Karo on rodultaan pitkäkarvainen collie (joo, samanrotuinen kuin iki-ihana Lassie). Collie on hyväntahtoinen ja toimelias koira, joka kuitenkin tietää oman arvonsa ja käyttäytyy usein sen mukaisesti eikä touhua ja hössötä jatkuvalla syötöllä. Collie ei missään nimessä ole laiska tai passiivinen, vaan nauttii kaikesta tekemisestä ja mukanaolosta. Collie rakastaa perhettään yli kaiken ja sopeutuu usein mihin tahansa elämäntilanteeseen, kunhan saa olla rakkaiden ihmistensä kanssa. Collie ei välttämättä valitse vain yhtä ihmistä laumansa johtajaksi, vaan pitää kaikkia lauman jäseniä arvossa. Colliet tulevat usein hyvin toimeen isompanakin koiralaumana (tosin ERäILLä uroksilla olisi joskus vähän opettelemista ;-). Nykypäivän collie on pehmeämpi kuin entisaikojen rohkea lammaspaimen, mutta edelleen collie on hyvin koulutuskelpoinen käyttövalioksi asti.
 
Collie on kotoisin Skotlannin nummilta, ja collieta onkin joskus sanottu skotlanninpaimenkoiraksi. Joidenkin tutkijoiden mielestä collie on tullut Skotlantiin Islannista. Alkuperäinen collie oli pihakoira, joka sekä vahti taloa että paimensi tilan lampaita. Alkuperäisestä colliesta on jalostettu pitkäkarvainen collie, lyhytkarvainen collie, bordercollie ja partacollie

Pitkä- ja lyhytkarvaista collieta on Euroopassa kolmea virallista väriä: tricolor eli kansankielessä trikki (kolmivärinen kuten Karo), soopeli (ruskeavalkoinen kuten Lassie) ja blue-merle (siniharmaavalkoinen). Esimerkiksi USA:ssa on vielä neljäskin väri, valkoinen ruskeilla merkeillä. Pitkäkarvaisia collieita kutsutaan harrajien parissa lempinimellä "pehko" ja lyhytkarvaisia lempinimellä "nahka".

Collie on rokotettava samoin kuin muutkin koirat, eli ensimmäisenä elinvuotena kolmesti ja jatkossa joka toinen vuosi rabies- ja kolmoisrokotteella. Koira on hyvä madottaa kerran vuodessa. Colliensukuisille koirille ei saa missään nimessä antaa punkkien ja loisten torjuntaan tarkoitettua IVOMEC-piikkiä, sillä collie voi kuolla siihen! Sen sijaan esim. sisäloisten torjuntaan tarkoitettu Axilur-matolääke sopii Karolle hyvin.

Pitkäkarvainen collie vaatii turkkinsa vuoksi jonkin verran hoitoa, erityisesti jos sen kanssa liikkuu paljon luonnossa. Turkki ei nyt kuitenkaan kovin helposti mene takkuun, mutta kerran parissa viikossa on hyvä harjata koira läpikotaisin (harjaamiseen menee kerralla puolen tunnin verran). Turkkia ei saa pestä liian usein, suositus perusteelliseen pesuun on 2-3 kertaa vuodessa. Kurainen koira on luonnollisesti pestävä ja Karonkin tassut ja mahanalus huuhdellaan vedellä joka lenkin jälkeen. Karvanlähtö on kerran tai kaksi vuodessa, jolloin aluskarvaa lähtee parin viikon ajan muovikassillinen päivässä. Päällyskarva vaihtuu vähitellen ja tasaisesti läpi vuoden. Kesällä pitkäkarvainen turkki ei suinkaan ole hirvittävän kuuma, vaan se myös eristää lämpöä. Jos koiran kuitenkin on hirveän kuuma, on huolehdittava että se saa riittävästi vettä ja oloa voi helpottaa kylmällä suihkulla, uimisella tai makuupaikalle asetetulla kylmässä vedessä kastellulla pyyhkeellä. Helteellä uinnin jälkeen on tarkkailtava koiran turkkia hot-spottien varalta, lämmin ja märkä turkki voi aiheuttaa paikallisen, märkivän ihotulehduksen, joka on hoidettava sille tarkoitetuilla lääkeaineilla.

