Carita´s Western Corral


HYPP= Hyperkalemic Periodic Paralysis

sisältö sivustosta: http://www.vgl.ucdavis.edu/~lvmillon/hypp/hypp_facts.html

Mikä on HYPP?

Hyperkalemic Periodic Paralysis Disease (HYPP) on lihaksisto sairaus, joka löytyy sekä hevosilta että ihmisiltä. Se periytyy geenien mukana, joka estää proteiinin (sodium ion) välittämistä. Geneettinen virhe aiheuttaa sen että välityskanavat eivät anna proteiinin mennä lävitseen normaalisti vaan voi esiintyä yhtäkkisiä tukkeumia tai läpimenoja. Tämä aiheuttaa lihaksistolle joko kouristuksia tai heikkoutta. Suuret määrät potassiumia veressä kun näitä ylilyöntejä tapahtuu.

Mitä HYPP aiheuttaa?

Hevoset, joilla on HYPP voivat saada halvauskohtauksia, jotka voivat johtaa kuolemaan. Yleensä syynä on sydänhalvaus tai hengityksen salpaantuminen. Hevonen voi saada kohtauksia, jossa se tärisee, värisee tai sitä heikottaa. Joskus voi kuulua ääniä, kun kaulassa olevat lihakset (larynx ja pharynx) halvaantuvat, hevonen korisee. Kevyemmissä kohtauksissa hevonen voidaan diagnosoida vain kokeneen eläinlääkärin avulla, joka tekee EKG(sydänfilmi) testin. Joten ihminen ei välttämättä edes havaitse kohtausta.

Voivatko HYPP kohtaukset olla erilaisia ?

Eri hevoset saavat erilaisia kohtauksia. Homozygous hevoset saavat pahempia kohtauksia kuin heterozygous hevoset. Ideaaliolosuhteissa sairaus ei näy, mutta stressi ja ylimääräinen potassium voivat aiheuttaa kohtauksen. Jotkut hevoset saavat vakavampia kohtauksia kuin toiset, tällä hetkellä syytä ei tiedetä. Tätä asiaa tutkitaan parhaillaan. Valitettavasti hevonen joka ei oireile levittää sairausgeeniä samalla tavalla kuin hevonen, jonka oireet näkyvät.

Mistä HYPP on kotoisin?

HYPP on aiheuttanut mutaatio geenissä. Tämä sairaus ei ole linjasiitoksen tulosta. Geeni levittäytyi laajalle alueelle, kun kasvattajat halusivat hevosiinsa enemmän lihasmassaa.

Onko HYPP esillä vain joissakin siitoslinjoissa ?

HYPP yhdistetään hevosiin, joilla on suuri lihasmassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki raskastekoiset hevoset olisivat HYPP hevosia. Tunnetuin HYPP kantaori on Impressive. Tällä hetkellä ei voida sanoa, missä kaikissa linjoissa HYPP on, koska Impressiven jälkeläisiä on erittäin paljon. Teoreettisesti on mahdollista, että muissa linjoissa olevat HYPP geenit on vaikeampia erottaa, koska ne eivät ole niin laajalle levinneet.

Kuinka HYPP periytyy ?

HYPP geenit voivat periytyä sekä tammalta että orilta. Geeni ei itsessään huuhtoudu pois, vaan se jatkaa periytymistä samalla teholla kuin mitä se on ollut linjan ensimmäisillä hevosilla. Sairaus ei siis helpotu, mitä kauempana geenin esi-isä sukutaulussa on. Siitos heterozygous hevosen, sairasgeenin omaava (N/H) ja normaalin hevosen (N/N) välillä saadaan aikaan 50 % todennäköisyydellä normaali varsa, mutta 50% saa sairausgeenin (N/H). Siitos sairauden saaneen homozygote (H/H) hevosen kanssa aiheuttaa 100 % sairauden periytyvyyden minkä tahansa hevosen kanssa..

Normaalin (N/N) hevosen voit rauhassa astuttaa ilman pelkoa HYPP:stä. On erityisen tärkeää, että kaikki normaalin hevosen astuttamista ajattelevat katsovat tarkkaan, ettei ori ole HYPP positiivinen, koska tätä sairautta löytyy eri linjoista ja se on levittäytynyt myös moniin eri hevosrotuihin.

Voidaanko hevonen testata HYPP huomaamiseksi?

DNA testi on mahdollinen. Veritesti varmistaa HYPP geenin olemassaolon tai sen puuttumisen. Veritestin avulla nähdään onko hevosella ollenkaan tätä geeniä tai onko sillä yksi=homo (N/H) tai kenties kaksi=hetero kappaletta (H/H).

