img
img img img img

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  img

 

Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

 

Kuisman Tatu

RIP 12.11.2010 Tatun ollessa todella kunnioitettavat 31 vuotta! Tatu kuoli vanhuuden vaivoihin. 

 

 

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

 

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

 

Nimi  Kuisman Tatu  "Aatu"  VH-40034

Rotu  Suomenpienhevonen

Sukupuoli  Ori

Syntymäpäivä 15.01.2008 

Säkä 148cm

Omistaja  Viehättävä

Kasvattaja  Vipeltäjä

 

Koulutus   Va B, 100cm

Painotus Kouluratsastus

 

Hevosen ikääntyminen sivun ala-osassa

 

   Meriittien tiedot

VIR MVA Ch -arvonimi anottu 21.12.2008, myönnetty 27.12.2008 

28.02.2009, sh-o kantakirjaustilaisuus, KTK II   

pistein 71  (18p + 15p + 17p + 21p)
23.03.2009, KRJ -laatuarvostelutilaisuus,
KRJ I  

pistein 97  (40/20/10/23 + lisäpisteet 4p)

27.06.2009 Yleislaatuarvostelu kesäkuun tilaisuus,  YLA2

32+34+44+27=137, tilaisuuden parhaat sukupisteet

Rotunäyttely 15.05.2009 Aikuiset orit, II-palk.

 

Jälkeläiset 

07.07.2008 t. Heinämäen Halla (Pikku ILO) - Viehättävä

06.09.2008 o. Platinaguru U (Tinakenkätyttö U) - Katvusto

12.11.2008 o. Pallomasi U (mm. Ennenkaikkea) - Siljan Suomenhevoset.

22.11.2008 t. Emilia U (mm. Ensiaskel) - Viehättävä

06.01.2008 t. Hilleviina RAM (Jeanne U) - Siljan Suomenhevoset.

04.06.2009 o. Tykkimies HUI  (Syntitaakka KAT) - Oravanpyörä

 

 

  

Luonne

Yleisesti Aatu on rauhallinen ja joskus vähän liiankin. Tammojen seurassa orin vaistot kuitenkin heräävät ja Aatu muuttuu hieman ruunamaisesta luonteestaan täysin orimaiseksi.

Hoitaessa Aatu on melko rauhallinen, mutta tuppaa kiukuttelemaan huonoina päivinä. Ori omistaa vähän huonoja tapoja, se saattaa potkaista, jos menee heilumaan takajalkojen taakse. Aatu on usein mutainen, sillä tarhassa on kiva piehtaroida mutalammikossa, ja hoitamisessa saattaa kestää. Aatu nostaa kaviot pienen tappelun jälkeen. Hoitajan pitää olla päättäväinen, jos haluaa saada Aatun kunnialla varustettua, sillä varsinkin kun Aatu on huonolla tuulella, se tekee kaikki jekut satulavyön kanssa, pullistelee minkä ehtii. Suitset kannattaa saada nopeasti päähän, sillä Aatu repii nopeasti päänsä pois hoitajan otteesta, jollei tämä ole tarpeeksi vikkelä. Pesussa ori tahtoisi leikkiä vedellä, se kuopii innokkaasti ja nauttii virkistävästä vedestä.

Taluttaessa Aatu voi yrittää hieman viedä taluttajaa ja erityisesti tammojen lähellä se muuttuu varsin mahdottomaksi. Kannattaa aina olla sen kanssa varuillaan ja varustautua turvakengillä, koska Aatu ei varo ja saattaa vahingossa astua varpaille. Tammoista ohi kulkiessaan se esittää erittäin upeaa oria ja pörhistelee kaula kaarella menemään. Aatua taluttaessa pitää olla erittäin varuillaa ja olisi hyvä jos sitä saisi talutettua suitsien ja orikuolaimen kanssa, jolloin se pysyy hieman paremmin hanskassa. Matkat tarhaan taittuu kuitenkin usein ihan vain riimunkin kanssa, mutta riimunnaru olisi kannattavaa kiertää turvan ympäri ja ottaa raippa mukaan. Kun Aatun vie aamulla ensimmäisenä ulos ja hakee illalla viimeisenä sisään niin se on hieman rauhallisempi, koska muita hevosia ei enää silloin näy.