Collie on aika siro mutta jäntevä koira, vaikka pitkäkarvaisena se näyttääkin itseään isommalta. Uroscollien säkäkorkeus on 56-61cm ja nartun 51-56cm (eurooppalaisen rotumääritelmän mukaan). Collie Karo on noin 58cm korkea ja painaa 23 kiloa. Karo ei ainakaan kovin paljon laihempi saisi olla, yli 26-27 kiloa painava samankorkuinen collie on jo vähän pulska tai sitten hyvin lihaksikas, yli 30-kiloinen jo selvästi ylipainoinen. Collieillakin on joskus taipumus syöpötellä, joten niiden painoa on hyvä tarkkailla. Jos paino putoaa nopeasti, voi koira olla sairas.
 
Collie on erittäin varmasti ja vakuudella seurakoira. Collieta ei saa pitää pihassa kiinni kytkettynä yksinään (ainakaan pitkiä aikoja, kuten monta tuntia päivässä), eikä missään nimessä häkissä. Sillä tavoin pidetystä colliesta tulee melko todennäköisesti masentunut ja ärähtelevä. Koska collie on paimenkoira, sen pitää saada olla laumansa kanssa, eli lähimpien ihmistensä ja eläinystäviensä lähellä. Toiset colliet rauhoittuvat jo 3-4 vuoden iässä, mutta toiset jaksavat leikkiä vielä 9-vuotiainakin. Collie ei tietääkseni koskaan ole leikeissään varomaton tai koheltaja, vaan hillitsee itsensä ja tietää missä sen tassut seisovat, oli leikki miten vauhdikasta tahansa.

Collie on melko herkkä koira. Sitä ei missään nimessä saa kouluttaa kovalla kädellä, monet colliet menevät ihan paniikkiin jo kovasta äänensävystä. Koska collie on ollut hyvin suosittu koira erityisesti Lassie-elokuvien suosion vuoksi, collieita on "tehtailtu" kenneleissä hieman liikaakin, ja pentueita on teetetty huonoluonteisilla (liian pehmeillä) tai liian läheistä sukua olevilla yksilöillä. Tämän vuoksi collieissa on ilmennyt viime aikoina suorastaan arkuutta, ja suuri osa collieista pelkää


 
kovia ja äkkinäisiä ääniä, kuten ilotulituksia, ukkosta, tavaroiden putoamisääniä jne. Suomessa on kuitenkin monia hyväluonteisia yksilöitä, jotka ovat pärjänneet hyvin luonnetesteissä. Lyhytkarvainen collie on yleensä pitkäkarvaista collieta hieman tervepäisempi ja ehkä myös vähän itsepäisempi. Muuten lyhytkarvainen collie taitaa muistuttaa pitkäkarvaista hyvin paljon. Hyväluonteisen collien kanssa on mukavampi ja helpompi harrastaa, mutta kyllä herkänkin koiran kanssa ihan toimeen tulee.

Toinen collieiden liian innokkaasta tuottamisesti johtuva haitta on perinnölliset sairaudet. Collieilla on vakavaa CEA-sairautta (Collie Eye Anomaly) joka saattaa aiheuttaa vanhemmiten osittaisen tai täydellisen sokeutumisen. Aika monella colliella on CEA:n lievintä muotoa, joka vain hyvin harvoin aiheuttaa mitään oireita. Toinen viime aikoina yleistynyt sairaus (mutta silti vielä harvinainen) on vakava haimasairaus, joka ilmenee jatkuvana ripulina ja oksenteluna ja joka saattaa lopulta johtaa koiran lopettamiseen. Kolmas vika collieissa on melko suuri lonkkavikaisten koirien osuus - lonkkavika saattaa vanhemmiten vaikeuttaa koiran liikkumista ja aiheuttaa kipuja. Suomessa viime vuosina kuvautetuista collieista on 16-29%:lla ollut lonkkavika. Minun tuntemillani collieilla on jonkin verran ruoka-aineallergioita, kuten vehnäallergiaa. Joillakin colliella on myös muuten herkkä maha, joka alkaa toimia huonosti esimerkiksi stressitilanteissa. Vaikka collieiden sairaudet kuulostavatkin ikäviltä, suurimmalla osalla Suomen suosituista roduista on joitakin perinnöllisiä sairauksia, eivätkä nämä ole kaikkein pahimmasta päästä. Jotkut harvinaisemmat ja alkukantaisemmat rodut ovat ehkä hieman terveempiä kuin suositut ja enemmän jalostetut.

