imgimgimgimgimg
         

   

 

 

 

 

 

 

        

 
Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse

MC Tähtikirkas

Krisse nukkui pois 22.12.2010. 

 

Nimi  MC Tähtikirkas "Krisse"  VH-47188

Rotu  Suomenpienhevonen

Sukupuoli  tamma

Syntymäpäivä 08.08.2008 

Säkä 145 cm

Omistaja  Viehättävä

Kasvattaja MC Suomenhevoset 

 

Koulutus   Va B, 80cm

Painotus  koulu (ja este)ratsastus

Hevosen ikääntyminen sivun ala-osassa

 

     

img

Meriitit & näyttelyt

  

Jälkeläiset 

VIR MVA Ch myönnetty 29.11.2009

YLA2 30.04.2009, YLA-tilaisuus, 32 + 24 + 26 + 32 = 114p.  

 

10.01.2009 NJ Viehättävä, irtoSERT, Anette N.
20.02.2009 NJ Viehättävä, MVA-sert, Peppi S.

30.09.2009 NJ Viehättävä, MVA-sert, Peppi S.

03.12.2009 NJ Akasha Dressages, MVA-sert, Anette N.

   

03.10.08 sph-t. Viehättävän Humina (Pikantin Huimatuuli

11.11.08 sh-o. Viehättävän Valdemar (Pikantin Huimatuuli

14.11.08 sph-t. Viehättävän Tähkäpää (Pikantin Huimatuuli)  

20.03.09 sph-t. Viehättävän Tähdetön (Piparin Pelikortti)

20.12.09 sph-t. Hä-Blondi HUI (Pikantin Huimatuuli)

03.11.09 sh-o.  Märkäuni HUI (Molluska RULZ)

20.12.10 sph-t. Säihkyvä HUI (Siljan Suvereeni)

  

    

 

© rakennekuva PS.

 

   

 

img

Luonne

Yleisesti Krisse on oikein suloinen suomenpienhevonen. Tammamaisuutta löytyy, mutta järkeä sitäkin enemmän. Krisseä on ihan kiva hoitaa, eikä selässä keikkuminenkaan tylsää ole.

 

Hoitaessa Krisse on ihan okei. Se saattaa pyöriä ja liikuskella hermostuneesti epävarman hoitajan kanssa, mutta kun hoitajasta paistaa itsevarmuus, Krissekin rauhoittuu. Krisse ei pahemmin harjaamisesta nauti, mutta meneehän se ilman kiukkuilemista. Kaviot nousevat hyvin, eikä Krisse nojaile hoitajaan, vaan kannattelee itse jalkaansa. Varusteet menevät melko helposti, mutta satulan laitossa ja varsinkin mahavyön kiristyksessä tamma tahtoisi pyöriä. Niinpä se kannattaa olla sen aikaa kiinni. Suitset menevät ongelmitta. Krisseä on helppo taluttaa ja vaikka sen turpa yrittäisikin päästä herkullisten ruohonkorsien äärelle, saa sen helposti taas pois puskasta. 

 

Ratsastaessa Krisseltä löytyy halua yhteistyöhön. Kun ratsastaja keskittyy, keskittyy Krissekin oikein toden teolla. Tamma on melko helppo ratsastaa, pohkeita pitää käyttää ja ohjalla tehdä pieniä pidätteitä, niin että tamma pysyy tahdissa. Krisse saattaa tuntua aluksi jäykältä, mutta kun sen kanssa tekee paljon taivutuksia, tulee tammasta oikein mukava ratsastaa. Kouluratsastus on Krissen heiniä ja sen kanssa on mukava tehdä kaiken laista ja opetella uutta. Esteillä Krisse ei ole niin hyvä ja korkeudet huimaavat poloisen päätä. Matalia se hyppää ihan mielellään, mutta vauhtia tulee lisää. Esteillä kannattaa pyrkiä pitämään tahtia, sillä kun tamma innostuu liikaa, se unohtaa jalkansa ja ne menevät solmuun. Maastossa Krisse näyttää tammamaisuuttaan. Jonon paikalla ei niin ole väliä, mutta ohittamaan se ei päästä muita ratsuja vaan pitää saamastaan paikasta lujasti kiinni. 

 

Traileriin tamma menee pelotta. Matkalla ei tarvitse pitkiä taukoja pitää. Kilpailu alueella Krisse on hieman jännittynyt, mutta alkuverkassa se taas unohtaa perhoset vatsassaan ja tekee parhaansa kilpailussa. Eläinlääkärin vastaanotolla Krisse pyörii ja hyörii minkä kerkeää. Kengittäjälläkin voi olla pienoisia vaikeuksia, mutta kun tamma on hyvin kiinni, pitäisi kaiken mennä hyvin.

 

                            

© kisko. 

