mo

Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

 

Pirun Morsian

Kuollut 20.9.2009

 

SLA-II, KRJ-II, YLA2

Virallinen nimi Pirun Morsian  Omistaja: Viehättävä

Lempinimi

Rosa

Kasvattaja:

Marita Leppänen 

Rotu

Suomenhevonen

Hoitaja:

-

Sukupuoli

Tamma

  

   

Syntymäaika & ikääntyminen

28.6.2007  ikääntyy VARL

Koulutus:

Va A, 90cm

Säkä

154cm

Painotus: Koulu
Väri trt Rek.num. VH-40538
 

Hevosen ikääntyminen sivun ala-osassa

 

              

 

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan 
Lisää kuvia sivujen edetessä

 

 
   Jälkeläiset 

04.02.08 Viehättävän Pöljä (Hilavitkutin

21.03.08 Viehättävän Villiriina (Hilavitkutin

16.05.08 Viehättävän Hupsista (Hilavitkutin

01.03.09 Hannikka RAM (Hilavitkutin

17.04.09 Viehättävän Piru-Veera (Vikkori)

   Meriittien tiedot

30.11.2008 Kouluratsastusjaos Marraskuun laatuarvostelutilaisuus 79p. / KRJ II
07.12.2008 Yleislaatuarvostelu joulukuun tilaisuus 128p. / YLA2

Suomenhevoslaatuarvostelu SLA-II

 

 

Luonne

Yleisesti Pirun Morsian on reipas ja miellyttämishaluinen suomenhevostamma. Kouluratsastus maistuu Rosalle erityisen hyvin ja KRJ:ssä se onkin saanut paljolti menestystä. Vaikka tammalta löytyy kapasiteettia vaikka muille jakaa, se viihtyy myös aloittelevien ratsastajien seurassa. Joten tamma on kerännyt myös arvostusta tuntihevosena. Tallissa Rosa on mielellään huomion keskipisteenä ja puunattavana.

 

Harjausoperaatio on päivän tapahtumista yski Rosan lempi asioista. Se nauttii kaikenlaisesta harjaamisesta, silittelyistä ja rapsutteluista. Rosa nauttii erityisesti korvien takaa rapsuttelusta ja silloin se rentoutuu, niin että alahuuli alkaa lörpöttää. Pesukin onnistuu, mutta se ei ehkä kuulu ihan tämän tamman lempiasioihin. Kaviot se nostaa melkoisen kiltisti ja kannattelee sitä itse, niin että pienempikin hoitaja saa kaviot putsattua. Satula menee selkään hyvin, eikä Rosa pullistele satulavyön kanssa. Suitsetkin on helppo laittaa, mutta kylmiä kuolaimia tamma ei ota suuhunsa. Kannattaakin varsinkin talvella varmistaa että ne ovat lämpöiset ja vaikka lämmittää niitä hetken aikaa käsissä. 

 

Ratsastaessa Pirun Morsian on reipas ja miellyttää ratsastajaa. Yhteistyökykyä ja kapasiteettia vaikeimpiinkin juttuihin löytyy, joten tamma on sekä mahtava opetusratsu, että kilpahevonen. 

Kouluratsastus on Rosan juttu, vaikka ei se esteitäkään pelkää. Koulussa Rosa kaipaa selviä ohjeita ja toimii välittömästi. Se on herkkä pohkeelle, joten mitään paukuttavia ponipohkeita ei tule käyttää. Edestä Rosa ei ole heti kevyt, mutta pienellä sormityöskentelyllä se menee pyöreäksi. Takajalkojen kanssa se voi huijata, eikä käytä itseään niin kuin pitäisi. Se ei polje tarpeeksi ja niin siitä tulee helposti hieman etupainoinen, vaikka ratsastaja ei sitä huomaisikaan. Tammaa pitää reippaudesta huolimatta ratsastaa, mutta pienillä pidätteillä sen saa pysymään sopivassa vauhdissa. Rosa on notkea ja varmajalkainen, joten selässä olijan ei tarvitse pelätä. Se ei myöskään pelästy helposti ja jos pelästyy, se ei juokse alta. Pirun Morsian on esteillä liiankin reipas, mutta kunnon pidätteillä sen saa hitaammaksi. Ennen estettä tulee hidastaa kunnolla, jotta askelpituus on sopiva ponnistukseen. 

Rosa on mukava maastossa. Se ei pienestä pelästy ja toimii missä tahansa kohtaa jonossa. Se ei lähde ohittamaan laukassa ja on muutenkin turvallinen maastossa. 