Ratsastaessa Aatu on laiskan puoleinen. Joskus se saattaa ampaista ratsastajan altakin nähtyään "mörköjä" vaikka mitään pelottavaa ei oikeasti olisi näkyvissä. Kun ratsastaja saa Aatun keskittymään kunnolla, unohtaa se olla laiska ja ori muuttuu varsin mukavaksi. Tosin keskittyminen on Aatulle vaikeaa ja kun ratsastaja unohtaa hetkeksikin ratsastaa Aatua, on se taas hyppimässä uralta pois, pieniä vihreitä miehiä nähdessään. Aatun kanssa kannattaa varautua vähintäänkin pitkällä raipalla. Huonompi ratsastaja, joka ei jaksa laittaa Aatua eteenpäin pelkällä pohkeella, joutuu sohimaan sitä raipalla välillä aika kovaakin, jottei Aatu unohtaisi keskittymistä ja eteenpäin menemistä täysin. Kokenut ratsastaja saa siitä kuitenkin irti hienon ravin ja orista tulee paljon yhteistyöhaluisempi, kun sille ei anneta vaihtoehtoja siitä miten sen pitää mennä.
Kouluratsastus on Aatun laji, se taitaa aina Vaativaan B:hen asti. Aatu on koulukilpailuissa rauhallinen, mutta eteenpäin pyrkivä, mitä se ei normaalisti ole. Se nimittäin ymmärtää tilanteen, eikä viitsi suututtaa ratsastajaansa, jottei tälle tule huono mieli, sillä hyvin menneiden kilpailujen jälkeen saa yleensä herkkuja. Kilpailu alueella Aatu on hyvin jännittynyt ja treenitkin saattavat mennä penkin alle.
Esteilläkin Aatu on ihan mukava, se hyppää 100cm yli. Esteillä se saattaa mennä erittäin kovaa, mutta onneksi ori on melko herkkäsuinen, eikä hidastaminen ole vaikeaa. Puomeja se menee mielellään ja pienempiäkin esteitä se hyppii leikiten. Kun tullaan 100cm Aatu menee vielä esteestä yli, mutta yhtään sen korkeampia se ei suostu hyppäämään, vaan kieltää aina. Puomeja tippuu helpoiten jos päästää Aatun kiitämään täysillä ennen estettä. Kannattaa koota hyvin ja päästää se vasta juuri ennen estettä. Sillä liian kovaa mennessään Aatun tahti huononee eikä se oikein osaa arvioida milloin pitää hypätä ja hyppää usein liian aikaisin.
Maastossa Aatu ei aina edes tajua pelästyä mörköjä, sillä se on niin utelias, että tahtoisi tutkia jokaisen paikan ja ruohonkorren. Maastossa ori ei kuitenkaan ole ihan varma, eikä kannata lähteä varsinkaan tammojen kanssa, sillä silloin jo selässä pysyminen saattaa olla ongelmallista. Aatu ei ole erityisen varmajalkainen ja ratsastajalla pitää olla hyvä tasapaino, jotta Aatu pysyisi paremmin pystyssä hankalassa maastossa.

Juoksutuksessa Aatu on erittäin laiska, se ei ymmärrä miksi sen pitäisi juosta ympyrällä.. Juoksutus raippa on siis tarpeen, mutta Aatu ymmärtää nopeasti juoksutusraipan heilahtaessa että tarvitaan kovempaa vauhtia.
Kuljetuksessa Aatu on yleensä oikein helppo ja yhteistyöhaluinen. Se nousee varmasti traileriin, eikä väistä lastaussiltaa milloinkaan. Matkat sujuvat loistavasti orin rauhallisesti mutustellessa heiniään. Alastullessa se saattaa hieman kiemurrella ja tulla ulos vauhdilla, joten apuri olisi hyvä olla matkassa mukana.
Muiden hevosten seurassa Aatu ei ole mikään ihan enkeli. Se kääntää korvansa nopeasti luimuun, mikäli toinen ori uskaltaa liian lähelle. Tammojen lähettyvillä ori on yleensä hetken melko sekona, mutta rauhoittuu yleensä aika pian.
Eläinlääkärin vastaanotolla Aatu on melko kiltisti. Joskus se saattaa hieman hangoitella vastaan, mutta myöntyy pian lääkärille, kun huomaa ettei tämä syö poikaa. Kengittäjän kanssa voi joskus olla ongelmia, mutta hyvänä päivänä kaikki menee hyvin.

