imgimgimgimgimg
         

   

 

 

 

 

 

        

 
      

Tallialue

Aurinko porottaa kuumana ja lintujen hilpeäsävyinen ooppera aloittaa näytöksensä varhain. Niiden kuoro onkin jo vallannut metsän, eikä jätä ketään kylmäksi. Viehättävään johtava tie avautuu eteesi. Sitä reunustaa vuoroin peltomaisema ja kaunis, hyvin hoidettu, metsikkö. Viehättävä-kylttiä on mahdotonta olla huomaamatta. Se pistää jokaisen silmään muutamaa mutkaa ennen tallin pihaa. 

                     

 

Tie tallille kulkee ison laitumen vierestä. Laitumella hevosetkin näyttävät riemuaan komeilla pukeilla. Pian eteesi siintää Viehättävän tallipiha parkkipaikkoineen. Loikkaat muutaman vaivalloisen metrin puoliksi hölkäten, mutta jatkat kävellen, eihän tallipihalla saa juosta. Parkkipaikka on täpösen täynnä. Iso useamman hevosen traileri vie kolmen auton tilan ja tallilla näyttäisi muutenkin olevan paljon porukkaa. Tallirakennus siintää punertavana edessäsi ja iso avoin vedettävä ulko-ovi kutsuu sinua peremmälle.

   img

img

Tallit ja pihatot

Päätallin aulaan johtava iso ovi on kiinni vain jos säät kylmenevät, mutta nyt se on tietenkin kutsuvasti avoinna kävijöilleen. Tallista kantautuu tuttua hevosten ääntä. Laukkusi painaa olallasi ja sinä et millään jaksaisi kanniskella sitä. Niinpä sinut ohjataan varustehuoneeseen, joka on varustehuoneen ja hoitajienhuoneen yhdistelmä. Heität kantamuksesi sohvan viereen ja katselet sitten ympärillesi. Huoneen perällä on pöytä ja sohva. Sohvan vierestä löytyy hoitajien kaapit. Toisella puolella huonetta ovat siistissä järjestyksessä hevosten varusteet ja kaikkien käyttöön tarkoitettu iso laatikko, joka on täynnä harjoja. Vessakin on siisti. Kuivaushuoneessa roikkuvat hevosten loimet ja osa suojista. Kävelet käytävälle ja pitkä rivistö karsinoita avautuu eteesi. Useimmat olivat tyhjiä, sillä tällä ilmalla hevoset ovat tietysti ulkona nauttimassa säästä. Käytävän päässä on iso ovi. Kävelet siitä ulos.

 

Karsinoita Viehättävän päätallissa on yhteensä 43 ja 3 varsomiskarsinaa, joita voidaan hädän tullen hyvin käyttää tavallisinakin. Aulassa on iso ovi ja käytävän päässä on ovi, josta käännyttäessä oikealle pääsee kentälle ja maneesiin, sekä suoraan kävellessä pääsee pikkutalliin. Lantala löytyy, kun menee samaisesta ovesta vasemmalle. Parkkipaikka on pääovesta vasemmalle. Parkkipaikan vasemmalla puolella taas on (kartassa lukee asuinrakennus) eliittiklubiksi sanottu kartanomainen talli. Ponien pihatot ovat maneesin vasemmalla puolella.
 
Astelet varovaisin askelin ulos ja pelkäät kaatuvasi. Onneksi näin ei voi käydä, sillä polut ja tiet on hiekoitettu huolella. Astut nopeasti sisään pikkutalliin. Toteat että pikkutallissa kaikki näytti samanlaiselta kuin päätallissa ja palaat samasta ovesta takaisin ulos. Pikkutallissa on 17 karsinaa ja pesupaikka, rehuhuone ja varuste- ja toimisto tila. 

 

Kävelet parkkipaikan läpi hyvin uteliaana kohti uljasta rakennusta - Eliittiklubia. Eliittiklubi on Viehättävän kaikkien aikojen upeimpien ja rakkaimpien hevosten koti. Siellä asuvat hevoset ovat lähinnä siirtyneet jo eläkkeelle, mutta saattavat esiintyä välillä kilpailuissakin. Eliittiklubiin päästäkseen hevosesta on täytynyt näkyä sellainen potentiaalisuus meriittienkin kannalta, että sitä ei voi olla huomaamatta. 