 

Rosa käyttäytyy kunnioittavasti muita hevosia kohtaan ja sen voi laittaa laitumelle melkein minkä tahansa muun tamman kanssa. 

 

 

 

Sukutaulu - ja tutkimus, sekä jälkeläiset

Sukutaulu
   i. Pirun Ylpeys, evm.

    sh o. Yleispainotteinen

ii. Ennakkoluulo iii.  Laupias
iie. Ensivaikutelma
ie.  Pahanilmanlintu iei. Ukkosmyrsky
iee. Neitokainen
   e.  Kihlattu, evm.

    sh t. koulupainotteinen

ei. Kahlittu eii. Kahlekunkku
eie. Minnan Liisa
ee. Veskun Morsian eei. Saattue
eee. Veskun Valotähti
 

 

Rosan isä on komea suomenhevos-ori nimeltään Pirun Ylpeys, joka tunnetaan tuttujen kesken lempinimellä "Ylpe". Ori on menestynyt monissa eri lajeissa alue- ja kansallisella tasolla. Esteratsastuksessa ori on kilpaillut 100cm luokissa ja kouluratsastuksessa Vaativa B luokissa. Ylpe on myös sijoittunut pari kertaa kenttäratsastuksessa helpoissa luokissa kärkipäähän. Luonteeltaan ori on hyvin utelias ja hyväkäytöksinen persoona, joka on tietenkin orimainen herrasmies. Orin kasvattaja ja omistaja Arja Vietanen on hyvin tyytyväinen tästä upeasta omistamastaan suomenhevos-orista sen luonteen ja taitojen ansiosta. Näyttelyissä Ylpe on menestynyt myös hyvin hienon rakenteensa puolesta. Oria ei kuitenkaan olla yritetty vielä kantakirjata. Jälkeläisiä siltä löytyy 12 kpl:tta ja orin on todettu olevan oikein hyvä periyttäjä. Ylpen hyvä rakenne ja luonne ovat periytyneet monille sen jälkeläisille hienojen liikkeiden lisäksi. Väriltään se on tummanrautias ja sen säkäkorkeus lähentelee 154cm.

Rosan isänisä on punarautias suomenhevos-ori nimeltään Ennakkoluulo, joka tunnetaan tutummin "Nano" lempinimellä. Orin nimi kuvaa hyvin sen luonnetta, koska luonteeltaan herra on hyvin ennakkoluuloinen tuntemattoamia ja uusia asioita kohtaan. Tuttujen ja luotettavien ihmisten seurassa se on kuitenkin hyvin vahva, orimainen ja karski herrasmies persoona, joka viihtyy mainiosti tammojen seurassa. Nanolla ei olla kisattu koskaan oikein kunnolla, koska se on ollut koko ikänsä jalostuskäytössä. Ori on oikein hyvä periyttäjä ja jälkeläisiä siltä löytyy 76 kpl:tta. Säkäkorkeudeltaan se on suunnilleen 152cm.

Rosan isänisänisä on pääasiassa harrastekäytössä ollut suomenhevos-ori Laupias eli tutummin "Piku". Ori kilpaili nuorempana esteratsastuksessa ja maastoesteillä, mutta nyt vähitellen iän karttuessa se on siirtynyt eläkkeelle ja jalostuskäyttöön. Piku kuitenkin menestyi nuoruusiällään oikein hyvin kisaurallaan ja se on kantakirjattu kantakirjaan toiselle palkinnolle. Nykyään ori asustelee Länsi-Suomessa Kovikon Ratsastuskoululla viettämässä rauhallisia eläkepäiviä tuttujen seurassa. Luonteeltaan ori on kuuliainen, utelias ja orimainen herra, joka osaa käyttäytyä oikein herrasmiehen tavoin tilanteessa kuin tilanteessa. Jälkeläisiä siltä löytyy 9 kpl:tta, mutta tulevaisuudessa niitä olisi tarkoitus enemmän hankkia. Piku on väriltään rautias ja sen säkä korkeus on noin 161cm.

