VILI VILPERI

NimiVili Vilperi "Vilperi"   Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Jussi Kainuu, Suomi
Skp & säkä Ori & 144cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 80cm
Syntymäaika 15.01.2011 Rekisterinumero VH?
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

UUUDET SIVUT !!!

 

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch  myönnetty maaliskuussa .2012

KTK-III
- Hyvät tyypit mutta pienhevosleima saisi olla parempi, tiivis runko, aavistuksen kokkapolviset etujalat, takakorkea, pitkä kaula
- Alakaulainen, lyhyt jyrkkä lapa, lyhyt runko, laskeva lautanen, jalka-asennoissa korjattavaa, etupainoinen.

 
21.09.2011 Aava, +irtoSERT, pt.Shonna

15.09.2011 Satulinna +irtoSERT pt. Anette N.

20.09.2011 Kosto +MVA-SERT  pt. Kati K.
30.10.2011 Riiviöt BIS3 +MVA-SERT pt. Isla P.

Jälkeläiset

13.04.11 o. Koistilan Vompatti  (Viliri) om. Viehättävä

01.11.2011 t. Kaarina HUI (Lakean Kastelma) om. Malsamo

04.11.2011 t. Villipimu HUI (Porvaripimu) om. Taikakuu

 

© Tallin omaisuutta 

LUONNE

Vili Vilperi aka Vilperi on juuri sellainen mitä nimi antaa ymmärtää. Villin ja vilpertin orin kanssa ei tylsiä hetkiä koe ja sen kanssa meinaa välillä palaa hermo kärsivällisemmilläkin hevosihmisillä. Ori on kuitenkin loistava persoonallisuus sellaiselle, joka ei kaihda haasteita ja tyydy automaattihevoseen - Vilperin kanssa saa kokea monia hauskoja hetkiä ja se tarjoaa työtä ja piristystä tylsyyteen. Vaikka joskus suomenpienhevosen kanssa työskentely saattaakin toisinaan tuntua turhauttavalta eläimen sählätessä ja keksiessä mitä riemukkaimpia tempauksia käskyjen kaikuessa kuuroille korville, on hevosen kanssa toimiminen silti varsin palkitsevaa, sillä oikealla tavalla käsiteltynä Vilperi työskentelee kuuliaisesti ja yhteistyöhaluisesti. Ori ei ole ilkeä tai pahansuopa - se vain tuppaa hösläämään ja häsläämään suhteellisen paljon aiheuttaen hauskoja, noloja ja toisinaan vähän surkuhupaisiakin tilanteita. Pohjimmiltaan Vilperi on kuitenkin sympaattinen ja sisukas sekä ihmisystävällinen hevostoveri, jonka kanssa tylsiä hetkiä ei tule ja joka tuo mukavan piristysruiskeen tallipäivään satunnaisilla toilailuillaan. 

     