 

 

 

img

Sukutaulu

i Loitsutuli

  sph-o, vkk, 147cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2

ii Reissumies evm iii Mailinkantaja
iie Mannamaija
ie Tähtikirkas evm iei Lasikirkas K
iee Aino
e MC Tähtisumu

  sph-t, rt, 147cm 

  VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II

ei Reissupoika evm eii Tähtiin NAM
eie Oikeudenmukaisuus
ee Tähtityttö evm eei P.P Hyperaktiivi
eee Satutyttö NAM
 

    

MC Tähtikirkkaan suvusta löytyy upeita koulukenttien taitureita, jonka vuoksi myös Tähtikirkas on painottunut kisauksessaan kouluratsastukseen. Vaikka isä voikko onkin ja emä rautias, on emän rautias väri periytynyt Tähtikirkkaalle. Kummatkin vanhemmat (isä ja emä) ovat MC Suomenhevosten omistuksessa, josta Tähtikirkas on aikoinaan ostettu meille Viehättävään. Tamman suku on tasan yksipolvinen. 
 
Tähtikirkkaan isä on komean voikko suomenhevosori Loitsutuli. Ryhdikäs ja rodunomaisen rakenteen omaava ori on haalinut itselleen useita palkintoja niin kantakirjaustilaisuuksista (KTK-||, 73p.) kuin tavallisista näyttelykehistäkin (VIR MVA Ch- arvonimi). Ori asuu kotitallillaan MC Suomenhevosissa Irvikissan omistuksessa ja tavoitteet orin kanssa ovat korkealla. Sen kanssa aiotaan vielä tulevaisuudessa rotuyhdistyksen (SLA) laatuarvosteluun sekä Yleislaatuarvosteluun, myöskään KRJ'n ja ERJ'n laatuarvostelupalkintoa ei ole unohdettu ja näillä näkymin nekin ovat vielä edessä. Hyviin palkintoihin orilla onkin mahdollisuuksia, sillä KRJ'n alaisia sijoituksia sillä on tällä hetkellä lähemmäs kuuttakymmentä (60) ja esteiltäkin sijoituksia kertynyt kolmekymmentäkaksi (32). Koulupainotteinen ori taitaa koulua Helpon A:n verran ja esteitäkin se hyppää metrin. Korkeudeltaan 147cm korkealla orilla jälkeläisiä on vasta neljä (4) kappaletta, mutta näin mainiolta orilta niitä on varmasti tulossa vielä lisääkin, sitä odotellessa. 
 

Tähtikirkkaan isänisä on myöskin voikko suomenhevosori Tulenarka. Itse ori ei ole mitenkään kuuluisa tai tunnettu. Se on tavallinen puskaratsu eräällä poronhoitotilalla Pohjois-Lapissa. Koulutustasokaan ei ole mitenkään huikean korkea, se hyppää noin 80cm ja menee koulua noin Helpon B:n verran. Ratsastuskisoissa tai näyttelykehissä orin kanssa ei käydä ollenkaan. Sitä käytetään kotioloissa myös valjakossa, ja talvisin kun autolla ei lumisateen vuoksi pääse, Tulenarka valjakkoineen toimii poronhoitajaperheen autona. Kesäisin ori myös kyntää peltoja omistajiensa pellolla. Luonteeltaan se on erittäin hyväkäytöksinen ja rauhallinen oriksi, se rakastaa ihmisiä. Ikää oriilta löytyy 14 vuotta ja se on 147cm korkea. 
 

Tähtikirkkaan isänemä on sympaattinen suomenhevostamma Tähtikirkas. Se on liinakko, ja luonteeltaan valioluokan arvoinen tamma. Tähtikirkas kisaa silloin tällöin pikkukisoissa niin esteitä kuin kouluakin kasvattajansa tytön ratsastamana. Koulutustasoltaan tamma on metrin esteiden tasoa ja koulua se osaa tanssia Helpon B:n tasoisesti. Tamman syntymään kuuluu eräs suloinen 'tarina': "Se syntyi joulukuun toisiksi viimeisenä päivänä kello kahden aikaan yöllä. Yö oli tähtikirkas, ja revontulia näkyi taivaalla -voitte varmaan kuvitella sen upean näyn, ja sen, kuin yhtä upea liinaharjainen suomenhevostamma ottaa ensiaskeleensa lämpimässä tallissa olkien päällä -näin syntyi Tähtikirkas, tamma, josta kukaan ei ole kuullut, mutta kuultuaan ei unohda." Vain 145cm korkea tamma on varsonut vain kerran (Loitsutuli) ja upean varsan se onkin varsonut, lisää varsoja tammalta luultavasti ei ole odotettavissa. 
 

