Talvipakolaisena Fuengirolassa

Versio 2.6 - 15.2.2017(Versio 1 17.1)


Puoliväli jäi taakse


Talvipakolaisaikani suomalaisten talvipakolaisleirillä on 4.12.2016-4.3.2017 ja oli 18.1 aika tarkalleen puolivälissä.


Säätila


Kun tulin 4.12.2016 oli juuri satanut kaksi viikkoa. Silloin tuli kerralla kai kolmannes vuoden sademäärästä. Parin-kolmen ensimmäisen päivän jälkeen täällä ei sadetta tullut moneen viikkoon kuin lähinnä joskus yöllä. Alueen nimi on Costa del Sol aurinkorannikko ja sateen suhteen pitää paikkansa. Vuosi sitten vuodenvaihteessa tutustumiskäynnillä käytin kolmen viikon aikana sateenvarjoa 20 minuuttia ja sadetakkia jonkun tihkun aikana. Nyt en sateenvarjoa käyttänyt viikkokausiin ja sadetakkia on aniharvoin todella tarvinnut vaikka takkia olen useammin varmuuden vuoksi pitänyt.

Pilvet

Melkein joka aamu ja päivälläkin on taivaalla mustia pilviä ja Suomen kokemusten perusteella voisi kuvitella että vettä tulee. Mutta yleensä ei sada - pilvet vain tulevat ja menevät.

Mikään kuuma paikka tämä ei ole tähän aikaan vuodesta. Aamulla ennen kymmentä on aika viileää ja iltapäivällä 2-3 aikaan voi olla aika lämmintä. Juuri yli 20 asteen ei lämpötila kohoa. Kesällä sitten on 30 ja voi olla yli 40 astettakin.

Ensimmäinen kylmä ja sateinen päivä oli juuri talvipakolaisajan puolivälissä eli 18.1. Päivällä oli tuulta ja tihkusadetta. Iltapäivälämpötila jäi alle +10. Malagan lentokentällä kello 13 mitattiin kahdeksanneksi kylmin lämpötila vuoden 1961 jälkeen +7 C.

Ensimmäinen kunnolla lämmin päivä oli kahden kuukauden oleskelun jälkeen helmikuussa. Helteeksi sitäkään säätä ei ihan voi kutsua.

Ensimmäinen kokonainen sateenvarjopäivä oli kymmenen viikon oleskelun jälkeen.

Talvisaikaan tämä paikka sopii mainosti jos ei kaipaa sadetta eikä hellettä vaan päivälämpötila 15-20 riittää.

Turistit sattavat liikkua täällä t-paidassa ja shortseissa. Paikallisilla on talvitakki ja voi olla pipo ja hanskatkin. Meillä talvipakolaisleiriläisillä pukeutuminen on siltä väliltä.


Majoitus


Majoitusta löytyy montaa tasoa.

Halvassa hostelissa voi löytyä majapaikka varmaan noin 500-600 Eurolla kuukausi. Pitkäaikaismajoituksessa isompi asunto löytyy alle 1000 Euroa kuussa. Omasssa majapaikassani hinta halpenee kun on vähintään kolme kuukautta. Varsinaisessa hotellissa voi viikko maksaa enemmän kuin kuukausi muualla.

Kotitalo

Lyhytaikainen majoitus tulee normaalisti kalliimmaksi päivää kohden kuin pitkaikaismajoitus.

Talviaikaan on edullisempaa. Kesällä hintataso kohoaa kun on Espnjalaisia lomanviettäjiä. Majoitushinnat saaattavat jopa liki tuplautua.

Jos asuu yli puoli vuotta kannattanee vuokrata oma asunto koko vuodeksi. Silloin voittaa jo jotain kun lyhytaikaismajoituksessa ero ei ole suuri.

Majapaikassa tulee olla lämmityslaite koska yöt ovat kylmiä.


Hintataso


Hintataso on kauttaaltaan Suomea halvempaa. Kaupoissa on ruoka halpaa ja vaatteet ovat halpoja.

