Puolalaiset vinttikoirat eivät ole kuolleet sukupuuttoon!

 

Vanhin puolalainen koirarotu, jota kasvatettiin jo 1500-luvulla on jäniksenmetsästykseen käytetty puolalainen chart. Nykyään hyväksytään yleisesti se käsitys, että se kuoli täysin sukupuuttoon 1900-luvun vaihteessa.

Sain täysin sensaatiomaisen tiedon sen ystäviltä, neuvostoliittolaisilta kynologeilta. Todennäköisesti tietty määrä tammikuun kapinan aikana Puolasta kuljetettuja koiria jäi Donin Rostovin alueelle. Niitä on tähän asti pidetty muutamissa kasakkakylissä ja käytetty jäniksen metsästykseen. Neuvostoliiton kynologit kutsuvat tätä rotua nimellä "chartaja barzaja", sillä puolan sanan "chart" venäjänkielinen vastine on "barzaja". Siten englanninvinttikoiraa kutsutaan nimellä "anglijskaja barzaja" afgaaninvinttikoiran taas ollessa "afganskaja barzaja". Venäjän kielessä siis on olemassa polonismi – puolalaisen "chart"-sanan käyttö.

Puolalaiset vinttikoirat eroavat selvästi muista tyypin muunnoksista; ne ovat lyhytkarvaisia ja vankempijalkaisia, turkki on yleensä mustaa ja valkoista eri suhteissa sekä täplikästä. Liitän oheen valokuvan, joka on otettu vuonna 1970 Rostovin alueella. Se esittää "Sokolia", tämän rodun tyypillistä edustajaa. Donin Rostovin alueella metsästäjät käyttävät nykyisin puolalaisia vinttikoiria jäniksen metsästykseen. Niiden kohtalo on kuitenkin uhattuna! Tulevana vuonna astuu voimaan laki, joka kieltää Neuvostoliitossa vinttikoirilla metsästyksen. Mikäli niin tapahtuu, nykyiset omistajat joutuvat luopumaan käyttökelvottomista eläimistään ja rotu ehkä kuolee täydellisesti sukupuuttoon.

Hyvä Herra! Mahdollisesti lukijoittenne keskuudessa on koiraystäviä, jotka haluaisivat omistaa puolalaisen vinttikoiran ja elvyttää tämän ikivanhan rotumme. Sen tuonti Puolaan on mahdollista. Eikä ole kallista: Rostovissa sellaisen voi hankkia 30-40 ruplalla. Kannattaa pelastaa koira ennen tuhoa!

Dr Maciej Mroczkowski
Varsova

 

Kirje julkaistiin Przekrój-aikakauslehdessä
30.7.1972