Keskisuomalainen 13.9.2003:

"Meillä on Andy, minkäs teet?

Andy McCoy: R'n'R Memorabilia - the best solo tracks so far! (2-cd. EMI) *

Terho Vuorinen

Jos Hanoi Rocks ei olisi ollut suomalainen bändi, ei siitä olisi täällä kukaan kiinnostunutkaan. Eikä meidän tarvitsisi sietää uudelleen kasatun bändin ja sen kahden nokkamiehen touhuiluja.

Mutta ei voi mitään: meillä on Makke ja - vielä pahempaa - meillä on Andy. Jälkimmäisen uusin julkaisu, tuplakokoelma soolouran levytyksistä, on rehellisesti sanottuna aika käsittämätöntä soopaa.

Jotenkin voisin jaksaa innostua Hanoi Rocksin best of-kokoelmasta, jos siinä olisi vain kymmenen raitaa. Mutta tuplan eli 33 kappaleen verran Andy McCoyta soolona - huh, huh!

Otetaanpa ensin ne hyvät puolet. McCoy on - kuten kaikki tiedämme - persoonallinen kaveri ja hänellä on asennetta, ainakin eräänlaista. Muutama R'n'R Memorabilian kappale kuulostaa kohtuullisen hyvältä, joissain olisi ainesta, mutta viimeistely pettää.

Mutta oikeasti: ei tällaisella ylimielisellä keskinkertaisuudella ole mitään arvoa. Hanoi Rocksin jälkeen McCoyn puheet ovat yksinkertaisesti olleet noin tuhatkertaisesti tekoja suuremmat. Mennyt maine kantaa maailmalla melkein menestyneistä pojistaan ylpeässä Suomessa yllättävän kauan, mutta musiikin laatua se ei nosta.

Andy on vuosien mittaan käynyt studiossa erilaisten kokoonpanojen ja visioiden kanssa. Töitä on tehty aika välinpitämättömästi huidellen, mikä on toisaalta tehnyt oikeutta pääosin aika aloittelijamaiselle biisimateriaalille.

Merkittävä rockhahmo?

Kummeksun suuresti niitä, jotka löytävät McCoyn soolotuotannosta suurempia musiikillisia ansioita tai jonkinlaisen punaisen langan, artistisen motiivin. Vielä enemmän kummeksun niitä, joiden mielestä McCoy on merkittävä hahmo suomalaisessa rockmusiikissa.

Ei, kuulkaas, Matti Nykänenkin laulaa McCoyta paremmin; Ilkka Kanervakin puhuu rehellisemmin; Linda Lampeniuskin toimii linjakkaammin.

Andy on suomalainen, ja ilmeisesti olemme hänet ja hänen tv-show'nsa ansainneet. Andykin katsoo ansainneensa meidät. Kaikki meistä ei vain tajua, että maailma pyörii hänen napansa ympärillä."

Siinähän sitä tulikin asiaa, on se hyvä, että joku jo vihdoin sanoo totuuden Hanoi Rocksista ja Andystä! Koko muu suomalainen rockmedia on polvillaan ja lääpällään, vaikka miehet tekisivät minkälaista sontaa tahansa! Ja sitten, jos tehtäisiin todellinen the very best of Hanoi Rocks, se olisi eittämättä single, ja mieluiten yksipuolinen! Sen biisin voi jokainen päättää itse! Suomessa on kyllä minun mielestäni muitakin suuresti yliarvostettuja H-kirjaimella alkavia bändejä/artisteja, pistäkääpä tänne tulemaan omia ehdotuksianne.