Tähtikirkkaan isänisänisä on upean musta suomenhevosori Mailinkantaja. Tämä 150cm korkea ori ei ole Etelä-Suomessa mitenkään tunnettu ja tiedetty, mutta heti Keski-Suomen yli mentäessä ori löytyy lähes jokaisen suomenhevosen sukutaulusta. Luonteeltaan hiukan hankala ja tulinen ori on varsinkin koulukenttien taitaja, se on koulutettu Helpon A:n tasolle ja tuonut omistajiensa kaappiin useamman kuin yhden kirkkaan pokaalin ja sinivalkoisen ruusukkeen. Jälkeläisiä orilla on tällä hetkellä huikeat kaksikymmentä (20) kappaletta, vanhana orina se löytyy myös monen suomenhevosen suvusta jopa kolmannesta polvesta. Syntynyt ja asunut kasvattajallaan koko ikänsä. Se on hassua, miten koko Suomi ei tunne tätä oria, mutta se varmaan johtuu siitä, että ori on elellyt koko elämänsä Pohjois-Suomessa tammoja astuen ja kisamatkojaan tehden. 
 

Tähtikirkkaan isänisänemä on luonteeltaan täydellinen suomenhevostamma Mannamaija. Tämä tamma on erittäin tunnettu ympäri koko Suomen ja kyllä silmiinpistävällä kimolla värillä sitä huomiota saakin ja sitten kun omaa vielä upeat liikkeet kouluratsastusta ajatellen. Tamma onkin koulutettu jopa Vaativan B:n tasolle, johon moni suomenhevonen ei pysty. Korkeutta aivan ihanalla tammalla on 149cm ja jälkeläisiä vasta kolme (3) kappaletta. Tammaa ei haluta myöskään yleistää liikaa suomenhevosten suvussa, joten tamman orit valitaan huolella ja harkitusti eikä jälkeläisiä tulla teettämään montaa kappaletta. Tamma asuu nyt eläkevuosiaan viettäen Tampereen seudulla kivalla, pienellä maalaistallilla tehden sieltä vielä muutamia kisamatkoja ja luultavasti vielä yhden varsan varsoen joskus tulevaisuudessa. 
 

Tähtikirkkaan isänemänisä on suomenhevosori Lasikirkas K. Ruunikko ori on rakenteellisesti erittäin arvokas, vaikkei ratsastuskisoissa muuten kamalasti kiertele. Se on koulutettu kuitenkin suhteellisen korkealle, koulussa Helppo A ja esteillä metri. Ori on kuitenkin kierrellyt näyttelyissä esittelemässä itseään maailmalle ja ihastuttamassa tammanomistajia. Niimpä jälkeläisiäkin löytyy kaksitoista (12) kappaletta. On ori myös parissa ratsastuskilpailussakin nähty sinivalkoinen ruusuke suitsissaan ja ratsastajallaan iloinen hymy naamallaan, mutta lähinnä koulukisoissa ori kuitenkin depytoinut. Korekutta komistus orilta löytyy 148cm. 

 
Tähtikirkkaan isänemänemä on suomenhevostamma Aino, joka kuuluu vanhaan suomenpienhevosten sukuun. Aino kantakirjattiin palkinnolla I upean rodunomaisen rakenteensa vuoksi, ja sillä on reilut neljäkymmentä (40) kouluratsastussijoitusta pelkästään jo tanssimalla luokassa Helppo A. Aino kuoli kuitenkin vanhuuteen 27 vuoden ikäisenä - joka on jo melko kunnioitettava ikä. Väriltänsä tamma oli liinakko, ja sillä oli pitkä vaalea harja, kuten Kalevalan Ainolla on. Kuka ties, saiko tamma siitä nimensä. Korkeutta suloisella Ainolla oli vain 143cm. 
 
Tähtikirkkaan emä on kauniin rautias suomenhevostamma MC Tähtisumu. Hienon rakenteen omaavana tamma olisi jo VIR MVA Ch- arvonimen arvoinen, mutta sitä ei ole sille vielä haettu. Luonteeltaan kaikinpuolin mukava tamma asuu kotitallillaan MC Suomenhevosissa Irvikissan omistuksessa ja kuten Tähtikirkkaan isäorilla, myös emän suhteen tavoitteet ovat erittäin korkealla. Tamman kanssa aiotaan vielä rotuyhdistyksen (SLA) laatuarvosteluun sekä Yleislaatuarvosteluun ERJ'n ja KRJ'n laatuarvosteluita unohtamatta. Sijoitukset varsinkin kouluratsastuksesta riittäisivät jo hyvään palkintoon, sillä niitä on huimat viisikymmentäviisi (55) kappaletta ja esteillä sijoituksia on kaksikymmentäviisi (25). Koulupainotteinen tamma on koulutettu varsin korkealla, se taitaa koulua Vaativan B:n verran ja hyppää ratana metrin esteitä. Korkeudeltaan tamma on 147cm ja jälkeläisiä se on varsonut jo kuusi (6) kappaletta.  