 

Eliittiklubi on tallina upea ja erittäin tilava. Jokaiselle hevoselle on isot karsinat. Tallista löytyy myös pesuhuone hevosille, palkintosali ja varustehuone. Varustehuone onkin upeaakin upeampi, sillä seinustalla roikkuvat varusteet ovat parasta mitä markkinoilta saa, täydellisessä kunnossa ja virheettömästi omalla paikallaan. Karsinoita on 13, joista täynnä on tällä hetkellä 5.

 

Aikasi kuljettuasi löysit maneesin ja sen vasemmalla puolella olevat kaksi pihattoa. Kumpaankin pihattoon mahtuu viisi tai kuusi ponia. Ne ovat tilavat ja erittäin hyvin rakennetut. 

 

   img

img

Ympäristö

Viehättävä sijaitsee Suomessa, maalla, hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupungista. Ram.in ja zanen omistuksessa olevan tallin ympäröivä maasto on suuri, ja siihen kuuluu peltoja, metsiä ja rantaviivaa. Pelloista osa on tarkoitettu laukattavaksi, mutta maastoreitiltä löytyy siihenkin hommaan ihan omia laukkasuoria. Maastoesteratoja löytyy peräti kaksi. Toiseen kuuluu yli 70cm esteet ja toiseen alle 70cm esteet. Metsän läpi kulkee useampia polkuja ja vaikka kartasta löytyy suurin osa, voi metsässä eksyä tuntemattomammalle polulle. Leveät soratiet mahdollistavat ravaamisen ja järvessä voi kesäisin käydä pulahtamassa. 

  

Viehättävässä on yhteensä 8 tarhaa, 2 pihattoa ja 5 isompaa laidunta. Tarhat ovat aivan tallin lähellä ja laitumet sitten kauempana. Tarhojen koko vaihtelee paljon.  Tarhoja ja laitumia ympäröivät valkoiset aidat.

  

Viehättävän kenttä on suuri ja sen alusta on aina kesäisin erittäin hyvässä kunnossa, talvella tosin jäätynyt maa ei ole hyvä ratsastus vaihtoehto, mutta sen sijaan löytyy maneesi. Maneesin ovea vastakkaisella seinällä on peilit ja pieni katsomo oven vieressä. Katsomon vieressä oven toisella puolen on kahvila ja kahvilan yläpuolella aitio. Oven päällä on suuri kello.  '

 

 

img

Tallialueen kartasta kiitos: buzz

 

Historian tuulet

Kaikki alkoi eräänä päivänä vuoden 2003 alkupuolella, jolloin olin jo melkein vuoden ehtinyt tutustua virtuaalimaailmaan. Olin hoitanut yli viittä eri virtuaalihevosta ja nyt halusin oman tallin omine hevosineen. Luonnollisesti avuttomana vähän yli kymmenvuotiaana jouduin kysymään isältä apua. Hän auttoi minut onneksi alkuun ja sain melkein heti käyttööni oman domainin joka on edelleen kovassa käytössä. kolmubus.fi/heppatallit ei ole järin hieno domainin nimeksi. Itse en saanutkaan päättää osoitetta, vaan isäni sen hommasi ja hän sen myös nimesi. No sehän ei menoa haittaa. Isäni auttoi minut hyvin pitkälle alkuun ja pian silloinen Tiinan talli vuonna 2003 sai alkunsa.

 

img

2003

2003 vuosi oli yhtä opettelua. Aluksi tein sivuja kuukauden verran, keksin itse hevosia, joilla kaikilla ole freefoton kuvat. Ulkoasu oli kovin yksinkertainen. Vain tausta ja tekstiä sen päällä, sekä muutama taulukko ja kuvia. Muuta grafiikkaa ei ollut, en vielä siinä vaiheessa edes tiennyt koodaamisesta kunnolla mitään. Ymmärsin että talli tarvitsi myös kävijöitä. Näinpä kiertelin mainos viekuissa mainostamassa ja sehän toimi. Mainostin ahkerasti ja pian tallille kerääntyi muutamia hoitajia. Vuosi kului nopeasti loppuun ja seuraavaa vuotta juhliessa, oli virtuaalitallilleni puhkumassa uusia tuulia.