Rosan isänisänemä oli viehättävä suomen(pien)hevos-tamma nimeltään Ensivaikutelma, joka tunnettiin tuttujen kesken "Leena" lempinimellä. Tamma menehtyi 16-vuotiaana saamaansa ähkyyn, vaikka sitä yritettiinkin pelastaan ahkerin voimin. Tamma oli yleispainotteinen rouva, joka kisaili myös valjakkoajossa. Se menestyi kisoissa oikein mukavasti ja jälkeläisiä se ehti jättää maailmaan vain 2 kpl:tta. Luonteeltaan se oli arka, herkkä ja oikein suloinen. Leena oli hyvin pienikokoinen. Sen säkä oli vain 142cm ja väriltään se oli tummanpunarautias.

Rosan isänemä on kaunis suomenhevos-tamma nimeltään Pahanilmanlintu eli tutummin "Lintu". Lintu on vaativalla tasolla valjakkoajossa kilpaillut vanha rouva, jolla on 5 jälkeläistä. Tamma menestyi kisauransa aikana hyvin valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa tasolla Helppo B. Tammalla kisailtiin myös kisauransa alkuvuosina esteratsastuksessa 80cm luokissa, mutta menestystä ei tultu kahmittua kovinkaan paljoa. Nykyään Lintu viettää eläkepäiviään iloisena Terrakon Ratsastuskoululla. Luonteeltaan tamma on hyvin kiltti ja rauhallinen. Väriltään se on musta ja sen säkäkorkeus on noin 153cm.

Rosan isänemänisä on komea vanha villihköluonteinen suomenhevos-ori nimeltään Ukkosmyrsky. Tuttujen kesken ori tunnetaan "Ukko" lempinimellä. Ori kilpaili kisauransa aikana suhteellisen vähän, mutta menestyksekkäästi este- ja kenttäratsastuksessa. Sijoituksia satoi kisoista oikein kunnolla. Ori oli menestynyt kisoissa niin hyvin, että se siirtyi jalostuskäyttöön 10-vuotiaana, jolloin sillä oli takanaan 5 vuoden kisaura. Tähän mennessä orilta löytyy 104 jälkeläistä. Ukko on myös kantakirjattu suomenhevostenkantakirjaan ensimmäisellä palkinnolla. Luonteeltaan se on hyvin villi ja hurjapäinen, mutta orin omistaja Kari Halmekko sai orin luottamuksen puolelleen ja saavutti tämän kanssa kaikki sijoitukset kisoissa. Nykyään tätä parivaljakkoa ei erota kukaan, koska näiden vuosien aikana on parivaljakon välille kehittynyt vahva side. Väriltään Ukko on musta ja sen säkäkorkeus on suunnilleen 155cm.

Rosan isänemänemä on harrastekäytössä oleva yleispainotteinen suomenhevos-tamma nimeltään Neitokainen, joka tunnetaan tuttujen kesken lempinimellä "Neito". Neito on vielä vanhallakin iällä kisaillut harrasteratsuna ja puhtia tammalta kyllä löytyy. Tamma on menestynyt oikein mukavasti kouluratsastuksessa He B-tasolla aluekisoissa ja esteratsastuksessa 70cm luokissa seurakisoissa. Jälkeläisiä siltä löytyy tähän mennessä 3 kpl:tta. Kisauraa on suunniteltu jatkavan vielä pari vuotta ellei mitään pulmia tule eteen. Luonteeltaan tamma on pirteä ja hyväsydäminen. Väriltään se on tummanruunikko ja sen säkä lähentelee 150cm.

 

 

Rosan emä on lumoava suomenhevos-tamma nimeltään Kihlattu, joka tunnetaan tuttujen kesken lempinimellä "Kihla". Tamma on menestynyt kouluratsastuksessa kansallisellatasolla ratsastajansa Ritva sääskylän kanssa. Kihlalla on myös kilpailtu 60cm luokissa esteratsastuksessa. Menestystä on kertynyt kisoissa oikein mukavasti. Luonteeltaan se on herttainen, kiltti ja mukava tamma, joka tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Joskus tamma kuitenkin osaa olla hyvinkin itsepäinen tapaus. Tamman omistaja Marita Leppänen kuvaileekin tammaa hyvin eloisaksi, mutta vivahteikkaaksi yksilöksi. Näyttelyissä Kihla on pärjännyt hyvin. Jälkeläisiä siltä löytyy 2 kpl:tta Rosan lisäksi. Väriltään se on tummanrautias ja sen säkäkorkeus on suunnilleen 150cm.