 
Tähtikirkkaan emänisä on Reissupoika. Se on punarautias ja erittäin komea suomenpienhevosori, joka on ainoastaan 144 cm korkea. Ori kilpailee aktiivisesti kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa, mutta on kuitenkin koulupainotteinen. Reissupoika on melko haluttu ori tammanomistajien keskuudessa, sillä se on kantakirjattu II-palkinnolla ryhdikkään rakenteensa puolesta ja luonteeltaankin se on täysi kymppi. Sillä on seitsemän (7) jälkeläistä Sumun lisäksi eli yhteensä kahdeksan (8) kappaletta. Orin liikkeillä on varaa kehuskella ja se on koulutettu jopa Vaativan B:n tasoisesti ja esteitäkin se hyppää oikein mukavat 110cm. Oikein mahtiori siis. 

 
Tähtikirkkaan emänemä Tähtityttö on aivan ihanaluonteinen suomenpienhevostamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 145 cm. Tamma on väritykseltään kaunis tummanpunarautias, kuten Reissumieskin. Se on perhehevosena maalla, eikä kisaa ratsastuskisoissa kamalan aktiivisesti, mutta kuuleman mukaan on joka tapauksessa erittäin lahjakas kouluhevonen. Koulutettu se on Helpon A:n tasolle ja hyppää kotioloissa 80cm. On se kuitenkin pari kertaa nähty kouluaitojen siäpuolella julkisestikin sinivalkoinen ruusuke päitsissään. Näyttelyissä tammaa on sen verran käytetty, että ktk-II titteli on saatu palkintokaappiin. Esteitäkin tamma hyppää mielellään ja niitä sen kanssa harrastetaankin omalla kotikentällä. Tähtitytöllä on Sumun lisäksi yksi (1) varsa, KTK-III palkittu liinakko sph-ori Pojjaan Kloppi. 

 
Tähtikirkkaan emänisänisä on suomenhevosori Katse Tähtiin NAM. Tämä punarautias 145 cm korkea ori kisasi 10 vuotta kestäneellä kisakaudellaan useassa kouluratsastuskilpailussa ja ehtikin saada useita kymmeniä sijoituksia Helpon C:n, B:n ja A:n tasolla. Kisasipa ori myös vaativissakin luokissa saaden sieltäkin sijoituksia omistajilleen. Se menehtyi sydänverisuonen katkettua kotitallissaan yöllä maaliskuussa 25 vuotiaana. Reissumiehen lisäksi orilla oli kuusi (6) muuta jälkeläistä, joista neljä (4) tammoja ja kaksi (2) oreja, ja niistä kaksi tammaa on sittemmin kantakirjattu II-palkinnolla, yksi III-palkinnolla ja molemmat oriit myös III-palkinnolla. 

 
Tähtikirkkaan emänisänemä Oikeudenmukaisuus oli liinakko 146 cm korkea pienhevotamma. Se tunnettiin kouluratojen valloituksen lisäksi hienoista varsoistaan, joita on viisi (5), ja joista yksi on KTK-I hevonen, kolme KTK-II ja kaksi KTK-III. Oikeudenmukaisuus kilpaili hyvinä vuosinaan Helppoa A:ta sekä Vaativaa B:tä. Sillä olisi ollut kapasiteettiä Vaativaan A:hankin, mutta tammalle tapahtui muuan onnettomuus jalkansa kanssa, jonka jälkeen sillä ei enää erityisemmin ratsasteltu varsinkaan kisoissa, ainoastaan kevyessä kotikäytössä. Se kuitenkin eleli omistajiensa luona varsoen muutaman varsan näille, kunnes tamma päästettiin pahentuneita jalkakivuista 24 vuotiaan ikäisenä veteraanina. 

 
Tähtikirkkaan emänemänisä on KTK-I suomenhevosori P.P Hyperaktiivi. Se oli väriltään liinakko ja korkeutta sillä oli 145 cm. Ori kuoli ollessaan 27 vuoden ikäinen vanhuuteensa. Se oli koulupainotteinen ja kisasi Helpon B:n kansallisella tasolla ja Helppoa A:ta aluetasolla. Oriilla oli etusissaan polviin ulottuvat sukat ja toisessa takasessa sukka ylsi melkein kintereeseen. Nimensä veroinen ori kyllä oli, sillä sillä on oli sata (100) jälkeläistä, joista tunnetuimmat ovat ori P.P Hyperin Poika (KTK-I) ja Superlikka RAV (KTK-I), sekä MC Tähtitytön täyssisko Pikkutyttö NAM. 

