Etusivu

Historia

Jäsenet

Soittokamat

Kuvat

The Four Dakotas

-Rautalankayhtye-

Historia

 

Bändin juuret juontavat 60-luvun lopulle, jolloin Hannu Koskela ja Keijo Koski perustivat The Defiers-yhtyeen. Aluksi soitettiin enimmäkseen rautalankaa, joka oli Shadowsin ja Soundsin myötä saanut pojissa aikaan soittoinnostuksen.

Alussa kokoonpano oli seuraava: Keijo Koski, Hannu Koskela, Antero Stenlund, Atso Kyrönviita ja Matti Somero.

Atson siirryttyä soittamaan erääseen tanssibändiin, rumpuihin tuli J.P. Pohjalainen. Tuolloin 70-luvun alussa oli bändillä jo melkoisesti keikkoja ja kunnolliset soittolaitteetkin oli saatu hankittua. Noina aikoina myös Matti Somero jäi pois bändistä ja lähti opiskelemaan ja laulusolistiksi saatiin amerikkalainen Turtles-yhtyeessä mukana ollut Mike Varnes, joka ajautui Suomeen oltuaan Ruotsissa armeijaa karussa ja avioiduttuaan siellä suomalaisen tytön kanssa. Antero Stenlund jäi myös pois bändistä lähdettyään armeijaan, jolloin Hannu Koskela siirtyi basson varteen ja komppikitaraan tuli Eero Peltonen. Mike Varnes jäi pois bändistä Pekka Pajulan tultua mukaan uudeksi solistiksi. Pekka esiintyi mm. Hair- ja Jeesus Kristus Superstar - musikaaleissa. Tällä kokoonpanolla soitettiin vuoteen 1974, jolloin kesällä Eero jäi pois bändistä. Hänen tilalleen ei enää otettu ketään, vaan bändi jatkoi nelimiehisenä vuoteen 1980 saakka.

The Defiers lähdössä keikalle

Kuvassa: The Defiers lähdössä keikalle

The Defiers soitti alun rautalangan ja beatin lisäksi heviä, bluesia, rhythm & bluesia, rockia, soulia ja tarvittaessa myös tanssimusiikkia. Keikkoja tehtiin vuodesta 1969 vuoteen 1980, yhteensä noin 1200, ja bändi olikin 70-luvulla eräs Suomen suosituimmista lavabändeistä. Tutuksi tulivat Suomen suurimmat tanssipaikat ja keikkamatkoja tehtiin myös Ruotsiin. Bändi säesti monia sen ajan huippusolisteja kuten Danny, Markku Aro, Lea Laven, Taiska, Arto Sotavalta, Seppo Hanski ja Anita Hirvonen.

Danny ja The Defiers

Kuvassa: The Defiers säestää Dannya Suolahden Huvipuistossa.

Englantilaisen The Renegadesin kanssa tehtiin yhteinen kahden viikon kiertue ympäri Suomea ja tuolloin esiinnyttiin konserteissa mm. Helsingin Kulttuuritalolla, Oulun Tervahovissa, Turun konserttisalissa, Tampereen ylioppilastalolla ja Jyväskylän yliopiston juhlasalissa. Muita englantilaisia bändejä, joiden kanssa keikkailtiin yhdessä eri puolilla Suomea, olivat Hector, Gravy Train ja The Third World War. Yksi Lp-levykin ehdittiin tehdä keikkakiireiden keskellä.

Televisiossa oltiin neljä kertaa:

1971 Soitattaa-ohjelmassa

1972 Pop-storyssa

1974 Pop-foorumissa

1977 Lavalauantaissa (Taltioitiin Kangasniemen Syvälahden lavalla.)

Defiers-yhtye

Kuvassa: Keijo Koski (oikealla, soolokitara), Hannu Koskela (vasemmalla, bassokitara), Pekka Pajula ( edessä, laulusolisti), J.P. Pohjalainen (takana, rummut).

Vuonna 1980 bändi hajosi, kun perustajajäsenet Hannu Koskela ja Keijo Koski siirtyivät ”oikeisiin töihin” eli päivätyöhön. Soittoinnostus ei kuitenkaan sammunut, vaan Keijo on vuodesta 1980 alkaen soittanut eräässä jyväskyläläisessä tanssibändissä, ja yhdessä Hannun kanssa on rautalankaharrastusta pidetty yllä. Niinpä syksyllä 2003 päätettiin perustaa rautalankabändi, jonka nimeksi tuli The Four Dakotas. Bändin toiminta on keskittynyt pääosin harrastukseen, sillä kaikki jäsenet ovat päivätyössä, eikä tästä hommasta siksi tarvitse leipäänsä tienata. Esiintymisiä on ollut muutamissa yksityistilaisuuksissa, eikä keikoille ole pidetty suurempaa kiirettä, vaan on keskitytty lähinnä soiton hiomiseen ja omien äänitteiden tekemiseen. Tosin täytyy todeta, että veri alkaa vetää jo siihen suuntaan, että bändi ehkä nähdäänkin jatkossa keikoilla.

Yhteystiedot:

keijo.koski1@kolumbus.fi

hannu.koskela@gmail.com