Hoitaessa ori on parasta sitoa kiinni, sillä muuten ei seuraa mitään hyvää. Hetken ajan Vilperi jaksaa seistä kuuliaisesti paikoillaan ilman kiinni sitomistakin, mutta pian herra kuulee kiinnostavia ääniä tallirakennuksen toisesta päästä, astuu muutaman askeleen eteenpäin ja tuhoaa vahingossa karsinaan unohtuneen harjakopan... myös käytävälle vieminen saattaa olla riskialtista sillä Vilperi voi vahingossa innostuessaan potkaista läheisellä hyllyllä listahittiä soitattavan radion tuusan nuuskaksi satulan laitossa. Paras vaihtoehto onkin sitoa herra kiinni omaan karsinaan tukevasti ja pitää poikaa silmillä, jottei se pääse tekemään mitään koiruuksia vahingossakaan. Vilperi pitää harjauksesta ja rauhallisen ja varmaotteisen hoitajan harjatessa oria se saattaa sulkea silmänsä ja ryhtyä lepuuttamaan jalkaansakin. Pää on suomiputelle arka paikka harjatessa ja se pitääkin harjata varovaisesti, huolella ja pehmeimmällä harjalla. Hännän ja harjan letittäminen sen sijaan ei tuota Vilperin kanssa juurikaan ongelmia - ainoa, joka haittaa projektia on se fakta, että yön aikana ennen kisoihin lähtöä ori ehtii tuhota kampaukset moneen kertaan, joten liikaa luovuutta Vilperin kuontalon työstämiseen ei kannata käyttää. Kavioiden puhdistaminen sujuu ihan mukavasti. Ori nostaa jalkansa pyynnöstä, mutta saattaa ajatuksissaan laskea sen liian aikaisin - useimmiten valitettavasti vahingossa juuri hoitajan varpaiden päälle. Vilperiä täytyy siis tasaisin ajoin muistuttaa siitä, että jalkaa vielä putsataan. Etujalat ori nostaa hieman paremmin kuin takajalat ja jaksaa pitääkin niitä hieman kauemmin ylhäällä. Satulan näkeminen saa oriherran innostumaan todella. Korvat hörössä Vilperi steppaa paikoillaan ja huiskii hännällään höristen ja vauhkoten. Siinä syssyssä ori ei ehdi katsoa, mihin astuu, joten hoitajan kannattaa olla varuillaan ja varoa varpaitaan. Kun Vilperin saa rauhoitettua satulan selkään asettaminen sujuu helpohkosti ja vyön kiristely mutkattomasti. Kuolaimia suomiputte ei sen sijaan haluaisi huolia suuhunsa vaan nostelee päätään ja huiskii pääkoppaansa minne sattuu. Paras tapa saada Vilperille kuolaimet suuhun on ottaa orin päästä kiinni, työntää sormi hammaslomaan ja laittaa kuolaimet aukinaiseen suuhun. Ori viskoo päätään yleensä vielä silloinkin, kun hoitaja kiristelee remmejä, mutta tiukka käsky saa herran vähitellen rauhoittumaan. Suojien kanssa saa myös rauhoitella menevää Vilperä. Ori ei meinaisi jaksaa odottaa sitä, että suojat tai pintelit kääritään sen jalkoihin, vaan olisi mielellään jo menossa. Kun Vilperin rauhoittaa ja hommat tekee nopeasti, suomenhevonen ei ala teutaroimaan enempää. 

    

Kun taluttaa tätä herraa, on syytä olla valppaana ja valmiina mahdollisille yllätyksille. Vilperin mielestä kaikki paikat ovat täynnä kaikkea kiinnostavaa, ja tämä vahinkoalttiina tunnettu herra astelee riimunarun päässä sinne tänne tutkiskellen kaikkea, huomaamatta laisinkaan vaikka astelisi nokkospuskaan tai naapurin tädin vaivalla hoidettujen ruusujen päälle. Taluttajan täytyykin siis olla valmiina ohjaamaan oria napakassa kurinalaisuudessa, sillä muuten matka tarhasta talliin venyy pari tuntiseksi, eeppiseksi seikkailuksi jossa taluttajaparka raahautuu Vilperin perässä ties minne katselemaan tallipihan nähtävyyksiä, joihin lukeutuvat niin tammojen laitumet kuin rikkinäiset kottikärryt lantakasojen laidalla. Jos Vilperiä sen sijaan kuljettaa miltei sotilasmaisella päättäväisyydellä ja kurissa ja nuhteessa, päästään päämäärään suhteellisen nopeasti. Tarhasta hakiessa Vilperi on yleensä tunkemassa ensimmäisenä portille ja toisinaan ori sählää hurmiossaan niin, että se saattaa vahingossa hajottaa muutaman säleikön tarhan aidasta tai tönäistä turvallaan porttia avaamaan tulleen taluttajan kumoon. 

 

Ratsuna eläin on aavistuksen vaativa, vauhdikas ja helposti kuumuva, mutta oikein, päättäväisellä asenteella ja hyvällä tuntumalla ratsastettuna yhteistyöhaluinen ja komeasti radalla liikkuva. Vilperin kanssa on syytä tehdä pitkä ja perusteellinen alkuverryttely, sillä yleensä harjoituksen alussa orilta löytyy liikaa virtaa turhiin asioihin ja jos kunnon alkulämmittelyä ei käydä läpi, se höslää helpommin radalla. Alkuverryttelyssä on syytä myös varmistaa se, että avut menevät Vilperiltä läpi ja se kuuntelee ratsastajaansa. Perusteellisen lämmittelyn jälkeen suomiputte on hyvin kuulolla, ottaa vastaan kaiken ratsastajalta saamansa informaation ja alkaa toimia, kuten kouluratsun kuuluukin. Radalla Vilperiä täytyy kuitenkin hidastaa aina taannoin, sillä hevonen tuppaa innostumaan yleensä hieman liikaa ja vauhti tuppaa kiihtymään kesken kaiken. Pienet puolipidätteet kuitenkin pitävät suomalaisen ruodussa ja saavat sen keskittymään kunnolla siihen, mitä ollaan tekemässä. Vilperin liikkeet ovat lennokkaat ja matkaa voittavat ja toisinaan ratsastajalle hieman hankalat pysyä mukana, mutta kun niihin tottuu ja oria osaa ohjata oikein, ne näyttävät katsojille hienoilta ja liidokkailta eivätkä koulutuomaritkaan niitä vierasta. 

