< 
PIETARI MOHYLA
(1596-1647)


Kiovan ja koko Ukraina-Venäjän patriarkka Filaret esittelee joulukuussa 1996 pyhimykseksi julistetun Pietari Mohylan kuvaa.
Pietari (Petro) Mohyla oli ukrainalainen kirkonmies ja hengellinen kirjoittaja.
Hän oli maineikkaan Kiovan luolaluostarin (Kyjevo-Petšerska lavran) arkkimandriitta vuonna 1632, jolloin hänet nimitettiin Kiovan ja Galitsian metropoliitaksi. Hänen ansiostaan Puolan kuningas laillisti jälleen Ukrainan ortodoksisen kirkon. (Ukrainan länsiosat kuuluivat Puolaan ja itäosat Moskovan ruhtinaskuntaan.)

Vuonna 1596 Brestin kirkolliskokouksessa Ukrainan ortodoksinen kirkko oli Moskovan ruhtinaskunnan ja Osmanien valtakunnan uhatessa julistanut Rooman paavin ylimmäksi hengelliseksi johtajakseen. Näin sai alkunsa nykyinen Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko ja Ukrainasta tuli kahden itäisen kirkon — kreikkalaiskatolisen ja ortodoksisen — ja samalla katolisen Rooman ja Konstantinopolin/Moskovan kilpakenttä.

Ukrainan kirkon hajaannus sattui uskonpuhdistuksen ja vastauskonpuhdistuksen aikoihin. Tuolloin Ukrainassa olivat laajalti levinneet myös protestantismi, juutalaisuus ja islam.

Kreikkalaiskatoliset eli uniaatit eivät siis ole ortodokseja vaan Rooman alaisia. Roomassa Gianicolon kukkulalla (aivan Villa Lanten lähellä) sijaitsee ukrainalainen Pyhän Josafatin kollegio ja hengellinen korkeakoulu. Kirkon tärkein pyhättö on Georgios Voittoisalle (tunnetaan lännessä Pyhän Yrjön nimellä) omistettu Svjatyi Jur Lvivissä. Kreikkalaiskatoliset jumalanpalvelusmenot ja kirkkotaide ovat vuosisatojen kuluessa jonkin verran erkaantuneet ortodoksisesta lähtökohdastaan. Kreikkalaiskatolisuus on Länsi-Ukrainan valtauskonto, ja se leviää koko ajan itään päin. Yksistään vuonna 1994 Ukrainaan avattiin 31 uutta kreikkalaiskatolista luostaria — ortodoksisia ja katolisia luostareita perustettiin kumpiakin yksi.

Sanomalehti Vetširni Kyjiv julkaisi 22.5.1998 tilaston, jonka mukaan Ukrainassa oli 1.1.1998 3151 kreikkalaiskatolista seurakuntaa ja 2964 ortodoksista seurakuntaa. Tilastosta puuttui kokonaan Moskovan patriarkaatin alainen ortodoksinen kirkko, joka on edelleen maan suurin.
Pietari Mohylan aikana ortodoksinen kirkko elpyi. Vuonna 1632 hän perusti Kiovaan luolaluostarin koulun pohjalta katolisten jesuiittakollegioiden tapaisen, myöhemmin yliopistoksi kohonneen kollegion — samoihin aikoihin kehitteli oppejaan toinenkin jesuiittakoulujen ihailija, määriläinen kirjailija ja pedagogi Johann Amos Comenius. Mohyla halusi valistaa kirkonmiehiä mahdollisimman laajasti, jotta nämä kykenisivät väittelemään niin katolisten kuin protestanttienkin kanssa. Samalla kollegio tuli levittäneeksi läntistä sivistystä: pitihän opiskelijoiden tutustua vastustajien aatemaailmaan alkukielellä. Kollegion opetuskielinä olivat mm. latina ja kreikka.
Pietari Mohyla haudattiin Kiovan luolaluostariin Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen kirkkoon. Tämä Lavran pääkirkko rakennettiin 1070-luvulla. Myöhemmin sitä laajensi Pultavan taistelun kautta historiaan, kirjallisuuteen ja musiikkiin jäänyt hetmanni (kasakkapäällikkö) Ivan Mazepa, ja se oli yksi Ukrainan barokin aarteita. Vuonna 1941 saksalaisten miehittämässä Ukrainassa vieraili fasistisen Slovakian presidentti Jozef Tiso. Tämän kirkonmiehen ohjelmaan kuului myös käynti tässä kirkossa. Neuvostoliiton sotilasjohto päätti räjäyttää sinne kätketyt miinat radiosignaalilla rintaman takaa, juuri kun Tiso olisi siellä. He myöhästyivät, joten kirkko tuhoutui vasta Tison lähdettyä 3.11.1941. Tästä saksalaisten kontolle pannusta hirmuteosta kantoi syyllisyyttä mm. ohjaaja ja kirjailija Oleksandr Dovženko, joka tuntuu tienneen asian oikean laidan.

UNESCO julisti vuoden 1996 Pietari Mohylan vuodeksi. Vuosi päätettiin hänen kuolemansa 350-vuotispäivänä 14.1.1997 hänen nimeään kantavassa Kiovan Mohyla-akatemiassa. Juhlassa muistettiin Mohylan merkitystä kansan valistajana. On suurelta osin hänen ansiotaan, että länsieurooppalaiset matkailijat saattoivat todeta, että "Ukrainan kasakat ovat naisia ja orpolapsia myöten luku- ja kirjoitustaitoisia".

Kollegio ja sittemmin akatemia ehti toimia lähes 200 vuotta, kunnes keisari Aleksanteri I lakkautti tämän epävenäläisen oppilaitoksen vuonna 1817.
Vuonna 1992 se avattiin uudelleen länsimaisen avun turvin. Tämän NaUKMA:n eli Kiovan Mohyla-akatemian kansallisen yliopiston hallintoneuvostossa istuvat mm. Ukrainan entinen presidentti, nykyinen kansanedustaja Leonid Kravtšuk, Zbigniew Brzezinski ja Henry Kissinger.

Itse oppilaitos sijaitsee Kiovan maalauksellisessa vanhassa alakaupungissa Podilissa.

Pietari Mohyla (puolaksi, Lublinin ortodoksinen seurakunta)

Mohyla-galleria (Lublinin ortodoksinen seurakunta)

  <     ^  

© 1997, 1998, 2004 Eero Balk