the GASTROLAB Home Page in Finnish: Blog

GASTROLAB - Blog

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Bloggi:
Onko punariisistä apua korkean kolesterolin hoidossa?

7 heinäkuuta, 2009

Onko punariisiä hyvä käyttää korkean kolesterolin hoitoon?

Mikä on punariisi?

Punariisi valmistetaan keitetystä riisistä, johon sekoitetaan erilaisia sieniä, mm Monascus purpureus-nimistä rihmasientä. Tämä sieni värjää riisin punaiseksi.

Käymisprosessin aikana muodostuu aine nimeltä monakoliini, joka on hyvin samantapainen aine kun lovastatiini, lääkeaine, jota käytetään kolesterolin alentamiseen.

Punariisiä on varmaan käytetty pitkään kolesterolin alentamiseen?

Punariisiä on valmistettu Kiinassa ilmeisesti jo vuosisatoja. Sitä on käytetty lääkkeenä vatsavaivoihin ja verenkiertohäiriöihin mutta myös ihan ruoanvalmistuksessa hyvän värinsä ansiosta.

Länsimaissa tämä ravintolisä herätti kiinnostusta jo 70-luvulla ja on olemassa lukuisasti tapausselostuksia, joissa tämä aine todella vaikuttaa ja alentaa käyttäjän kolesterolia. Vaikka punariisi ei ole lääke on tehty useita tutkimuksia joissa tätä on tutkittu lääkkeen tavoin. Tutkimuksissa kolesteroli ja paha LDL-kolesteroli todella laskevat, arvoilta noin 20%.


Punariisi myydään Suomessa Redasin ja Red-Riz-nimisinä ravintolisinä. Redasin- ja Red-Riz+-valmisteissa on punariisin lisäksi ubikinonia.

Tänä vuonna Annals of Internal Medicinissä julkaistussa DJ Beckerin ja RY Gordonin tekemässä tutkimuksessa sekä kolesteroli että LDL-kolesteroli laskivat. Tutkimuksessa oli 62 potilasta mukana ja he käyttivät punariisia 24 viikon ajan. Loppupäätelmä on se, että punariisi voi olla vaihtoehto potilaille, jotka eivät siedä tavallisia statiineja eli kolesterolilääkkeitä

Toisessa samojen tekijöiden tekemässä tutkimuksessa on vertailtu punariisiä yhdessä kalaöljyn kanssa varsinaiseen kolesterolilääkkeeseen simvastatiiniin. Molemmat hoidot olivat yhtä tehokkaat.

Mutta tulokset saattavat olla paljon parempia eräillä ihmisillä?

Näin on. Me olemme kaikki yksilöitä ja sekä lääkkeet että ravintolisät vaikuttavat meihin eri tavalla, toisilla teho on varsin hyvä ja toisilla vaikutus on vähäisempi. On julkaistu lukuisia yhtä yksittäistä ihmistä koskevia tapausselostuksia, joissa punariisin vaikutus on ollut ilmiömäinen. RedRizin esitteessä on viisi tällaista tapausselostusta, joissa paras tulos on kolesterolin lasku tasosta 8.5 (joka on jo huomattavan korkea) tasolle 5.1 (joka alkaa jo olla ihan hyvä).

Ovatko kaikki lääkärit siis sitä mieltä että punariisi on hyvä korkean kolesterolin hoito?

Ei ole. Kyseessä on ravintolisä. Se tarkoittaa sen ettei valmistuksessa ole käytetty samaa tarkkuutta kuin lääkkeen valmistuksessa. Ei voida taata, että joka valmistuserässä on täsmälleen sama määrä vaikuttavaa ainetta.

Punariisin esitteessä sanotaan, että punariisi soveltuu melkein kaikille henkilöille. Esitteissä ei mainita että punariisi sisältää aineen joka käytönnössä on lovastatiini, joka on reseptilääke. Määrä on tosin aika pieni (punariisin suositeltu vuorokausiannos on 2.4 g, josta noin 5 mg on lovastatiini. Lovastatiinilääkkeen suositeltu vuorokausiannos on 20 - 80 mg.) Vaikka määrä on pieni se saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia, varsinkin jos käyttäjä on aikaisemmin kärsinyt lovastatiini-lääkkeen aiheuttamista ongelmista.