Rosan emänisä oli hieno suomenpienhevos-ori nimeltään Kahlittu, joka tunnettiin tutummin "Kitku" lempinimellä. Kitku kisaili kisauransa aikana menestyksekkäästi kouluratsastuksessa sekä se menestyi hyvin kenttäratsastuksessa helpoissa luokissa. Jälkeensä ori jätti vain 2 jälkeläistä, koska se menehtyi nuorena sydänpysähdykseen. Luonteeltaan Kitku oli orimainen, mutta hyvin hellä ja mukava herrasmies. Väriltään se oli kulomusta ja sen säkäkorkeus oli noin 145cm.

Rosan emänisänisä on menestynyt tummahko suomenpienhevos-ori nimeltään Kahlekunkku. Tuttujen kesken "Kunkku" lempinimellä tunnettu pienikokoinen ori, joka kisasi kisauransa aikana kouluratsastuksen lisäksi esteratsastuksessa. Kunkku menestyikin kisoissa oikein hyvin ja kisauransa se lopettikin hyvän menestyksen ja hyvän kuntonsa vuoksi melkein 19-vuotiaana. Tämän jälkeen ori on saanut 24 jälkeläistä, jotka ovat menestyneet oikein hyvin kisaradoilla ja näyttelyissä. Nykyään Kunkku viettää eläkepäiviään Pohjois-Suomessa omistajansa Tiina Kaskelan hoivissa. Luonteeltaan ori on hieman hupsu ja oikea jekkuilia. Väriltään se on musta ja sen säkä on liki 147cm.

Rosan emänisänemä on hieno vanha suomenpienhevosrouva nimeltään Minnan Liisa. "Liisa" lempinimellä tunnettu tamma ei ole oikeastaan koskaan kisaillut kunnolla tai menestynytkään kummoisesti. Se on ollut ratsastuskoulun ratsuna jo monia vuosia ja hieman nuorempana tamma kilpaili raveissa. Nykyäänkin tamma toimii yhä Keski-Suomessa Jukolin Ratsastuskeskuksessa vammais- ja tuntiratsuna. Jälkeläisiä tamma on synnyttänyt tähän mennessä yhden Kitkun lisäksi. Luonteeltaan juuri 18-vuotta täyttänyt rouva on kiltti ja oikein helppo hoidokki, siksi se onkin ratsastuskeskuksen yksi suosikki hevosista. Väriltään tamma on tummanpunarautias ja sen säkäkorkeus on liki 144cm.

 

Rosan emänemä on hyvin hyväluonteinen suomenhevos-tamma nimeltään Veskun Morsian. Tamma tunnetaan tuttujen kesken "Vilkku" lempinimellä. Vilkku on koulu- ja esteratsastuksessa menestynyt vanha rouva, joka viettää nykyään eläkepäiviään Pohjois-Suomessa. Tammalla ei ole koskaan kilpailtu kansallisellatasolla, mutta aluekisoista tammalta löytyy sijoituksia. Vilkku on opetettu myös ajolle. Jälkeläisiä siltä löytyy 6 kpl:tta, jotka ovat menestyneet hyvin ratsuina ja valjakkohevosina. Väriltään Vilkku on kulorautias ja sen säkökorkeus lähentelee 156cm.

Rosan emänemänisä on vanha suomenhevos-ori nimeltään Saattue eli tutummin "Saku". Saku on 27-vuotias herrasmies, joka viettää eläkepäiviään Etelä-Suomessa Mekalan Yksityistallilla. Nuorempana kisauransa aikana ori kilpaili seura- sekä aluekisoissa yleispainotteisena monissa eri lajeissa. Ori menestyikin oikein mukavasti. Tällä hetkellä se on pienimuotoisessa jalostuskäytössä. Jälkeläisiä siltä löytyy tähän mennessä 13 kpl:tta. Luonteeltaan se on rauhallinen vanha herrasmies, joka on hyvin huomionkipeä. Väriltään se on rautias ja sen säkäkorkeus lähentelee 163cm. 

 

Rosan emänemänemä oli kouluratsuna toiminut suomenhevos-tamma nimeltään Veskun Valotähti, joka tunnettiin tuttujen kesken "Tähti" lempinimellä. Tamma kisaili nuorempana aluetasolla kouluratsastuksessa Va B luokissa ja menestyikin oikein hyvin. Tamma nukkui pois 23-vuoden iässä ja lähti näin vihreimmille laitumille. Jälkeensä Tähti jätti 5 jälkeläistä. Luonteeltaan se oli utelias ja pirteä tamma. Väriltään se oli vaaleanrautias ja sen säkäkorkeus oli noin 159cm.

 

© Laura R.

