HUVIN HAVINA

NimiHuvin Havina "Inna"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Huvitus
Skp & säkä Tamma & 159cm Koulutus Koulupainotteinen, Helppo A
Syntymäaika 20.07.2012 Rekisterinumero VH12-018-0983
Hevonen täyttää 2 vuotta 1.9.2012 / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch, myönnetty 00.00.2000

SV-I rakenne 7, suku 10, käytöskoe 15 = 32

 
00.00.0000 NJ kutsu - BIS? +?-sert, JS, pt.

Jälkeläiset

-

 

 

 

© Tallin omaisuutta

 

 

LUONNE

Hoitaessa Inna on helppo ja säyseä, tosin aika diivamainen. Se seisoo hoitotilanteiden ajan paikoillaan ja nauttii harjauksesta täysin siemauksin. Hoitajalla ei usein olekaan paljoa tekemistä, sillä Inna pitää itsensä parhaansa mukaan puhtaana, sillä se ei halua liata omaa kaunista karvapeitettään tai siroja jalkojaan. Siltikin erityisesti kovista harjoista on tullut Innan suosikkeja, koska ne antavat ihanan rentouttavan hieronnan ja melkeinpä ilmaiseksi! Innan ei tarvitse muuta kuin seistä paikoillaan ja se orja siinä vieressä tekee kaiken. Innan mielestä pehmeät harjat ovat kutittavia, jos niillä harjaa liian hellästi ja silloin tamma voi kääntää korvansa taakse ja koittaa hieman näykätä. Vasempaan etukaviota mennessäsi puhdistamaan, tykkää Inna hieman leikkiä. Se ei ensin haluaisi millään nostaa kaviotaan ja sitten kun saat sen kovan työn jälkeen ylös, Inna riuhtaisee sen heti alas. Määrätietoinen "Ei!" auttaa asiaa ja uudestaan yrittäessäsi neiti nostaa kavion helposti ylös, kehuja tietenkin odotellen. Muut kaviot nousevatkin sitten helposti. Pään harjaus on tamman suosikki. Se laittaa silmänsä kiinni ja tunkee päänsä syliisi kun alat harjata sen päätä. Suojien ja pinteleidenkään laitossa ei ole mitään ongelmaa. Inna seisoo jälleen paikoillaan, nyrpistelee hieman kaunista siloturpaansa kun jalkoihin kääritään jotain kangasta, mutta tietää fiksuna tietää, että ne suojaavat jalkoja ovat melko tyylikkäätkin, sillä jopa maailman huiput käyttävät sellaisia.. Satulan Innalle saa helposti selkään, eikä vyönkään kiristämisessä ole mitään ongelmaa. Kuolaimet Inna ottaa kiltisti suuhunsa ja laskee päänsä aina sopivasti alas, jotta niskahihnan voi pujottaa helposti korvien taakse.

Eläinlääkärillä ja kengittäjällä tämä neiti on helppo asiakas. Se seisoskelee ja katselee mitä sille tehdään. Kengittäjällä varsinkin neiti käyttäytyy oikein fiksusti, jotta saisi mahdollisimman kiiltävät ja hienot monot kaikkiin jalkoihinsa. Piikit tuottavat eläinlääkärin kanssa hieman päänvaivoja, mutta kyllä niistäkin on ihan hengissä selvitty, ainakin toistaiseksi. Lastauksessa ja kuljetuksessa Inna on ensin hieman ennakkoluuloinen, mutta kun joku menee määrätietoisesti edeltä ja mielellään mukana vielä herkkunamikin, niin Inna seuraa perässä.

Talutettaessa Inna käyttäytyy fiksusti, tosin kaikki vesilammikot pitää kiertää, tai mikäli siihen ei ole mahdollisuutta, niin ainakin mennä vauhdilla yli. Inna tulee mielellään taluttajan vauhtia ja osaa olla juuri niin helppo kuin toivoisimme kaikkien hevosten olevan. Innan voi huoletta luottaa vaikka täysin tuiki tuntemattoman ja kokemattoman käsiin, ainakin jos sinulla on hervoton kiire ja lähettyvillä ei satu muita olemaan. Orien vastaan kävellessä ei Innassa tapahdu minkäänlaista muutosta, paitsi tietenkin jos kyseessä on oikein komea ja hyvät lihakset omaava mies. Silloin tamma saattaa hieman nostaa päätään ja vähän valpastua, kun muuten talutettaessa on niin uninen.

