Muusa pentuna

Besties-pennun elämä ennen luovutusikää

Ennen nartun astuttamista varmistun, että se on hyvässä fyysisessä kunnossa ja sille on tehty kaikki pakolliset tai muuten rodun jalostuksen kannalta suositeltavat terveystarkastukset (whippetillä vapaaehtoiset silmätutkimus ja sydänkuuntelu ja mahdollisesti myös polvitutkimus). Jalostukseen käyttämäni nartut ovat parhaassa iässään; en astuta alle kaksivuotiasta narttua tai narttua, joka on seitsemää vuotta vanhempi. Mielestäni pennut on parempi tehdä hyvissä ajoin ennen veteraani-ikää , jotta narttu selviytyy kantoajan ja synnytyksen rasituksista helpommin ja jaksaa myös puuhastella sekä leikkiä pentujensa kanssa. Myös nartun madotukset sekä rokotukset ovat asianmukaisesti kunnossa ennen astutusta.

Kantava narttu viettää odotusaikana mahdollisimman normaalia elämää, mutta sitä ei enää kuljeteta mukana näyttelyissä, kilpailuissa tai harjoituksissa mahdollisen tartuntavaaran minimoimiseksi sekä varmistaakseni, että nartun olo on mahdollisimman stressitön. Samasta syystä kontakteja vieraisiin koiriin vältetään ja pienikin loukkaantumisriski huomioidaan lenkkeilyttämällä kantavaa narttua rauhallisesti hihnassa tai ilman koirakavereita vapaana.

En yleensä vie narttua edes tiineysultraan, koska silläkin käynnillä voidaan saada tuliaisena tartuntatauti tai tuottaa nartulle tarpeetonta stressiä. Kantoajan loppupuolella nartulle rauhoitetaan oma huone, jonne perheen muilla koirilla ei ole enää asiaa. Omassa huoneessaan narttu sitten aikanaan synnyttää ja hoitaa pentunsa rauhassa vain tuttujen ja turvallisten ihmisten läsnä ollessa.

Synnytyksen jälkeen kotimme rauhoitetaan vierailta ihmisiltä, jotta narttu saisi keskittyä pentujensa hoitoon. Seuraamme tarkasti pentulaatikon tapahtumia, mutta en halua tarpeettomasti puuttua asioihin, eikä siihen yleensä ole ollut aihettakaan narttujen huolehtiessa pentujen ravinnonsaannista ja puhtaudesta. Kun pentujen silmät avautuvat, emä alkaa viihtyä enemmän pentulaatikon ulkopuolella ja pennutkin laajentavat reviiriään. Siinä vaiheessa poistamme laatikosta etuseinän, jolloin pennut voivat alkaa vapaasti tutustua ympäristöönsä.

corsonpennut pihalla

Vähitellen aloitamme lisäruuan antamisen noin kolmen viikon iässä ja tässä vaiheessa alkaa myös sisäsiisteyskasvatus. Pyrin ohjaamaan pennut tarpeilleen pentulaatikon ulkopuolelle, paperille tai säiden salliessa ulos, jotta ne mahdollisimman pian ymmärtäisivät sisäsiisteyden idean. Yleensä pennut ovatkin jo luovutusiässä hyvin sisäistäneet tarpeiden tekemisen ensisijaisesti ulos.

Noin kolmen viikon iässä pennut ottavat yhä enenevässä määrin kontaktia ihmisiin ja perheen muihin koiriin. Samalla avaamme kotimme ovet myös pennuista kiinnostuneille, jotka voivat nyt tulla katsomaan pentuja ja siinä sivussa myös antamaan pennuille kokemuksia uusista ihmisistä. Pennut siirtyvät viimeistään tässä vaiheessa asumaan keittiöömme, jolloin ne huomaamatta tottuvat myös kaikkiin kodin ääniin ja saavat osakseen paljon huomiota, sillä onhan keittiö kodin sydän ja siellä me touhuamme pitkin päivää.

porkkana suussa

Pennuille annetaan paljon erilaisia virikkeitä (leluja, luita) sekä niiden kanssa puuhaillaan päivittäin ja niitä käsitellään myös yksitellen. Sen lisäksi, että pennut tottuvat sisällä kodin ääniin, pääsevät ne ulkona aidatulla pihallamme seuraamaan myös viereisen maantien liikennettä ja autojen ääniä. Ulkoilua pidän erittäin tärkeänä, koska liikkuminen erilaisilla alustoilla (lattia, hiekka, nurmikko, kallio) kehittää niiden tasapainoa ja lihaksistoa monipuolisesti.


Ennen luovutusikää Besties-whippetpentu ottaa myös ensituntumaa vieheeseen. Aloitamme kokeilut pienellä turkiksen palalla, jota pennut iloisesti saalistavat sekä kokeilemme myös hieman isompaa narun päässä olevaa viehettä, jonka avulla pennut tutustuvat juoksuharrastuksen alkeisiin. Näin niiden kanssa on helppo jatkaa jo tutuksi tullutta harjoittelua myöhempää rata- ja maastoviehettä ajatellen.