Ainoa mikä ei ole olennaisesti edullisempaa on ravintolassa syöminen.
Helsingissä löytyy arkisin lukuisia paikkoja, joissa saa lounasbuffetin noin 10 Eurolla. Tarjouspizzan voi saada noin 6 Eurolla.
Täällä voi saada kolmen ruokalajin menun 9-10 Eurolla. Vain ihan halvimmissa paikoissa voi syödä selvästi Suomea halvemmalla. Pieni tapas-annos voi olla 1 tai 1,5 Euroa.
Vegetalia kasvisravintolan lounasbuffetti maksaa 8,95.

Kalliimmasta päästä:


Los Enibros ravintolan erinomainen Pollo al curry, 14,50 ja Boston Steak House New York Steak, 14,95
Katkarapualkuruoka, Casa Castellana.
Casa Castellanan Menu of the Day tulee edulliseksi jos jaksaa kaiken syödä, pikkuruinen alkupala ja sitten valinnaiset alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka 14,90. Lisänä talon tarjoamia juomia: on ollut kuohuviinilasi, sorbetti ja valinnainen loppudrinkki mm. Baileys.

Leipä laskutetaaan ravntoloissa yleensä erikseen eli siitä voi tulla jopa 1,50 Euroa lisää.

Halvimmasta päästä:


Bar Himan frittikanat, 3,90 ja Makkaraperunat 3,50.

Alkoholi on edullista. Lasillinen viiniä halvimmillaan maksaa Euron ja normaalisti 1,50-2,00 Euroa. Viiniä on varmaan yli 12 cl kun Suomessa 12cl viiniä maksaa halvassa paikassakin kai vähintään 4-5 Euroa. Pieni olut maksaa täällä halvimmilllaan 1,00-1,20 Euroa.

Valintamyymälässä on halpaa. Majapaikan alakerran Mercadorissa käyvät paikalliset ostamassa kerrallaan aivan valtavat määrät tavaraa. Kerrankin oli nuorehkolla naisella varmaan puolitoista tosi isoa ostoskärryllistä aivan täynnä tavaraaa - joka sorttia ja paljon. Lasku oli jotain 97 Euroa. Suomessa eteen pitäisi laittaa vähintään ykkönen ja sekään ei varmaan vielä riittäisi.Yleistietoa

Fuengirolassa ei kovin paljoa nähtävyyksiä ole eli kaiken näkee varmasti viikossa riittävän hyvin.Kraanavesi on täällä täysin juotavaa. Itse käytin varmuuden vuoksi vain ensimmäisen viikon pullotettua vettä.

Toimiva julkinen liikenne löytyy eli bussit ja juna. Itse en ole tarvinnut kun olen täällä kävellyt kaikki matkat ja lähipaikkakunnilla en ole käynyt.

Vaikuttaa että enemmän täällä näkee kaduilla suomalaisia kuin Helsingin ydinkeskustassa

Kaupustelijoita luonnollisesti löytyy, mutta he eivät ole agressiivisia kuten monessa maassa. Mitään jonkun ”mafian” maahan tuomia kerjäläislaumoja Bulgariasta tai Romaniasta Suomen tyyliin ei löydy. Täällä heidän heimolaisistaan saa ja tuleekin käyttää sanaa ”gitano”, mutta suomenkielinen käännöshän on todettu olevan rasistinen eli ei lue tässä tekstissä. Kerjäläisiäkin toki löytyy, paikallisia ja muitakin.

Polkupyräilijöitä on, mutta ”mutu”-tuntumalla vähemmän kuin Helsingissä. Täälläkin pyöräilijät näköjään mielummin käyttävät jalkakäytävää kuin viereistä pyörätietä. Tämä on kuin Helsingissä - no eihän pyöräilijä uskalla pyörätiellä ajaa kun siellä liikkuu hulluja pyöräilijöitä. Pyöräilijät eivät täällä aja ihan niin päättömästi kuin osa Helsingin polkupyöräilijöistä: ”Suoraan lujaa eteenpäin, niin äänettömästi kuin suinkin ja mistään mitään piittaamatta”

Tukikohtana Fuengirola toimii hyvin jos täältä liikkuu muualle.

Jos tulee pitemmäksi aikaa eli varsinaisesti asumaan kannattanee liittyä johonkin harrastusryhmään. Petankin lisäksi löytyy mm. mölkkyä. Kapakoissa voisi toki istua halvalla kaiket illat, kuten osa kai tekeekin, eli yksi harrastusryhmä sekin.


