img
img img img img

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  img

 

Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

Captive FFS

R.I.P 21.9.2010 Capu lopetettiin vanhuuden väsyttämänä. Ori pääsi melkein kunnioitettavaan 27 vuoden ikään.

 

© Tallin omaisuutta

 

Champion, YLA2, SHLA-I

 

Nimi  Captive FFS "Kapu" VH-24155

Rotu  Shetlanninponi

Sukupuoli  ori

Syntymäpäivä 23.3.2007  ikääntyy VARL

Säkä 102 cm

Omistaja  Viehättävä

Kasvattaja  Kronenbourg

 

Koulutus   He B, 50cm

Painotus  Kouluratsastus

 

Hevosen ikääntyminen sivun ala-osassa

 

 Jälkeläiset 

 20.12.2007 Viehättävän Niiskuneiti (Viehättävän Kuningatar)

 30.12.2007 Viehättävän Kristalliprinsessa (Viehättävän Kuningatar)

 10.02.2008 Viehättävän Rai-rai-rai (Viehättävän Kuningatar)

 21.03.2008 Viehättävän Pääkallokiitäjä (Viehättävän Kuningatar)

 01.09.2008 Viehättävän Veritahra (Viehättävän Kuningatar)

 17.10.2008 Elvis RAM (Viehättävän Kuningatar)

 

 

 

Luonne

Captive FFS tutummin Kapu, on pieni kiltti Shetlannin-poni ori. Kapu on oikea herrasmies ja se myös käyttäytyy sen mukaisesti, eli on aina lähes tulkoon kiltti ja antaa hoitajan tehdä hommansa rauhassa ja enempiä hätiköimättä. Kapu aristelee hieman vatsasta harjaamista, mutta kunhan et harjaa hirveän hennosti ja kutitellen, niin ori seisoo kiltisti paikoillaan. Kapu antaa laittaa suitset ilman ongelmia päähänsä, mutta satulanlaiton kanssa on hieman ongelmia. Ori nimittäin tahtoo pullistella, vaikka hoitaja kuinka yrittäisi saada satulavyötä edes ensimmäiseen reikään. Kovan työn jälkeen satulavyö saadaan lopultakin kiinni. Kapu on todella suloinen ja se hurmaa ihmisen kuin ihmisen ja tamman kuin tamman. 

Taluttaessa Kapu kävelee hieman hoitajan takana hidastellen, ja sitä saakin aina olla nykimässä eteenpäin. Kapu jää aina kiinni jokaiselle ruohotupsulle ja taluttajalla saakin olla pitkä pinna, ettei heti menetä hermojaan kun poni ei niin helpolla lähde makoisan ruohotupsun äärestä. Jos Kapu sattuu näkemään jotain kivaa, niin se kiristää hieman vauhtiaan ja joutuu melkeinpä juoksemaan ponin perässä. 

Kapu on todella mukava ratsastettava. Se tottelee ratsastajan pienintäkin apua ja liikkuu kuin unelma. Kapulla on pompottava ravi, mutta jos tarpeeksi usein istuu ponin selkään, niin varmasti tottuu siihen. Kapun laukka on äärimmäisen pehmeää ja lennokasta, ja selässä on todella mukava istua. Ori on myös hieman herkkä suustaan, joten se tarvitsee helläkätisen ratsastajan, joka ei turhia hötkyile ja revi ohjista. Kapu on koulupainotteinen poni ja menee koulua tasolla He B. Kapu taitaa asiat lisätystä käynnistä siirtymisiin asti. Orin pohkeenväistö on ihailtavan helpon näköistä. Ori osaa mm. peruutuksista raviin siirtymiset kuin vettä vain. Esteitä Kapu ei hyppää mielellään. Kun ratsastaja ohjaa Kapun esteille niin poni aina kieltäytyy hyppäämästä. Kukaan ei saa pakollakaan oria hyppäämään esteen yli. Olisiko niin että ori pelkää korkeita paikkoja, tai ei vain jaksa liidellä esteiden ylitse. Maapuomien yli ori sentään uskaltaa juoksennella, sillä eiväthän ne korkeita ole. Maastossa kannattaa olla varovainen, sillä Kapu pelkää lentäviä lintuja. Linnun nähdessään ori rupeaa korskahtelemaan, peruuttamaan ja jopa saattaa sännätä vauhdilla takaisin tallille päin. Traktoreita tai muita motorisoituja ajoneuvoja tämä poni ei pelkää. 

