Mahjong

Mahjong on erityisesti kaukoidässä suosittu neljän hengen peli. Sen kaltaisia keräilypelejä on Kiinassa pelattu tuhansia vuosia. Itse mahjong kuitenkin kehittyi vasta tämän vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä kun sekä pelivälineet että säännöt alkoivat vakiintua nykyiseen muotoonsa. Japaniin peli siirtyi v. 1907.

Säännöt lyhyesti

Mahjongin päämääränä on koota käteen neljä sarjaa ja pari, joista voittokäsi koostuu. Sarjoja ovat kolme samaa, neljä samaa ja kolme numeroarvoltaan peräkkäistä laattaa samaa maata. Voittokäden pistearvo lasketaan sitten arvostelemalla siinä olevia sarjoja eri perusteilla ja mitä arvokkaampi se on, sitä enemmän pelaaja voittaa.

Japanin mahjong-yhdistys

Koska pelivälineet ovat pelikorttimaisia laattoja, voidaan niillä pelata monilla eri säännöillä. Tämä sekavuus johti Japanissa säännöt standardoineen yhdistyksen syntyyn. Jäseniä yhdistyksessä on n. 20,000 ja se järjestää kuukausittain kilpailuja ja pitää ranking-listaa pelaajista.

Japanin mahjong-yhdistyksen säännöt

Japanin mahjong-yhdistyksen säännöissä on pyritty pääasiassa kahteen seikkaan. Siihen, että ne olisi mahdollisimman helppo oppia ja että pelaajan taidot pääsisivät parhaiten oikeuksiinsa. Lähes ainutlaatuisiksi ne kuitenkin tekee seuraava sääntö: voittolaatan poisantaja maksaa kaikkien hävinneiden tappiot. Tällöin poisannon välttäminen on yhtä tärkeää kuin voittaminen. Tämä siis poikkeaa keräilypelien tavallisesta päämäärästä, joissa arvokkain, ei ensimmäisenä valmis, käsi voittaa.

Tarvitaanko taitoa?

Ilmeisesti yksi mahjongin suosion salaisuuksista on siinä, että siinä on merkitystä sekä onnella että taidolla. Sitä voidaan siis pelata sekä kevyenä seurapelinä että kamppailullisena taitopelinä!