 

2004

Tämä rakkaudella muistettu vuosi, jolloin virtuaalimaailma ei tuntenutkaan minkäänlaisia paineita esimerkiksi hevosien kisaamisessa, oli Tiinan tallille hyvä. Ulkoasu vaihtui jo hienompaan, tosin valmiin ohjelman tekemään ulkoasuun ja pikku hiljaa nimi muuttui muodin mukaiseksi, KultaKauraksi. Sitä nimeä kulutettiin pitkään. Kultakaura alkoi pikku hiljaa olla suositumpi ja tunnetumpi. Yllättäen joka päivä tuli monia viestejä vieraskirjaan ja kaveri tuli avuksi päivittämään sitä. Arabit olivat kova rotu siihen aikaan ja meillä tietysti oli niitä monta. Vaikka siitostoiminnasta ei vielä ollut hajuakaan alkoi hoitajatoiminta kukoistaa yhä paremmin. 2004 vuosi kului nopeasti vieraskirjaa päivitellen ja uusia heppoja tehden.   

 

 2005  

Vuosi 2005 oli muutosten aikaa, sain kuvankäsittelyohjelman ja aloin koodejakin hieman tajuamaan. vuoden alussa hevosmäärä ylitti jopa 60 ja sitten jokaisen säännöllinen päivittäminen alkoi jo käydä hermoille. Pieni tauko ulkoasun vaihdokselle tuli käytäntöön ja vähäksi aikaa hoitajattomaksi talliksi. Kun sitten innostus taas pian palasi, suuri osa hevosista myytiin ja talliin jäi kohtuullinen määrä hevosia. Golden Gup ox, joka on jo tosin kuollut, on Viehättävän historian kauiten elänyt, sen varsa Mystical Majesty ox oli vielä vuoden 2008 lopulla Viehättävässä muistuttamassa vanhoista ajoista. Ulkoasut tähän aikaan olivat vapaasti kopioitavaa sivuilta. Otsikot pystyin jo itse muokkaamaan, sitten pian opin ihan omia tekemään. Myös oma seura saatiin pystyyn ja hoitajatoiminta lähti toimimaan pian taas kovalla vauhdilla. 

 

2006

 Alkuvuodesta kyllästyimme nimeen ja se vaihtui Desperatiksi. Kasvatus rotukin saatiin selville ja suokkeja alettiin kovasti hankkimaan. Nyt osasin jo koodata suhteellisen hyvin ja 2006 kevät-kesä leiska näytti tältä.

Syksyllä hoksasin, ettei suokkitalliin kuulu ulkomaalainen nimi. Itseäni viehätti kovasti Viehättävä nimi ja kun se minulle kävi, niin otinpa käyttöön. Nimi ei ainakaan näillä näkymin ole muuttumassa. Silloin oli käytössä vaalean vihreä ulkoasu, ihan nätti ja jotkut ehkä muistavat, mutta sitä ei enää ole jäljellä. Loppu syksystä tuli ihan nätti ruskea leiska, joka sekin on lentänyt roskiin. Kun sitten lunta satoi, piti saada sinistä. Ja sitä tulikin.  Vuosi kului loppuun rauhallisesti ja shetlanninponien kasvatus alkoi myös kunnolla mukana. Hoitajia oli sopivasti ja sivuja uusittiin niin että alettiin merkkaamaan ylös aloittamis- aikaa ym. Siitä lähtien Viehättävässä on ollut paljonkin hoitajia ja mukavia suomenhevosia. Kun lumet sulivat, oli tarve uuteen ulkoasuun.  Se ei toiminut kunnolla liian isolla resolla. Kasvatteja ja hoitajia ilmaantui pilvin pimein ja siirryttiin sitten vuoteen 2007.