Onko HYPP testi tarkka?

Testi on luotettava ja se varmistetaan tuplatestillä.

Ovatko väärät tulokset mahdollisia ?

"Väärät" Negatiiviset: Olemme tavanneet pari harvaa hevosta, joilla on lihasheikkouden oireita, mutta joilla ei ole ollut HYPP geeniä. Nämä hevoset ovat olleet yksityishevosia ja ne on testattu erilaisilla testeillä kokonaisvaltaisesti. Yhdelläkään näistä hevosista ei ollut ylimääräistä potassiumin kertymää. Kahdella hevosista oli korkeat lihas entsyymiluvut ja yhdellä oli selkeät lihasvamman oireet. Olemme sitä mieltä, että näillä hevosilla on muu lihassairaus kuin HYPP. Näiden hevosien osalta tarkkailemme sodium kanavaa, jotta voisimme tutkia onko toista mutaatiota olemassa.

"Väärät" Positiiviset: Me emme ole löytäneet yhtään hevosta, jonka testitulos olisi ollut posiitiivinen eikä sillä olisi HYPP sairautta. 142 otoksesta 30 % hevosista ei ollut minkäänlaisia oireita (omistajan mukaan). Kaikki olivat nuoria hevosia, alle 4-vuotiaita.

Mikään testi ei ole 100 % varma. Kuitenkin HYPP testi on yksityiskohtainen, etsimme juuri yhtä geeniä, joten testitulokset ovat erityisen tarkkoja. Voi kuitenkin olla, että tästä sairaudesta on olemassa toinen mutaatio, jota emme ole vielä löytäneet. Joten aina kun hevosella esiintyy näitä oireita, tulee kaikki oireet merkitä tarkkaan ylös myöhempää tarvetta varten. 

Ovatko testin tulokset luottamuksellisia?

Kyllä. Ilmoitamme tuloksista vain testin pyytäjälle.

Lähteekö HYPP iän mukana pois?

Ei. Sairausgeenin omaava hevonen on aina altis taudille. Hevosen vanhetessa oireet kuitenkin lievenevät. Sairaus oireilee varsinkin stressin, kuljetuksen, muiden sairauksien, treenin tai ruuan vaihtumisen takia. On mahdollista, että vanhemmat hevoset eivät joudu samanlaiseen treeniin / kisa aikatauluun ja niillä on selkeät päivärutiinit ja ruuat, jolloin stressi ei ole niin suuri kuin nuorilla, jolloin sairaus ei välttämättä tule esille niin aggressiivisesti kuin nuorilla hevosilla.

Onko HYPP hevosille hoitoa?

Joskus sopiva ruokinta ja lääkitys auttavat. On muistettava, että vaikka hevosella onkin HYPP, se voi elää pitkän ja ihanan elämän omistajansa kanssa ilman minkäänlaisia oireita.

Mitä ensiapua HYPP hevonen tarvitsee?

Lievä kohtaus (hevonen ei makaa, mutta sen lihakset tärisevät) yksi tai useampi seuraavista asioista voi auttaa:

- Kävelytä hevosta. Liikunta stimuloi adrenaliinia, joka korvaa potassiumin puutoksen lihaksissa. Varo kuitenkin, koska hevonen voi kompastua ja kaatua, kun sen lihakset eivät tottele käskyjä.

- Syötä väkirehuja: kauraa, ohraa, tai kevyttä Karo siirappia glukosamiinin ylläpitämiseksi. Karbohydraattien syöttäminen antaa hevoselle sokeria, joka stimuloi insuliinin tuottamista ja lisää potassiumin imeytymistä.

- Anna annos acetazolamidea suun kautta (3 mg/kg). Tämä on yleensä  6 - 8 tablettia, jos jokaisessa tabletissa on 250 mg. Acetazolamide lisää potassiumin eriytymistä maksasta ja lisää glukosamiinin imeytymistä.

Vaikea kohtaus, eläinlääkärin apu on heti tarpeen !   Jos hevonen makaa maassa eikä pysty seisomaan, eläinlääkärin tulee:

- Asentaa katetri (Place intravenous (IV) catheter) ja antaa 23% calcium gluconate (150 cc  1-2 litrassa  5% glucose/500 kg hevonen). Suurin osa hevosista reagoi tähän heti ja nousee ylös.

Jos hevonen ei reagoi, sitten antakaa 1 L 5% sodium bicarbonate IV (annos on 1 meq/kg).

Jos hevonen ei vieläkään reagoi, anna 3 L 5% dextrose IV, ja tarkista potassium määriä veressä.