 

 

 

Sukutaulu - ja tutkimus

 

 

  i  Raadelman ärräpää

   sh-o, rautias, 152cm 

  VIR MVA Ch,  KTK-II, YLA2

ii Raadelman Yksinolla

VIR MVA Ch, SUP-V, KTK I, KRJ I, ERJ II, SLA-I*, YLA1

iii Taikakuun Kuutti
 
iie Raadelman Tyttiina
 VIR MVA Ch, KTK III, YLA2
ie  Anelma

VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, YLA2

iei  SLY Jäppinen

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I

iee  SLY Hovisointu

esi-ktk

  e  Mataleena

  sh-t,  punarautias, 156cm

 YLA2, SLA-II

ei  Kääpiökaivannon Paroni

KRJ-II

eii Saagan Ruhtinas
 
eie Taikatuulen Pisara
 
ee  Lunatar

KTK-III

eei  Pikku-Rimur

KTK-III

eee Kuutar V
 
 

    

Kuisman Tatun suvusta löytyy monia upeita hevosia. Aatun isänä on Missway Stablesin upea tummanrautias ja läsipäinen suomenhevoskasvatti Raadelman ärräpää. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksen parissa. Myös ulkonäöltään ja ylipäätään rakenteeltaan ori on varsinainen helmi, onhan ori saanut VIR MVA Ch -arvonimet sekä se on kantakirjattu II -palkinnolla suomenhevoskantakirjaan. Näiden lisäksi ori on saanut myös YLA 2 palkinnon. Säkäkorkeutta Raadelman ärräpäältä löytyy 152 senttimetriä. Se on koulupainotteinen ori ja menee koulua aina vaativaan B :hen asti. Luonteeltaan "Räpä" on oikea herrasmies, ainakin toisinaan.

Isänisä, Raadelman Yksinolla löytyy suoraan Aatun isälinjasta. Upearakenteinen rautias ori on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimen lisäksi I -palkinnon suomenhevoskantakirjassa. Tämä komea ori on myös menestynyt hienosti kilpakentillä, kertoohan siitä jo orin KRJ I -palkintokin. Lisäksi orilla on hanskassaan myös SLA I* -palkinto, eli paras palkinto, jonka suomenhevosten laatuarvostelusta voi saada. "Nollan" on kasvattanut Kya ja XeX Raadelman Tilalta, kuten orin nimestä jo voi päätelläkkin. Nolla on yleispainotteinen ja vääntää koulua mahtavasti Vaativaan A: han asti ja hyppää esteitä 100 cm: n korkeudelta. Säkäkorkeutta on tasan 150cm.

Isänemä Anelma on myös jo edesmennyt tamma, joka kilpaili upeasti etenkin kouluratsastuksen parissa. Todisteena upeasta koulu-urasta tamma on saanut KRJ I -palkinnon. 147cm korkea pienhevostamma on kantakirjattu III -palkinnolle suomenhevoskantakirjaan, sekä yleislaatuarvostelussa tamma on saanut YLA2 -palkinnon. Yleispainotteinen "Alma" hyppäsi esteitä 90cm ja koulua se meni tasolle Helppo A. Jälkeläisiä tamma ehti jättää 5 kappaletta, joista löytyy 2 hienoa oria ja kolme kaunista tammaa.

Kuisman Tatun emän puoleista sukua lähdetessä selaamaan löytyy sieltä tietenkin ensimmäisenä emä, Mataleena. Tällä tammalla on hieno vanhalinjainen sukutaulu, joka yltää kauas. 156cm korkea punarautias Mataleena on kilpaillut menestyksekkäästi koulua. Kilpailu-uran ohella tamma on jättänyt jo muutamia jälkeläisiä, joista Aatu on toisena maailmaan tupsahtanut. Mataleena on palkittu hienosti SLA II -palkinnolla ja lisäksi YLA2 -palkinnolla. Mataleena on koulupainotteinen ja kilpailee koulua Vaativa B -tasolla. Sen on kasvattanut Heini H ja omistaa Vipeltäjä.