 

 

 

 

Kisakalenteri

Kisoja on yhteensä n. 300 kpl.   Vain sijoitukset esillä

 

 

 

 

Muuta

 

Treeni  Muuta
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

Vapaapäivä

1h Koulu (valvottu tunti)  

1-2h Maasto/kenttä (valvottu/vapaa) 

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit  (valvottu tunti) 

 

Liikuttaja: Hoitaja

Liikuttaja: Hoitaja

 Liikuttaja: Hoitaja

Liikuttaja: Hoitaja

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Hoitaja

Laidun nro. 12

Kavereina: Kikka, Ella, Hillevi, Emma, Mona

 

Tarha nro. 1

Kavereina:  Hillevi, Emma

 

 

Varusteet

 

 

   

 

Ikääntyminen

Seuraava syntymäpäivä   27 vuotta - 21.09.2009 Ikääntyy VARL:in mukaisesti
1 vuotta - 15.08.2007
2 vuotta - 02.10.2007
3 vuotta - 19.11.2007
4 vuotta - 06.01.2008
5 vuotta - 23.02.2008
6 vuotta - 11.04.2008
7 vuotta - 29.05.2008
8 vuotta - 16.07.2008
9 vuotta - 02.09.2008
10 vuotta - 20.10.2008
11 vuotta - 07.12.2008
12 vuotta - 24.01.2009
13 vuotta - 13.03.2009
14 vuotta - 30.04.2009
15 vuotta - 17.06.2009
16 vuotta - 04.08.2009
27 vuotta - 21.09.2009

 

 

Valmennukset

20.10.2008 Valmennus: buzz

Rosa aloitti valmennuksen yhteistyönhaluisena ja reippaana neitinä. Alkulämmittelyt hoidettiin ravailemalla ja tekemällä erilaisia helppoja kuvioita, kuten voltteja jne. Rosa kuunteli kokoajan ratsastan apuja ja muutenkin mukava valmennettava. Teimme laukanvaihtoharjoitusta, jossa laukka vaihdettiin joka askeleessa. Rosa suoriutui hyvin ja se oli rauhallinen, mutta kumminkin reipas. Lisäksi harjoiteltiin sulkutaivutuksia ravissa ja laukassa. Sekä avotaivutusta ravissa. Kun sulkutaivutus tuli tehdä laukassa meinasi Rosa vähän innostua liikaa ja koko harjoitus meinasi mennä päin mäntyjä, mutta ratsastaja sai hevosen kuuntelemaan apuja ja rauhoittumaan. Rosa notkistui mukavasti ja loppuvalmennus sujui hyvin. Lopputunnista mentiin koottua laukkaa ja työstettiin puolipiruettia.

 

Päiväkirja 

27.11.2008

Reippaasti nyt, hoputin tammaa matkalla maneesiin. Ulkona meinasi nimittäin jäätyä. Onneksi maneesissa olisi vähän lämpimämpi. Ovi auki ja äkkiä sisään. Suljin oven perässäni ja otin tammalta talliloimen pois. Talutin sen keskemmälle, kiristin vyön ja laskin jalustimet. Nousin selkään. Pyysin tammalta käyntiä ja sitähän tuli. Muutaman kierroksen jälkeen ohjasin sen keskiympyrälle ja pyysin sen raviin. Huomasin heti että tamma oli etupainoinen. En ollutkaan ratsastanut sillä ihan lähiaikoina. Tein paljon asetuksen muutoksia, sisään ja ulos. Pistin tamman pohkeilla liikkumaan paremmin, mutta tein pidätteitä, jotta vauhti ei nopeentuisi. Kun se vihdoin työskenteli kunnolla takasillaan ja oli pyöreä edestä, se meni peräänantoon. Laukassa työskentelimme myös ympyrällä. Tein useita siirtymisiä laukasta raviin ja ravista laukkaan, niin että kumpaakin tuli vain muutamia askelia. Rosa toimi oikein mukavasti ja treenin jälkeen se sai kävellä useamman kierroksen loimi päällä. Tallissa riisuin sen ja toin muutaman porkkanan palkaksi hyvästä työstä. Avasin tekemäni letin ja rapsuttelin Rosaa useamman tovin.

Illemmalla puin sille toppaloimen ja vein kavereiden kanssa laitumelle. Vaikka oli pimeää, lumi valaisi hyvin. Pakkasta oli muutama aste, mutta tiesin toppaloimien pitävän kylmän loitolla. Tammat kirmasivat ympäri laidunta iloisesti hirnuen.