Kaikki nämä avut on tarkoitettu lihasten stabilisaation aikaansaamiseksi ja potassiumin määrän pienentämiseksi veressä. Eläinlääkärin tulisi ottaa verikoe ennen avun antamista, jotta voidaan arvioida potassium määrä sekä lihasarvot. Tämä tarvitaan, jotta voidaan tarkistaa että hevonen sairastaa nimenomaan HYPP tautia eikä ole saanut esim koliikkikohtausta.

Miten HYPP voidaan ehkäistä?

- Selkeä pysyvä aikataulu ruokinnalle ja liikunnalle. Vältä paastoamista ja nestehukkaa. Hevoset voivat paremmin ulkotalli (pihatto) olosuhteissa kuin selkeissä sisätalli olosuhteissa. Hevosen on päästävä ulos päivittäin.

- Aikuiset hevoset voivat parhaiten pelkällä ruoholla, heinällä tai oljella. Jos välttämättä haluat syöttää alfalfa (tuorerehu) nuorelle hevoselle, jotta sen kasvu turvautuu, sitten sekoita sitä heinään tai olkeen. Tällöin potassiumin määrä ruokinnassa vähenee. Ruoki tasamääräisiä annoksia päivittäin 2-3 kertaa.  Vältä poikkeuksia ruokinnassa. Muista ehdottomasti vapaassa käytössä oleva suolakivi !  Anna acetazolamide (Diamox),  (2 mg/kg suun kautta 2-kertaa pv). Monet halter hevosten omistajat antavat hevosilleen pelkkää alfaalfa heinää, mutta joutuvat antamaan tätä lääkettä (Diamox) hevosille koko niiden eliniän ajan. Muista, että tämä lääke on kielletty kaikkien kilpailujen veritesteissä.

Kerro eläinlääkärillesi heti, jos tiedät hevosesi sairastavan tätä tautia. Täten nopeutat hevosen ensiavun saantia. Jos hevosesi joudutaan rauhoittamaan tai nukuttamaan, se saattaa saada kohtauksen, joten eläinlääkärisi tulee tietää tästä sairaudesta etukäteen. Acetazolamidea tulee antaa ennen ja jälkeen nukutuksen !!

Käytä järkeä, kun kuljetat hevosta. Muista pysähtyä usein ja antaa vettä, joka 2. tunti.  Anna acetazolamidea ennen kuljetusta.

______________________________________________________________________

HYPP testi kaavake: http://www.vgl.ucdavis.edu/forms/hyppform.pdf

AQHA:n kautta tilaavat quarterhevosten omistajat maksavat $ 25, muut rodut $ 50.

______________________________________________________________________

Lisäkirjallisuutta sairaudesta:

Spier, SJ, Carlson, GP, Holliday, TA, et al. Hyperkalemic periodic paralysis in horses. J Am Vet Med Assoc. 1990; 197: 1009-1017.

Cox, JH and DeBowes, RM. Episodic weakness caused by hyperkalemic periodic paralysis in horses. Comp Cont Educ Pract Vet (Equine) 1990; 12:83-89.

Steiss, JE and Naylor, JM. Episodic muscle tremors in a Quarter Horse: Resemblance to hyperkalemic periodic paralysis. Can Vet J 1986; 27:332-335.

Naylor, JM, Robinson, JA, and Bertone, J. Familial incidence of hyperkalemic periodic paralysis in Quarter Horses. J Am Vet Med Assoc. 1992; 3:340-343.

Pickar, JG, Spier, SJ, Snyder, JR, et al. Altered ionic permeability in skeletal muscle from horse with hyperkalemic periodic paralysis. Am J Physiol. (Cell Physiol) 1991; 260: C926-C933.

Rudolf, JA, Spier, SJ, Byrns, G, and Hoffman, EP. Linkage of hyperkalemic periodic paralysis in Quarter Horses to the horse adult skeletal muscle sodium channel gene. Animal Genetics 1992: 23: 241-250.

Rudolf, JA, Spier, SJ, Byrns G, et al. Periodic paralysis in Quarter Horses: a sodium channel mutation disseminated by selective breeding. Nature Genetics 1992; 2: 114-147.

Spier, SJ, Carlson, GP. Hyperkalemic periodic paralysis in certain registered Quarter Horses. The Quarter Horse Journal 1992, pp. 68-69, 120.

Zhou, J, Spier, JS, Beech, J, and Hoffman, EP. Pathophysiology of sodium channelopathies: correlation of normal/mutant mRNA ratios with clinical phenotype in dominantly inherited periodic paralysis. Human Molecular Genetics 1994; 3: 1599-1603.