Punarautias emänisä Kääpiökaivannon Paroni on jo aikansa jättänyt hieno ori. Säkäkorkeudeltaan 158cm korkea ori on jättänyt jälkeensä 3 jälkeläistä, joista yksi on ori ja kaksi muuta tammoja. Kääpiökaivannon Paroni teki myös pitkän ja upean kouluratsun uran josta se sai palkinnoksi kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa II -palkinnon ja monia KRJ -sijoituksia. Paronin on kasvattanut Kääpiökaivanto ja sen omistaa Heini H.

Emänemä on punarautias 145cm korkea pienhevostamma Lunatar, joka on kilpaillut hienosti kouluratsastuksen parissa. Tamman suku jatkuu vielä kauas, löytyyhän sieltä näes myös upea suomenhevostamma Kastanja. Lunatar saavutti elämänsä aikana KTK III -palkinnon, sekä kolme jälkeläistä, kaksi tammaa ja yhden orin.

sukuselvitys Heidi F. & muokkaus zane


 

Muuta

 

Treeni     
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

Vapaapäivä/taluttelua

1-2h Maasto/kenttä

Vapaapäivä

45 min koulu

Vapaapäivä 

1h Koulu

1h Esteet/puomit 

Liikuttajana on aina joko Ram. tai zane. Hevosen varusteet.

 

Ikääntyminen

 

Täysi-ikäinen   3v - 15.4.2008 oma ikääntyminen
syntynyt 15.1.2008
1v - 15.2.2008
2v - 15.3.2008
3v - 15.4.2008
4v - 15.5.2008
kisaus alkaa
5v - 15.6.2008
6v - 15.7.2008
7v - 15.10.2008
8v - 15.1.2009
9v - 15.4.2009
10v - 15.7.2009
11v - 15.10.2009
12v - 15.1.2010
13v - 15.2.2010
14v - 15.3.2010
15v - 15.4.2010
16v - 15.5.2010
17v - 15.6.2010
eläkkeelle
18v - 15.7.2010
19v - 15.8.2010
20v - 15.9.2010
21v - 15.10.2010
22v - 15.11.2010
23v - 15.12.2010
24v - 15.1.2011
25v - 15.2.2011
26v - 15.3.2011
27v - 15.4.2011
28v - 15.5.2011

 

Kisakalenteri

 

NJ - Näyttelyt

17.07.2008 NJ kutsu - suomenpienhevosorit - LKV2, siirtyy BIS3 + MVA-sert, JS
30.08.2008 NJ kutsu - s(p)h o&t - LKV1 + irtoSERT, JS
19.10.2008 NJ kutsu - suomen(pien)hevosorit - LKV2 + irtoSERT, JS
16.11.2008 NJ kutsu - sph-o - BIS4, LKV1 + MVA-sert, JS
30.11.2008 NJ kutsu - sph - LKV2 + irtoSERT, JS

 

KRJ - kouluratsastus

26.01.2008 KRJ Fashion Dressage - helppo a - 05/35
29.01.2008 KRJ kutsu - helppo c - 05/40
30.01.2008 KRJ kutsu - helppo a - 05/30
30.01.2008 KRJ kutsu - helppo b - 04/42

22.05.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/12
01.06.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/35

10.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 02/30
10.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 02/30
10.07.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/24
10.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 05/30
12.07.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/25
13.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 03/38
18.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 05/60
18.07.2008 KRJ kutsu - kn special - 02/60
18.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 07/60
18.07.2008 KRJ kutsu - helppo b - 05/60
24.07.2008 KRJ kutsu - helppo c - 01/40
26.07.2008 KRJ kutsu - helppo a - 08/75
27.07.2008 KRJ kutsu - kn special - 02/42
30.07.2008 KRJ kutsu - helppo b - 02/241