 

2007  

Heti vuoden alussa vaihdettiin hevosille ulkoasuja ja talli oli suhteellisen valmis taas ja toimi hyvin. Kevät oli pikkaisen hiljainen koekauden alkaessa, mutta kasvatteja on silti siunaantunut paljon. Hoitajia tuli koko ajan lisää ja heille muutettiin vähän systeemiä. Ensimmäiset KRJ alaiset kisatkin tuli pidettyä. Hevosten määrä pidettiin siinä 25 alla ja talli pohjiksetkin ilmaantuivat sekä paljon uutta tietoa tallista. Kesän alkaessa piti vähän kesä lookkia suunnitella, ja tämä tulikin käyttöön.  Ulkoasusta pidettiin ja se toimi loistavasti, ehkäpä se otetaan joskus uudelleen käyttöön. Kesä taukoiltiin, muutama kasvattikin saatiin lisää ja sitten syksyn alussa tuli tämä ulkoasu. Hoitajia heitettiin roskiin hoitamattomuuden vuoksi ja uusia hevosia alkoi pikkuhiljaa näkyä nurkissa. Heti ensimmäisen kylmän päivän jälkeen, päätti Ram. että nyt pitää alkaa suunnittelemaan Viehättävän talviulkoasua. Ulkoasusta pidettiin. Hevosten laatu parani huomattavasti. Parhaalla orilla oli jopa 50 sijoitusta ja se menestyi erittäin hyvin. Vuoden vaihdos lähestyi, joulu oli takana.

 

2008  

Vuosi 2008, on viehättävän juhlavuosi, yhteensä 5 vuotta olemassa! Niinpä Ram. pisti ulkoasun vaihtoon ja pisti tallille tämän. Tallin hevoset menestyivät heti alkuvuodesta mukavasti. Kesään mennessä oltiin useamman hevosen kisakalenteri saatu täytettyä sijoituksista. Hoitajia meni ja tuli, mutta koskaan ei tallissa ollut hiljaista. Sitten kesäkin alkoi näyttäytyä. Ram.ilta loppui aika ja tahti alkoi hidastua. Onneksi saatiin talliapulaiseksi järkättyä Toi, joka lupaili pitää tallin hoitajatoiminnan hiljaiseksi muuttunutta liekkiä elossa. Näinpä Ram. lähti kesälomalle, jättäen kuitenkin uuden ulkoasun mennessään. Kesälomilta tullessaan oli taas paljon mielessä. Valitettavasti aktiivinen hoitajatoiminta sai kenkää omistajan avatessa lukion ovet. Aika ja kiinnostus loppuivat kesken ja tämän harrastuksen kun kuuluu olla mukavaa. Uusia suomenhevosia, aina vain entistä hienompia, tuppaa ovista sisään. Marraskuun alkaessa talli saa taas uuden ilmeen. Vuoden lopulla kilpailu toiminta sai taas uutta puhtia. Nuoret hevoset pääsivät kunnolla kisakentille haalimaan sijoituksia, niin että vuoden lopussa kukin ole haalinut itselleen oikein mukavan määrän. Jouluaatto ja vuoden vaihto sujuivat rauhallisesti lomailun merkeissä.

 

