Keskisuomalainen 20.9.2003:

"Pyhäinhäväistys: neljä tähteä Katrille

Katri Helena: Sydämeni laulut - neljä vuosikymmentä tähtitaivaalla (Kokoelma, 2-cd. Warner Music)****

Terho Vuorinen

Suomalaisella iskelmätaivaalla on aivan liikaa kaikenlaista kökköä. On kiiltokuvamaisia pyrkyreitä ja falskeja hölösuita, julkisuudesta eläviä päiväperhoja ja menneisyydessä piehtaroivia ihmisraunioita.

Sitten on sellaisiakin "ikuisia" laatuartisteja kuin Katri Helena. Kovin kansoitettu Katrin edustama osasto ei tosin ole.

Katri Helenalla on ääni ja laulut, jotka edustavat iskelmän sisintä, puhtaimmillaan ja kauneimmillaan. Kyse on unelmista, jotka antavat toivoa ja auttavat kaikessa yksinkertaisuudessaan laittamaan elämänarvoja järjestykseen.

Näitä kuvia Katri Helena on välittänyt suomalaisille jo 40 vuotta, aina Poikien kuvat-ensisinglestä 40 laulun kokoelman ainoaan uutuuteen, paremmasta maailmasta unelmoivaan Minä toivon-käännösiskelmään. Eli on kokelman aika, sitä ei sovi kieltää.

Sydämeni laulut on laadukas tuotos. Vaikka objekti onkin likipitäen pyhä, uskallan kritisoida muutamaa yksityiskohtaa: 1)Katrin 70-luvun taitteen väkevät, kantaaottavat klassikot (mm. Kuudenikäinen, Äänesi mä kuulen) loistavat poissaolollaan, 2)Paloma Blancasta on tehty puolivillainen uudelleenversiointi, 3)saksalaistyttö Nicolen hirveä euroviisulällätys Ein bisschen frieden (1982) toki paranee Tohmajärven tytön käsittelyssä, muttei sitä silti kestä kuunnella.

Eli täydellinen levy Sydämeni laulut ei missään tapauksessa ole. Monipuolisimmillaan ja hehkeimillään Katri Helena oli 70-luvulla, joten parhaan Katri-kokoelman titteli säilyy yhä laulajattaren vuodet 1971-1980 paketoivalla 20 suosikkia-levyllä.

Helmiä olisi vielä mahtunut

20 suosikkia-levyllä soivat edellämainittujen lisäksi mm. Anteeksi suo ja Kai laulaa saan, joille olisi voinut aivan hyvin raivata tilaa heittämällä muutama 80- ja 90-luvun kepoisempi kappale jorpakkoon.

Toisaalta: levylle, jossa on Vasten auringon siltaa-kappaleen kaltaisia täydellisyyksiä, on vaikea antaa viittä tähteä vähempää.

Ellei Katri Helenan musiikkia soiteta hautajaisissani, tapan itseni!"

Kuvateksti:"Katri Helena sulattaa myös rockmiehen sydämen."Mitäpä tuohon sitten lisäämään? Itse kyllä ajattelin ostaa sen neljän cd:n laitoksen tuosta kokoelmasta. Siinä pitäisi olla jotain todella harvinaisiakin esityksiä.