HARRASTUSMAHDOLLISUUDET WHIPPETIN KANSSA

Whippet on monipuolinen harrastuskaveri ja tässä esittelenkin vain joitakin suosituimpia vaihtoehtoja harrastamiseen whippetin kanssa.

NÄYTTELYT

Mokka
Besties English Breakfast "Mokka", kuva Heli Poikonen

Whippet on suosittu näyttelykoira. Rodunomainen ulkomuoto näkyy helposti jokaisen katsojan silmään, kun karvat eivät peitä mitään, ei myöskään sitten virheitä. Whippetin saattaminen näyttelykuntoon on helppoa, koska se ei vaadi trimmausta ja on aina valmis esitettäväksi, kun ei tarvitse odotella karvankasvua tms. Whippetin näyttelykunnossa pitäminen edellyttää vain koiran normaalia liikuttamista, jotta lihakset olisivat kunnossa ja koira sopivassa lihassa; ei liian laiha tai lihava. Ennen näyttelyä riittää pesu ja tarvittaessa häntäkarvojen siistiminen. Whippet on kokonsa puolesta myös varsin kevyt esittää verrattuna vaikka suuriin palveluskoirarotuihin.

Whippet on ollut myös suosittu kaveri junior handlereille, koska sitä on helppo myös pienemmänkin ihmisen käsitellä ja hallita.

RATAJUOKSU

radalla
Besties-koiria startissa (keltainen, musta ja valkoinen), kuva Harri Nurmela

Ratajuoksukilpailut ovat vanha harrastusmuoto ja ne juontavat juurensa jo rodun alkuvuosilta Englannista, missä juoksukilpailut ja vedonlyönti olivat varsinkin kaivostyöläisten suosiossa. Ratajuoksussa koetellaan koiran nopeutta ovaalin muotoisella radalla ja yleensä kuuden koiran lähdöissä. Ratkaisevaa on koiran nopeus ja kyky juosta ryhmässä paineen alaisena sekä voitontahto. 

Besties-kasvateista löytyy toistaiseksi kuusi ratavaliota sekä useampi innokas nuori koira, jolla on ratakirjat valmiina ensi kautta varten.

Artikkeli pennun kouluttamisesta ratajuoksijaksi (© kennel Maxwin)

MAASTOJUOKSU

Luna
AD Besties Q-Luisa "Luna", kuva Sakari Lampola

Maastojuoksukilpailut poikkeavat ratajuoksusta monella tapaa. Koirat juoksevat vieheen perässä pareittain ja viehe mutkittelee maastossa jäljitellen jäniksen liikkumista. Lajissa nopeus ei ole ratkaisevassa osassa vaan kyseessä on arvostelulaji, jossa kolme tuomaria antaa koirille pisteitä nopeuden lisäksi mm. ketteryydestä, vieheen seuraamisesta ja innokkuudesta. 

Besties-kasvateista kaksi on juossut Suomenmestariksi maastoissa; Besties Dynamite vuonna 1994 ja Besties Nippa Nappa vuonna 2010. Seitsemän kasvattia on saavuttanut maastovalion arvon ja useita sertivoittajia näiden lisäksi on kärkkymässä viimeisiä valionarvoon oikeuttavia tuloksia. Kaksi kasvattia on palkittu Whippet-Harrastajien Kaunis Juoksija -palkinnolla.

TOTTELEVAISUUS

Whippet on vielä aika harvinainen näky tottelevaisuuskentällä saati -kisoissa, mutta merkkejä kiinnostuksen lisääntymistä lajin pariin on näkyvissä. Rotuna whippet on oppivainen siinä missä muutkin koirat, mutta haasteita koulutukselle asettavat ainakin heikko säänkestävyys (vesisateessa ei whippet vapaaehtoisesti ainakaan suostu makaamaan maassa ja kylmäkin tulee pakkaskeleillä) ja pehmeys sekä heikko viettikestävyys. Whippet on kehitetty nopeatempoiseen juoksuun saaliin kiinniottamista varten, eikä siinä sen paremmin ehdi tulla kylmä kuin vaadita pitkäkestoista keskittymistä. Parhaassa tapauksessa saalisviettiä hyödyntämällä voidaan kuitenkin saada aikaan toimivia suorituksia, joskaan palveluskoiratyyppinen kaikissa olosuhteissa luotettava toimija whippet tuskin tulee olemaan.

Ronja sivulla
BH Besties Galatea

Besties-koirista BH Besties Galatea on saavuttanut yhden alokasluokan ykköstuloksen TOKOsta sekä suorittanut ensimmäisenä whippetnarttuna Suomessa BH-kokeen hyväksytysti.

AGILITY

Stella
Besties Sniff "Stella", kuva Heli Poikonen

Nopeudessa ja ketteryydessä tuskin löytyy whippetin voittanutta, joten agilityn voisi kuvitella sopivan whippetille kuin nenä päähän. Whippetin ohjaaminen vaatii kuitenkin ohjaajalta herkkyyttä, koska se ei kestä kovakouraista tai –sanaista käsittelyä tekemisenhalun hiipumatta. Ohjattavuus ei myöskään välttämättä yllä perinteisten palveluskoirarotujen tasolle. Kaksi Besties-whippetiä on jo startannut agilitykisoissa ja monta uutta tulokasta treenaa innolla lajia. Meillä on myös kaksi omaa kasvateille suunnattua agilityryhmää pääkaupunkiseudulla.

MUUT

Vuodesta 2007 alkaen on kaikille roduille annettu mahdollisuus osallistua metsästyskoirien jälkikokeeseen. Mm. Ruotsissa whippetit ovat kilpailleet valioksi asti verijäljellä, joten myös tätä lajia voisi kokeilla.

Luna ja sorkka
AD Besties Q-Luisa soveltuvuuskokeen jälkeen Ruotsissa

Besties-kasvateista S VCH Besties Nysse Tulee valioitui suoraan kolmella kokeella verijäljeltä Ruotsissa. Lisäksi Besties Gymkhana teki historiaa ollen ensimmäinen whippet Suomessa, joka osallistui MEJÄ-kokeeseen saavuttaen tuloksen AVO1 ja 41 pistettä. Lisää innostuneita kasvatteja on lähdössä lajin pariin, joten eiköhän näitäkin tuloksia ala tulemaan lisää. Besties Q-Luisa on suorittanut soveltuvuuskokeen verijäljelle Ruotsissa.

Etusivulle
© Kennel Besties 2003-2017