 

Esteillä Vilperi on säpsäkkä ja energinen ja sen kanssa täytyy pysytellä varuillaan. Ori ei nimittäin säästele hypätessä vauhtia yhtään ellei sitä ratsasta kunnolla ja tunnollisesti aina välillä hidastaen. Vilperi pitää hyppäämisestä ja siitä, että se saa kulkea lujaa. Suomenhevonen saakin hyviä aikoja esteillä, jos ratsastaja vain pysyy sen rivakassa menossa mukana ja osaa ohjata Vilperin esteiden yli niin, että eläin ei rupea sähläämään ja pudota puomeja. Esteillä ori vaatii myös ratsastajaltaan täyttä mielenkiintoa ja mukanaoloa - jos ratsastaja ei ole mukana heti hypyn alusta lähtien, Vilperi kieltää helposti esteen tai hyppää sen hutaisten. Kunnon ratsastajalla se kuitenkin hyppää näyttävästi ja keveästi ja laskeutuu reippaasti mutta varmajalkaisesti alas. Maastossa Vilperi on myös melkoinen sähläri. Se tuijottelee ympäristöä, säikähtää pelottavia lintuja, tutkii vastaantulijat jo kaukaa katseellaan, nuuskii postilaatikot ja pukittaa laukkapätkillä ihan vain koska nauttii niin paljon. Ratsastajan kannattaa siis varautua yllättäviin tilanteisiin. Vilperin kanssa maastolenkit eivät yleensä ole rentouttavia, mutta ratsastaja, joka pitää vauhdista ja toisinaan hieman vaarallisistakin tilanteista, ottaa varmasti suomiputen maastoon kaveriksi ilomielin. 

 

Vilperistä traileri on myös kiintoisa paikka. Se ei tosin malttaisi ihan aina mennä sinne, vaan saattaa kesken lastaamisen loikata mihin tahansa neljästä pääilmansuunnasta täysin odottamatta nähtyään jotain erityisen jännittävää siellä. Siksi oria lastaamassa kannattaakin olla useampi ihminen, jotta Vilperin traileriin meno varmasti onnistuu. Kun suomenhevosen sitten saa asettumaan kuljetusvaunuun, sille kannattaa varata jotain tekemistä, kuten vaikka lelu, jos ori on yksin vaunussa. Muutoin Vilperi saattaa kehitellä trailerissa itselleen jotain puuhaa ja vahingossa levitellä vaikkapa heinäverkon pitkin lattiaa tai talloa kuljetusloimensa jalkoihinsa sen irrottua mystisesti matkan aikana. Eläinlääkäristä ori ei liiemmin pidä, ja jonkun onkin syytä pitää herraa kiinni ja jutella sille mukavia, jottei Vilperi saa päähänsä rynnätä tallin toiseen päähän karkuun pahaa eläinlääkärisetää tai -tätiä. Kengittäjästä herra sen sijaan pitää, vaikkakin tässäkin sillä on hyvä olla jotain muuta puuhaa kiinnittämässä suomalaisen huomion, jottei Vilperi pääse sähläämään omiaan kun sitä kengitetään. Muiden hevosten seurassa Vilperi on iloinen veitikka, joka ei yleensä suututa ketään. 

