Jukka Sarkki: Torgun kuningaskunta


Tämä artikkeli on julkaistu Abophil 2/1999 lehdessä

Virossa on parin viime kuukauden aikana tullut markkinoille runsaasti erilaisia "paikallispostimerkkejä", joilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä postinkuljetuksen kanssa. Aiheena näissä ovat pääosin prinsessa Diana, erilaiset eläimet ja kukat. Julkaisijoita ovat mm Muhu Post, Hiiumaa post, Vorms post jne. Osa merkeistä on vielä kieliopillisesti väärin kirjoitettuja, joten merkkien alkuperä lienee jossain Viron ulkopuolella. Tarkoitus ei kuitenkaan ole nyt kertoa näistä, vaan näiden eräänlaisesta edeltäjästä Torgun kuningaskunnasta ja sen postaalisesta tuotannosta vuodelta 1993.

Mikä Torgu?

Maantieteellisesti Torgu on Saarenmaalla Sorven niemimaalla sen eteläkärjessä sijaitseva kunta. Keskustaajaman nimi on Iide. Itsenäisyysajalla Torgu oli oma kuntansa, mutta Neuvostomiehityksen aikana se yhdistettiin viereiseen Salmen kuntaan. Vuoden 1992 kuntajaossa Torgu kuului edelleen Salmen kuntaan. Vuonna 1993 toteutetussa hallintojaossa kuntaliitos peruuntui, ja sattuneen hallinnollisen kömmähdyksen takia Torgun kunta jäi ilman virallista kunnallishallintoa. Eväät Torgun kuningaskuntaa varten olivat näin kylvetyt.

Torgun kuningaskunta

Asian korjaamisen otti hoitaakseen Sõrven niemimaan jälleenrakennus- ja kehittämisseura, joka julisti Torgun kuningaskunnaksi ja Viron rojalistipuolueen kansanedustajan Kirill Teiterin sen kuninkaaksi. Virallinen valtaannousu päivä oli 28.11.1992, joskin kruunajaiset pidettiin vasta 28.12 Tallinnasssa. Kuningas Kirill sai parlamentissa aikaan Torgun kunnallishallinnon palauttamisen tekemällä parlamentille lakiehdotuksen Torgun kuningaskunnan perustamisesta, mikä sai riikikogun velvoittamaan hallitusta palauttamaan Torgun kunnan itsehallinnon. Erinäisten hallinnollisten sekavuuksien takia kunnallllinen itsehallinto palautettiin vasta 11.3.1993. Vaikka Torgun kunta näin syntyikin uudelleen ei kuningaskuntaa suinkaan lakkautettu. Kuten ylleensä, kun päätehtävä on joko onnistunut taikka onnistumisen mahdollisuudet menetetty (esim Pohjois-Inkeri) astuu kuvaan filatelia. Niin nytkin.

Torgun julkaisut

Kesällä 1993 ilmestyivät Torgun kuningaskunnan ensimmäiset filateeliset tuotteet. Tavanomaisesta poiketen nämä olivat ehiökuoria. Näitä on tavattu ainakin kolmea eri tyyppiä. Ajallisesti kuoria on tavattu Torgun kuningaskunnan omalla postileimalla leimattuna 25.6.93 - 18.12.93 välillä. Torgun kuningaskunta on julkaissut ainakin seuraavat kohteet:

Ehiökuori nro 1, jonka arvoleimassa kuningas Kirillin sivukuva. Tätä on mm nimikirjotuksella ja leimoilla Torgu Kirjatuvi 25.6.1993 varustettuna. Kuorta tapaa myös "Sorulaste kokkutulet 93 24-27.6" sekä "Kuninga sunnipäev 25.august" -leimoilla varustettuna.

Ehiökuori nro 2, jossa postimerkin näköinen sinimusta arvopainanne aiheena Kirill sekä lohikäärme Sõrve Tigulohe. Kuorella sivukuvana Torgun lippu ja vaakuna.

Ehiökuori nro 3, jossa postimerkin näköinen sinimusta arvopainanne aiheena Kirill ja lohikäärme Iide vallalohe. Kuorella sivukuvana Torgun kartta ja Sorven majakka.

Ehiökuoria 2 ja 3 tapaa myös leimalla "Torgu kuninga I kroonimispäev 18.12.93". Kuoret nro 2 ja 3 näyttävät olevan samaa painosta mm samanlaisten kuorten taustakuvien takia. Näillä ehiäkuorilla ei ole ollut minkäänlaista postaalista arvoa Torgun ulkopuolella, mikä myönnetään myös jälkimmäisten kuorien takana olevassa tekstissä. Ei tätä arvoa kyllä ollut Torgun sisälläkään, kuten lukijoille on varmasti jo selvinnyt.

Oma valuutta

Ehiökuorien lisäksi Torgun kuningaskunta on julkaissut myös oman kolikkon. Torgun valuutta "Kirill" on sidottu vodkapullon arvoon ja yksi rahayksikkö vastasi saadun tiedon mukaan yhtä 0,5 litran vodkapulloa. Raha lienee julkaistu samaan aikaan ensimmäisen ehiön kanssa, sillä ehiön arvoleimassa ja sivukuvassa on kuvattuna kolikon eri puolet. Kolikon painosmääräksi on ilmoitettu 500 kappaletta.

Kuningasta tarvitaan jälleen

Jo unhoon vaipunutta kuningasta tarvittiin jälleen 1998, jolloin Torgun kuntaa uhkasi pakkoliitos viereiseen Salmen kuntaan. Kuntaliitoksen vastustus on ollut suurta, ja tämänkin itsenäisyyskampanjan keulakuvana on ollut Torgun kuningas Kirill.

Kuva Tulee myöhemmin

Ohessa limittäin kuvattuna Torgun ehiökuoret 1 - 3. Ylimpänä numero 1, johon leimautettu Torgun postissa Viron 60 sentin merkki. Kuorella Torgun päivämääräleima, sekä Sorulaste kokkotulek -leimat. Tämän alla ehiökuoret 2 ja 3.