EtusivuLeirit/TunnitTapahtumatTallipaikatHevosvälitysCaritan sivutTila/yhteysIn English

CARITAN SIVUT

Perusteet
Kilpailulajit
Rodut
Artikkelit
Linkkejä
 

 

 

 

 

 

Lännenratsastukset hevosrodut

Rodut: Amerikan Quarter Horse  -  American Paint Horse  -  Appaloosa

 
The American Quarter Horse

Tämä hevosrotu sai alkunsa 1600 -luvulla Yhdysvalloissa. Rotu jalostui kun Englannista tuotiin espanjalaisten kasvattajien oreja. Rodun ulkoisia piirteitä olivat hyvä tasasuhtainen ulkomuoto, erittäin lihaksikas ja jäntevä vartalo. Hevosen rakenne antoi mahdollisuuden käyttää sitä hyvin moneen käyttöön. Nimensä se sai kyvystään juosta lyhyitä matkoja nopeammin kuin yksikään muu rotu maailmassa. Quartereita käytettiinkin huvimielessä järjestettyihin ratakilpailuihin. quartertamma Doc´s Pecky Gold ja Kristiina Pirinen
Järjestö AQHA The American Quarter Horse Association sai alkunsa vuonna 1940 Texasissa. Ensimmäiset quarterit kirjattiin Texasissa ja Oklahomassa. Nopeasti rotu kasvatti suosiotaan muissakin osavaltioissa.
Tänä päivänä  quarter hevosia käytetään erilaisissa tehtävissä. Laukkahevosena ne ovat yhä erittäin suosittuja. Lännenratsastuksessa käytetään nimenomaan tätä rotua sen ketteryyden, jäntevyyden ja pehme
än luonteensa takia. Yhä edelleen ne ovat hyviä työhevosia tiloilla (rancheilla) ja kisahevosina rodeoissa. Rotu on erittäin tunnettu karjavaistostaan. Ne sopivat tähän työhön jo pelkästään rauhallisen luonteensa takia. Nykyään quartereita on jalostettu erilaisiin tarkoituksiin. Yhteistä eri jalostuksille on hevosten lihaksikkuus. AQHA:lla on tällä hetkellä rekisterissään yli kolme miljoonaa hevosta, 64 maassa ympäri maailmaa.

Nykyään USA:ssa on olemassa rekistereitä, joissa on rekisteröity ns Foundation Quarter hevosia. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosessa on tietty määrä quarter verta. Yleisesti ottaen monesti quartereissa on täysiverisen hevosen verta aika paljoltikin. Monet rekisterit pitävät 75 % rajana, onko hevonen Foundation Quarter hevonen vai ei. 
Kuuluisimpia Foundation Quarter hevosia ovat King, Leo ja Poco Bueno. Näissä hevosissa näkyy selvästi vaadittavat ruumiinrakenteet.  Eli hevosen tulee olla tasapainoinen ruumiinrakenteeltaan, yhdistettynä sopivaan säkäkorkeuteen sekä painoon. Tämä on mahdollista hyvän jalostustyön ansiosta. Säkäkorkeuden tulee olla 142cm- 152cm  ja painon on oltava siihen sopiva.  Painon tulee kertyä sopivasta lihaksistosta ja luustosta. Lihavaa hevosta ei rekisteröidä. Jos kokeilet hevosen kylkiä, tulee sinun tuntea hyvin kylkiluut, mutta ne eivät saa näkyä kauempaa katsottuna. Jos hevosesi on yli 152 cm  ei se todennäköisyydellä ole Foundation Quarter hevonen, samoin jos hevonen on alle 142 cm. Jos hevosesi säkäkorkeus ylittää 152 cm on siinä todennäköisesti täysverisen verta suhteellisen paljon. Monet quarter hevoset eivät ole täysin puhtaita, eli niihin on sekoitettu jossain sukujen aikana täysiverisen verta.

