Casting-urheilun historiaa

Casting-urheilua on harrastettu jo 1800-luvun puolivälistä alkaen, vaikka yleisesti luullaan, että casting on "nuori" urheilu. Ensimmäisiä kilpailuja järjestettiin USA:ssa vuonna 1860 ja vuodelta 1864 on säilynyt kilpailupöytäkirja todisteeksi tuleville sukupolville.

Aluksi kilpailtiin vain perhon tarkkuusheitossa. Vuonna 1880 saatiin ensimmäiset käyttökelpoiset multikelat, joten uistinkilpailut voitiin aloittaa.

USA:sta casting levisi ensin Englantiin, jossa 1900-luvun alussa järjestettiin suuret kansainväliset kilpailut. Kilpailut huomioitiin myös Suomen lehdistössä.

Vuonna 1905 Illingworth kehitti kiintokelan ja hän voitti kansainvälisen kilpailun vuonna 1908 kelalla, jossa oli jo ristiinpuolalus. Tämän jälkeen kiintokela tuli yhä vain suositummaksi casting-urheilussa. Multikelat ovat kehittyneet paljon vuosien saatossa ja ovat yhä suosittuja heittäjien keskuudessa. Perholajien suosio on myös pysynyt muuttumattomana.

Pohjoismaihin ja Suomeen casting tuli 1910-luvulla. Casting-urheilu oli mukana Suomen Urheilukalastajain Liiton (SUKL), joka perustettiin 1919, ohjelmassa. Toiminta oli kapealla pohjalla, sillä vain SUKL:n jäsenet pääsivät mukaan ja kilpailuja pidettiin vähän.

Toisen maailmansodan jälkeen toiminta alkoi uudelleen ja tuolloin järjestettiin jo harjoituksia sisätiloissa. Suuri edistysaskel saatiin, kun maailmanliitto Internationa Casting Federation (ICF) perustettiin. Vuodesta 1957 lähtien on järjestetty MM-kilpailuja ja vuonna 1959 Suomi osalllistui ensimmäistä kertaa. Paras saavutus oli Kullervo Virtasen pronssimitali tarkkuusheitossa multikelalla.

Pohjoismainen yhteistyö oli aloitettu jo ennen ICF:n perustamista ja vuonna 1952 pidettiin ensimmäiset PM-kilpailut. Suomessa järjestettiin PM-kilpailut ensimmäisen kerran vuonna 1954; Suomi sai kultaa tarkkuusheitossa multikelalla. Kuitenkin vasta vuonna 1969 sai alkunsa Forenede Nordiske Casting Forbund, jonka tehtävänä on lujittaa pohjoismaista yhteistyötä ajaa pohjoismaisia etuja kansainvälisellä tasolla.

Casting-urheilun erikoisseura Helsingin Skishkerho perustettiin vuonna 1956. Seura toimii vieläkin aktiivisena, mutta tunnetaan nykyään nimellä Helsingin Castingseura, HSC. Seura on edelleen ainoa Suomessa toimiva erikoisseura; muut castingia harrastavat seurat ovat urheilukalastusseuroja.

Casting oli myös osana Suomen Kalamisten Keskusliiton toimintaa ja vuonna 1960 syntyi yhteinen Heittotoiminkunta. Toimikunta vastasi casting-urheilusta Suomessa vuoteen 1985 saakka, jolloin Suomen Castingliitto (SCL) perustettiin. SCL on Suomen Liikunta ja Urheilun sekä ICF:n jäsen ja johtaa casting-urheilua maassamme.

Takaisin
© Suomen Castingliitto
Päivitetty 11.4.2008