Ratsastaessa Inna on ensin melko kova. Niin suustaan kyljistään kuin mieleltään. Se täytyy aluksi lämmitellä volteilla, ympyröillä, pysähdyksillä, peruutuksilla ja muilla sen sellaisilla, että sen saisi hieman pehmenemään suustaan ja kyljistään. Ratsastajan tulee tässä vaiheessa olla erittäin pehmeä käsistään, sillä tamma hieman testaa ja voi tuntua ettei se vastaa mihinkään apuun, mikäli et tee sitä hieman kovemmin, mutta siihen ei kannata sortua, sillä muuten se menee kilpaa kiskomiseksi, vaan toistaa pyyntöä niin kauan, että neiti siihen lopulta vastaa. Kun Inna alkaa pehmetä hieman suustaan ja kyljistään se alkaa olla melko hyvä ratsastettava, tosin se ei ole terävä eikä kovin yritteliäs, joten kannattaa tehdä vielä hieman laukkaa tai hypätä pari estettä, jotta neidin mielenkin saisi virkeäksi, jolloin se jaksaa taas yrittää ja olla terävänä koko tunnin ajan. Innasta kuoriutuu oikein hieno kouluhevonen, mikäli sitä osaa ratsastaa ja erityisesti lämmitellä oikein. Inna kuuntelee erittäin hyvin painoapuja, joten melkein pelkästään niillä ja pohkeilla ohjaaminenkin sujuu, mikäli selässä istuja osaa asiansa. Inna hakeutuu muotoon helposti, mutta vaatii sen, että ratsastaja on joka hetki menossa mukana ja auttaa neitiä parhaansa mukaan, istumalla oikein. Koulua Inna rakastaa ja sen huomaa sen työskentelyinnosta, se on jotain, jonka useimmat voisivat haluta ratsulleen. Tamma yrittää aina viimeiseen asti, eikä lannistu helposti, vaikka jokin asia ei aina niin helposti sujuisikaan. Esteillä neiti on melko rauhallinen, eikä turhia innostu. Se hyppää ihan hyvin ja menee sinne minne haluat, mutta kieltäytyy helposti, mikäli tie on vähänkään huono. Se ei ole myöskään maailman nopein estehevonen, eikä sen innostus jaksa oikein riittää esteiden säännölliseen hyppäämiseen.


Maastossa Inna on rento ja säyseä. Se saattaa kuitenkin pelätä ihan tyhmiäkin asioita. Mikäli tammaa ei saa muuten pelottavan asian ohi, niin kannattaa nousta selästä alas ja taluttaa Inna pelottavan örrimörriäisen vierestä. Silloin se käyttäytyy rauhallisemmin, kun sen luotettava ystävä on vierellä eikä korkealla selässä. Innan kanssa voi mennä myös yksin maastoon, ilman että tarvitsee pelätä neidin karauttavan suorinta tietä kotiin sinun tahdostasi piittaamatta. Mikäli ratsastaja suistuu jostakin syystä selästä alas, tekee Inna äkkipysäyksen ja jää vierelle odottelemaan. Se ei uskalla kohdata metsän pelottavia pieniä vihreitä miehiä yksin. Tamma menee mielellään mitä vauhtia tahansa, mutta laukassa se voi aluksi olla hieman epävarma. Mikäli maastossa on muita mukana ja Inna huomaa kavereiden ottavan kaiken ilon irti laukkapätkistä, niin silloin sekin innostuu ja antaa mennä muiden mukana.

