GIC Nokikisun Tartar

IP,CH Brunette Jessie ja GIC Nokikisun Tartar Siitä kun meikäläinen joutui tämän ihastuttavan kissan vaikutuspiiriin tulee kuluneeksi 29 vuotta tai oikeastaan kauemminkin. Juuri kun olin ostanut ensimmäisen rotukissani, siamilaisen nimeltä Tao (vuonna 1965), ystävättäreni kertoi hänellä hoidossa olevista kahdesta merkillisestä ja ihmeellisestä kissasta. Kaiken yötä ne sipsuttelivat ympäri taloa aukoen ovetkin matkan varrella. Se oli ensimmäinen kerta kun kuulin burmasta. Myöhemmin  osoittautui että nämä kissat olivat ensimmäiset Suomeen tuodut burmat.

Kissanpentujen syntyminen on ihastuttava tapahtuma. Pennut vievät jokaisen vapaa-ajan hetken, niiden luota kun ei yksinkertaisesti voi pysytellä poissa. Vaatimistaan uhrauksista huolimatta pentuaika livahtaa liiankin nopeasti ohi. Ja jos pennut ovat terveitä on kaikki upeasti, mutta aina ei suinkaan ole niin. Seurattuani vuosia burma asioita olen huomannut, että kaikkialla missä burmia kasvatetaan, on myös ongelmia. Painottaisin, että ongelmien syyt eivät sinänsä ole yhdessäkään kissassa, vaan jos kanta on geeniperimältään kapea voivat ongelmatkin tulla nopeammin esiin.

Paljon puhutaan kissaihmisten keskinäisestä kateudesta. Voihan se niinkin olla, mutta todennäköisempänä pidän, että kahden sanan merkitys sekoitetaan keskenään, nimittäin kadehtia ja kilpailla. Olen ilokseni todennut, että löytyy myös kasvattajia, jotka kertovat avoimesti, mitä on tullut eteen. Oikein käytettynä tuo tieto lisää rakastamamme rodun hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä yhteistä tietoperimää. Minähän edustan sitä näkemystä kasvattamisessa, että geneettistä pohjaa tulisi käyttää valikoiden mahdollisimman laajasti.

Tahtoisin teidän kaikkien tietävän, että jos vaikeuksia ilmenee, niin kenenkään ei tarvitse olla yksin. Aina löytyy ystävä, joka voi auttaa tai lohduttaa, sillä meitä kaikkia yhdistää sama asia, rakkaus tähän seuralliseen, viisaaseen kissaan. Aina on muistettava, että tummienkin pilvien takaa pilkahtaa aurinko uudestaan. Jos joku kasvattaja syystä tai toisesta lopettaa, niin aina joku jatkaa näiden kultasilmäisten hurmaajien kasvattamista. On vain hyvä, että me kasvattajat olemme erilaisia.

Isä-Brownin -kasvattajanimi oli koko Salosen perheen yhteinen päätös ja se tulee ruskean kollin Brunette Jessien eli Epun mukaan. Ajatuksena on ollut kasvattaa niin kauan kuin Eppu löytyy linjoissa takana. Eppu löytyykin jokaisen 120 Isä-Brownin burman takaa.

Kirjoita vieraskirjaan | Lue vieraskirjaa