 
American Paint Horse

Jotta hevonen voidaan rekisteröidä American Paint Horseksi, tulee sen emän ja isän olla rekisteröity johonkin näistä seuraavista yhdistyksistä: American Paint Horse Association APHA, American Quarter Horse Association AQHA tai The Jockey Club (täysveriset).
Jotta hevonen voidaan rekisteröidä APHA:n tulee sillä olla syntyessään vähintään viiden senttimetrin kokoinen valkoinen alue tai hevosen ollessa kokonaan valkoinen viiden senttimetrin kokoinen tumma alue. Tämä alue on oltava tietyssä kohdassa, jaloissa tai päässä. Homozygous Paint  on hevonen, jonka jälkeläiset tuottavat aina
värikkäitä varsoja oli toinen vanhemmista sitten quarter, paint tai täysverinen. Se onko hevonen homozagyous testataan verikokeella. Normaalisti vain hevonen, jolla on tobiano tai tovero väritys ja jonka molemmat vanhemmat ovat tobianoja, voidaan todistaa olevan homozagyous.

Overo:
Overolla vähintään yksi jalka, mutta useasti kaikki neljä ovat tummia. Valkoinen väri on näkyvissä läiskinä tai laikkuina, ei suurempana värialueena. Valkea väri ei ylitä hevosen selkää. Pään väritys on monesti täysin valkoinen tai siinä on runsaasti vaaleaa väriä. Hevonen on alusväriltään joko suurimmaksi osaksi valkoinen tai tumma. Häntä on normaalisti yksivärinen.

Tobiano:
Tobiano on alusväriltään tumma. Valkoinen väri ylittää selän sään ja hännän väliltä. Normaalisti kaikki jalat ovat valkoisia, ainakin polven alapuolelta. Normaalisti laikut ovat säännöllisiä ovaalin tai pyöreän muotoisia. Ne peittävät kaulaa ja rintaa, antaen kuvan kuin hevosella olisi kilpi yllään. Pään merkit ovat yleensä kuten yksivärisillä
hevosilla: tähtiä, piirtoja jne. Tobiano voi alusväriltään olla joko tumma tai valkoinen. Häntä on usein kaksivärinen.

 
Appaloosa

Espanjalaiset toivat aikoinaan mukanaan appaloosia, joilla tehtiin vaihtokauppaa intiaanien kanssa. Intiaaniheimot vaihtoivat hevosia keskenään ja näin appaloosa rotu levittyi ympäri Amerikan. Monet intiaaniheimot pitivät appaloosaa ainoana oikeana hevosena taisteluihin. Sen uskottiin tuovan hyvää onnea. Mitä värikkäämpi hevonen päälliköllä oli, sitä voitokkaampi tulisi heimo olemaan.  Appaloosa hevosia käytetään tänä päivänä eniten kahdessa eri tarkoituksessa. Karjanajon sekä kasvatustoiminnan ohella tätä rotua käytettään myös erilaisissa kilpailulajeissa, lännenratsastuksesta esteisiin. Appaloosan älykkyys sekä ruumiinrakenne ovat vaalittuja rodun tunnusmerkkejä. Ne ovat rauhallisia, oppimishaluisia hevosia, joita on helppo käsitellä ja kasvattaa. Appaloosat ovat miellyttämishaluisia, perhehevosiksi hyvin sopivia.   Säkäkorkeuden tulee olla 150 senttimetrin paikkeilla ja hevosen tulee olla hyvin lihaksikas ja hyvin muodostunut kauttaaltaan. Appaloosat ovat yleisesti ottaen hyvin värikkäitä  ja siksi myös suosittuja monessa eri lajissa.
 Appaloosalla on neljä selvää tunnusmerkkiä: karvan väritys, täplikäs karva, valkoinen silmänkalvo (iriksen ympärillä) sekä raidalliset kaviot. Jotta hevonen voidaan merkitä American Appaloosa rekisteriin, on sillä oltava  selvä täplikäs väritys, sekä jokin muu tunnusmerkki. Hevosella on oltava syntyessään jokin näistä tunnusmerkeistä, jos näin
ei ole se silti rekisteröidään , mutta sille annetaan rekisterimerkintä N. 
Appaloosalla on 13 erilaista perusväritystä. Hevosen syntyessä on monesti vaikea määritellä minkä värinen siitä vanhempana tulee. Yleisesti ottaen appaloosien väritystä on niin monenlaista, että koskaan ei vastaan tule aivan toisensa kaltaista hevosta. Ne ovat väriltään aina yksilöllisiä.

 
 
 
 
 

 

 
 
 (c) 2006 Stone Eagle Ranch Oy