 
Tähtikirkkaan emänemänemä Satutyttö NAM, tunnettiin sen herasta silmästä ja hienosta, rodunomaisesta rakenteesta. Se edusti rautiaiden lahkoa ja korkeuttakin löytyi 146 cm. Tamma oli kantakirjattu kolmospalkinnolla jo kymmenen vuoden ikäisenä, jolloin sen jalostusarvo kiihtyi huimasti. Tamma kisasi ahkerasti koulua ja esteitä ollen yleispainotteinen. Vielä 19 -vuotiaanakin tamma starttasi vuoden aikana seitsemissä (7) koulukilpailuissa. Kisaeläkkeellee päästyään sen omistaja hankki uuden kisahevosen ja möi Satutytön 20 vuotiaana. Satutyttö nukkui pois eläkekodissaan rauhallisella maalaistallilla nuoren tytön omistuksessa 27 vuotiaana kuuden (6) jälkeläisen emänä.

Sukuselvityksestä iso kiitos Rops:lle

 

 

img

Ikääntyminen

Täysi-ikäinen   4 vuotta - 16.02.2009 VARL
syntynyt 08.08.2008
1 vuotta - 25.09.2008
2 vuotta - 12.11.2008
3 vuotta - 30.12.2008
4 vuotta - 16.02.2009
5 vuotta - 05.04.2009
6 vuotta - 23.05.2009
7 vuotta - 10.07.2009
8 vuotta - 27.08.2009
9 vuotta - 14.10.2009
10 vuotta - 01.12.2009

11 vuotta - 18.01.2010
12 vuotta - 07.03.2010
13 vuotta - 24.04.2010
14 vuotta - 11.06.2010
15 vuotta - 29.07.2010
16 vuotta - 15.09.2010
17 vuotta - 02.11.2010
18 vuotta - 20.12.2010
19 vuotta - 06.02.2011

20 vuotta - 26.03.2011

21 vuotta - 13.05.2011

22 vuotta - 30.06.2011
23 vuotta - 17.08.2011
24 vuotta - 04.10.2011
25 vuotta - 21.11.2011
26 vuotta - 08.01.2012
27 vuotta - 25.02.2012
28 vuotta - 13.04.2012

 

 

img

Muuta

Treeni    varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu   

Vapaapäivä

1h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

45min vapaavalintaista  

Vapaapäivä

1h Koulu  

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Koulussa pintelit

 kaikkiin jalkoihin.

 

 

 

img

Kouluratsastus                                            Esteratsastus

1. 28.2.2009 - KRJ / KRJ CUP - He A - 44/547

 

KRJ
1.
2.11.2008 - KRJ / kk - He A - 2/50 (83.792%)

2. 3.11.2008 - KRJ / kk - Va B - 5/50 (82.071%)

3. 9.11.2008 - KRJ / kk - He A - 1/35 (81.459%)

4. 6.11.2008 - KRJ / kk - He A - 4/100

5. 7.11.2008 - KRJ / kk - Va B - 1/76

6. 9.11.2008 - KRJ / kk - He A - 7/100

7. 9.11.2008 - KRJ / kk - He A - 1/35

8. 27.11.2008 - KRJ / kk - He A - 3/55
9. 28.11.2008 - KRJ / kk - He A - 7/55
10. 29.11.2008 - KRJ / kk - He C - 7/55
11. 29.11.2008 - KRJ / kk - Va B - 6/55
12. 4.12.2008 - KRJ / kk - He A - 2/50
13. 5.12.2008 - KRJ / kk - He A - 5/50
14. 13.12.2008 - KRJ / kk - Va B - 1/25
15. 14.12.2008 - KRJ / kk - He B - 7/50
16. 14.12.2008 - KRJ / kk - Va B - 3/50
17. 15.12.2008 - KRJ / kk - He B - 2/50
18. 15.12.2008 - KRJ / kk - He B - 7/50

19. 18.1.2009 - KRJ / kk - He B - 5/80
20. 19.1.2009 - KRJ / kk - He B - 1/80
21. 21.1.2009 - KRJ / kk - He B - 2/80
22. 22.1.2009 - KRJ / kk - He B - 4/80
23. 26.1.2009 - KRJ / kk - Va B - 2/80
24. 31.1.2009 - KRJ / kk - Va B - 3/80
25. 1.2.2009 - KRJ / kk - Va B - 9/100
26. 3.2.2009 - KRJ / kk - He C - 8/100
27. 5.2.2009 - KRJ / kk - He B - 1/100
28. 5.2.2009 - KRJ / kk - Va B - 4/100
29. 23.1.2009 - KRJ / kk - He A - 2/100
30. 23.1.2009 - KRJ / kk - Va B - 7/100
31. 9.2.2009 - KRJ / kk - He B - 6/80
32. 4.2.2009 - KRJ / kk - He A - 7/81
33. 11.2.2009 - KRJ / kk - He A - 5/99
34. 15.2.2009 - KRJ / kk - Kür Va B - 1/70
35. 22.2.2009 - KRJ / kk - Kür Va B - 6/70

