...sosiable, loving, electric, with character...
australian terrier

 

(osa ohjeista on vuodelta 1995 ... olisi siis syytä päivittää näitäkin ;) ...)

S e l v i y t y y k ö   a u s s i n  t u r k i n   h o i d o s t a   i t s e ?

Päivittäisestä turkin hoidosta kyllä selviytyy itse aivan hyvin. Uusien pennunomistajien mielestä trimmaaminen on epämiellyttävää ja he luulevat pennun kärsivän. Tosin pentu saattaa kiljua käsittelyn aikana, ei siksi, että sitä koskee vaan koska ne inhoavat pitempää paikallaan oloa. Pentu ei saa päättää koska trimmaaminen ja kampaaminen päättyy vaan omistaja. Tavallisesti kotikoira trimmataan pari- kolme kertaa vuodessa ja näyttelykoira n. kahden- kolmen kuukauden välein. Näyttelyistä puheen ollen ota yhteyttä trimmaustaitoiseen henkilöön, ennen kuin ilmoitat koirasi näyttelyyn. Kasvattajalta voit kysyä neuvoja. 

Älä käytä ”kaikkien rotujen trimmaajia” !!
Ensimmäiseen näyttelyyn mentäessä trimmauta koirasi hyvissä ajoin. Trimmaajaan kannattaa ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä noin kahta kuukautta ennen näyttelypäivää, jotta saadaan koiran selkä nypityksi oikeaoppisesti. Älä koskaan jätä koiraasi trimmaajalle, ellet ole varma, että hän tuntee rodun. Paljaaksi nypitty tai leikattu aussin turkki on lopullisesti pilalla. Päinvastoin kuin monia muita terrierirotuja, aussia ei saa koskaan nyppiä paljaaksi. Jos päällyskarva nypitään pois ei aussi saa koskaan takaisin oikeata turkinlaatua, vaan liian lyhyen ja karkean turkin - cairnterrierin kaltaisen- ja liian sileän, mikä on aivan epätyypillistä rodulle. Trimmausveistä voidaan käyttää mutta sormet ovat paras väline. Säilyttääksesi aussin ylpeyden-hyvin hoidetun kauluksen. ÄLÄ koskaan käytä kaulapantaa sisällä ja käytä vain kapeaa mieluiten pyöreää pantaa.

A u s t r a l i a n t e r r i e r i  o n  h e l p p o h o i t o i n e n . 
Säännöllinen kampaus kuolleiden karvojen poistamiseksi ja normaali pesu ja puhtaanapito riittää. Mutta jotkut ehkä mieluummin trimmaavat näyttelykuntoon. Älä koskaan käytä saksia - leikkuukonetta. Harvaa kampaa suositellaan, sillä tiheäpiikkinen poistaa liikaa alusvillaa. Käytä luonnonharjaa, ei nylonista tai metallipiikkistä estääksesi turkin vahingoittumisen. Trimmaukseen käytä hienoa trimmaus veistä. Molemminpuoliset ohennussakset ovat parhaat.
Oikea ruokinta sopivilla annoksilla, madotus, liikunta ja kuivaaminen puhtaalla karkealla pyyhkeellä piristävän, nopean juoksun jälkeen sateessa on erinomaista turkille.  Munashampoota tulee käyttää ainoastaan pehmeään otsa tupsuun - turkin tulee olla karkea. Pese joskus, mutta jos kylpy on välttämätöntä, vähintään kolme päivää ennen näyttelyä. Tämä riippuu kuinka nopeasti turkki asettuu oikein. Käytä erityisesti terriereille tarkoitettua shampoota. Älä koskaan tule likaisen koiran kanssa näyttelykehään.

Jos turkki lähtee, mikä tavallisesti tarkoittaa, että se on kuollutta, on turkki nypittävä pohjaväriin asti ohjeiden mukaan. Älä poista karvoja eturinnasta, kauluksesta tai otsatupsusta, paitsi kuolleet karvat varovasti tarvittaessa. Joillakin suvuilla hyvä turkki pysyy pitkään, erityisesti jos sitä hyvin hoidetaan. Blue & tan - värisillä koirilla kestää tavallisesti 4 kuukautta ennen kuin turkki on normaalinpituinen. Hiekanvärinen/punainen tarvitsee vähän lyhyemmän ajan. Turkki voi vaihtua niin, että kuolleet karvat poistetaan kerran, kaksi kertaa viikossa, tällä tavoin säilytetään turkki näyttelytrimmauksessa pidemmän aikaa. Ota huomioon ilmastolliset olosuhteet ja koiran yksilölliset tarpeet. 

Aussit tarvitsevat huomattavasti vähemmän turkin hoitoa kuin useimmat muut terrierit, mutta hyvä hoito ja trimmaus korostaa koiran hyviä puolia ja tekee koirasta helppohoitoisemman ja kauniimman. PÄIVITTÄISTÄ HARJAAMISTA JA KAMPAAMISTA SUOSITELLAAN! Tarkasta tassut, kynnet ja silmät samalla. Kannattaa antaa makupala lopuksi, niin koira kokee tilanteen miellyttävänä. 

Niin kuin monilla muillakin koiraroduilla turkki vaihtelee suuresti yksilöittäin. Siksi on vaikea antaa ehdottoman tarkkoja ohjeita. Voi kestää jopa 3 vuotta ennen kuin aussi on valmis turkiltaan. Pitää oppia, kuinka turkki kasvaa ja minkälainen rakenne koiralla on, jotta sen voisi trimmata edukseen.