Kisoissa Kapu on hieman rauhaton ja se ei millään meinaisi pysyä paikoillaan. Se katselee valppaana korvat hörössä ympärilleen ja saattaa jopa hirnahdella ohi meneville tammoille. Ori on näyttävän näköinen lämmittelyalueella. Se kävelee reippaasti eteenpäin korvat hörössä, häntä hieman koholla ja ryhdikkäänä. Hetken kun Kapu on saanut liikkua, niin se rauhoittuu ja rentoutuu ja on kuin itse rauhallisuuden perikuva. Suoritukseensa Kapu keskittyy täysillä ja onkin mahtava näky radalla. Kapulla täytyy olla selässään osaava ratsastaja, jotta se saisi suoritettua radan kunnialla loppuun asti. Jos joku nykii sitä kokoajan suusta ja antaa vääriä apuja, niin se on ihan hukassa ja rupeaa heittelemään päätään, jolloin suorituksesta ei tahdo tulla oikein mitään. 

Muiden hevosten seurassa/laitumella Kapu on pomottavaa tyyppiä. Vaikka se onkin niin pieni, niin se silti uskaltaa pistää kampoihin isommillekin hevosille. Kapu ei pidä siitä kun muut hevoset pomottelevat sitä, vaan haastaa riitaa jos muut sitä jollain tavalla uhkaavat. Kapu viihtyy mielellään yksikseen aitauksessa, tai sitten jonkun toisen pienikokoisemman hevosen seurassa. Kapu viihtyy todella hyvin ulkona, eikä se oli kovinkaan utelias, joten ei tarvitse pelätä että se keplottelisi itsensä ulos aitauksesta. Mutta jos Kapu ei tahdokaan sisälle silloin ku sen pitäisi, niin se seisoo jämähtämättä paikoillaan, eikä liiku senttiäkään vaikka joku työntäisi sitä takapuolesta. Ori on kuitenkin perso porkkanoille, joten sen saa oikein hyvin houkuteltua porkkanoiden avulla sisälle. 
© Mikaja

 

Sukutaulu - ja tutkimus

 

 

i Danonine High Light

    koulupainotus

ii High Light Trooper, evm
ie Dananiela, evm
e Santine SWE 

     yleispainotus

ei Päron, evm
ee Fannydarling v. Aust, evm
 

    

Kapun isä Danonine High Light eli tutummin Taneli nimiä totteleva on koulupainotteinen shetlanninponiori, jolla on yksi jälkeläinen ja mukavamäärä kilpailuja takanaan. Taneli on Helppo B tasoinen poniori Suomessa. Taneli on luonteeltaan erityisen rasavilli ja persoonallinen ori. Varsinkin ratsastaessa pelleily ja muutenkin kekseliäs jekkuilu kuuluu orin pahoihin ja osaksi hauskoihinkin tapoihin. 

Kapun isoisä eli isän isä High Light Trooper eli kutsumanimeltään tuttavallisesti Troppi on oikeamaailmanmatkaaja shetlanninponiori. Ori syntyi Saksassa, mistä se muutti nuorena poikana Ruotsiin erääseen siittolaan. Siellä Troppi näytti taitonsa niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Tuolla asuessaan Troppi koki treenaamisen tärkeyden ja kilpakenttien huuman sekä ensimmäiset astutuksensa. 10-vuotiaana ori muutti jälleen eri tallille, tällä kertaa Pohjois-Ruotsin pieneen ratsastuskouluun ja kolmen vuodenpäästä menestynyt jalostusori muutti Suomeen, jossa se edelleen asuu. 

Isänisän isä Dropy's Volley eli Volley vaan oli rautiaan päistärikkö hienorakenteinen shetlanninponiori, joka menestyi valjakkoajossa todella loistavasti! Volley saavutti myös hienoa menestystä näyttelykehissä ja se periytti tulista ja kilpahenkistä luonnetta. Ori tahtoi voittaa ja olla ns. Kuningas. Valitettavasti huimaa 70 sentin rataa suorittaessaan ori loukkaantui ja menehtyi. 

Isän isän emä Drowana oli pieni ja suloinen shetlanninponitamma, joka kilpaili jonkun verran kouluratsastuksessa ja kävi muutamassa näyttelyssä, mutta enimmäkseen rauhallinen ja viisas rouva toimitti ratsastuskouluponin virkaa. 

Isän emä Dananiela eli tuttujen kesken Dana on suomalainen kaunis shetlanninponitamma. Neidistä kasvoi erittäin hieno esteratsu sekä pienimuotoinen raviponi. Dana laukkasi vihreille niityille 18 vuoden iässä ähkyn takia. 

Isän emän isä Nicke Rubyoli estepainotteinen komea ori, joka toimitti lähinnä harrastehevosenvirkaa kilpaillen satunnaisesti matalissa luokissa. Ori menehtyi jo11-vuotiaana onnettomuudessa jättäen jälkeensä kolme jälkeläistä. 

Isän emän emä Dinna Show oli ratsastuskouluponi koko ikänsä. Dinna oli luonteeltaan täydellinen opetushevonen; oppivainen, kärsivällinen ja lempeä. 