 

Muut orit suhtautuvat aluksi tietysti kilpakosijaan varauksella, mutta orin voi huoletta tarhata toisten orien kanssa - Vilperillä on ilmiömäinen kyky tulla toimeen myös muiden poikien kanssa eikä kannata kantaa huolta siitä, että äijät aloittasivat tappelun. Tämä sähläävä suomiputte kun sulattaa yleensä ärjyimmätkin oritoverinsa jäästä ja saa ystävystymään kanssaan. Tammojen perään Vilperi on yhtä paljon kuin orit yleensä. Sen suloiset lemmentunnustukset saavat kalseimmatkin emännät innostumaan ja juoksemaan aidan viertä häntä pystyssä. Vilperi kuitenkin usein kyllästyy lemmenleikkeihin nopeasti ja lopettaa huutamisen tajutessaan, ettei pääse kaihoisasti kaipaamansa tammaneidin luokse. 

  

Ori on kilpailuissa pitkälti samanlainen kuin kotonakin. Se sählää ja söhlää ja saattaa aiheuttaa omistajalle päänvaivaa, mutta hurmaa silti sympaattisella hölmöilyllään sekä kisavieraat että tuntemattomat hevoset. Vilperi on kilpailuissa innoissaan joka kerta, muttei kuitenkaan ala riehumaan turhia. Alkuverryttelyyn kannattaa varata aikaa samasta syystä kuin kotonakin, mutta ehkä aavistus enemmän minuutteja lämmittelyalueella saa Vilperin toimimaan radalla paremmin. Radalla hyvän alkutyöskentelyn jälkeen ori toimii reippaasti ja miellyttämishaluisesti saaden liikkeillä pauloihinsa katsomon ja tuomarit. Palkintokierros on Vilperin mieleen - tämä sähläseppo heittää pienet pukit ja rohmuaa kotona ruusukkeesta palan, ihan vain vahingossa, onneksi yleensä suututtamatta ketään.

© Yukitora

SUKUSELVITYS

i Vilhori

  sph-o, rt, 147cm 

  evm

ii Musaki
sph, trt, 145cm
iii Pärrä
iie Viineri
ie Amaleena
sh, rn, 151cm
iei Vilperi
iee Aliina
e Eleonoora

  sph-t, trn, 139cm

  evm

ei Vili Hulperi
sh, rn, 140cm 
eii Himmanen
eie Noora
ee Henrietta
sh, vrn, 145cm
eei Vänrikki
eee Keidas

     -

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 08.06.2011 VARL
syntynyt 15.01.2011
1 vuotta - 04.03.2011
2 vuotta - 21.04.2011
3 vuotta - 08.06.2011
4 vuotta - 26.07.2011
5 vuotta - 12.09.2011
6 vuotta - 30.10.2011
7 vuotta - 17.12.2011
8 vuotta - 03.02.2012
9 vuotta - 22.03.2012
10 vuotta - 09.05.2012
11 vuotta - 26.06.2012
12 vuotta - 13.08.2012
13 vuotta - 30.09.2012
14 vuotta - 17.11.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

1h Esteet

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin. Esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (52)

21.03.2011 KRJ, First Place, He C, 4/40
06.04.2011 KRJ, Fiktio, Helppo C, 6/50
21.05.2011 KRJ, Duren, Helppo B, 3/30
22.05.2011 KRJ, Duren, Helppo B, 2/30
24.05.2011 KRJ, VV, Helppo B, 2/30
26.05.2011 KRJ, VV, Helppo B, 2/30

26.05.2011 KRJ, Fiktio, Helppo C, 1/50  

31.05.2011 KRJ, Duren, Helppo B, 2/30
16.06.2011 KRJ, Fiktio, Helppo C, 6/50

 

16.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
21.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
15.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

30.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
01.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
01.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
05.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50

20.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50 

 

03.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
09.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

19.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

26.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
27.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
28.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

  

03.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
06.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
24.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
17.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
20.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
21.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
22.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
 

06.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
29.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
29.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
04.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
11.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
23.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
24.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
25.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
26.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
18.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
19.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/60
19.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
26.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/60
27.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
21.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/60
24.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/60
24.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/60
26.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/60

 

Esteratsastus (7)

17.03.2011 ERJ, Stewart, 70cm, 1/40
 01.04.2011 ERJ, Hiprakka, 60-70cm, 2/50

04.04.2011 ERJ, Hiprakka, 50cm, 3/50
15.05.2011 ERJ, Faconner, 70cm, 5/50
30.05.2011 ERJ, Toivoton, 90cm, 1/30

02.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 6/50

09.07.2011 ERJ kutsu, 50cm: 1/40

 

PÄIVÄKIRJA

-
Webdesign © 2011 Ram.