2009

Vuosi alkoi rauhallisin merkein, mutta kisatahtia alettiin kiristelemään jo ensimmäisen kuun puolessa välissä kymmenellä KRJ:n alaisella kilpailulla. Tammikuussa KRJ kilpailut olivat suurin osa tallin kilpailutoiminnasta, mutta kun hevosien KRJ sijoitusten määrä oli melkein kaikilla laatuarvostelu pisteessä, päätin, että oli aika alkaa suosia esteratsastusta. Niinpä helmikuun aikana pidin jo enemmän ERJ:n alaisia kisoja kuin KRJ:n alaisia. Helmikuusta siirryttiin maaliskuuhun. Maaliskuun aikana pidettiin pientä päivitystaukoa ja itselläni oli hieman kiinnostuksen puutetta. Huhtikuussa Jeanne U niminen sh tamma palkittiin useilla palkinnoilla ja siitä tuli oikea tallin ylpeys. Huhtikuun lopuilla tapahtui muitakin isoja muutoksia. Uniruutu-niminen hieno sh talli lopetti ja tallin omistaja ehdotti, että toisi kaikki suomenhevosensa viehättävään. Tämä sopi minulle oikein hyvin, niin että pian vielä melko keskikokoinen sh talli muuttui erittäin suureksi talliksi. Viehättävä siirtyi Ram.in ja Zanen yhteisomistukseen. Toukokuun aikana Viehättävä ja Raadelma järjestivät epäviralliset s(p)h rotunäyttelyt. Jossa Viehättävä oli kolmanneksi paras kasvattaja ja tallin ylpeydet Jeanne U ja Tinakenkätyttö veivät BIS1 sijan yhdessä. Kesä elettiin melko hiljaiselolla, mutta uusia ** HUI kasvatteja pistettiin myyntiin 20 kappaletta. Kesä loppui ihan yhtä nopeasti kuin alkoikin. Koulujen alkamisen myötä alkoivat syksyn tuulet puhaltaa ja niin Viehättäväkin päivitettiin ulkoasua myöten syksyyn. 5xkrj ja 5xerj, sekä NJ:t ehdittiin vielä pitää elokuussa, ennen rankan syyskuun alkua. Vielä elokuussakin oli muutama kasvatti myynnissä. Syyskuussa kaikki kasvatit myytiin ja tallille vaihdettiin taas uusi ulkonäkö, kun vanha ei miellyttänyt tarpeeksi silmää. Myös uusia suomenhevosia tuli ja vanhoja meni. Loppusyksystä päätimme hieman laajentaa viehättävää, Jeanne U, Tinakenkätyttö U, Viehättävän Viivakoodi ja Pesonen VOE siirrettiin Eliittiklubiin, sillä nämä neljä hevosta tulivat meille niin rakkaiksi, ettei niistä yksinkertaisesti pysty luopumaan. Shetlanninponit löysivät itselleen paikat pihatoista. Vuosi 2009 alkoi pikkuhiljaa kääntyä loppuaan kohden. Viehättävä aloittaa joululomansa suklaakalenteria avattaessa. Hevoset saavat pitää lomaa ilman stressiä ja kovaa kilpailemista. Vuosi päättyy siis hyvissä merkeissä pipareita ja kaurapuuroa syöden, uudelta vuodelta 2010 odotetaankin taas paljon antoisia hetkiä.

 

2010

(2.1.2010 kello 0:52) Ensimmäisen kerran päivitän Viehättävää tänä vuonna. Viime vuoden lopulla taisikin inspiraatio virtuaalihevosia kohtaan hiipua ja melkein pakko lomalla olikin oltava kunnes vrl palailisi lomaltaan. Uutta samanhenkistä ulkosua alettiin vaihtaa viehättävän sivuille vuoden 2010 ensimmäistä kertaa 12.3.2010. VRL:llää ei vain näkynyt ja Viehättävä elelikin hyvin hiljaiselolla koko kevään ja suurimman osan kesästäkin. Kävimme jo melkein lopetuksen partaalla. Kesän puolenvälin jälkeen vaihdoin piristykseksi hieman ulkoasua. Oikeastaan muokkasimme vain edellistä uuteen uskoon. Into alkoi pikkuhiljaa palailla kisakalenterien heräiltyä henkiin, kun tajuttiin, ettei se vrl sieltä henkiin palaisi ihan hetkeen. Virtuaalimaailma oli taas aktiivistumiseen päin ja niin Viehättäväkin. Aloitin pitämään näyttelyitä, kirjoittamaan hevosille tekstejä loppuun, järjestämään kilpailuja, kilpailemaan jnejne. Lopulta kaikki pyörät pyörivät taas. Syksyllä suuri määrä hevosia nukkui vihreille laitumille, mutta näiden valopilkkujen hävittyä, syntyi uusia. Kasvattejakin vuonna 2010 syntyi aikaisempaa vähemmän, mutta eiköhän seuraava vuosi ole tässä aisassa parempi. Marraskuun viimeisenä päivänä Viehättävään vaihtui ulkoasu.