36. 18.3.2009 - KRJ / kk - He B - 1/60
37. 24.3.2009 - KRJ / kk - Va B - 4/60
38. 28.3.2009 - KRJ / kk - He B - 7/70
39. 29.3.2009 - KRJ / kk - He C - 3/70
40. 10.4.2009 - KRJ / kk - Va B - 4/60
41.
25.3.2009 - KRJ / kk - He B - 4/73
42. 25.3.2009 - KRJ / kk - Va B - 2/50
43. 19.4.2009 - KRJ / kk - Va B - 4/60

1. 14.12.2008 - ERJ / kk - 70cm - 2/50
2. 16.12.2008 - ERJ / kk - 70cm - 6/50
3. 4.2.2009 - ERJ / kk - 70-80cm - 3/50

4. 9.2.2009 - ERJ / kk - 70-80cm - 5/50
5. 11.2.2009 - ERJ / kk - 70-80cm - 4/50

6. 27.3.2009 - ERJ / kk - 60cm - 2/65

7. 10.4.2009 - ERJ / kk - 40cm - 6/42
8. 4.5.2009 - ERJ / kk - 60cm - 7/60
9. 10.5.2009 - ERJ / kk - 60cm - 5/60
10. 6.6.2009 - ERJ / kk - 80cm - 7/50
11. 21.6.2009 - ERJ / kk - 80cm - 10/100
12. 14.7.2009 - ERJ / kk - 80cm - 2/42
13. 24.8.2009 - ERJ / kk - 80cm - 3/21
14. 25.8.2009 - ERJ / kk - 80cm - 4/21
15. 15.10.2009 - ERJ / kk - 80cm - 7/60
16. 5.9.2009 - ERJ / kk - 70cm - 1/13
17. 5.10.2009 - ERJ / kk - 70cm - 6/50
18. 07.11.2009 ERJ kutsu, 70cm: 4/50
19 13.11.2009 ERJ kutsu, 80cm: 7/70

 

 

 

img

Valmennukset

30.6.2009 Estevalmennus, valmentaja: Capuccino

Saavuttuanne kentälle aloit heti lämmitellä Krisseä tulevaa estevalmennusta varten. Pystytin vielä esteitä hiukan, mutta sivusilmällä katsoessani teillä lämmittely meni hyvin ja Krisse oli kokoajan yhteistyöhaluinen,eikä tehnyt mitään ylimääräisiä temppuiluja. Valmennuksen teemana olisi siis ihan perusasiat; laukan pidentäminen ja lyhentäminen,puomi ja kavelettiharjoitukset ja in-and-out hypyt. Alussa Krisse kävi todella kuumana eikä olisi millään tahtonut kuunnella harjoituksissa ratsastajan pidättäviin apuihin. Volttien ja herättelyn jälkeen Krisse kuitenkin alkoi toimia puomeilla ja kavaleteilla hyvin ja selvästi katsoi minne jalkansa sijoittaa ja tarvittaessa venytti askeliaan tarpeen mukaan. Laukkojen lyhennykset ja pidennykset tuottivat aluksi vähän ongelmia. Tamma joko hidasti liikaa tai meni liian kovaa. Kontrolloituasi ja enemmän istunnan avulla toimien Krissekin alkoi mennä jo paremmin,mutta välillä tosin oli taas pientä liikainnokuutta havaittavissa. In-and-out sarjat menivät jo pitkähkön kavaletti, lyhennys ja pidennysharjoituksen jälkeen ongelmitta. Joskus Ram:n tasapaino kuitenkin horjui kun ei päässyt kunnolla hyppyyn mukaan, mutta se on helposti korjattavissa tekemällä tasapainoharjoituksia ja totuttelemalla Krissen askeliin ja oppimalla reagoimaan tilanteissa tamman tavalla. Vielä lopuksi menitte pienen, mutta kaikkia opetettuja harjoituksia käyttäen esteradan, jonka estekorkeus oli 80cm. Rata meni hyvin,vaikka korjattavaa olikin,mutta tästä valmennuksesta jäi tosi hyvä fiilis, koska huomasi selvästi,että olitte oppineet uusia asioita ja toimitte niiden mukaisesti.

