the GASTROLAB Home Page in Finnish

GASTROLAB - Blog

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Bloggi:
Saako juoda olutta?

15 helmikuuta, 2009

    Moi,http://www.gastrolab.net/kskeli.htm -sivulla sanotaan että "Olut on viljatuote (paitsi maissiolut), mutta sisältää gluteenia niin mikroskooppisen pieniä määriä, että sitä yleensä voidaan pitää vaarattomana". Mihin tämä väite perustuu? Suurin osa oluista on kyllä haitallisia keliakikoille! Jopa suurin osa "maissioluista" tehdään ohramallakseen ja eivät näin ollen käy keliakikollePs. Sivunne ovat järjettömän sekavat.
    Kari

Lääkäreillä ja muilla lääketieteen asiantuntijoilla on tapana kieltää monenlaisia mukavia asioita. Jos noudattaisi kaikkia julkaistuja kieltoja niin ei varmaan voisi syödä mitään, eikä juodakaan. Äsken varoitettiin Suomen televisiossa raakojen vihannesten ja hedelmien syönnistä!

Äsken voimaan tulleen EY-asetuksen mukaan keliakiaruokavalioon sallitaan gluteenittomat ja erittäin vähägluteeniset tuotteet. Gluteeniton tuote saa sisältää 20 mg gluteenia kiloa valmista ravintoainetta kohti ja erittäin vähägluteeniset tuotteet 100 mg kiloa kohti. Ennen tätä helmikuussa 2009 voimaan astunutta määräystä pidettiin tuotteen jossa oli alle 200 mg kiloa kohti vaarattomana.

Suomen Keliakialiiton (www.keliakialiitto.fi) aloitteesta on testattu muutama olutlaji Suomessa ja Keliakialiiton sivuilla on lista niistä tuotteista jossa gluteenin määrä on alle 20 mg kiloa kohti, eli nämä oluet ovat virallisen määrityksen mukaan gluteenittomia. Keliakialiiton suosituksen mukaan näitä saa juoda 2 pulloa päivässä, ja tämä suositus perustuu enemmän oluen alkoholipitoisuuteen kuin gluteenipitoisuuteen.

Useat, Suomessa useimmat, olutlajit sisältävät alle 100 mg gluteenia litraa kohti, eli ne ovat "erittäin vähägluteeniset". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa ihan kaikkien oluiden kohdalla, eräät saksalaiset tuontioluet saattavat sisältää huomattavan paljon gluteenia.

Ruotsin keliakialiiton (www.celiaki.se) sivustolla löytyy lista Ruotsissa myytävistä oluista. Sielläkin pätee se että muutamat oluet (mm Hartwallin Lapin Kulta) ovat "gluteenittomat" ja useimmat muut "erittäin vähägluteeniset", eli tämän perusteella ne sopivat keliakiaruokavalioon.


Kuva Ruotsin keliakialiiton etusivusta. "Voiko gluteeni-intolerantti juoda olutta? Tottakai - mutta vain jotkut lajikkeet..."

Oluen kohdalla ongelma on se että joku saattaa juoda hyvinkin paljon. Jos juo yhden saunaoluen satunnaisesti kerran pari kuukaudessa on varmaan samantekevää mitä juo, kunhan välttää niitä harvinaisia lajeja jossa on erittäin paljon gluteenia. Jos juo enemmän, esiom pari pulloa päivässä, on hyvä pysyä tuotteissa, jotka ovat gluteenittomia tai ainakin erittän vähägluteeniset.

Mutta jos juo todella paljon, esim 4 litraa olutta yhden lauantai-illan aikana (eikä tätä voi kenellään suositella) niin silloin vähägluteenisen oluen sisältämä kokonaismäärä nousee merkittäväksi. Kukaan ei syö 4 kiloa gluteenitonta leipää, mutta joku toi voi juoda huomattavan paljon olutta. Tällöin olisi tietystä tärkeä että olut olisi gluteeniton (alle 20 mg litraa kohti).

Niin kauan kuin olutpulloissa ei ole merkintää juoman sisältämästä gluteenimäärästä niin on hyvä silloin tällöin käydä keliakialiittojen kotisivuille katsomassa eri lajien gluteenisisältöä.

Sana "maissiolut" on ongelmallinen koska valmistuksessa käytetään myös muuta kuin maissia. En ole löytänyt tietoa maissioluen sisältämästä gluteenmäärästä. Maissi samoin kuin tattari ovat gluteenittoman oluen valmistusaineita, mutta tosiaan sana maissiolut ei poissulje viljan käyttöä valmistuksessa.

Toivottavasti tämä valaisi hiukan kysymystäsi.

Sivun sekavuudesta voimme varmaan olla samaa mieltä. Elämä, lääketiede ja gastroenterologia ovat kaikki sekavat, ja tällainen on tulos kun internetkokematon lääkäri yrittää esiittää asioita.

Ilmoitus:


Gastrolab Slide- Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


13 lokakuuta, 2011