Suuri suomalaisyhteisö


Costa del Solilla on suuri suomalaisyhteisö. Arvioidaan että 15-20 000 asuu siellä pysyvästi. Lisäksi on paljon meitä talvipakolaisia.

Aika moni talvipakolainen on täällä 6 kuukautta ja osa lähes koko vuoden.

Täällä voi viettää täysin suomalaista elämää suomalaisten kanssa ilman kontakteja paikallisväestöön. Löytyy useita suomalaisia ravintoloita ja pubeja. Centro Finlandiasssa on suomalainen ruokakauppa. On karaokea, bingoa, tietokilpailuja ja tanssia. Lähes kaikki hoituu suomalaisin palveluin. Valintamyymälöitä ja kauppoja joutuu jonkin verran käyttämään eli silloin ikävä kyllä joutuu kontaktiin paikallisväestön kanssa. Muutoin on niin suomalaista, niin suomalaista. Voi syödä vain suomalaista ruokaa suomalisissa ravintoloissa, voi laulaa karaokea suomenkielellä. Tanssimaan pääsee suomalaisissa paikoissa suomalaisten musiikin tahdissa. Suomalaista urheilua Suomen tv-kanavilta voi katsoa monessa kapakassa televisiosta. Löytyy suomalainen parturi. Yksi apteekki mainostaa puhuvansa Suomea. Suomalaisen lääkärin voi tilata kotikäynnille.

No, itselle tämä on liiankin suomalaista kun kuitenkin Espanjassa ollaan.

Ravintoloiden aukioloajat

Täällä useimmat ravintolat noudattavat suomalaiselle erilaisia aukioloaikoja.
Lounaspaikat aukeavat 13:00-13:30 kieppeillä ja menevät iltapäiväksi kiinni joskus 16:00 kieppeillä. Illalla paikat aukeavat 18:00-19:00 tienoilla.
Suomessa paikat aukeavat 11:00-11:30 kieppeillä ja ovat yleensä auki ilman taukoja. Suomessa pääsee syömään mihin aikaan tahansa noin puolenpäivän jälkeen.
Jos täällä haluaa syödä esim, 12:30 tai 16:30 pitää aukiolevaa paikkaa hakea. Joitakin aukiolevia paikkoja kyllä löytyy turistien suosimilta alueilta eli ainakin Marinan ja rantatien seuduilta.

Kohteliaat moottoriajoneuvokuljettajat

Jos Helsingissä kävelee suojatietä kohti niin jalankulkijan huomaava autolija luonnollisesti painaa kaasua. Täällä annetaan yleensä aina tietä mihinkä suomalaisen on vaikea tottua. Kadulla kävellessä tulee melkein huono omatunto kun niin moni pysähtyy.

Turvallisuus

Aika turvalliselta täällä tuntuu. Tosin itse en liiku normaalisti missään ulkona myöhään illalla tai yöllä. Edellistalven kolmen viikon pakolaisleiriin tutustumisaikana hotelliini kantautui joka aamuyö noin yhden ja neljän välillä melkoinen lähes jatkuva möly lähipubista eli yöllä voisi jotain sattuakin.

Kyllä, rikoksiakin tapahtuu, mutta itse voi ainakin vähentää riskiä omilla toiminnoillaan ja valinnoillaan. Ryöstöjä ja pahoipitelyitä tapahtuu useimmiten aamuyöstä 2-3 aikoihin. Yhdessä Los Boliches alueen kahvilassa on tapahtunut useampi taskuvarkaus. Kultaista kauas näkyvää kaulaketjua kannattaa (Pertti Salolaisen muinaisen Rio de Janeiron esimerkin mukaaan) pitää kaulassa niin voi joutua päivälläkin ryöstetyksi.


Julkiset WC:t


Fuengirolassa ei ole hiljaiseen aikaan talvella ilmeisesti ainuttakaan julkista WC:tä. Kesällä kun rannalla on paljon väkeä löytyy rannalta WC:t. Hiljaiseen aikaan pitää käyttää paikallisia kahviloita ja ravintoloita. Useammalta taholta saamani tiedon mukaan kaikkien näiden kaikki WC:t ovat julkisia WC:tä. Kaikkien pitäisi myös tarjota vettä jos sita kaipaa. Joissakin paikoissa kyllä lukee WC.n luona "vain asiakkaille" espanjaksi ja/tai englanniksi.