Pennut ruokitaan neljä kertaa päivässä hyvälaatuisella ja tasapainoisella täysravinnolla (ProBooster Puppy Mini & Medium). Sen lisäksi ne maistelevat pieniä määriä kotiruokaa, liha-vihannes-raakapakastetta sekä piimää ja muita hapanmaitotuotteita totutellen samalla syömään monipuolisesti.

Pennut ovat madotettu kolme kertaa, tunnistusmerkitty mikrosirulla, rekisteröity sekä eläinlääkärin tarkastamia luovutettaessa.


Kasvattajana minulle on tärkeää tietää, että pentumme saavat arvoisensa, pysyvät kodit. Jos kuitenkin tulee tilanne, jossa koirasta on luovuttava; haluan että minuun otetaan siinä tapauksessa yhteyttä ennen koiran luovuttamista eteenpäin.

Toiveeni kasvatinomistajille on, että koira kävisi edes kerran virallisessa näyttelyssä saamassa asiantuntijan arvion ulkomuodostaan. Lisäksi toivon jokaisen whippetkasvattini osallistuvan viralliseen mittaukseen 12 kk täytettyään, vaikka tarkoitus ei olisikaan kilpailla radalla tai maastossa. Järjestän tarvittaessa kasvateilleni oman mittaustilaisuuden pentutapaamisen yhteydessä.

Whippet on rotuna varsin terve, eikä se ole mukana perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamiseen tähtäävässä Pevisa-ohjelmassa tästä johtuen. Pidän kuitenkin tärkeänä rodun tulevaisuutta ajatellen tutkituttaa mahdollisimman monia koiria erityisesti silmien ja sydämen osalta, koska yksittäisiä sairaita koiria on tutkimuksissa paljastunut. Omat jalostusnarttuni on tutkittu silmien osalta vuoden 2006 alusta alkaen ja jatkossa niille tullaan tekemään vähintään sydänkuuntelut tai sydänultra. Kannustan myös kasvattejani hankkimaan virallisen silmäpeilauslausunnon sekä sydänkuuntelun koiran aikuistuttua.

Ilman aktiivisia ja vastuuntuntoisia kasvatinomistajia, jotka tutkituttavat koiransa ja osallistuvat niiden kanssa virallisiin näyttelyihin ja kokeisiin, minun on vaikea saada objektiivista palautetta kasvatustyöni onnistumisesta.

Olen kasvatinomistajien käytettävissä kaikissa koiran kanssa eteen tulevissa tilanteissa koko koiran elämän ajan, mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pyrin neuvomaan ja opastamaan kasvatteja myös harrastusten pariin, mikäli kiinnostusta harrastamiseen löytyy. Meillä on käytössä oma käsivetolaite, jolla opetamme pennut vieheeseen jo ennen luovutusikää ja meille saa tulla harjoittelemaan myöhemminkin, mm. pentutapaamisten yhteydessä on järjestetty vieheharjoittelua. Muutenkin tapaamme mieluusti kasvattejamme ja olemme järjestäneet pentutapaamisten ohella mm. yhteisulkoiluja, koirauintia, ensiapuluentoja ja muuta mukavaa toimintaa Besties-tiimiläisille.


Aktiiviset kasvatinomistajat haluamme palkita siten, että jos teet Besties-koirastasi käyttövalion tai kansainvälisen muotovalion, saat seuraavan pentusi meiltä ilmaiseksi. Palkitsemme omistajan myös käyttäytymiskokeen suorittamisesta sekä TOKO:n koulutustunnuksesta, jotka on saavutettu Besties-koiran kanssa.

Olet tervetullut tutustumaan meihin ja koiriimme jo ennen pentujen syntymää. Kerromme mielellämme rodusta ja omista koiristamme, jotta sinä voit ratkaista, onko whippet sinulle sopiva koirarotu ja haluatko pentusi juuri meiltä. Pentueen syntymän jälkeen kotimme rauhoitetaan vierailta ensimmäisten viikkojen ajaksi, jotta narttu voi rauhassa keskittyä pentujensa hoitamiseen.

Puhelimitse en myy pentuja vaan haluan aina tavata pennunostajan perheineen henkilökohtaisesti. Tarvittaessa voimme sopia pennusta varausmaksun, joka on molempia osapuolia sitova.

Pennun tuloon kannattaa valmistautua, kerromme ja autamme sinua. Saat pennun mukana kirjalliset ruokinta-, madotus- ja rokotusohjeet.

Koiran kaupassa noudatetaan Suomen Kennelliiton ohjeita ja käytetään Kennelliiton kauppasopimusta sekä sijoituksessa Kennelliiton sijoitussopimusta. Pennun luovutus tapahtuu aikaisintaan, kun pentu on seitsemän viikkoa vanha. 

Annamme pennun mukaan pentupaketin, jossa on mm. tuttua penturuokaa ja ohjeet pennun hoitoa sekä ruokintaa varten. Lisäksi pennun omistaja saa vuoden whippetlehdet ellei ole jo valmiiksi Whippet-Harrastajat ry:n jäsen.

Autamme ja opastamme pennun ostajaa. Olemme kiinnostuneet pentujemme hyvinvoinnista ja kehityksestä. Pennunostaja on aina tervetullut kyläilemään meillä!


Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä!


Etusivulle

© Kennel Besties 2003-2015