Kuljetuksessa Inna on rauhallinen ja sopivaa seuraa jollekin trailerikammoiselle tai muuten levottomalle hevoselle. Inna näyttää hyvää esimerkkiä ja nousee täysin ongelmitta trailerin kyytiin, luottavaisin mielin. Kuljetuksen ajan Inna on rauhallisesti ja malttaa pysyä pitkiäkin aikoja paikoillaan. Sille ei kuljetuksen aikana yleensä maistu heinä kovin hyvin, joten ei kannata pelästyä, mikäli neidille ei ole kelvannut heinät lainkaan. Inna pysyy rauhallisena, vaikka vieressä oleva hevonen olisi aivan hysteerinen ja rauhoittaa usein olemuksellaan myös vilkkaampia hevosia. Muiden hevosten seurassa Inna on melko diiva tapaus, joka valitsee ystävänsä huolella, mutta sietää silmissään myös vähemmän pidettyjä hevosia, joten sen voi tarhata melkeinpä kenen kanssa vaan. Tarhaan tammalla ei yleensä ole kovin kiire, joten ei kannata pelätä, että neiti ryöstäytyy käsistä ja kiitää tarhalle kun yrität taluttaa sitä. Sisään päin Innalla tosin on yleensä hieman enemmän kiire, varsinkin jos ulkona on kaamea ilma.

SUKUSELVITYS

i Fiktion Hurra

  sh-o, 160cm, koulupainotus

 

ii  Fiktion Herkko
  KRJ-II
iii Fiktion Hamina
  YLA3, KRJ-II, SLA-II, KRL-III
iie Helmiira ILO
ie Fiktion Tuive iei  Suvannon Hurma
iee Riiviöiden Tuikku
e Varpumäen Amanda

  sh-t, 157cm, koulupainotus

  SV-I 

ei Lakean Luutnantti-Laukas eii Lakean Solttu-Juuso VIR MVA Ch & SUP-V, KTK-II, KRJ-II, YLA2, SLA-1
eie Kuuramaan Ainikki
ee Violan Pilvimarja eei  Sannin Joikuri

VIR MVA Ch

eee Emilia 36
  KTK-III, KRJ-I, YLA2
    

I Huvin Havina polveutuu virtuaalitalli Huvituksen raudikosta oriista Fiktion Hurra. Hurra on Fiktion kasvattama SV-II -palkittu suomenhevosori, joka on tehnyt hienon kilpauran kouluradoilla tasolla helppo B-A. Kaunis läsipää on luonteeltaan ystävällinen ja helposti käsiteltävä - oikea herrasmies. Aikanaan VSR:n laatuarvostelussa toisen palkinnon saavuttanut ori on jättänyt jälkeensä toistaiseksi vain yhden jälkeläisen, Havinan, joka kuitenkin varmasti tulee seuraamaan isänsä jalanjäljissä kilparadoilla. Fiktion Hurra polveutuu hienosta kouluratsu-suvusta, joka edustaa hieman uudenlaisempaa kasvatustyötä virtuaalimaailmassa.

  

II Isänisä Fiktion Herkko on poikansa tavoin Fiktion kasvatti. Vaikka luonteeltaan isä ja poika ovat kuin yö ja päivä, on Herkko silti selvästi periyttänyt jälkipolvilleen ainakin loistavia liikkeitä ja kapasiteettiä: kertoohan siitä jo oriin KRJ:n laatuarvostelussa saavuttama toinen palkinto. Ruunikko ori kilpaili urallaan aina vaativalla tasolla asti, sijoittuen useissa luokissa ja myös cup-osakilpailuissa. Jälkeläisiä se on ehtinyt jättämään ennen Fiktion Hurraa vain yhden, tamman Mörkövaaran Henriika.

  

III Isälinja kulkee kolmannessa polvessa niin ikään Fiktiolaiseen oriin Fiktion Hamina. Se on upea punarautias, joka on myöskin tehnyt merkittävän uran kilparadoilla ja laatuarvosteluissa. Sen kapasiteetista kielivät muun muassa KRL-III ja KRJ-II -palkinnot sekä Yleislaatuarvostelun arvosana YLA3, jotka kertovat selvästi sen potentiaalista. Hamina on myös palkittu Suomenhevosten Laatuarvostelussa toisella palkinnolla yhteispistein 86,5. Haminan isä on Fiktion jo edesmennyt jalostusori Purje-Aatos sekä emä kantakirja-tamma Tiitun Saila. Itsessään Hamina on jättänyt jälkeläisiä muutaman, joista jokainen on jo ehtinyt tehdä uraa kisaradoilla.

