Jouni Hirn of MP3 Mesta.net interviews Miikka and Jussi of Pore (in Finnish).

Pore - Porvoopoppia kainuulaisittain

Published 2002-02-07, Text: Jouni Hirn. Direct link to the interview.

Melodista englanninkielistä pop/rockia esittävä Pore tai sen esiaste Mother Carey's Chicken syntyi Kajaanissa vuonna 1994, kun Revon veljekset Pasi ja Pete löysivät pienen haeskelun jälkeen kitaristikseen Jussin. Pari vuotta myöhemmin trio siirtyi ansiotöiden perässä Helsinkiin. Vuonna 1994 troikkaan liitettiin vanha kaveri Jukka ja viime vuonna päätettiin kiinnittää vielä laulupuolelle Kajaanin ajoilta tuttu Miikka, vai miten se oikein menikään..

Miikka: -Olin menossa elokuviin, ja lippuluukulla jonottaessani pirahti povitaskussa. Pasihan se siellä, ja pyysi baarikierroksen rohkaisemassa mielentilassa meikäläistä remmiin, ja mikäs siinä. Ensimmäisissä treenit lauloin viime lokakuussa, ja joulukuussa purkitettiin demo. Nyt treenataan keikkasettiä kuntoon, eli meininki Poren riveissä on varsin makoisa tällä hetkellä.

Porehan julkaisi juuri uuden What Ever Happens -demon. Mitkä ovat bändin fiilikset uuden tuotoksen suhteen?

Jussi: -Olemme olleet uuteen demoomme tyytyväisiä, joten fiilis on luonnollisesti hyvä. Tämähän oli nyt ensimmäinen demo jossa Miikka on mukana, joten demon tekeminen poikkesi hieman aikaisemmista. Lopputulokseen vaikutti varmasti se, että tällä kertaa valmistelimme paljon paremmin kuin aikaisemmin. Valitsimme biisit ajoissa, ja treenasimme ja sovitimme he huolellisesti ennen nauhoitusten aloittamista.

Miikka: - Poren porvoonkielisissä biiseissä oli tietysti oma opettelunsa. Toinen juttu on, että joutuu tai pääsee eli saa laulaa sekä Pasin että Jussin biisejä. Hepuilla kun oli ennen meikäläistä tapana, että kumpikin laulaa leadit omissa kipaleissaan.

Miikka: - On ollut helvetin hienoa päästä soittamaan tällaisen porukan kanssa. Toinen kitaristi on hämmästyttävä pop-säveltäjä ja toinen ammattimuusikko. Ehkä hassuinta on ollut kuitenkin huomata, mitä käytännössä merkitsee se, että rumpali ja basisti ovat soittaneet valehtelematta 20 vuotta yhdessä. Pete ja Pasi aloittivat siinä iässä, kun velipojan kanssa yleensä tapellaan Lego-autojen teknisistä ominaisuuksista. Ja se kuuluu tiettynä herkkyytenä siinä, miten äijät osaavat kuunnella toisiaan ja soittaa yhteen. Ainakin näiden veljesten kuin ilvesten tapauksessa kyse on paljon isommasta jutusta kuin hyvin hiotusta soittotekniikasta.

Pore on tehtaillut jo useita demoja, miten olette hoitaneet musiikkinne jakelun?

Jussi: - Musiikkiamme on ollut kuunneltavissa internetissä jo usean vuoden ajan. Keikoilla on myyty mukavasti demojen cd-versioita, ja onhan niitä lähetetty perinteiseen tapaan myös levy-yhtiöihin ja demo-arvosteluja tekeviin lehtiin.

Miikka: - Puskaradio on levyttämättömälle bändille useimmiten paras levityskanava. Olemme spammanneet bändin nettisivujen osoitetta paitsi tutuntutuille, myös työnsä puolesta musiikin kanssa pelaaville tyypeille ja tunkeneet sitä kaiken maailman populaarikulttuuriin erikoistuneille nettisaiteille ja saaneet sitä kautta faneja ja aina tervetullutta kritiikkiä.

Palautetta on nettisivujenne mukaan tullut ihan ulkomaita myöten.

Jussi: -Internetin hyvä puoli on, että se tarjoaa ainakin periaatteessa mahdollisuuden musiikin levittämiseen vaivattomasti moniin maihin. Tarjontahan on valtava, mutta aina välillä joku on löytänyt meidän musiikkiamme ja pitänyt siitä, ainakin palautteen perusteella.

Jussi: - Olemme vuosien mittaan tutustuneet netin kautta muutamiin bändeihin, jotka ovat omassa maassaan vastaavassa tilanteessa kuin me. Muutamien kanssa olemme pitäneet tiiviimmin yhteyttä ja kommentoineet toistemme aikaansaannoksia puolin ja toisin. Mukavaahan se on saada palautetta tekemisistään myös muualtakin kuin täältä Suomesta, ja vielä mukavampaa on aina kun se palaute on positiivista.

Millaisiin ongelmiin helsinkiläiset bändit joutuvat useimmin törmäämään?

Jussi: - Kyllä helsinkiläiselle bändille yksi suurimpia ongelmia on treenikämpän löytäminen. Vanhassa kotikaupungissani Kajaanissa kaupunki tarjosi rockin harrastajille ilmaiset tai puoli-ilmaiset harjoitustilat. Turussakin ovat kaupunginisät kuulemma tulleet kiitettävästi vastaan. Helsingissä tilanne on se, että kaupungin kämppiin on vuosien jonot. Meillä on yksityiseltä sektorilta vuokrattu homeinen varastotila, mutta kaikkeenhan tottuu.

Mitä tulevaisuuden tavoitteita Poreella on ?

Miikka: - Päivä kerrallaan tässä eletään. Nyt treenataan ja heitetään hyvä keikka Helsingin Factoryssa lauantaina 16. helmikuuta. Seuraava sovittu etappi on lauantaina 23. maaliskuuta Turun Downtownissa. Siinä ne taitavat lähitulevaisuuden tavoitteet olla. Keikkailu on kuitenkin mulle SE juttu soittamisessa.

Jussi: Levyhän olisi kiva, jos pääsisi äänittämään kerrankin ajan kanssa, ettei tarvitsisi säheltää hirveällä kiirellä.

Poreen motto?

Miikka: Laadukasta Pahkasika-julkaisua siteeratakseni: Kaikki loppuu aikanaan, konsanaan ei milloinkaan.


Last update: 2006-03-27