No, menin Suomalaisten karaokepaikkaan Cosmoksen WC:hen iltapäivällä kun paikka oli vielä tyhjä, yksi asiakas. WC:n lähellä joku henkilökunnasta sanoi terve, vastasin terve ja kävin WC:ssä. Kävelin pois ja joku sanoi terve ja sanoin terve. Ovella baarimikko haukkui minut lyttyyn:”Meillä saa kyllä käyttää WC:tä, mutta on moukkamaista käytöstä jos ei tervehdi henkilökuntaa”. No, eipähän olisi karaokepaikassa juuri muutenkaan käynyt ja nyt ei tämä moukka ainakaan siihen paikkaan mene.


Uusi ammatti – petankin pelaaja


Nyt lokakuun lopulla eläköityneenä olen täällä päätoimisena petankin pelaajana. Töitä on nyt vuorotöinä kuutena päivänä viikossa noin 1,5-2,25 tuntia päivässä. Kolmena päivän olen aamuvuorossa ja kolmena iltapäivävuorossa. Sunnuntait on vapaita. Palkkaa saa 0,00 Euroa kuussa miinus verot - pitäähän ne verot maksaa. Lisätöitä voisi tehdä kolmena aamuna iltapäivävuorojen lisäksi, jolloin voisi saada hyvän prosenttikorotuksen palkkaan. Lisäksi löytyisi muitakin pelimahdollisuuksia jos lisäkorotuksia palkkaan haluaisi. Kaikki lisäansiot, palkankorotukset, ikälisät, optiot ynnä muut tulevat prosenttikorotuksina peruspalkkaan.

Työpaikka

Työpaikkana toimii Fuengirolan Los Boliches alueen Parque de Rosario, jossa on viisi pelikenttää. Kentät, varsinkin kolme niistä, ovat yliliukkaita. Kun tiputtaa kuulan varpailleen ja katsoo minne se menee voi päästä lähimmäksi snadia, maalikuulaa. Petankin ammuntaa ei kenttä haittaa vaan asetusta. Asetus näiden kenttien tyyliin ei välttämättä Suomen normaaleilla kentillä toimi. Eli on huonoa harjoitusta.

Liukkaat kentät

Aamuvuorolla pelaa yhdessä suomalaisia ja espanjalaisia paikallisen seuran vuorolla kuutena aamuna viikossa ja kolme kenttää yleensä riitttää. Pelaajia on ollut noin 8-20. Suomalaisten iltapäiväpeleissä kolme kertaa viikossa on yleensä 20-30 pelaajaa.

Muitakin käytössä olevia pelipaikkoja on, mutta olen tähän asti ollut vain näillä kentillä


Koirat


Kielto

Petankin pelipaikkana toimivan puiston luona on pari kieltoa ”Prohibido Perros” eli ei koiria. Koiria ei saa missään pitää vapaana koirapuistoja lukuun ottamatta ja niitä saisi ulkoiluttaa vaan katukäytävillä. Koirien jätökset pitäisi kerätä. Tämä tietenkin käytännössä tarkoittaa sitä että tässä puistossa parhaimmillaan juoksee seitsemänkin koiraa vapaana ja koirien jätöksiä löytyy. Nurmikoilla koiria toki on koska nurmikolla eivät saisi olla. Yksi mies ulkoiluttaa välillä kolmea vapaana juoksevaa vinttikoiraa puistossa.

Koiranomistaja voi saada sakot sääntöjen rikkomisesta. Ehkä siksi nyt näkee enemmän koiran jätösten kerääjiä kuin vielä vuosi sitten. Silloin taisin nähdä tasan yhden kun nykyään lähes päivittäin ainakin jonkun.

Petankkikentillekin vapaita koiria tulee liian usein juosten. Omistajat eivät ilmeisesti tajua että siinä on vaaransa - kuula kalloon tai snadi silmään ei varmasti ole terveellistä koiralle. Päättömästi juokseva koira tai lapsi ja petankkikenttä on vaarallinen yhdistelmä. Yhtenä päivänä oli eteeni aivan kentän vieressä ilmestynyt täysin ääneti ja yllättäen pikku lapsi – hyvä etten kompastunut tai tallonut.