 

IIE Huvin Havinan isänisänemä on jo edesmennyt rautias tamma Helmiira ILO. 22-vuotiaana edesmennyt hevonen oli Fiktion omistuksessa ja sen oli kasvattanut Ilomantsi. Helmiira kilpaili aikanaan uskomattomat 80 sijoitusta kouluradoilta, sivussa kilpaillen myös hieman kenttäratsastuksessa, valjakkoajossa sekä maastoesteillä - jokaisessa lajissa saavuttaen ainakin muutaman hienon tuloksen. Voisi kuvitella tällaisen "supertamman" jättäneen jälkeensä useammankin toinen toistaan hienomman varsan, mutta Helmiirasta polveutuu ainoastaan kaksi oria: Fiktion Herkko sekä pienhevoskokoinen raudikko Fiktion Repo.

 

IE Hurran emä, eli Havinan isänemä on nimeltään Fiktion Tuive. Ruunikko tamma on kilpaillut menestyen kouluradoilla, saavuttaen yli 60 KRJ:n alaista sijoitusta ja myös muutaman cup-sijoituksen. Tuive on hyväluonteinen ja kiltti hevonen, joka on selvästi periyttänyt luonnettaan myös pojalleen. Tuive on jättänyt ennen Hurraa jo yhden tammavarsan, Fiktion Tuiskan, joka niin ikään asustelee yhä kasvattikodissaan.

 

IEI Isänemänisä, Suvannon Hurma, on upea ruunikko suomenhevosori, joka on tyttärensä Fiktion Tuiveen tavoin tehnyt hyvän kilpa-uran kouluradoilla. Aina vaativalla tasolla asti kilpaillut ori on karismaattinen ja yhteistyöhaluinen hevonen, joka on saavuttanut myös näyttelyistä irtoSERTin. Se on Suvannon kasvatti ja polveutuu hienosta SLA-I -palkitusta oriista Sammalharjun Tenho. Fiktion Tuive on Hurman ensimmäinen jälkeläinen.

 

IEE Isänemänemä on myöskin Fiktion suojatteja: tamma Riiviöiden Tuikku on Julin (Riiviöt) kasvattama rautias, lähes ponikokoinen pikkuneiti. Se on luonteeltaan hyvin utelias ja postiviinen, joskin välillä ilmeisen vaativa - ainakin ratsastaessa. Kuitenkin kuten muutkin Havinan sukulaiset se on menestynyt kouluradoilla, ei aivan vaativalla tasolla mutta kuitenkin suorittaen tasaisen hyvin sekä menestyksekkäästi. Tähän mennessä Riiviöiden Tuikku on jättänyt jälkeensä kaksi varsaa, joista nuorempi on pienhevoskokoinen ori Fiktion Korri.

 

E Huvin Havinan emä on Huvituksen omistama tamma Varpumäen Amanda. Tämän rautiaan on kasvattanut Varpumäki ja se on myös upeasti palkittu VSR:n helmikuun 2011 varsojen arviointitilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla. Kilpailu-urallaan Amanda on kerännyt kunnioitettavan, yli 70 sijoituksen saldon, jotka ovat pääasiassa tasolta helppo A - vaativa B. Tamma on siis melkoinen kilpatykki, mutta ei ole toistaiseksi varsonut kuin kerran, esikoisensa Huvin Havinan.

 

EI Emänisä Lakean Luutnantti-Laukas edustaa suomenhevosten seurueessa hieman harvinaisempaa väriä, voikkoa. Se on Lakean Virtuaalitallin kasvattilapsi, joka omaa suuren potentiaalin ja on myös näyttänyt sen menestyksekkäästi kisaradoilla: se on sijoittunut yli 70 kertaa, VSHK:n kilpailuissa vielä parikymmentä kertaa lisää. Luonteeltaan herkkä ori ei ole aivan jokatytön käsiteltävä, mutta sitäkin rehdimpi ja miellyttämishaluisempi. Luutnantti-Laukas on jättänyt myös yhden orijälkeläisen, Huvin Sotamies-Seetin - varsinainen sotilasperhe siis!