Suomessa myytäviä punariisivalmisteita

Paljonko punariisi maksaa?

60 tabletin pakkaus maksaa noin 15 Euroa. Suositeltu annos on 1 - 2 tablettia aamuin illoin, eli yksi pakkaus riittää 15 - 30 päivää. Yhden hoitovuorokauden hinnaksi muodostuu näin ollen 50 senttiä - 1 Euro.

Vertauksen vuoksi mainittakoon että Lovacol 10 mg, joka siis sisältää 4 kertaa enemmän lovastatiinia kuin punariisi, maksaa 17 senttiä/vuorokausi, josta potilas vielä saa alennusta sairasvakuutuskorvauksena. Lovacol sisältää vain lovastatiinia, punariisissä voi olla muita vaikuttavia aineita. Halvin kolesterolilääke on simvastatin ja halvin simvastatiinivalmiste maksaa alle 5 senttiä päivässä. Lääkkeiden hinnat vaihtelevat nykyään tiheään eli yllä mainitut hinnat ovat vain viitteellisiä.

Kenelle punariisi ei sovi?

Punariisiä myydään ravintolisänä, eli sitä ei ole tutkittu mahdollisten haittavaikutusten suhteen yhtä tarkkaan kuin jos kyseessä olisi lääke. On hyvä suhtautua varovasti ravintolisiin jotka saattavat sisältää tehokasta lääkeainetta. Punariisin sisältämä monakoliini on käytännössä lovastatiini, eli lääkeaine jota käytetään lääkkeenä kolesterolin alentamiseen. Lovastatiini myydään Suomessa nimillä Lovacol ja Lovastatin. Jos tämä lääke on aiheuttanut sivuvaikutuksia, punariisi ei mitä ilmeisemmin sovi.

Journal of Hepatologyssa on tänä vuonna julkaistu tapausselostus, missä kerrotaan potilaasta joka sai maksatulehduksen lovastatiinihoidon aikana. Hän siirtyi sitten punariisiin - ja sai uuden vakavan maksatulehduksen, mikä hyvin ymmärrettävää koska punariisi sisltää saman lääkeaineen kuin lovastatiini.

Niissä puanriisin pakkauksissa joita minä olen nähnyt ei ole ollut mitään mainintaa että punariisi sisältää lovastatiinin tapaista lääkettä.

Koska punariisin valmistuksessa käytetään erilaisia hiivoja, tuote ei sovi jos on hiiva-allergia. Jos sairastaa - tai on sairastanut - maksatautia on hyvä välttää tämäntapaisia ravintolisiä. Jos suunnittelee raskautta, on raskaana tai imettää niin silloin ei tätä valmistetta pidä käyttää. Elinsiirtopotilaiden ei myöskään pidä käyttää punariisiä.

Eli, olisiko punariisi hyvä käyttää?

Jaa tai ei. Jos on todellinen kolesteroliongelma, on olemassa lukuisia varsin tehokkaita ja tarkkaan tutkittuja lääkkeitä. Jos on vain lievästi koholla oleva kolesteroli saattaa elintapojen muutoksista ja laihduttamisesta olla riittävää apua.

Yllämainittuja poikkeuksia lukuunottamatta punariisillä on ilmeisen vähän haittavaikutuksia. Jos muuttaa elämäntapoja terveellisempään suuntaan ja samalla todella haluaa hiukan lisäapua kolesterolin alentamiseen, punariisi voi olla vaihtoehto. Silloinkin pitää tosin mainita, että lievä kolesterolilääkitys useimmissa tapauksissa on paljon halvempi.

Lähetä palaute, kommentti, uusi idea, oma tarinasi:

  Nimesi:

  Paikkakunta:

  Maa:

  Email-osoite:
  (ei julkaista)
  Kommenti, palaute, mitä tahansa:


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


7 heinäkuuta, 2009