2. pentue syntyi 26.4.06: kaksi poikapentua, toinen mustavalkoinen ja toinen ruskeamustaraidallinen, jolla oli pitkittäiset juovat selässä ja voimakkaat kuviot kyljissä. Lehti-ilmoitukseen tuli taas runsaasti vastauksia ja pennut saivat heti uudet kodit, kun olivat tulleet luovutusikään.

Nätti-Knokkarin 3. pentue syntyi 12.5.07: neljä kirjavaa kisulia, kaksi täplikästä musta-valkoista, yksi täplikäs ruskearaidallinen ja yksi musta, jolla valkoiset tassut ja rinta. 


Pöhkö

Pöhkön, Nokinenän toisen pennun ensimmäiset jälkeläiset, kolme kirjavaa kisulia, syntyivät tuntemattomaan paikkaan 2005, eikä ajankohdastakaan ole varmuutta. Ne tulivat emon perässä omin avuin pyrkimään sisään eteisen avoimen helman alta. Kooltaan ne olivat Nätti-Knokkarin pentuja pienempiä - siis nuorempia. Mutta kuinka paljon, jää arvailujen varaan.
Eila otti kasvattaakseen pennuista kaksi. Kolmas, Konna,  jäi taloon. Rauhallisin kissa mitä meillä on koskaan ollut.

Pöhkön 2. pentue syntyi ilmeisesti myös 26.4.06, mutta havaittiin päivää myöhemmin. Pojat raportoivat asiasta meille Kreikan matkalaisille. Pennut, kaksi mustavalkoista vilistäjää ovat edelleen hyvin arkoja, vaikka ovat syntyneet sisätiloihin. Emo on ne tehokkaasti opettanut varomaan ihmisiä. Kun emo ne pian vierottaa, on pakko tulla tekemään lähempää tuttavuutta ruokkijan kanssa. Toinen käy vain varkain ruokakupilla, toinen jo viipyy pidempään ja jää leikkimään muiden pentujen kanssa.
- Epäonnistuneen luovutusyrityksen jälkeen, annoimme ajan kulua. Puolinaama, vanttera jässäkkä, on luottavainen pideltävä, mutta Tytteli vieläkin arkailee. (5.4.2007)


Pantteri (Harmaa)

Pantterin eli Harmaan 1. pentue syntyi 3.7.06: kolme harmaata, joista yhdella valkeat tassut ja rinta, ja yksi musta pentu.  Ovat kerrassaan ihastuttavia ja emo on niistä niin tohkeissaan ja ylpeä.

Pennut luovutettiin 24.9. yhtä aikaa Pikku-Mustan kahden pennun kanssa, joiden varaaja oli  luopunut aikeistaan.  Viivi jouduttiin noutamaan pian takaisin ja on nyttemmin Laurilla Luciferin kaverina.

Pantterin 2. pentue syntyi 13.4.07: kolme harmaata pentua. Yksi täysharmaa, toisella valkoista rinnassa ja vatsassa ja kolmannella valkoista myös kyljissä. Kaikki pennut saivat kodin.

Pantterin 3. pentue syntyi 8.8.07: neljä musta-valkoista kisulia.


Tytteli

Tyttelin eli Pikku-Pöhkön pennut syntyivät 25.6.07: musta-valkoiset tyttö ja poika. Ne luovutettiin samaan aikaan Pantterin pentujen kanssa.


    Linkkejä
Makupalat / lemmikkieläimet - Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Suomen Rotukissayhdistys
Suomen kissaliitto
InCat ry
Kotikissayhdistys
EKIS - Eurooppalaiskissayhdistys
Helsingin eläinsuojeluyhdistys
Elaimet -eläinsuojelujärjestöjen portaali
Kissojen katastrofiyhdistys - linkit
Furr Angels - feral cat articles

The CatCam - Erik Max Francisin kodin keittiössä oleva webbikamera
Francis - webcam- ja kissalinkkejä

Blogi - Kissa, kissa, kissa
Cat Fanciers
Torre Argentina - Roman cat sanctuary
Hakunilan Hurjat - (Osoite muuttunut?)
Hilkan kotisivut
(Hilkka Haljala)

SiruCats Begals
Tunturisuden kissa-
eläinsivusto


Näyttelymatkoja järjestäviä matkatoimistoja:
King Tours Kissa- ja koiramatkoja Pohjoismaihin Baltiaan ja Venäjälle

Kissa kaunokirjallisuudessa -Tampereen kaupunginkirjaston valikoimaluettelo: lasten- ja nuortenkirjat

Pirkanmaan kirjastokissa KIRJATTI: Joulu ja kissat

Kissanpäiviä ja koiranunta - lemmikkilehti verkossa

Felise - postituslistan kotisivu
Felise - kissa-aiheisen postituslistan kotisivu, joka sisältää kirjautumisohjeita ja  viestien kirjoitusohjeita.Pikku-Musta
Pikku-Musta

Piki
Piki

Nöpö
Nöpö
 
Kissaperheen sukulaissuhteet
Pikku-Musta
Harmuli
Nokinenä
Piki
Äidin p-m-kissa

Mustaparta
Pallojalka
Nöpö
Nätti-Knokkari
Pantteri
Pöhkö

Raita


Konna

    arja.leppanen@kolumbus.fi

 

Takaisin etusivulle