 

24.4.2009 Kouluvalmennus, valmentaja: Elina
Krisse oli hieman tuimalla päällä, kun aloitimme tunnin, sillä jo verryyttelyraveissa se ilmoitti tunteistaan riehakkaalla pukilla. Se ei myöskään ollut kuulevinaankaan pohkeitasi. Parin kierroksen jälkeen sait jo jonkinlaista kontaktia tammaan. Teimme paljon kiemuroita ja ympyröitä ravissa, ja Krisse alkoi yhä enemmän kuunnella apujasi. Pian se oli jo täysin valmis yhteistyöhön, ja aloitimme ensin temponlisäykset ravissa. Askeleen lyhentäminen tosin tuotti aluksi vaikeuksia, koska Krisse meni eteenpäin kuin höyryjuna. Kun olimme puurtaneet temponvaihteluiden parissa jonkin aikaa, laitoin teidät tekemään kolmikaarista kiemurauraa, harjoitusravissa. Krisse taipui hyvin ja oli selvästi pehmeä ratsastaa. Kokeilimme pian kiemuraa laukassa. Vaikka tamma olisi kovin halunnut mennä lujempaa, se pysyi nätisti hallinnassa ja totteli sinua. Siirryimme vielä lopuksi uralle harjoittelemaan lisättyä ja koottua laukkaa, mitkä Krisse suoritti erinomaisesti.
 
3.4.2009 Kouluvalmennus, valmentaja: Elina
Kun valmennus pidettiin vaihteeksi ulkona kentällä, Krisse selvästi riemastui tästä. Lämmittelyraveissa se ravasi kauniisti, kaula kaarella liikkuen rytmikkäin ja matkaavoittavin askelin. Aloitimme taivutuksia käynnissä. Ne sujuivat moitteettomasti, kuten ravissakin, vaikka Krisse hieman jännitti jostain syystä. Taivutusten jälkeen harjoittelimme hieman lisättyä ravia. Annoit hieman liian kovat pohkeet ja Krisse reagoi niihin voimakkaasti. Hyvin sujuivat nekin, edelleen Krisse kulki nätisti kuolaimella. Uralla treenasimme pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Krisse liikkui kepeästi ja ilmavasti, olin todella tyytyväinen suoritukeen! Lopuksi otimme hieman laukkavääntöjä, eli laukkaympyröitä ja koottua ravia.

 

1.3.2009 Kouluvalmennus, valmentaja: Roy

Krisse oli alussa jo taipuvainen ja kuunteli sinua hyvin. Ajattelin, että kerta Krisse on noin hyvin avuillasi ja liikkuu kivasti, niin tekisitte pohkeenväistöjä ravissa ja käynnissä, sekä laukkaan siirtymisiä. Käynnissä väistöt onnistuivat hyvin, eikä ravissakaan väistöt tuntuneet kummallekaan vaikeilta. Yhdessä kohtaa Krisse säpsähti hieman maneesin katolta tippuvan lumen pauketta sen valuessa katolta alas. Selkäsi alkoi yhdessä kohdassa menemään pyöreäksi, mutta korjasit tämän ongelman nopeasti. Laukkasiirtymiset eivät myöskään olleet tammalle kovinkaan haasteellisia. Pysähdyksestä laukkaan ja takaisin pysähdykseen jalat vierekkäin. Lopuksi vielä ravasitte vapaasti pitkin ohjin pitkin maneesia tehden voltteja, sekä nelikaarista kiemurauraa. Krisse liikkui alusta alkaen reippaasti, mikä kertoo myös, että ratsastit hyvin avut läpi. Muistathan vielä istua suorana, ettei selkä ole pyöreänä.
 

2.1.2009 Kouluvalmennus, valmentaja: buzz

Tässäpä oikein loistava pari! Krisse oli jo alkulämmittelyissä innokkaan oloinen ja se pursusi yhteistyönhalua. Lämmittelyiden aikana tamma alkoi kulkea rennosti ja se oli hyvin rauhallinen koko valmennuksen ajan. Krisse kuunteli ratsastajan pyyntöjä tarkasti ja suoritti pyydetyt tehtävät kiitettävästi. Vaikka valmennuksen yhtä oria kiinnosti kovasti Krisse, ei neiti antanut orin häiritä ollenkaan sen työskentelyä. Alkulämmittelyiden jälkeen alkoi harjoittelu. Aloitimme pohkeenväistöllä, joka tuntui olevan tälle ratsukolle täysin lasten leikkiä. Käynnissä se onnistui hyvin, sekä myös ravissa. Tamman kauniit liikkeet tulivat esiin varsinkin pohkeenväistössä ja siitä näki, kuinka se todella keskittyi ja halusi oppia uutta. Lisätty käynti sujui ratsukolta mainiosti, lisätyssä ravissa olikin sitten harjoiteltavaa. Aluksi neiti ei meinannut ymmärtää apuja ja koko lisätyn ravin harjoittelu meinasi mennä penkin alle, mutta kova treenaus sai Krissen pian tajuamaan, mitä siltä nyt haluttiin. Kun lisätty ravi lopulta onnistui, se näytti hienolta. Seuraavaksi olikin vuorossa avo- ja sulkutaivutuksia. Nämä olivatkin taas Krisselle täysin tuttua puuhaa ja ratsukko suoriutui tästä harjoituksesta erinomaisesti. Takaosankäännöstä jouduttiin harjoitella enemmän kuin avo- ja sulkutaivutuksia, mutta sekin onnistui mainiosti harjoittelun jälkeen. Ratsukko tulee pärjäämään loistavasti koulukentillä mahtavan yhteistyönsä ansiosta

