Tinja of Walli Rocks -webzine interviews Miikka and Jussi of Pore (in Finnish).

- Thanx to rock'n'roll!

Published 2002-02-25, Text: Tinja

Jos bändin poikiin on uskomista, niin he heräävät joka aamu klo 6.00. Aamuvirkku Pasi laittaa heille aamupalaa sillä aikaa kun muut käyvät suihkussa. Päivän käynnistyttyä pojat lähtevät ansiotyöhön omille suunnilleen. Mitä se tuollainen elämä on? "Kovaa on elämä silloin, kun ei pääse viettämään rockelämää!" Tämä on pohjoisen pakkasissa marinoitua mollirokkia á la P o r e.

Pore perustettiin vuonna 1994 Kajaanissa. Kolmemiehisessä poppoossa soittivat Pasi Repo (basso), Pete Repo (rummut) sekä kitaristi Jussi Linkola. Nykyisessä, täysin helsinkiläistyneessä kokoonpanossa soittavat lisäksi kitaristi Jukka Harju ja laulaja Miikka Järvinen. Kaikki ovat vanhoja tuttuja keskenään vuosien takaa.

Mutta mistä bändi sai nimensä?

- Perustimme bändin nimellä Mother Carey's Chicken, josta koitui vaikeuksia heti ensimmäisestä keikasta lähtien: "Hyvää iltaa, me olemme Matökeöristszknh". Ja kyllä hävetti. Miehissä sitten päätettiin, että vaihdetaan orkesterille lyhyt ja yksinkertainen nimi. Pore on anagrammi perustajaveljesten sukunimestä Repo, kuvailee kitaristi Jussi bändin syntyvaiheita.

Poren musiikki on kahdeksan vuoden aikana muuttunut progressiivisesta kikkailusta suoraviivaisemmaksi ja melodisemmaksi. Bändin soundi muuttui radikaalisti syksyllä 1999, kun Jukka tuli soittamaan toista kitaraa. Seuraava käännös tapahtui syksyllä 2001 Miikan aloittaessa bändin uutena laulajana.

Soittamisen suhteen Poren jäsenten taustat ovat hyvinkin erilaisia. Veljekset Pasi ja Pete ovat soittaneet keskenään jo vaippaiästä saakka ja tehneet biisejä jo silloin, kun pää ei vielä ylettynyt pöydän kulmaan. Jussi aloitti kitaroinnin noin kuudentoista vanhana. Poikien tiet kohtasivat vuonna 1994 bändin perustamisen merkeissä. Soolokitaristi Jukka on tuonut bändiin ammattimuusikon otetta, joka ilmenee välillä tarkoituksellisen perinnetietoisena riffittelynä, välillä taas käsittämättömän hämäränä kokeellisena vinksautteluna, kuten Miikka asian ilmaisee.

- Jukka taisi olla jotain neljän- viidentoista ikäinen, kun itse näin hänet ensimmäistä kertaa soittamassa livenä. Jukka oli soitellut Pasin ja Peten kanssa jo kauan ennen tämän bändin perustamista. Kuuntelin ja katselin silloin kolmikon vääntöä, ja ihmettelin, että kylläpä nuori mies osaa soittaa kitaraa. Mulla oli pieni kynnys aloittaa Repojen kitaristina Jukan jälkeen, tunnustaa Jussi.

Yhä enemmän itsensä makuiseksi kehittyvä Pore on saanut vaikutteita hyvinkin erilaisilta bändeiltä.
Jussi luettelee omiksi esikuvikseen Led Zeppelinin, Kate Bushin ja Paul Simonin. Revon veljeksille suurin vaikuttaja on ollut Rush ja sittemmin sellaiset bändit kuten Kings-X, Faith No More ja Fishbone. Jukan suosikkeihin kuuluvat Yes, Rush ja Van Halen. Miikan vaikuttimia herkässä iässä olivat Cure, Smiths, U2:n vanha tuotanto sekä Psychedelic Furs. Esikuvista huolimatta tai juuri niiden ansiosta Poren musiikki kuulostaa kuitenkin eniten nimenomaan itseltään.

Tiukkaa yhteensoittoa

Pore on kahdeksanvuotisen historiansa aikana ennättänyt saada äänensä kuuluviin niin Radiomafian aalloilla kuin niittää kansainvälistä sukseeta MP3-markkinoilla. Bändin maailmanvalloitus on siis jatkunut jo vuosia.

Miksi Pore päätyi musiikin jakamiseen verkossa?

- Musan levittäminen verkossa ei maksa mitään, mutta se on poikinut laajan ja repaleisen verkoston tuotoksiimme tykästynyttä kuulijakuntaa. Jussi on levittänyt ja mainostanut äänitteitämme erilaisissa MP3-palveluissa ja muilla independent-saiteilla. Verkon kautta tulleita faneja ja kriitikoita on löytynyt Australiasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Venäjältä, kertoo laulaja Miikka.

Pore on julkaissut yhteensä kuusi demoa, joista varsinkin uusin, vuonna 2001 valmistunut What ever happens (I'm part of all this) on saanut hyvää palautetta. Uuden CD:n biisejä ei kukaan ole vielä keksinyt verrata poikien esikuviin. U2 on kuitenkin lipsahtanut yhden kommentaattorin suusta Stronger than you thought -biisistä.

Biisien kirjoitusvastuu jakautuu tällä hetkellä Jussille ja Pasille. Toinen heistä tuo biisi-idean treenikämpälle, jota lähdetään seuraavaksi sovittamaan bändille. Jokainen bändin jäsen tuo biisiin jotain omaa sovitusvaiheessa. Jussin biisit syntyvät nykyään varta vasten tekemällä. Ensin hän kehittelee melodian, joka jää itselle päähän soimaan. Jossain vaiheessa löytyy idea, mihin sanoituksen voi perustaa ja biisin idea lähtee muokkautumaan.

Keikkoja Porella on ollut vaihtelevaan tahtiin. Tuoreen demo-CD:n kanssa on tarkoitus lähteä kiertämään Suomea mahdollisimman paljon. Pore valmistautuu ensimmäiseen keikkaansa yhdessä uuden laulajan Miikan kanssa. Bändin idea on yhdessä soittaminen, joten omien biisien esittäminen yleisön edessä on erittäin tärkeä, ellei jopa tärkein juttu.

- Kova rockelämä on sitä, että soitetaan muutama tunti homeisessa kellarissa ja lähdetään sen jälkeen ottamaan pari huurteista keskinäisen kehun ja selkääntaputtelun merkeissä.


Last update: 2006-03-27