Siskoni on serkkuni

Sanomme Kisseä ja Ruuta siskoiksi koska asuvat samassa taloudessa - vaikka eivät samasta pentueesta olekaan. Jo alun alkaen tiesin että tytöiltä löytyy yhteisiä esi-isiä, molemmilla kun on useita brittiläisen Antoc-kennelin collieita taustallaan. Tässä päivänä eräänä tutkailin Johannan kirjoittamaa tarinaa Irokon-koirien taustoista ja niin moni nimi oli tuttu että päätin ensimmäisen kerran vertailla koirieni sukutauluja ihan vierekkäin. Ja kas kummaa: Kisse ja Ruu ovat serkkuja! Tai serkkupuolia jos ollaan aivan tarkkoja. Siis myönnän että vähän hävetti. Jokainen itseään kunnioittava koiranomistajahan on luonnollisesti kiinnostunut koiriensa suvuista joten olisihan tuo nyt pitänyt hoksata jo kauan sitten...

Kissellä ja Ruulla on yhteinen isoisä, Antoc Welcome Back eli Elmo. Samoin Int CH Antoc Gary Glitter löytyy molempien tyttöjen suvusta. Gary on Ruun isänisänisänisä, Irokon-asukki Kingin isä. Kissen takaa Gary löytyykin sitten neljännestä polvesta neljään kertaan: sekä isänemän (Karion Only You) että emänemän (Karion Black Jokeriina) molempien vanhempien isä on Gary.

Ruun isän, Vikin, emä on taas Niittykasteen Sensaation eli Sisun tuplalapsenlapsi, ja Sisu taas oli ensimmäisen koirani Karon emänisänisä. Karon serkkupuolia muuten taas olivat myös Ruottisen Johannan Kingi ja Leppälammen Kirsin Tatja (Kingin ja Tatjan äiti Sunsweet OneAndOnlyDream ja Karon isä Sunsweet Black Spartacus olivat täyssisaruksia). Tuolla sukuhaaralla on selvästi perintönä mieliinpainuvat luonteet - ja on tämä maailma pieni.

Tämän tiedon valossa silti sanottakoon että eivät ne koirien luonteet eivätkä fyysisetkään ominaisuudet ihan yksiselitteisesti periydy. Puoliserkut Kisse ja Ruu ovat eri puusta veistetyn näköiset, ja luonteeltaan en oikeastaan paljon erilaisempia collieita ole tavannut. Kisse on pitkäjalkainen ja -selkäinen, pieni- ja luisevakalloinen, pystykorvainen ja rimpula koira joka metsässä juostessaan näyttää lähinnä antiloopinvasalta. Ruu on jäntevä, hyväluustoinen ja vakaaliikkeinen, vahvan tuntuinen vaikkakin vielä nuori koira, jolla on kauniisti taittuvat korvat, täyteläinen kuono ja omasta mielestäni rodunomainen pää. Kisse on taas luonteeltaan niin ääripään collie että samanlaisia ei ole vielä tullut vastaan. Kisse on erittäin nöyrä ja melko yhteistyöhaluinen, mutta toimintakyvytön ja taisteluhaluton. Terävyyttä ei ole lainkaan, ei halua käyttää suutaan vähimmässäkään määrin, paitsi kiihkeään haukkumiseen. Vieraita kohtaan äärimmäisen pidättyvä. Ruu taas on rohkea ja välitön kaikkia ja kaikkea kohtaan, toimintakykyä ja taisteluhalua löytyy aivan eri mittakaavassa kuin Kissellä, hyvin halukas käyttämään hampaitaan ja suutaan, helposti syttyvä muttei kuormittuva. Yhteistä luonteissa on se ettei kumpikaan ole paukkuarka ja molemmat palautuvat nopeasti. Näillä esimerkeillä koirien jalostus kyllä tuntuu olevan välillä melkoista arpapeliä :-)