 

Kapun emä Santine SWE eli tuttujen kesken Sanna on yleispainotteinen vähän kisannut shetlanninponitamma. Jälkeläisiä tosiaan yksi ja kilpailuja jonkin verran lähinnä esteratsastuksen parissa. Helppo C ja 60 cm tasoinen tamma periytti varmasti hyvää hyppytyyliä. Luonteeltaan näpsäkkä ja kiltti neitokainen, myöskin erittäin äidillinen ja suojeleva tamma. Ratsuna Sanna oli todella tottelevainen ja kuuntelias sekä reipas. Erittäin suloinen tamma. 

Kapun emän isä Päron oli todellakin huippu ori. Viehättävä ja todella komea Päron oli shetlanninponiorien aatelistoa ja oikea estemestari! Se kiersi nuorena myös paljon ja menestyksekkäästi näyttelykehiä Euroopassa ja kotimaassaan. Kaikki oriin jälkeläiset ovat olleet näyttäviä ja komeita tai kauniita, mutta kukaan ei ole yltänyt orin itsensä tasolle. 

Emän isän isä Päronar oli kutakuinkin samantyyppinen kuin jälkeläisensä. Menestynyt, hyvätapainen, energinen shetlanninponiori, joka menestyi huimasti näyttelyissä ja esteratsastuskilpailuissa. Päronar saavutti kantakirjauksessa toisen palkinnon hyvillä pisteillä. 

Emän isänemä Ronia on ihastuttava pörröinen ruotsalaissyntyinen shetlanninponitamma. Ronia on ehkä Kapun koko suvusta merkittävin siltä osin, että tamma oli milteipä identtinen Kapun kanssa. On siis helppo tietää, että lukuisat piirteensä Kapu peri emänsä puolelta. 

Sannan emä Fannydarling v. Aust oli seuratason este sekä kouluratsu, sen lisäksi toimi myös jonkin verran siitostammana ja ratsastuskouluponina. Kaikki tamman jälkeläiset ovat perineet emän opetushevosille ominaisen ja hyvänluonteen eli kiltin ja kärsivällisen. 

Emän emän isä Aust v. Kelf oli erään ratsastuskoulun maskotti poni ja historialtaan sirkusponina Englannissa. Kelf oli tosiaan monitaitoinen ori poika, mutta kunnon kisaratsua tai jalostus oria siitä ei olisi saanut tekemälläkään. Persoonallisen veikeällä orilla oli jäänyt sirkustemput mieleen ja tuotti suuria vaikeuksia saada jo aikuisikäinen shetlanninponiori oppimaan ratsastuksen salat, mutta tosiaan sai toimintaa hauskoissa tapahtumissa ja oli tallin virallinen tähtiponi, jolla pystyi kyllä ratsastamaan jonkin verran. Kilpailuissa Kelf ei koskaan käynyt, mutta muutaman tamman se astui eläkkeellä ollessaan. 

Emän emän emä Fannia v. Aust oli samassa ratsastuskoulussa kuin Kelf ja molemmat tulivat erityisen hyvin juttuun. Fannia kilpailtiin vähän kouluratsastuksen parissa opetushevosen työn lisäksi.

© Réne


 

Muuta

 

Treeni    Varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu 

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

Vapaapäivä

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

Vapaapäivä 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

 

 

Ikääntyminen

 

Täysi-ikäinen   3v - 14.08.2007 oma ikääntyminen
syntynyt  23.3.2007
1 vuotta - 10.05.2007
2 vuotta - 27.06.2007
3 vuotta - 14.08.2007
4 vuotta - 01.10.2007
kisaus alkaa
5 vuotta - 18.11.2007
6 vuotta - 05.01.2008
7 vuotta - 22.02.2008
8 vuotta - 10.04.2008
9 vuotta - 28.05.2008
10 vuotta - 15.07.2008
11 vuotta - 01.09.2008
12 vuotta - 19.10.2008
13 vuotta - 06.12.2008
14 vuotta - 23.01.2009
15 vuotta - 12.03.2009
16 vuotta - 29.04.2009
eläkkeelle
17 vuotta - 16.06.2009
18 vuotta - 03.08.2009
19 vuotta - 20.09.2009
20 vuotta - 07.11.2009
21 vuotta - 25.12.2009
22 vuotta - 11.02.2010
23 vuotta - 31.03.2010
24 vuotta - 18.05.2010
25 vuotta - 05.07.2010
26 vuotta - 22.08.2010
27 vuotta - 09.10.2010
28 vuotta - 26.11.2010

 

Kisakalenteri

NJ - Näyttelyt

1. 11.4.07 - NJ / kk - shetvars. - 1/15 BIS1, irtoSERT, JS 

2. 14.4.07- NJ / kk - muut varsat - 2/12, irtoSERT, JS 

3. 11.5.07 - NJ / kk - shetvars. - 1/12 BIS5, irtoSERT, JS

4. 23.5.07 - NJ / kk - shetvars. - 1/15, LKV1 irtoSERT, JS,

5. 30.3.08 - Yountville, LKV1 BIS5  MVA SERT, JS., Kati S.