21.08.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/34

01.09.2008 KRJ kutsu - helppo c - 02/36
01.09.2008 KRJ kutsu - helppo b - 03/43
05.09.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/22
10.09.2008 KRJ kutsu - helppo c - 03/28
25.09.2008 KRJ kutsu - helppo a - 07/53
15.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/19
25.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/30
27.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 06/40

02.11.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/50

06.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/50
08.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/50
08.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/80
09.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/25
11.12.2008 KRJ kutsu - helppo b - 01/22
11.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 04/22
12.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 04/22
13.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 01/23
14.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 03/50
18.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 04/50
21.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 07/50
25.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 02/22

01.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 03/30
12.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 04/36
    

 

 

Valmennukset

kouluvalmennus - Daimon
Aatu käveli maneesiin hieman oudoksuen ja katsoi jokaista asiaa mahdollisimman pitkään kuin varmistaakseen, ettei se olisi mikään kummitus. Alkulämmittelyissä ori näyttikin hätkähtävän melkein jokaista asiaa ja selvästikin uusi paikka ja uusi valmentaja tuotti orille vähän liiaksikin hämmästystä. Keskittyminen sujui itse lämmittelyyn hyvin vastahakoisasti kun ori ravasi kahdeksikoista laiskan oloisena ja näytti siltä, että se haluaa paikasta pois keinoilla millä hyvänsä. Lämmittelyistä teimmekin ihan runsaan mittaiset ja lopuilla ori alkoikin liikkua hieman paremmin eteenpäin ja keskittyneisyys itse ratsastukseen alkoi pelaamaan hyvin.
Mitään kauhean monimutkaisia asioita tänään emme ottaneet vaan tahdoin nähdä miten ori liikkuu niissä yksinkertaisissa ja simppeleissä liikkeissä ja katsoa siten mitä ensikerralla pitäisi hioa hieman enemmän ja mitkä asiat taas ori hallitsee kuin vanha tekijä. Ihan perinteisessä pohkeenväistössä ori liikkui mukavasti niin käynnissä kun ravissakin ja tulosta olikin mukava katsoa. Siirtymisissä oli hieman ongelmia sen kanssa kun ne tuntuivat sujuvan jokseenkin hieman hitaasti, siinä siis asia mitä ainakin ensi kerralla hioisimme ihan kyllästymiseen saakka. Sen takaan. Loppujen lopuksi ori on oikein mukava ratsu, jonka kanssa voi tehdä hieman pidemmätkin alkulämpät, että sitten itse työosuus sujuisi keskittyneesti ja hyvin.


kouluvalmennus - Daimon
Tällä kerralla Aatu ei enää katsonutkaan niin oudoksuvalla ilmeellä kun ensimmäisellä kerralla mutta kuitenkin ihan toistona viime kertaan alkoi ori lämppöjen alussa kulkemaan ilman keskittyneisyyttä ja oikein laiskannäköisin liikkein. Koitin kuitenkin laittaa teidät mahdollisimman paljoa tekemään työtä ettei ori sitten pääsisi liian helpoilla lämpöistä ja se alkaisi keskittymään olennaiseen. Perinteiseen tapaan hioin lämpöissä mahdollisimman paljon niin voltteja ja kahdeksikkoja sekä kevyitä siirtymisiä ravista käyntiin. Pienessä ajassa ori alkoi kuitenkin liikkumaan erittäin mukavasti ja sillä tavoin myös yhteistyö tuli paremmin ratsun ja ratsastajan välillä näkyviin.
Tänään otimme paljon siirtymisharjoituksia niin kuin olinkin jo viime kerralla pelotellut. Aluksi Aatu suorittelikin niitä hieman kankeasti ja laiskasti mutta kun olimme vain tarpeeksi hionneet ja tylsistyttäneet niillä niin alkoi siirtymiset ihan oikeasti sujumaan ja tulos näytti selvästi paljon paremmalla. Nämä kaksi kertaa Aatun valmentajana eivät olletkaan ihan hullumpia ja tästä hieman laiskahkosta pojastahan tuli esille oikea hurmuri kun vain teki työtä, hienoa jatkoja pojalla todella paljon!

img
img