Luonteeltaan collie on kiltti ja sisäoloissa melko rauhallinen. Se kuitenkin rakastaa kaikenlaista tekemistä, ja esimerkiksi agility-radoilla colliet ovat pärjänneet hienosti. Collien kanssa on hyvä käydä kolmekin kertaa päivässä puolen tunnin tai tunnin lenkillä, tai jos ollaan kauemmin ulkona kerralla, kaksi lenkkiä saattaa juuri ja juuri riittää. Karon tutuista collienomistajista valtaosa on colliensa kanssa yhteensä kolmisen tuntia päivässä ulkona. Mielestäni minimi on puolitoista tuntia päivässä ja silloin
koiran on hyvä päästä ainakin pari kertaa viikossa kunnolla lenkkeilemään. Juoksukoiraksi monesta colliesta ei oikein ole, ainakaan kovin pitkälle lenkille. Koska collie opettelee mielellään uusia asioita, sen aivoja on hyvä harjoittaa säännöllisesti erilaisilla tehtävillä. Jos collien kanssa ei tehdä mitään muuta kuin olla möllötetään sisällä ja kävellään korttelin ympäri pari kertaa päivässä, colliesta tulee apaattinen, tylsistynyt koiranroikale. Sen sijaan, kun collie saa olla mukana menossa, se nauttii elämästään. Parhaimmillaan collie on iloinen ja reipas, älykäs ja miellyttävä, omistajiaan syvästi rakastava ja heidän tunteisiinsa herkästi eläytyvä koira, joka tekee kaikkensa laumansa onnellisuuden ja hyvinvoinnin eteen. 

Pitkäkarvainen collie on Suomen 9. suosituin rotu (suomessa on yli 200 erilaista rotua edustettuna), joten kenneleitä on todella paljon. Suomalaisten kenneleitten www-sivuja löydät osoitteesta
http://www.tunturisusi.com/koiralinkit/group1.html (katso kennelin nimen perässä suluissa olevia rotuja, pk. collie tarkoittaa pitkäkarvaista collieta). Pentua hankkiessa kannattaa kasvattajalta kysyä ovatko pennun vanhemmat CEA-vapaat (eli niillä ei ole collieiden perinnöllistä silmäsairautta), onko suvussa ollut haimasairautta, ja onko vanhempien lonkat kuvattu (D-lonkat ovat huonot, C-lonkatkaan eivät kovin hyvät, A- ja B-lonkat ovat ihan hyvät).

Karo on valloittanut ihmisensä siinä määrin, että Karon laumaan varmasti vielä lähiaikoina saapuu uusi collie. Jollei muuten, niin ainakin voi pelastaa jonkun onnettoman kodittoman löytöcollien hyvään kotiin. Ainut todellinen murhe colliessa on se, ettei se elä ikuisesti. Collieiden elinikä on toisten lähteiden mukaan vain 10-12 vuotta, toisissa väitetään 12-14 vuotta. Varmaankin jos collie on terve ja onnellinen, ja syö terveellisesti ja liikkuu tarpeeksi, se elää hyvinkin sen 14 vuotta. Jotkut entiset collienomistajat ovat silti sanoneet, että colliesta tulee niin syvästi perheenjäsen, että kun collie kuolee, ei enää kykene ottamaan uutta koiraa, sillä suru on liian suuri. Minun mielestäni collien elämä on varmasti niin ihana ja rikas ja elämisen arvoinen sekä collielle että sen omistajalle, että collie on minun kotiini aina tervetullut. Niin kuin kaikki muutkin koirat.