 

img

Ulkoasut

 

Viemällä hiiren ulkoasun päälle näet vuodenajan milloin ulkoasu on ollut käytössä, sekä valmistusvuoden ja vuoden jolloin ulkoasu otettiin käyttöön. Nämä kaksi vuotta ovat lähes aina samat, joten niitä ei merkitä erikseen. Valitettavasti osa ulkoasuista puuttuu, sillä ne on vahingossa poistettu.

 

                                         

 

                                         

 

                                        

 

                      Kesä-syksy2010                   Talvi2010->2011

 

Ram. ?

*Viittaa*, minä minä! Suomalaistyttö vuosimallia 1992. Virtuaalimaailmaan olen kuulunut jo pitkään. Joskus vuoden 2002 keskivaiheilla löysin itseni virtuaalitallille ja aloin hoitamaan hevosta. Pian mieleeni kehkeytyi oman virtuaalitallin perustaminen, niin että jo vuoden 2003 alussa sain tälle samalle osoitteelle oman hyvin keskeneräisen ja alkeellisen tallin. Siitä virtuaali minäni on lähtenyt kehittymään ja tässä sitä nyt ollaan. 

Hevosien kanssa tulee oltua tekemisissä oikeastikin, kun aloitin ratsastamaan samoihin aikoihin kun löysin ihmeellisen virtuaalimaailman. Tällä hetkellä puurran lukion kanssa, niin ettei aikaa ole istua koneella ihan jokaista sekuntia. Paremminkin minuun saa tutustua sähköpostin/messengerin välityksellä.

 

img

Viehättävän palkinnot

Suomenhevoskasvattajapäivät 22.1.2009

4. Viehättävän / om. Ram.
o. Viehättävän Viivakoodi i. Kotikunnaan Viljo, e. Ristin Sydämetön
· 24.5 + 19 + 26 + 19 = 88.5 pistettä » I-palkinto
t. Viehättävän Villiriina i. Hilavitkutin, e. Pirun Morsian
· 16.675 + 22 + 25 + 15 = 78.675 pistettä » II-palkinto
t. Viehättävän Onttosydän i. Viehättävän Tuttiritari, e. Ristin Sydämetön
· 23 + 20 + 26 + 17 = 86 pistettä » II-palkinto
t. Viehättävän Rikissa i. Riitamaan Ristinolla, e. Jeanne U
· 11.5 + 21 + 18.5 + 13 = 64 pistettä » III-palkinto
= 317.175 pistettä, 79.30% » II-palkinto

(pokaali: mestyn ruusuke)

  

         

 

img

Suomenhevonen   

On siis se kultainen rotu jota Viehättäväläiset yleensä ovat. Suomenhevonen on täysin supisuomalainen. Suomenhevonen on ollut ennen vanhaan, ennen kaikenlaisia traktoreita ja muita koneita, tärkeä apu niin pelto - kuin metsätöissä. Nykyään sitä käytetään niin ravi kuin ratsuhevosena. Suomenhevos tyyppejä on neljä: kevyt muotoinen mutta lihaksikas juoksija, jykevä työhevonen, ryhdikäs ratsu ja pienempi pien hevonen. Näistä neljästä Viehättävä painottaa "ryhdikkäisiin ratsuihin", eli ravureita, eikä työhevosia täältä löydy. Vaikka suomenhevonen ei ole kovin iso (ori yleensä 158cm, tamma 156, mutta saattaa vaihdella 130cm - 180cm välillä. Pienhevonen alle 148cm.) se on nopea ja ketterä ja siltä löytyy voimia ja vetokykyä. Luonteeltaan nämä ihanat suokkarit ovat yhteistyöhaluisia, yleensä rauhallisia ja yrittävät aina tosissaan. Nöyrä ja ihanteellinen perhehevonen on todella monen makuun. Rakenteeltaan suomenhevosella on suora pää, lyhyehkö kaula, viisto lapa ja syvä rintakehä. Pitkä selkä, jyrkkä lautanen, vahva takaosa sekä vankat jalat ja kaviot. Suomenhevonen on tunnetusti pitkäikäinen. Ne ovat useimmiten rautiaita, joilla on vaalea harja ja häntä. 

 

Ota sopivan kokoinen banneri mukaasi !

 

                           

 

img