6. 16.4.2008, Okariina, LKV3 irtoSERT, Eija P

7. 16.5.2008, Stud Monument, LKV 3 irtoSERT, Kati S.

8. 19.5.2008, maeven virtuaaliponit, LKV3 irtoSERT, Kati S.

9. 24.5.2008, Capvilla, LKV2 irtoSERT, Eija P

10. 30.11.2008 Viehättävä, LKV1 irtoSERT, JS, Peppi S.

 

KRJ - kouluratsastus          

1. 18.09.2007 - KRJ / kk - He B - 4/80

2. 30.09.2007 - KRJ / kk - He B - 1/40

3. 03.10.2007 - KRJ / kk - He C - 6/61

4. 15.11.2007 - KRJ / kk - He B - 2/54

5. 18.11.2007 - KRJ / kk - He B - 4/29

6. 18.11.2007 - KRJ / kk - He C - 5/30

7. 22.11.2007 - KRJ / kk - He C - 4/61

8. 09.12.2007 - KRJ / kk - He C - 4/62

9. 17.12.2007 - KRJ / kk - He B - 8/71

10. 1.1.2008 - KRJ / kk - He B - 2/30

11. 1.1.2008 - KRJ / kk - He B - 1/29

12. 1.1.2008 - KRJ / kk - He C - 1/30

13. 1.1.2008 - KRJ / kk - He B - 1/29

14. 1.1.2008 - KRJ / kk - He B - 10/100

15. 13.1.2008 - KRJ / kk - He B - 7/87

16. 21.1.2008 - KRJ / kk - He B - 6/65

17. 21.1.2008 - KRJ / kk - He B -3/66

18. 24.1.2008 - KRJ / kk - He B - 3/199

19. 17.3.2008 - KRJ / kk - He C - 4/100

20. 17.3.2008 - KRJ / kk - He B - 6/100

21. 28.3.2008 - KRJ / kk - He B - 2/60

22. 28.3.2008 - KRJ / kk - He B - 3/60

23. 28.3.2008 - KRJ / kk - He C - 3/60

24. 28.3.2008 - KRJ / kk - He B - 3/60

25. 5.4.2008 - KRJ / kk - Kn S. - 5/38

26. 5.4.2008 - KRJ / kk - He C - 1/50

27. 5.4.2008 - KRJ / kk - He C - 6/50

28. 5.4.2008 - KRJ / kk - Kn S. - 2/38

29. 5.4.2008 - KRJ / kk - He C - 7/50

30. 5.4.2008 - KRJ / kk - Kn S. - 1/38

31. 12.5.2008 - KRJ / kk - He C - 1/36

32. 12.5.2008 - KRJ / kk - He B - 5/36

33. 7.8.2008 - KRJ / kk - He B - 3/35

34. 7.8.2008 - KRJ / kk - He B - 3/35

35. 7.8.2008 - KRJ / kk - He C - 1/35

36. 7.8.2008 - KRJ / kk - He C - 2/35

37. 3.8.2008 - KRJ / kk - He C - 6/122

38. 19.8.2008 - KRJ / kk - He C - 1/35

39. 19.8.2008 - KRJ / kk - He B - 3/35

40. 19.8.2008 - KRJ / kk - He B - 4/35

41. 19.8.2008 - KRJ / kk - He B - 1/35

42. 24.8.2008 - KRJ / kk - He C - 1/36

43. 25.8.2008 - KRJ / kk - He C - 4/36

44. 26.8.2008 - KRJ / kk - He C - 4/36

 

Arvostelut

"Pirteän näköinen poniori, joka omaa erinomaisen ja sulavalinjaisen rakenteen. Hyvät ja hyvinlaskeutuvat lautaset. Häntä on kiinnittynyt hyvin. Takapää on muutenkin sopivan massiivinen ponin runkoon nähden. Hyvät kulmaukset, joka jalassa hyvät ja runsaannäköiset jouhet. Etupää on lihaksikas, jalat laskeutuneet rungon alle hyvin. Kaula on kiinnittynyt runkoon erinomaisesti. Kaulassa massaa on sopivasti. Pää on kiinnittynyt runkoon hyvin, sopusuhtaisen näköinen pää. Virkeän näköinen katse. Korvat kiinnittyneet normaalisti. Harja on runsaan näköinen ja sitä on tarpeeksi. Loistava yksilö."

 

 

img
img