Go

Wèiqí keksittiin Kiinassa n. 4000 vuotta sitten. Japaniin se siirtyi 700 jaa. ja sai siellä nimekseen go. Peli on erittäin suosittu kaukoidässä ja johtavat maat ovat Japani, Kiina ja Korea, joissa peliä harrastavat kymmenet miljoonat ihmiset ja ammattilaisia on satoja.

Pelivälineet

Lauta on yleensä puuta ja siinä on 19 pysty- ja 19 vaakaviivaa. Pelinappuloita kutsutaan kiviksi. Mustat kivet on perinteisesti valmistettu liuskekivestä ja valkeat simpukankuoresta. Nykyään ovat kivet useimmiten lasia tai muovia.

Säännöt lyhyesti

Peliin osallistuu kaksi pelaajaa, joita kutsutaan mustaksi ja valkeaksi käyttämiensä kivien värin mukaan. Kiviä pelataan vuorotellen laudan viivojen leikkauspisteisiin. Musta aloittaa. Päämääränä on saartaa laudalta aluetta, eli tyhjiä leikkauspisteitä. Kiviä voidaan myös vangita ja voittaja onkin se, jolla on enemmän aluetta ja vankeja yhteenlaskettuna.

Strategia ja taktiikka

Gon säännöt ovat yksinkertaiset eivätkä siten oikeastaan mitenkään rajoita tai ohjaa pelaamista. Lisäksi peli aloitetaan täysin tyhjältä laudalta. Nämä ominaisuudet sallivat hyvin monien erilaisten pelityylien käyttämisen ja tarjoavat pelaajille sekä strategisia että taktisia haasteita ja hyviä mahdollisuuksia kehittää pelitaitoja.

Tasoitusjärjestelmä

Gossa on toimiva tasoitusjärjestelmä. Tämä sallii hyvinkin eritasoisten pelaajien pelata tasaväkisiä ja mielenkiintoisia pelejä. Järjestelmä toimii siten, että heikompi pelaaja (=musta) asettaa laudalle tiettyihin paikkoihin valmiiksi sopivan määrän kiviä, jonka jälkeen peli alkaa valkean siirrolla.

Aloittelijoiden laudat

Aloittelijat voivat käyttää pienempää lautaa, jolloin peleistä tulee lyhyempiä ja helpommin hallittavia, mutta ottelun luonne pysyy yhtä haastavana. Tavallisimmin käytettyjä kokoja ovat 9*9 ja 13*13, joista varsinkaan jälkimmäisen käyttäminen ei ole ollenkaan harvinaista.