 

EII Emän isälinja kulkee kolmannessa polvessa upeaan Lakean jalostusoriin Lakean Solttu-Juusoon. Se on palkittu niin näyttelyissä kuin kisa-uransakin puolesta sekä kantakirjattu toiselle palkinnolle 73:lla pisteellä. Kaunis liinaharjainen raudikko on kiistatta yksi Lakean uudenlinjan kantaoreista ja tämä hieno hevonen polveutuukin aikanaan erittäin suositusta, suvuttomasta oriista Finlandees. Solttu-Juuson kisa-ura ei ainoastaan rajoitu kouluradoille, vaan sen kohdalla suomenhevosen monipuolisuus pääsee kunnolla oikeuksiinsa: se on kerännyt useita sijoituksia niin esteradoilta, westernistä kuin valjakko-ajostakin. VIR MVA Ch-arvonimen lisäksi Solttu-Juuson ansiolistaan kuuluvat mm. KRJ-II, YLA2, SUP-V ja SLA-I -palkinnot.

 

EIE Emänisänemä on myös Lakean omistama Kuuramaan Ainikki. Se on luonteeltaan kiltti ja sympaattinen hevonen, oikea "tammamamma". Ainikki on kilpaillut monipuolisesti eri lajeissa, pääasiassa este- ja kouluradoilla saavuttaen myös muutamia sijoituksia. Kauniin rautias tamma on varsonut kolme kertaa, kaksi orivarsaa ja yhden tamman.

  

EE Huvin Havinan emälinja kulkee toisessa polvessa Violan Pilvimarjaan. Pilvimarja on Varpumäen hevostilan omistama, nyt jo edesmennyt suomenhevostamma, joka ei kuitenkaan ennättänyt tehdä uraa kilparadoilla. Pilvimarja oli hyvin kaunis ja sopusuhtainen raudikko, joka myöskin polveutui näyttelypalkituista vanhemmista.

  

EEI Sannin Joikuri on jo edesmennyt, Raadelman omistuksessa ollut kimo ori. Se polveutuu Ilomantsin omistamasta KTK-oriista Pikku-Vinssi, joka myöskin on kimo. Nämä oriit edustavat siis hyvinkin harvinaista väritystä, joka siirtyi onneksi myös muutamille jälkeläisille. Sannin Joikurin on kasvattanut aikanaan suuressa suosiossa ollut Cecilié Stud, joka kuitenkin on jo valitettavasti lopettanut. Joikuri teki elämänsä aikana mittavan kisauran niin koulu- kuin esteradoillakin, joten se oli varsinainen yleishevonen. Jälkeläisiä se jätti useamman, niistä mainittakoon esimerkiksi näyttelyvoittaja Raadelman Keikari.

  

EEE Emälinjan kolmannessa polvessa on tamma Emilia 36, joka on kantakirjattu III-palkinnolle ja saavuttanut myös upeasti KRJ:n ensimmäisen palkinnon. Se on palkittu myös Yleislaatuarvostelussa arvosanalla YLA2. Herasilmäinen kaunotar on Violan omistama ja Royalelementen kasvattama kilpatykki, jonka saavutuksista yllämainitut tittelit varmaankin jo kertovat. Tamma on jättänyt myös muutaman jälkeläisen, joskaan yksikään niistä ei ole vielä aivan yltänyt emänsä tasolle meriittilistallaan.

© Siiri K.

 

Sukua lisää: (Neljäs polvi, jonka jälkeen evm)

iiii. Purje-Aatos  YLA3, SLA- I

iiie. Tiitun Saila  KTK-III, KRL-III, YLA3

iiei. Sanansaattaja  YLA2, SLA- II

iiee. Aino-Kaisa  YLA2, KRJ- II

ieii. Sammalharjun Tenho  SLA I

ieie. Sangen Haituva  YLA2

ieee. Perhosvaikutus

ieei. Romu-Miäs  SLA I, YLA3

e iii. Finlandees   VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2

eiie. Lakean Nelli-Noora  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I

eiei. Tähti-Aatu  YLA3

eiee. Olkolan Hilla (sivut kadonneet)

eii. Pikku-Vinssi  VIR MVA Ch, KTK- II

eeie. Erilan Noita

eeei. Pitkämäen Puuhapete  Ch

eee. Vinhatar

   

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (16)

06.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
02.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
09.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
21.09.2012 KRJ kutsu, helppo c: 4/60
22.09.2012 KRJ kutsu, helppo c: 2/60
11.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
08.11.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/60

  

10.11.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60
31.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
31.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
15.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
20.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
09.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
14.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
22.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

  


 

PÄIVÄKIRJA

-
Webdesign © 2011 Ram.