JO KOLME VUOTTA SITTEN Astro ja Inehmo saivat älykkyyskohtauksen ja päättivät perustaa Terveet Kädet-covereita soittavan bändin. Mahtavaa! Jo seuraavana talvena homma laajeni miehistöltään ja pikkuhiljaa myös ohjelmistoltaan ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että HILJAINEN KEVÄT-yhtye aikoo julkaista levyn! Montakohan TK-coveria? Kuinka bluesia? Se jää nähtäväksi, mutta sitä ennen Astro sai kertoa muita asioita.

kysyi: Tero Lehto

vastasi: Astro Lihjamo

1.Eikö kevät olekaan äänekästä heräämisen aikaa?

Onhan toisaalta kesä, syksy ja talvikin heräämisen aikaa, ainakin minulle. Pitäisiköhön dokumentoida jollain tavalla heräämisiään, että tietäisi kuinka äänekkäitä/hiljaisia ne ovat. Onkos siihen asiaan olemassa jonkinlaista direktiiviä?


2.Viis direktiiveistä, minua ainakin keväällä ahdistaa niin etten halua olla paljonkaan hereillä. Yhtä heikkijakaijamaista jahkailua koko kolme kuukautta. Miten bändillä meni tämä kevät?

Minua ja Inehmoa ahdistaa paljon enemmän kesällä, varsinkin jos sattuu vielä olemaan oikein hellettä. Bändillämme meni tämä kevät treenatessa, myös tulevan levymme nauhoituksissa kului yksi viikonloppu.


3.Levy?

Levypä hyvinkin, siinä on 15 biisiä ja kestoakin taitaa olla melkein kymmenen minuuttia. Tänä iltana päätämme tuleeko siitä vinyyli vai CD.


4.Panostakaa ja lyökää pöytään molemmat.

Jos olisi tarpeeksi ylimääräistä rahaa, voisi näinkin tehdä. Mutta onko toisaalta tuo alle kymmenen minuutia liian vähän CD:lle? Eipä kai, jos hinta on kohdallaan. Molemmilla formaateilla on kieltämättä etunsa, eli neuvotteluista tulee vaikeat.


5.Miten teillä tuo päätösvalta jakautuu? Diktatorisesti, demokraattisesti...?

Minun mielestäni bändihommaa ei voi pyörittää miltään demokraattiselta pohjalta.


6.Ehkä peräti sosiaalidemokraattisesti?

Ja vielä vähemmän sosiaalidemokraattiselta pohjalta. Minkälainen muuten olisi sellainen sosiaalidemokraattinen bändi? Varmaankin hyvä. Kyllä jonkun pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä ja myös ottamaan asioista vastuuta. Muuten homma menee jahkailuksi, eikä mitään tapahdu. Tietysti meillä kaikilla on päätösvaltaa, mutta kyllä minä ja Inehmo kuitenkin olemme hyvin pitkälle määränneet asioista. Eniten demokratiaa on havaittavissa biiseissä eli niitä saavat kaikki tehdä ja tietysti sovittaminen on erittäinkin demokraattinen homma. Eihän meidän edes tarvitse paljon keskustella bändin asioista siksi hyvin ovat kaikki sisäistäneet tämän hommamme.


7.Kai te nyt olette edes kerran tapelleet verissä nenin?

Eipä todellakaan tarvinnut tapella.


8.Mä olenkin ihmetellyt tätä, kun aina kun tulee joku keuruulainen bändi niin kaikesta paistaa läpi melkomoinen toveriasenne ja puulaakimainen yhteishenki. Kuvittelenko ruusuisia vai mikä on Keuruun salaisuus?

Johtuisikohan se siitä kun Keuruu on niin pieni paikkakunta, että ainakin soittajat tuntevat toisensa hyvin. Ja tästä johtuen samanhenkiset sitten valikoituvat samaan bändiin. En minä ainakaan osaa antaa tähän mitään todella varmaa vastausta.


9.Mutta on Keuruussa joku taika oltava. Tai keuruulaisissa. Normaalioloissahan kaltaisenne väki muutaisi pois, suuremmalle ja muka paremmalle paikkakunnalle perseilemään sen kylän ehdoilla.

Sekö on se taika, että täällä puhutaan puhtainta suomen kieltä. Ja kannattaako bändiä perustaa sen takia, että saisi tapella?


10.Sitä minä juuri meinaan, kun ei se ole yks eikä kaks bändi jotka leviää henkilökemiaan tai jopa poliittisiin kiistoihin. Onko teillä politiikkaa?

Ei meillä ole politiikkaa.


11.Entä linjauksia tai herrasmiessopimuksia?

Ainakin musiikkillinen linjaus on: HC:tä TK:n viitoittamalla tiellä. Mutta minkäänlaisia sopimuksia emme ole tehneet.


12.Ymmärrän. Valotapa vähän Kalle Päätalon merkitystä tälle bändille.

Bändille Kalle Päätalolla ei ole merkitystä, mutta minulle on. Koko hommahan lähti alkuun ihan leikkinä pari vuotta sitten. Ajattelin, että eihän se ole mies eikä mikään, joka ei ole lukenut Kalle Päätaloa. Äitini kirjahyllystä löytyi se eka osa Iijoki-sarjaa ja siitä se lähti. Kalle Päätalon Seuraan liityin noin vuosi sitten. Soundiin kun lähetimme demoa, keksin siihen saatekirjeeseen sen "Suomen ainoa HC-bändi, jonka laulaja kuuluu Kalle Päätalon Seuraan." Onhan tuo ainakin semmoinen pointti, jolla varmasti erottuu muista ja mitä tuommoistakaan hommaa salailemaan saatikka häpiämään.


13.Onko Hiljaisella Keväällä jokin suuri päämäärä tai tarkoitus?

Ei ole mitään suuria, seuraava päämäärä on saada levy julkaistuksi. Alustava ajankohta on elokuu.


Ja siitä tulee sitten cd. Hankkeen edistymistä ja muutakin voi kysellä täältä:
Astro Lihjamo
Pappilanniementie 13 A 7
42700 KEURUU
arto.lihjamo@kolumbus.fi
http://www.kolumbus.fi/artoli/


"B.B.King on sanonut, että pitää olla viisikymppinen ennen kuin voi soittaa bluesia eli siitä hieman mukaellen ihmisen pitää olla vähintään 35v. laulaakseen HC:tä."