 

27.11.2008 Ram.

Reippaasti nyt, hoputin tammaa matkalla maneesiin. Ulkona meinasi nimittäin jäätyä. Onneksi maneesissa olisi vähän lämpimämpi. Ovi auki ja äkkiä sisään. Suljin oven perässäni ja otin tammalta talliloimen pois. Talutin sen keskemmälle, kiristin vyön ja laskin jalustimet. Nousin selkään. Pyysin tammalta käyntiä ja sitähän tuli. Muutaman kierroksen jälkeen ohjasin sen keskiympyrälle ja pyysin sen raviin. Huomasin heti että tamma oli tänään oikein pirteä. En ollutkaan ratsastanut sillä ihan lähiaikoina. Tein paljon asetuksen muutoksia, sisään ja ulos. Pistin tamman pohkeilla liikkumaan paremmin, mutta tein pidätteitä, jotta vauhti ei nopeentuisi. Kun se työskenteli kunnolla takasillaan ja oli pyöreä edestä, se meni peräänantoon. Laukassa työskentelimme myös ympyrällä. Tein useita siirtymisiä laukasta raviin ja ravista laukkaan, niin että kumpaakin tuli vain muutamia askelia. Krisse toimi oikein mukavasti ja treenin jälkeen se sai kävellä useamman kierroksen loimi päällä. Tallissa riisuin sen ja toin muutaman porkkanan palkaksi hyvästä työstä. Avasin tekemäni letin ja rapsuttelin Krisseä useamman tovin.

Illemmalla puin sille toppaloimen ja vein kavereiden kanssa laitumelle. Vaikka oli pimeää, lumi valaisi hyvin. Pakkasta oli muutama aste, mutta tiesin toppaloimien pitävän kylmän loitolla. Tammat kirmasivat ympäri laidunta iloisesti hirnuen.

 

10.10.2008 Kouluvalmennus, valmentaja: buzz

Krisse oli alussa vähän jäykkä ja jännittyneen oloinen. Tuntui, että se oli ihan hämillään joutuessaan yksin suureen maneesiin. Alkulämmittelyissä tehtiin paljon taivutuksia ja erilaisia kuvioita, jotta tamma rentoutuisi ratsastajan alla. Jäykkyyteen vaikutti ehkä vähän ratsastajan jännittyneisyys. Pian aloitettiin kunnon harjoitukset. Ensin koottiin keskikäynti ja se onnistui hyvin. Lisättyä käyntiä ja ravia mentiin myös. Välillä Krisse tuntui matelevan eteenpäin, mutta reippaat pohjeavut saivat sen reipastumaan ja innostumaan. Se hoiti hienosti takaosankäännöksen. Sitten Krisse sai laukkailla maneesissa ratsastajan kanssa vapaasti tekemällä kuvioita. Pian laukka vaihdettiin käynnin kautta. Krisse ja ratsastaja suoriutuivat hyvin laukkaharjoituksista. Lopusta tehtiin vielä erilaisia ravi- ja käyntiharjoituksia. Kokonaisuutena valmennus sujui hyvin.
  

Ratsastin Krissen 3.9.08. Tamma oli oikein mukavalla päällä ja tiesin heti sen nähtyäni, että tänään on hyvä päivä. Noustuani selkään tamma oli virkeänä, se kulki omasta halustaan hyvällä käynnillä. Kentän laidalle lappasi porukkaa, tamma pysyi rauhallisena, kuunteli vain minua. Se ei edes tuntunut huomaavan saaneensa yleisöä. Kokosin ohjat ja pidin tuntuman vakaana. Krisse tuntui hieman jäykistyneen, joten heti ravissa tein taivuttavia harjoituksia sen kanssa. Ravailimme hetken ympyrällä ja krisse meni nätisti. Työskentelimme laukan nostojen parissa vähän aikaa. Aluksi pidätteet eivät tuntuneet menevän läpi, joten pysäytin tamman suoraan laukasta, peruutin ja nostin uudelleen laukan. Pikkuhiljaa Krisse siirtyi vain istunnan avulla laukasta raviin ja käyntiin. 

Kehuin tammaa tunnin jälkeen, se oli taas erittäin mukava, yhteistyöhaluinen ja helposti ratsastettava suomenpienhevos tamma.

 

img