T R I M M A U S O H J E E T :

TARVITTAVIA VÄLINEITÄ: Harja (ei nyloninen), harvapiikkinen kampa, kynsisakset (amerikkalainen malli), ohennussakset, pienet pallokärkiset sakset, trimmausveitsi

Seuraavaksi hieman trimmaus ohjeita. Jokaisella kasvattajalla on omat niksinsä ja neuvonsa, mutta pääpiirteittäin samat.

PESU VASTA TRIMMAUKSEN JÄLKEEN. Puhdas koira on vaikeampi trimmata.

1. K O R V A T
Korvien tulee olla pystyt, terävät ja vapaat pitkistä karvoista. Ota kiinni korvasta toisella kädellä, nypi toisella. 
Jos korvat ovat pienet, nypi ne kokonaan. Jos suuret, nypi vain puoliväliin asti. Tässä voit käyttää trimmausveistäkin.
Pidä korvien reunat siisteinä saksin tai nyppien varovasti. Poista myös korvien sisäpuolella olevat häiritsevät karvat varovasti nyppien. Kun korva on valmis sen pitäisi näyttää ja tuntua säämiskältä.

 2. O T S A T U P S U
eli " top-knot ", Ihanteellisella aussilla on paksu, silkinpehmeä otsatupsu, joka on rungon karvoitusta vaaleampi väriltään. Se harjataan aina eteenpäin, niin että se on pystyssä, mutta ei roiku silmien päällä. Jos karva kasvaa liikaa, vedä varovasti pisimmät karvat pois sormin.

3. S I L M Ä T
Nypi pois sormin tai trimmausveitsellä silmien eteen kasvavat pitkät karvat, mutta älä nypi liian lyhyeksi.

4. K U O N O
Kammataan aina taaksepäin. Jos koira näyttää liian karvaiselta, ohenna kuonokarvoitusta trimmausveistä apuna käyttäen, niin että karvat pitenevät vähitellen ja ylettyvät huulten yli. Myös leuan karvat kammataan taakse. Jos leuan alla on liikaa karvaa, ohenna varovasti kurkkuun asti.

5. P O S K I K A R V A T
Joskus voi olla koiralle eduksi, että myös näitä ohennetaan. Nypi varovati pisimmät karvat silmän ulkokulman alapuolelta korvan alapuoleen. Ohennus onnistuu parhaiten ohennussaksilla ja lopuksi veitsellä siistien. HUOM ! Kampaa aina niin että posken karvat liittyvät kaulukseen.

6. K A U L U S
Harjaa ja kampaa ensin niskaa kohti ja sitten takaisin, niin että kaulus näkyy koko pituudessaan, muodostaen ”esiliinan”.  Jos kaulus kasvaa epätasaisesti, nypi varovasti pisimmät karvat pois.

7. R I N T A K A R V O I T U S
Harjaa ja kampaa alaspäin. vedä pisimmät karvat pois, jos se kasvaa liian pitkäksi. Se ei koskaan tulisi ylettyä maahan asti.8. J A L K A H A P S U T
Nilkasta kyynärpäähän tulee olla silkinpehmeätä karvaa. Tämä tulee säilyttää ja aina kammata ja harjata taaksepäin.
Jos karvaa on liikaa, näyttää koiran etuosa helposti huonolta. Ohenna varovasti sormin nyppien, niin että hapsut näyttävät tasaiselta ja hyvin hoidetulta.


9. N I S K A
Myös niskaa tarvitsee joskus ohentaa, niin että koiran kaula pääsee oikeuksiinsa. Käytä sormia.

10. S E L K Ä L I N J A
Aseta koira kunnolla pöydälle. Katso selkälinjaa kriittisesti. Anna koiran liikkua lattialla.
Olet nyt saanut käsityksen siitä, miltä koiran selkä näyttää. Nypi varovasti sormin sieltä, mistä selkä näyttää epätasaiselta. Usein turkkia on liikaa hännän edessä. Ota pois vähän kerrallaan. Pidä tauko ja katso. Ole kärsivällinen.

11. H Ä N T Ä
Nypi pois sormin pisimmät karvat. Alapuoli siistitään ohennussaksilla. Pitkähäntäisen hännän tulisi näyttää puolikuulta. Varo ettet tee hännästä ”hiirenhäntää”. Trimmaa peräaukon ympäriltä niin, että se on helppo pitää puhtaana. Käytä sormia myös siellä ja ohennussaksia.

12. H O U S U T
Harjaa ja kampaa alaspäin. Tasoita tarvittaessa. Housukarvat siistitään nyppimällä. Ylimenojen tulisi olla huomaamattomat ja niiden tulisi muodostaa loiva kaari, joka ulottuu kinnernivelen alapuolelle korostaen polven kulmausta.

13. V A T S A K A R V A T
Kampaa ja harjaa alaspäin. Vedä sormin pisimmät karvat pois, jos karvoitus on epätasainen.

14. T A S S U T
Pitää trimmata 4 – 5 viikkoa ennen näyttelyä. Siisti noin 10 päivää ennen näyttelyä. Nypi pisimmät karvat pois trimmausveitsellä tai sormin, siisti reunat saksin. Muotoile tassu niin että se muistuttaa kissantassua. Leikkaa pois karvat polkuanturoiden välistä.

Leikkaa kynnet usein.